Eldfast Betong: Sammansättningen Av Eldfast Betong Och GOST, Gör Det Själv. Vad är Det Här? Specifikationer Och Proportioner, Cement För Dess Produktion

Innehållsförteckning:

Video: Eldfast Betong: Sammansättningen Av Eldfast Betong Och GOST, Gör Det Själv. Vad är Det Här? Specifikationer Och Proportioner, Cement För Dess Produktion

Video: Eldfast Betong: Sammansättningen Av Eldfast Betong Och GOST, Gör Det Själv. Vad är Det Här? Specifikationer Och Proportioner, Cement För Dess Produktion
Video: Hur du gjuter trädgårdplattor färgar in o dekorerar (inkl inspirationbilder) villaelvira.se 2024, Maj
Eldfast Betong: Sammansättningen Av Eldfast Betong Och GOST, Gör Det Själv. Vad är Det Här? Specifikationer Och Proportioner, Cement För Dess Produktion
Eldfast Betong: Sammansättningen Av Eldfast Betong Och GOST, Gör Det Själv. Vad är Det Här? Specifikationer Och Proportioner, Cement För Dess Produktion
Anonim

Eldfast betong är en speciell typ av byggmaterial med förbättrade egenskaper. På grund av dess unika egenskaper är det efterfrågat på många områden. Det är värt att överväga mer detaljerat vad materialet är och om det är möjligt att tillverka eldfast betong på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Eldfast betong skiljer sig från standardbetong. Den viktigaste skillnaden är att materialet gör ett utmärkt jobb med att hantera de höga temperaturer som påverkar det . Samtidigt kollapsar betongen inte, förlorar inte sina ursprungliga egenskaper. Beroende på sammansättning och struktur av värmebeständig betong, tål den uppvärmning från 750 till 1800 grader Celsius, samt tål öppen låga.

En annan skillnad mellan eldfast betong är det ökade innehållet av speciella komponenter i blandningen, vilket ökar dess egenskaper . Vissa material i denna grupp inkluderar olika stenar med en liten mängd kvarts. Närvaron av aluminiumoxidkomponenter i betongblandningen förhindrar att betongen tappar styrka och torkar ut under brandpåverkan på konstruktionen. Dessa funktioner gör eldfast betong efterfrågad på många områden.

Sådana blandningar uppskattas särskilt vid konstruktion av industrianläggningar eller enskilda strukturer, vars drift sker vid betydande temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Sammansättningen av värmebeständig betong innehåller speciella ingredienser som ökar materialets motståndskraft mot brand eller höga temperaturer. Betongtillverkare utgår från en blandning av cement med följande märkning:

  • MAGMUSKLER;
  • SSBA;
  • SBK;
  • SABT.

Och även blandningar av ShB-B, TIB och VGBS är populära. Dessutom, i processen att skapa betong, används komponenter som ökar dess driftsegenskaper. I detta fall förkrossas de fyllmedel som tillsätts till kompositionen till konsistensen av pulver eller granulat av vissa storlekar. Låt oss lista de vanligaste tillskotten.

  • Mjukgörare . Dessa inkluderar expanderad lera, ferrokrom slagg, perlit och vermikulit.
  • Pärmar . I grund och botten fungerar flytande glas som ett sådant tillsatsmedel, mindre ofta aluminiumoxidämnen. Och de kan också tillsätta Portlandcement. Detta gör termokonsten mer hållbar.
  • Platshållare . De anses vara efterfrågade tillägg. I denna grupp ingår masugnsslagg, chamottesand, krossad sten och pimpsten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du försöker tillverka eldfast betong själv bör du noga leta efter lämpliga recept. Det rekommenderas också att avgöra vilka tekniska och operativa parametrar du vill uppnå från materialet.

Viktiga egenskaper hos eldfast betong:

  • motståndskraft mot höga temperaturer och öppen eld;
  • ökad styrka;
  • förbättrad prestanda;
  • enkelhet och tillgänglighet för tillverkningsförfarandet.

Den sista punkten förklaras av avsaknaden av ett högtemperaturbränningssteg, vilket krävs för att skapa standardbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Brandbeständig betong är ett speciellt material som inte är rädd för de negativa effekterna av höga temperaturer. I sin tur delas sådan betong in i grupper, bestämda genom att skapa vissa klassificeringar.

Efter vikt och struktur

Om vi överväger uppdelningen av brandbeständig betong i vikt och struktur, kan flera typer av material särskiljas i denna kategori

  • Tung betong . Det används för konstruktion av grundstrukturer.
  • Lätt . Det används ofta för att bilda tak, rörläggning och konstruktion av andra föremål som har viktbegränsningar för drift.
  • Porös . Materialet kallas också cellulärt. Fungerar som värmeisolator.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av bindemedel

Oavsett kategori innehåller sammansättningen av en betongblandning en sammandragande komponent, som ansvarar för härdningskonsistens integritet. Olika ämnen och material kan fungera som bindemedel.

  • Bas med högkvalitativt Portlandcement . Användningen av sådana råvaror gör det också möjligt att uppnå blandningens höga hållfasthet. Portland slaggcement ökar blandningens viskositet.
  • Aluminiumoxid eller vattenglas . Lämplig om det finns ett behov av att förbättra betongens eldfasta egenskaper.
  • Aluminofosfater . Betong kan också fosfatbindas, vilket förbättrar dess bindningsegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en annan klassificering av betong efter tekniska parametrar. I det här fallet är materialet vanligtvis uppdelat i flera typer.

  • Värmebeständig . Blandningarna tål uppvärmning upp till 700 grader Celsius utan förlust. För att skapa betong används Portland -cement och slagg -Portland -cement.
  • Eldfast . Material av denna typ används för konstruktion av konstruktion eller industriella anläggningar som utsätts för temperaturer på 1000 grader. Flytande glas införlivas ofta i blandningen för att uppnå de nödvändiga egenskaperna.
  • Mycket eldfast . De används för objekt, vars drift sker under de hetaste förhållandena. För att förbättra betongens hållfasthetsegenskaper läggs högkvalitativa Portland-cement eller tegelstenar till blandningen. Och de kan också använda andra komponenter som förbättrar materialets egenskaper. Betong av denna typ används ofta vid konstruktion av värmebeständiga strukturer: eldstäder, spisar, stora pannor.

Bland annat efterfrågas betong vid uppförande av industribyggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Eldfast betong är populärt inte bara inom byggbranschen, utan också inom specialområden. Beroende på vilken typ av material som släpps av tillverkaren bestäms produktens tillämpningsriktning.

  • Torr blandning ABS . Det är efterfrågat inom termisk kraftteknik och för montering av pompeiska ugnar i metallurgi.
  • Betongblandning som innehåller en stor mängd VGBS -aluminiumoxid . Designad för att täcka insidan av skopor som används för att hälla brandfarliga material. Det fungerar också som ett ugnsbottenfoder. Det säregna ligger i det faktum att materialet kan överleva effekterna av temperaturer på 1800 grader Celsius.
  • En blandning med en stor mängd korundfyllmedel SBK . Ansökan är densamma som för det andra alternativet.
  • Betong som innehåller värmeisolerande tillsatser . Det är efterfrågat för beklädnad av värmeinstallationer i industrisektorn.
  • SBS-blandning, som har självspridande . De används vid konstruktion av strukturer som utsätts för temperaturer upp till 1500 grader Celsius. Dessa är främst ugnar och värmeinstallationer.
  • En blandning av ShB-B, som innehåller ett eldfyllnadsfyllmedel . Designad för att täcka delar av brännare som arbetar vid höga temperaturer. Temperaturen når 1300 grader Celsius.
  • Torrblandning SSBA för plattförstärkning . Ansökan är densamma som i det andra alternativet.

Användningen av värmebeständig betong med olika egenskaper gör driften av byggnader, konstruktioner och all slags utrustning säkrare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Idag är många tillverkare engagerade i tillverkning av eldfast betong. Men om du vill kan du själv förbereda en betongblandning av hög motståndskraft mot brand, om du väljer rätt ingredienser och fyllmedel. Det är anmärkningsvärt att många förpackningar med produkter från vissa tillverkare har instruktioner för framställning av värmebeständig betong, som bör följas när man organiserar en oberoende process.

Om komponenterna köps i mer än en uppsättning utförs beredningen av den slutliga betongblandningen i två steg

  • Först knådas cementbasen . Tillagning sker i en plåt eller betongblandare. För att skapa en blandning måste du förbereda vatten, sand eller grus. Dessutom kan en murslev och eldfast blandning krävas för att ge de nödvändiga egenskaperna till basen. Det klassiska proportionförhållandet för den framtida basen anses vara 3 delar grus till 2 delar sand och 2 delar eldfast. Om så önskas kan basens egenskaper fixeras genom att tillsätta 0,5 delar kalk, tidigare släckt.
  • Lägg sedan till fyllmedel för att knåda den eldfasta . Du kan kontrollera beredskapen genom att ta en klump från blandningen. Om den inte smulas i handen och inte sprider sig, anses blandningen färdig och den kan användas för att bygga ett konstruktionsobjekt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att uppmärksamma det faktum att i processen att blanda basen är det viktigt att uppnå en homogen lösning. Annars kommer det inte att vara möjligt att erhålla erforderliga betongegenskaper. Som praktiken visar är det bättre att knåda i en byggbricka med en klassisk spade . När det gäller torkning av materialet är det under denna process nödvändigt att övervaka hur fukten som genereras i strukturen fördelas. För att säkerställa en jämn torkning av betongen är det nödvändigt att organisera högkvalitativ ventilation. Samtidigt rekommenderas att stänga strukturen under torkning för att göra processen med fuktavgivning från materialet mer enhetlig och inte så snabb. Detta är nödvändigt för att få en fast struktur.

Det finns många sätt och recept för att göra eldfast betong med egna händer . Det viktigaste som måste beaktas vid självständigt arbete är att uppfylla kraven i GOSTs och andra regleringsdokument. Om du ansvarslöst närmar dig processen finns det inga garantier för att du kommer att kunna få önskade materialparametrar. Om du inte är säker på att du kommer att kunna förbereda betongblandningen själv är det bättre att föredra certifierade lösningar från pålitliga tillverkare. Materialet som skapas vid anläggningen är inte billigt, men samtidigt tar det hänsyn till kraven i byggkoder. Betongkonstruktioner tillverkade på fabriken kommer definitivt att hålla länge. Användning av betongblandningar av denna typ är möjlig vid konstruktion av industriella anläggningar, byggnader och strukturer.

Rekommenderad: