Fuktresistent Fiberboard: Hur Man Behandlar Brädorna Från Fukt? Välja Vattentäta Fiberplattor För Golvet

Innehållsförteckning:

Video: Fuktresistent Fiberboard: Hur Man Behandlar Brädorna Från Fukt? Välja Vattentäta Fiberplattor För Golvet

Video: Fuktresistent Fiberboard: Hur Man Behandlar Brädorna Från Fukt? Välja Vattentäta Fiberplattor För Golvet
Video: Difference between MDF & particleboard 2024, Maj
Fuktresistent Fiberboard: Hur Man Behandlar Brädorna Från Fukt? Välja Vattentäta Fiberplattor För Golvet
Fuktresistent Fiberboard: Hur Man Behandlar Brädorna Från Fukt? Välja Vattentäta Fiberplattor För Golvet
Anonim

Trä är ett utmärkt tillförlitligt miljövänligt bygg- och efterbehandlingsmaterial. De slutliga produkterna från den är dock dyra, och dessutom genereras en ganska hög andel av avfall vid tillverkningen. Idag finns det ett brett utbud av moderna material tillverkade av avfall från träbearbetningsindustrin. Låt oss titta närmare på vad fuktresistent fiberboard är och hur plattorna är impregnerade för att skydda dem från vatten.

Bild
Bild

Funktioner och omfattning

För tillverkning av materialet används träfibrer. Mattan av dem utsätts för varmpressning eller torkning, bindemedel och speciella tillsatser används. Träfiberplatta (fiberplatta) kan ha olika egenskaper och användningsområden, beroende på tillsatser, tillverkningsmetod, ytdesign . Fuktresistent fiberboard är tillverkad med tillsats av kolofonium och paraffin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fiberboard används ofta, eftersom det har följande positiva egenskaper:

  • genomgår inte deformation, håller dimensionerna stabilt, vilket garanterar lång livslängd;
  • har tillräcklig styvhet med låg vikt och tjocklek på arket, tål lätt mekanisk spänning;
  • goda värme- och ljudisoleringsegenskaper;
  • materialet är lätt att skära och bearbeta, lätt att installera;
  • måttlig kostnad gör det överkomligt för personer med lägre inkomstnivå;
  • vid beklädnad av väggar och tak gör tunn material det möjligt att spara användbart utrymme, samt att göra ytor även utan att använda gips; dessutom fäster färg och dekorativt gips och andra ytbehandlingar väl på plattorna;
  • det finns ett urval av plattor i storlek;
  • slitstark yta, lätt att underhålla, är inte rädd för exponering för hushållskemikalier;
  • oavsett typ av bearbetning och produktens märke tål alla plattor kortvarig exponering för fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ideala saker existerar inte, fiberboard har också nackdelar, nämligen:

  • plattor tål inte laterala böjbelastningar;
  • billiga material tillverkas med hjälp av ämnen som i framtiden, under drift av fiberboard, kommer att släppas ut i miljön och kan visa sig vara giftiga; användningen av en sådan produkt är endast möjlig i välventilerade utrymmen.

Materialet används ofta för dekoration av både bostäder och kontor och icke-bostadsutrymmen. Olika typer av plattor kan läggas på golv, väggar, tak. Och även tillverkning av möbler klarar sig inte utan fiberboard. Bakväggar och skiljeväggar av skåp, hyllor, lådor för piedestaler och skrivbord är ofta gjorda av den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bearbetas de?

Fiberplatta för allmänna ändamål kännetecknas av låg fuktbeständighet. Vid konstant kontakt med vätska sväller den, vilket leder till dess förstörelse. För att plattan ska bära belastningen under förhållanden med hög luftfuktighet introducerar tillverkarna speciella ämnen i dess sammansättning . Dessutom kan den färdiga produkten också behandlas mot fukt. Vid produktion används laminering oftast. En speciell film limmas på arket, hög temperatur och tryck skapar förutsättningar för polymerisation.

Laminering ger inte bara skydd mot fukt, utan också mot ultravioletta strålar och höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan impregnera fiberboard för fuktbeständighet med egna händer hemma . Järnaffärer erbjuder ett brett utbud av specialprodukter. Den skyddande beläggningen motstår också utvecklingen av mögel. Ett av de enklaste och mest prisvärda sätten att skydda materialet mot fukt är att måla det med akrylfärg. Färgen kommer också att bidra till att förbättra produktens utseende. Det uppvärmda paraffinvaxet kan också användas för ytbehandling.

Bild
Bild

Vattentät fiberboard används ofta för att lägga på golvet i rum där det är hög luftfuktighet, till exempel i köket . Och även sådana produkter är lämpliga för väggbeklädnad i badrummet. Laminerade beläggningar finns i olika färger, de kan imitera kakel, sten, tegel. Detta gör det möjligt att dekorera rummet i vilken stil som helst.

Hur väljer man?

När du väljer fiberboard måste du vara uppmärksam på följande nyanser:

  • först och främst måste du överväga var du ska använda materialet; för användning i bostadslokaler behöver du en produkt som inte innehåller formaldehyd, detta kommer att bevisas av ett kvalitetscertifikat som säljaren måste ha;
  • då måste du bestämma vilken typ av material - fuktbeständig fiberboard är lämplig för fuktiga rum;
  • beroende på användningsändamål (golvbeläggning, vägg i skåpet), välj plattor med tillräcklig tjocklek och storlek;
  • Det kommer inte att vara överflödigt att kontrollera varornas kvalitet: det bör inte finnas några bubblor, svullnader, olje- och paraffinfläckar och andra skador;
  • du ska inte köpa en produkt om den inte har en etikett med nödvändig information.

Rekommenderad: