Hur Man Målar Spånskiva? Hur Kan Du Måla Om Och Lackera Möbler Med Egna Händer Hemma? Spånskiva Färg

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Målar Spånskiva? Hur Kan Du Måla Om Och Lackera Möbler Med Egna Händer Hemma? Spånskiva Färg

Video: Hur Man Målar Spånskiva? Hur Kan Du Måla Om Och Lackera Möbler Med Egna Händer Hemma? Spånskiva Färg
Video: Måla möbler och snickerier med Caparol lackfärg 2024, Maj
Hur Man Målar Spånskiva? Hur Kan Du Måla Om Och Lackera Möbler Med Egna Händer Hemma? Spånskiva Färg
Hur Man Målar Spånskiva? Hur Kan Du Måla Om Och Lackera Möbler Med Egna Händer Hemma? Spånskiva Färg
Anonim

Det finns ingen anledning att skynda sig för att dela med gamla saker - denna slogan har blivit kämparnas motto mot konsumtionens tid. Allt nytt har inte nödvändigtvis ett objektivt krav. Och bekräftelse på detta är de platser där älskare av hemförändringar köper sovjetiska möbler, samt headset från den tiden som producerats av DDR, tjeckiska och andra. Men restaurering innebär mycket ofta ommålning. Inklusive ommålning av spånskiva. Du ska inte vara rädd för denna procedur, det kan vara oklanderligt om det finns en önskan att förstå, lära sig och göra allt enligt en tydlig algoritm.

Bild
Bild

Vad är det för?

Att måla och måla om möbler är ett intressant och inspirerande förfarande. Det är inte för ingenting som konton för sociala medier för restaureringsarbete samlar tusentals prenumeranter. Folk är intresserade av att titta på hur hantverkare gör moderna möbler i skandi-stil från en gammal mormors skänk med egna händer . Eller som en fashionabel inredning accent erhålls från ett anspråkslöst soffbord från spånskiva.

Restaurering av gamla möbler är både en besparing och ett bra sätt att förlänga livslängden för en inte särskilt fashionabel, men stark och pålitlig design, och ett underbart tillfälle att bli föråldrad till verklig . Och om professionella restauratörer har många verktyg, metoder, teknik kan hantverkare begränsa sig till de mest prisvärda. Ommålning av möbler är den viktigaste.

Här är 5 skäl att måla om dina spånskivemöbler

  1. Det kommer att gå samman med den övergripande interiören.
  2. Det kommer att se modernt ut.
  3. Situationen kommer att förändras, och hushållningens stämning kommer också att förändras.
  4. Små brister och deformationer som skapas av tiden kommer att dölja ett lager färg under.
  5. Detta är en fantastisk DIY -reparationsupplevelse som knappast kommer att skada någon. Och om du i framtiden vill spara pengar på mästares tjänster kan du börja studera just nu. Och ommålning är perfekt för nybörjare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra, framgångsrika exempel är inspirerande. Det återstår bara att lära sig lite teori - och detta är också intressant.

Val av färg

De färger som traditionellt används vid restaurering är akryl, alkyd och till och med olja. Oljefärg är en sammansättning av vegetabiliska och syntetiska oljor med pigment och andra fyllmedel. Det täcker basen perfekt och bildar en filmyta. Men det har en skarp lukt - och det här är ett minus med oljefärg.

Tänk på egenskaperna hos andra formuleringar

  • Alkyd - kan kallas en analog av oljemalj, bara istället för oljor används alkydhartser här. En sådan komposition torkar snabbt, den fäster bättre på materialet.
  • Akrylfärger som tillhör kategorin vattendispersiv. Ljus i färgen, med en hög dold effektmarkör, snabbtorkande, giftfri, luktfri-kanske den perfekta kompositionen för ommålning av spånskiva. Om en slät möbelbeläggning ska målas, väljs en fuktbeständig färg med ökad vidhäftning. Till exempel vill du måla om en gammal skänk vit - det kommer att vara mycket bekvämt att arbeta med akrylfärg.
  • Vattenbaserade formuleringar , de torkar också snabbt och lämnar inte fläckar. Silikonfärger gör ett utmärkt jobb med att måla över repor, överlappande sprickor som inte är särskilt djupa, de är inte rädda för fukt och klamrar sig inte till damm. Silikonfärg kan användas för att omvandla möbler som kommer att stå i köket, i badrummet, på balkongen.
  • Krittfärger är en nyhet de senaste åren . De har visat sig bra i att måla lackerade ytor utan sådana inledande steg som slipning och grundning. Krita färg skapar en trevlig taktil, sammetslen yta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra alternativ, men det här är inte längre färger, utan lacker och toningsmaterial. Fläckar perfekt tonade fanerplattor och lacker dekorerar ytan, både målade och utan detta lager.

Färger produceras i form av flytande och aerosolkompositioner

Om ytan är stor måste du ta färg i en burk, om den är liten räcker det med en aerosolburk (och det är bekvämare att arbeta med det).

Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

För att ta bort det gamla lagret från möbler måste du ta en spatel eller en cykel, en medelhård metallborste, sandpapper eller en slipmaskin, trasor. Färger och lacker är helt avtagbara med en konstruktion hårtork. Ytan skyddas med maskeringstejp. Alla tillbehör måste tas bort - eller skickas för restaurering (rengöras till glans, till exempel), eller ersättas senare med en ny, vilket händer oftare.

Du måste också förbereda följande:

  • små brickor för färg;
  • borstar med naturborst (om olja eller alkydfärg används), penslar med konstgjorda fibrer (om färg är akryl eller latex);
  • målarullar - det är bekvämare att måla fasader och bänkskivor med dem;
  • färgspruta är en bra tidsbesparare.

Uppmärksamhet! Dina egna säkerhetsåtgärder är också värda att ta hand om. Du måste arbeta i ett rum med god ventilation. Skydda golvet och väggarna med tidningar, polyeten om möjligt. Använd kläder som du inte längre kommer att vara ledsen att förstöra hopplöst med färg.

Du bör dock inte lita på syntetiska arbetskläder: de kommer inte att vara lika bekväma i dem som i en bomullst-shirt och byxor, till exempel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Målningsteknik

Målningen av spånskivemöbler i sig kommer att omfatta två steg: förberedande och huvud. Dessutom kan möbler dekoreras, men detta tredje steg är valfritt.

Träning

Fästets vidhäftning påverkas främst av hur väl den gamla beläggningen avlägsnas från möbelns yta. Om till exempel damm, smuts, fettfläckar, fukt finns kvar på nattduksbordet är detta ett stort gap i arbetet. Allt måste göras noggrant, bara i det här fallet är det möjligt att måla om möblerna korrekt och effektivt i en ödmjuk hemmiljö . Förberedelsen innehåller ett antal steg.

Bild
Bild

Sandning

Detta är det mest prisvärda alternativet för denna behandling. Om du har en slipmaskin kommer det att påskynda processen. Men människor utan erfarenhet kan av misstag röra fanerlagret. Lacken avlägsnas vanligtvis med en metallskrapa, pensel eller grovt sandpapper . För att uppnå en slät yta bör rörelserna vara längs kornet. Om du måste arbeta med sandpapper är det vettigt att använda slipdynor utrustade med klämmor. De ersätts av ett inte särskilt stort block av trä eller skum, och själva sandpappret är redan fäst på stängerna.

Slipa ytan till ett optimalt dammfritt utseende.

Bild
Bild

Ta bort lack / färg genom värmebehandling

Det är ganska enkelt att ta bort lack eller måla med en konstruktion hårtork. Material med verkan av denna enhet mjukas upp och avlägsnas sedan med en vanlig spatel. Rengöring sker med ett slipande material. Endast i detta arbete med spånskiva krävs omsorg - annars kan träet mörkna . Om lacken till exempel är förkolad och inte lossnar i lager kan du inte klara dig utan speciella kemikalier. De finns i pulver- eller gelform, liksom i den vanligaste flytande formen.

Bild
Bild

Träspackel

Sprickor, flis och synliga porer på möbelytan måste fyllas med fyllning. Alla kittområden måste vara i nivå med huvudytan. Det är inte svårt att förbereda en blandning för utjämning med egna händer från PVA -lim och det avfall som fanns kvar från slipning.

Glöm inte att avfetta ytan: detta görs med en servett doppad i till exempel vit sprit eller aceton.

Bild
Bild

Primer

Det hjälper också färgen att fästa vid ytan på bänkskivan eller fronterna på köksenheten (om så är fallet). Primern limer ihop fibrerna och minskar materialets absorptionsförmåga avsevärt . Det är önskvärt att primern och färgen är av samma typ av bindemedel. Det finns visserligen också universella medel. Och för att inte misstas och bearbeta möblerna korrekt måste du läsa etiketten: det kommer att framgå om akrylprimern är lämplig för oljefärg.

Om materialet redan är gammalt och löst grundas det med en djup penetrationsförening.

Bild
Bild

Färgning

Om alla föregående steg har gjorts utan några klagomål är ommålningen av de gamla (och ibland inte så) möblerna i en annan färg dessert för hela renoveringshändelsen. För det här är verkligen det mest intressanta i denna process. Resultatet, glöm inte detta, beror på färgens kvalitet.

Färgningsalgoritmen består av flera steg

  1. Förberedelse av kompositionen för arbete . Färgen måste blandas väl för att uppnå enhetlighet. Om det behövs görs nyansering igen. Och igen omrörs färgen, varefter den hälls i en bricka eller pall.
  2. Om en fasad eller bänkskiva, till exempel ett skrivbord, ska målas sänks en rulle ner i pallen . Rullen är impregnerad med föreningen från alla sidor. Sedan rullas den längs brickans eller pallens vägg. Överskottet måste pressas ut.
  3. Det är dags för första lagret . Det är lämpligt att börja måla från mitten, försiktigt, utan brådska, gnugga färgpastan på basen. Vid utgången bör en mer eller mindre enhetlig beläggning med mycket liten tjocklek bildas. Det ska inte finnas några fläckar och fläckar. Svårt att nå och ändzoner är målade med en pensel. Nu finns det ingenstans att rusa, du måste definitivt vänta tills kompositionen är torr.
  4. Det andra lagret appliceras på samma sätt som det första . Vanligtvis räcker det med två lager, men individuella variationer är möjliga.
Bild
Bild

Ett typiskt nybörjarfel är att inte vänta på att lagren torkar . Konstigt nog, men många inser inte ens att all denna målade konstgjorda skönhet inte är begränsad till ett lager. Människor ser en ofullkomlig yta efter den första färgningen och förtvivlan. Men poängen är faktiskt i antalet lager - därför bör tålamod och uthållighet vara följeslagare till ommålningsprocessen.

För att få ett skyddande lager av den målade beläggningen kan möbler lackeras . Det kan vara antingen färglös eller tonad komposition. Den appliceras på perfekt torra ytor.

Att arbeta inomhus med lack / färg är naturligtvis inte alltid trevligt, men i ett vanligt hus, lägenhet kan allt göras med minimal obehag. Det viktigaste är att stärka ventilationsläget och skydda barn, djur och allergiker från sådana nackdelar med reparation.

Var de ska arbeta bestämmer alla individuellt: i köket eller på balkongen - om du vill kan du måla möblerna var som helst. Om målningen rör något litet, en hylla eller en pall, är detta inte alls grundläggande.

Bild
Bild

Det viktigaste är att skydda golvet och väggarna från eventuella stänk och spår av arbete.

Ytdekoration

Ibland måste man också dekorera möbler av spånskiva. Till exempel förvandlas handmålade möbler. Låt dem som tycker att han har fått tillräckligt med måleri, och att han inte är konstnär, inte ha bråttom att bli upprörda . Idag används lyckligtvis schabloner aktivt, vilket gör möbler unika, speciella, atypiska.

Applikationer och tryck på möbler är en intressant lösning . Du kan använda samma stencil för att göra en inskrift som är viktig för ägaren eller hushållets medlemmar.

Intressant idé! Om ommålning berör ett barns skrivbord finns det alltid ett problem med snabb försämring av det uppdaterade utseendet på möbler. Spår av plasticine, färg och andra dyker snart upp på bänkskivan. Du kan använda ett knepigt dekorationstrick - att göra en bordsskiva i form av en konstnärspalett. Det vill säga att skapa dessa fläckar av färg, fingeravtryck, stänk avsiktligt. Barn kommer att vara involverade i denna process - de kommer bara att vara glada. Och måla sedan ovanpå med ett lager vit färg så att bordet i form av en palett inte är särskilt ljust. Och i slutet - ett skyddande lack.

Om vi pratar om samma skrivbord eller till exempel en byrå kan du "förvirra" och över inredningen . Till exempel klädsel inuti lådor med tyg. Arbetet är noggrant, men resultatet är härligt. Tyget väljs efter befälhavarens gottfinnande - det är bekvämt att arbeta med varierade naturliga tyger. Då blir bordet inte bara retromöbler, utan lyxiga antikviteter.

Bild
Bild

Vackra exempel

Och nu är det dags för idéer som kommer att inspirera dem som tvivlar till det sista att de kommer att bemästra ommålningen med egna händer. Allt på fotot har målats om och transformerats för moderna interiörer.

Här är 10 imponerande exempel på framgångsrika möbelmålningar

Arbetet är svårt, men tillgängligt för många. En mycket ljus byrå som kommer att dekorera korridoren, barnrummet och vardagsrummet i konsonantstil

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en liten rörelse i handen förvandlas den gamla skänken till ett modernt föremål i den skandinaviska interiören. Och innerväggarna kan inte ens målas utan klistras till exempel med glansig tapet

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Måla väggarna vita, lämna fasaderna desamma eller förnya dem med fläckar. Vad är inte en lösning för att omvandla en byrå, vars utseende redan är deprimerande. En sådan lätt uppdatering i en modern inredning är nästan alltid framgångsrik

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De som tror att stora former definitivt inte är för honom kan inspireras av en uttrycklig omarbetning av det sovjetiska nattduksbordet. En helt annan sak

Bild
Bild
Bild
Bild

Byrån har inte bara förändrats, den har blivit fundamentalt annorlunda. Gäster och vänner kommer att gratulera värdarna till deras nya köp, omedvetna om förändringens mirakel

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den gamla skänken blir ny tack vare den vita magin. En sak för alla tider

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har en idé att kasta bort en spaljéspegel bör du tänka efter. Det kan ju förvandlas till en ultramodern och samtidigt väldigt mysig grej

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En riktig fest för ögonen - särskilt i den "vita lägenheten". För scandi design, en win-win

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgens magi är tillbaka i funktion: det fanns en föråldrad design - en mycket fashionabel garderob

Bild
Bild
Bild
Bild

Så vackert att den här platsen i huset definitivt kommer att bli en favoritfotozon

Bild
Bild
Bild
Bild

Fruktbart arbete och resultat som du vill skryta med!

Rekommenderad: