Polykarbonat (45 Foton): Vad är Plåtmaterial Och Hur är Dess Typer Olika? Vad Det är? Produktion Och Fastigheter, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Polykarbonat (45 Foton): Vad är Plåtmaterial Och Hur är Dess Typer Olika? Vad Det är? Produktion Och Fastigheter, Recensioner

Video: Polykarbonat (45 Foton): Vad är Plåtmaterial Och Hur är Dess Typer Olika? Vad Det är? Produktion Och Fastigheter, Recensioner
Video: Polykarbonat bearbeiding til sagbladet 2024, Maj
Polykarbonat (45 Foton): Vad är Plåtmaterial Och Hur är Dess Typer Olika? Vad Det är? Produktion Och Fastigheter, Recensioner
Polykarbonat (45 Foton): Vad är Plåtmaterial Och Hur är Dess Typer Olika? Vad Det är? Produktion Och Fastigheter, Recensioner
Anonim

Polykarbonat är ett populärt plåtmaterial som ofta används inom reklam, design, reparation, sommarstugkonstruktion och produktion av skyddsutrustning. De mottagna konsumentrecensionerna indikerar att polymerer av denna typ är väl motiverade i sin popularitet. Om vad de är och varför de behövs, hur olika typer skiljer sig åt, vad de är och vilka egenskaper polykarbonatark har, är det värt att lära sig mer i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Konstruktion polykarbonat är ett polymermaterial med en transparent struktur, ett slags plast. Oftast produceras det i form av platta ark, men det kan också presenteras i figurprodukter. Ett brett utbud av produkter tillverkas av det: strålkastare för bilar, rör, glasögon för skyddshjälmar . Polykarbonater representeras av en hel grupp plast, som är baserade på syntetiska hartser - de kan ha olika sammansättningar, men de har alltid gemensamma egenskaper: transparens, hårdhet, styrka. Detta material används flitigt. Det används för dekoration av byggnadsfasader, vid konstruktion av markiser och andra genomskinliga strukturer.

Polykarbonat i ark har en unik uppsättning egenskaper - det överstiger akryl- och silikatglas i styrka, det är brandsäkert, eftersom det smälter vid uppvärmning och tänds inte . Uppfinningen av den termoplastiska polymeren var en biprodukt från läkemedelsindustrin. Det syntetiserades 1953 av Hermann Schnell, ingenjör på Bayer i Tyskland. Men hans metod var lång och dyr.

Förbättrade versioner av den termoplastiska polymeren dök snart upp, och plåtversioner började massproduceras redan på 70-talet av XX-talet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör dom det?

Alla typer av polykarbonat produceras idag på tre sätt, som alla ger tillräckliga kostnadseffektiva tillverkningsprocesser

  • Fosgen och A-bisfenolpolykondensation (gränssnitt). Det sker i organiska lösningsmedel eller i ett vattenhaltigt alkaliskt medium.
  • Omestring i vakuum av difenylkarbonat.
  • Fosgenering i pyridin A-bisfenollösning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Råvaror levereras till fabriker i påsar, i form av granulat. Ljusstabiliserande komponenter läggs till, vilket säkerställer frånvaron av grumlingseffekten som tidigare inträffade i denna plastgrupp vid kontakt med ultravioletta strålar. Ibland fungerar en speciell film i denna kapacitet - en beläggning som appliceras på arkets yta.

Produktionsprocessen sker i fabriker utrustade med speciella autoklaver, där råvaror överförs till önskat aggregat . Den huvudsakliga metoden för tillverkning av produkter är extrudering, det är detta som bestämmer standardstorleken på honungskakans sort. De motsvarar bredden på maskinernas arbetsbälte. Monolitiskt polykarbonat produceras genom stansning, med förvärmning i en ugn där luft cirkulerar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande egenskaper

Enligt GOST -kraven som fastställts för polykarbonat måste produkter från det ha vissa egenskaper. De har också en duschvägg, ett växthus eller ett genomskinligt tak. För cellulära och monolitiska sorter kan vissa parametrar skilja sig åt. Det är värt att överväga dem mer detaljerat.

  • Kemisk resistans . Polykarbonat är inte rädd för kontakt med mineraloljor och salter, det tål effekterna av svagt sura lösningar. Materialet förstörs under påverkan av aminer, ammoniak, alkalier, etylalkohol och aldehyder. Vid val av lim och tätningsmedel bör deras kompatibilitet med polykarbonat beaktas.
  • Giftfri . Material och produkter tillverkade av det är tillåtet för lagring av vissa typer av livsmedelsprodukter.
  • Ljustransmission . Det är cirka 86% för helt genomskinliga bikakeark och 95% för monolitiska. Tonade kan ha priser från 30%.
  • Vatten absorption . Det är minimalt, från 0,1 till 0,2%.
  • Slagfasthet . Det är 8 gånger högre än för akryl, och polykarbonatkvartsglas är 200-250 gånger högre i denna indikator. När det förstörs finns inga vassa eller skärande fragment kvar, materialet är skadatfritt.
  • Livstid . Tillverkarna garanterar det i intervallet upp till 10 år; i praktiken kan materialet behålla sina egenskaper 3-4 gånger längre. Denna väderbeständiga plasttyp kan lätt anpassas till en mängd olika driftsförhållanden.
  • Värmeledningsförmåga . För en honungskaka varierar koefficienten från 1,75 till 3,9, beroende på materialets tjocklek. I ett monolitiskt glas ligger det i intervallet 4, 1-5, 34. Detta material behåller värmen bättre än vanligt kvarts eller plexiglas.
  • Smält temperatur . Det är +153 grader, materialet bearbetas i intervallet från +280 till +310 grader Celsius.
  • Hårdhet och styvhet . Materialet har en hög viskositet i förhållande till chockbelastningar på mer än 20 kJ / m2, monolitiskt tål till och med en direkt kula.
  • Formstabilitet, storlek . Polykarbonat behåller dem när temperaturen ändras från -100 till +135 grader Celsius.
  • Brandsäkerhet . Denna typ av plast är en av de mest ofarliga. Materialet blossar inte upp under förbränningen, men smälter, förvandlas till en fibrös massa, dör snabbt ut, avger inte farliga kemiska föreningar till atmosfären. Dess brandsäkerhetsklass är B1, en av de högsta.

Polykarbonat, bland dess andra fördelar, har hög lastförmåga och flexibilitet som är otillgänglig för glas och vissa andra plaster. Strukturer gjorda av det kan ha en komplex form, tåla betydande belastningar utan synliga skador.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Beroende på tjockleken på polykarbonatarket kan många utföranden göras . Korrugerad eller trapetsformad plåt anses vara ett bra alternativ eller tillägg till takläggning. Det används också för konstruktion av markiser, baldakiner, terrasser och verandor. Honungskakan finns oftast i växthus och växthus - här är deras egenskaper mest efterfrågade.

Och även användningen av arkpolykarbonat är relevant för följande områden:

  • konstruktion av en dusch för ett sommarboende;
  • skapa ett skydd för poolen;
  • stängsel av idrottsplatser och allmänna utrymmen;
  • inglasning av växthus, vinterträdgårdar, balkonger;
  • tillverkning av gungor, bänkar, lusthus och andra trädgårdskonstruktioner;
  • bildandet av interna partitioner på kontor, banker, andra institutioner;
  • produktion av reklam- och informationsstrukturer;
  • vägbygge - som bullerdämpande sköldar, stopppaviljonger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter tillverkade av polykarbonatark kan ha ett dekorativt utseende på grund av enkel och bekväm skärning av materialet . Med sin hjälp görs snygga transparenta galler för fönster, lockiga staket och inramning av lusthus. Släta ark används ofta vid uppgradering av bilar, cyklar, motorfordon, de kan ges olika former.

Glasögon i skyddshjälmar, skyddsglasögon för snickeri - det är svårt att hitta en applikation där polykarbonat inte skulle vara användbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka är typerna och hur är de olika?

Det finns flera typer av polykarbonatark samtidigt. De sällsynta av dem är dekorativa . Detta inkluderar korrugerad eller präglad polykarbonat erhållen från ett monolitiskt material. Det produceras i form av plåtmoduler, det ser väldigt attraktivt ut, det kan vara matt, med olika typer av lättnad. Sådana produkter har ökad styrka, de används ofta vid konstruktion av smidda grindar och staket.

Vissa sorter av polykarbonat kallas förstärkta - de har ytterligare förstyvningar . Till exempel kan en korrugerad monolitisk eller med en trapetsformad profil skapa ett estetiskt transparent eller färgat takbeläggning. Den används i form av insatser på tak med olika typer av ramper. Trots att polykarbonat i rullar oftast betraktas som ett sommarresidens, är dess monolitiska motsvarigheter mycket estetiskt tilltalande. Det är värt att överväga några av funktionerna hos huvudtyperna mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monolitisk

Utåt liknar det silikat- eller akrylglas, men mer flexibelt , vilket gör att materialet kan användas i radiestrukturer, valv. Hög genomskinlighet och ett brett utbud av färger gör monolitiskt polykarbonat attraktivt att använda vid inglasning av växthus, balkonger och skyltfönster. Arken tål betydande chockbelastningar, de kan kallas anti-vandal.

Ytan i den vanliga designen är slät, utan avlastning på båda sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mobil

Strukturen för detta polykarbonat använder en bikaka - en ihålig cell som är förbunden med hoppare längs längden och bredden . De viktigaste monolitiska skikten är ganska tunna, belägna utanför. Inuti är utrymmet uppdelat i celler genom förstyvning av revben. Plåtar av sådant material böjer sig inte över, men de har en ganska stor radie i längdriktningen. På grund av luftgapet inuti är cellulärt polykarbonat mycket lätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

De dimensionella parametrar som fastställts för polykarbonat av olika typer bestäms av kraven i GOST R 56712-2015. Enligt denna standard är den nominella bredden på alla typer av paneler 2100 mm, längd - 6000 eller 12000 mm. Det tjockaste cellulära polykarbonatet når 25 mm, det tunnaste - 4 mm . För den monolitiska sorten är arkens karakteristiska dimensioner 2050 × 1250 mm eller 2050 × 3050 mm, maximal längd är upp till 13 m. I den första sorten är tjockleken inställd på 1 mm, i den andra varierar den från 1,5 till 12 mm.

Produktens vikt beräknas per 1 m2 . Det bestäms individuellt baserat på plåtens tjocklek. Till exempel, för en honungskaka på 4 mm, kommer massan på 1 m2 att vara 0,8 kg. För plåtmonolitisk polykarbonat är denna indikator högre eftersom det inte finns några tomrum. En 4 mm panel har en massa på 4,8 kg / m2, med en tjocklek på 12 mm når denna siffra 14,4 kg / m2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Polykarbonatproduktionen var en gång den exklusiva domänen för europeiska märken. Idag produceras dussintals märken i Ryssland, från regional till internationell. En lista över de mest kända tillverkarna och ett betyg på kvaliteten på deras produkter låter dig navigera i alla olika alternativ.

Carboglass . Ryskt tillverkat polykarbonat är av hög kvalitet. Företaget använder italiensk utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Polyalt ". Ett företag från Moskva tillverkar cellulärt polykarbonat som uppfyller europeiska standarder. När det gäller pris och kvalitetsförhållande är det ett av de bästa alternativen.

Bild
Bild
Bild
Bild

SafPlast . Ett inhemskt varumärke som aktivt introducerar sina egna innovationer och utvecklingar. Kostnaden för produktionen är genomsnittlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland utländska märken är ledarna italienska, israeliska och amerikanska företag . Varumärket är populärt i Ryssland Polygal Plast erbjuder både cellulärt och monolitiskt material. Det italienska tillverkarsegmentet representeras av företaget Bayer att producera produkter under varumärket Makrolon … Det finns ett brett urval av färger och nyanser.

Det är också värt att notera den brittiska tillverkaren Brett Martin, som anses vara ledande i sin region.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och beräkning

När du bestämmer vilket polykarbonat som är bättre att välja bör du vara uppmärksam på de viktigaste egenskaperna hos ett kvalitetsmaterial. Det finns flera indikatorer bland huvudkriterierna.

  • Densitet . Ju högre det är, desto starkare och mer hållbart material, men samma faktor i bikakepaneler påverkar märkbart ljusöverföringen. För dem är den normala densiteten 0, 52-0, 82 g / cm3, för monolitisk-1, 18-1, 21 g / cm3.
  • Vikt . Lätta plattor anses vara tillfälliga eller säsongsbetäckningar. De är inte lämpliga för året runt-användning. Om cellulärt polykarbonat är märkbart lättare än normen, kan man anta att tillverkaren har sparat på överdragets tjocklek.
  • UV -skyddstyp . Bulk innebär tillsats av speciella komponenter till polymersammansättningen, men behåller dess egenskaper i högst 10 år. Filmskydd fungerar bättre, nästan fördubblar livslängden. Det säkraste alternativet är bulkfyllt polykarbonat med en dubbel UV -barriär.
  • Minsta böjningsradie . Det är viktigt när du installerar krökta strukturer. I genomsnitt kan denna siffra variera från 0, 6 till 2, 8 m. Om den rekommenderade böjningsradien överskrids går panelen sönder.
  • Ljustransmittans och färg . Denna indikator skiljer sig åt för olika versioner av materialet. Det högsta för transparent: från 90% för monolitiskt och från 74% för cellulärt. Den lägsta - i rött och brons, överstiger inte 29%. Färgerna i mellansegmentet är grönt, turkost och blått.

Beräkningen av polykarbonat utförs enligt bilderna på det täckta området. Dessutom är parametrar som korrekt beräkning av hållfasthet och nedböjningsbelastningar viktiga. Dessa parametrar illustreras bäst av tabellen.

Bild
Bild

Funktioner för att arbeta med material

Polykarbonat kan sågas och skäras med en vanlig kniv, elektrisk sticksåg. Monolitiska ark lämpar sig bra för laserskärning. Det är också möjligt att böja materialet utan uppvärmning och ansträngning. Det räcker för att ge den önskad form med hjälp av en skruvstång och klämmor . När du skär fast material är det viktigt att lägga det på en plan, plan yta. Efter skärning är det bättre att limma kanterna med aluminiumtejp för att stänga ändarna.

Cellulära sorter efter skärning behöver också kantisolering. Speciella vattentäta tejp tillverkas för dem . Detta säkerställer nödvändig täthet, skyddar mot inträngande av smuts och damm i cellerna. Genomskinligt polykarbonat kan målas för att ytterligare förbättra dess skyddande egenskaper. Det är bara bladen är kontraindicerade vid kontakt med många kemikalier.

Färgen måste vara vattenbaserad. Det är bättre att välja akrylalternativ, luktfri, snabbtorkande och vällagd på ytan utan förberedelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips om förvaring och frakt

Behovet av att transportera polykarbonat på egen hand i en bil uppstår för många sommarboende. Vi pratar främst om den bikaketyp av material som används vid arrangemang av växthus. Transport i lätta fordon för monolitiskt polykarbonat tillhandahålls endast i snittform eller med små mått på ark, uteslutande horisontellt.

Vid transport av ett mobilnät måste vissa regler följas:

  • transportera materialet i rullad form;
  • golvet i bilen måste vara plant;
  • utskott bortom kroppens dimensioner med en tjocklek på 10-16 mm får inte överstiga 0,8-1 m;
  • det är nödvändigt att ta hänsyn till panelernas böjningsradie;
  • använda selar eller annan riggning.
Bild
Bild

Om det behövs kan polykarbonat förvaras hemma. Men även här bör vissa rekommendationer följas. Materialet ska inte rullas ihop för länge. Under lagring, följ tillverkarens rekommenderade diameter för att undvika deformation eller sprickbildning av polykarbonatet.

Stig inte på eller gå på ytan av kalkblad . Detta är särskilt viktigt för cellulärt polykarbonat, vars cellstruktur kan brytas. Under lagring är det också oerhört viktigt att se till att det inte kommer i kontakt med direkt solljus från sidan som inte skyddas av filmen. Om uppvärmning sker konstant är det bättre att ta bort den skyddande förpackningen i förväg, annars kan den fastna på ytan av beläggningen.

Bild
Bild

Alternativ

Polykarbonat finns på marknaden i ett brett sortiment, men det har också alternativ. Bland de material som kan ersätta denna plast kan flera typer urskiljas.

  • Akryl . Det transparenta materialet produceras i ark, det är mycket sämre än polykarbonat i styrka, men i allmänhet är det ganska efterfrågat. Det är också känt som plexiglas, polymetylmetakrylat, plexiglas.
  • PVC . Moderna tillverkare av sådan plast producerar formgjutna transparenta paneler med låg vikt och profilerad struktur.
  • PET -ark . Polyetylentereftalat är lättare än polykarbonat och glas, tål stötbelastningar, böjer bra och överför upp till 95% av ljusflödet.
  • Silikat / kvartsglas . Ett skört material, men med högsta genomskinlighet. Den leder värme sämre, har låg slaghållfasthet.

Trots tillgången på alternativ är polykarbonat mycket bättre än andra plaster. Det är därför det är valt för användning inom en mängd olika verksamhetsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Enligt de flesta som använder polykarbonatstrukturer lever detta material upp till förväntningarna. Monolitiska sorter är inte lika vanliga som bikakessorter. De används vanligare av reklambyråer och inredare. Här är färgade sorter särskilt populära, installerade som partitioner, upphängda skärmar . Det noteras att materialet lämpar sig bra för skärning och fräsning, det är lätt att göra det till ett originellt dekorativt element i interiören. Cellulärt polykarbonat är välkänt som en växthusbas.

Det noteras att materialen som produceras i enlighet med GOST verkligen uppfyller den förväntade tillförlitlighetsnivån, behåller sin styrka och estetik under lång tid . De är lätta att montera själv. Många köper cellulärt polykarbonat för konstruktion av fjäderfäbockar, carportar. I vissa fall finns det allvarliga klagomål om produkternas kvalitet. Cellulärt polykarbonat, på grund av dess tillgänglighet och popularitet, är ofta förfalskat, inte producerat enligt standarder. Som ett resultat visar det sig vara för ömtåligt, dåligt lämpligt för drift vid låga temperaturer. En produkt av låg kvalitet blir ofta grumlig under det första året efter köpet.

Rekommenderad: