Efterbehandling Med Dagestan -sten (47 Bilder): Mot Husets Fasad. Hur Limar Man En Sten Mot Ett Skumblock Och Andra Material?

Innehållsförteckning:

Video: Efterbehandling Med Dagestan -sten (47 Bilder): Mot Husets Fasad. Hur Limar Man En Sten Mot Ett Skumblock Och Andra Material?

Video: Efterbehandling Med Dagestan -sten (47 Bilder): Mot Husets Fasad. Hur Limar Man En Sten Mot Ett Skumblock Och Andra Material?
Video: Slipform Stone Masonry: Building a Slipform Stone House from the Bottom Up 2024, Maj
Efterbehandling Med Dagestan -sten (47 Bilder): Mot Husets Fasad. Hur Limar Man En Sten Mot Ett Skumblock Och Andra Material?
Efterbehandling Med Dagestan -sten (47 Bilder): Mot Husets Fasad. Hur Limar Man En Sten Mot Ett Skumblock Och Andra Material?
Anonim

Bland den stora variationen av alla typer av efterbehandlingsmaterial skiljer sig Dagestan -stenen åt. Husets fasad, med naturliga plattor skapade av naturen själv, kommer att se särskilt solid och respektabel ut och kommer att behålla sin attraktivitet i många år. I artikeln kommer vi att förstå vad som döljs under namnet "Dagestan stone", vilka funktioner den har och varför det i vissa fall är lämpligt att göra ett val till sin fördel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Dagestansten är namnet på en grupp naturmaterial som efter bearbetning är sågade paneler för motstående hus. Denna grupp inkluderar följande typer av stenar.

Kalksten … Den vanligaste och billigaste typen av kakel som erhålls från bearbetning av organiskt bergskräp. Det är frostbeständigt, men kan absorbera fukt, därför behöver det hydrofobisering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skalrock … Samma kalksten, men från elementen i havsbotten. I sin struktur är bitar eller till och med hela små skal tydligt synliga. Det har ökat värmebeständighet, därför används det ofta för motsatta eldstäder. Det måste också behandlas för att skydda det mot fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sandsten … Naturmaterial, cementerat av naturen själv. Det bildas av partiklar av mineraler (främst kvarts) bundna av aluminiumoxid. Inte bara fasader är dekorerade med sandsten, utan också mindre detaljer - mantlar, bänkskivor, valv, lusthus.

Prisad för sin unika naturliga konsistens, som i sig fungerar som en höjdpunkt i inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dolomit … Ett idealiskt byggmaterial med hög hållfasthet, men lätt att arbeta med. Det används ofta för efterbehandling av både fasader och socklar. Lite som marmor, har en matt glans på ytan. Vissa sorter lämpar sig för polering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast är det skalsten som används vid utformning av hus. Under århundradena har planetens lättnad förändrats, klipporna gick under vatten eller tvärtom havet exponerade stenar. Skalstenen mineraliserades och förstördes genom erosion. Som ett resultat av en sådan naturlig "bearbetning" bildades plattor som är lätta att skära, har ökad hållfasthet och värmebesparande egenskaper.

Sådant gruvmaterial bryts i flera regioner i Ryssland - i Fjärran Östern, Krim, Ural och Republiken Dagestan

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudskillnaden mellan Dagestan -gruppen och andra representanter för bergarter är följande:

  • i struktur är den en tätare och starkare sten, på grund av vilken den lämpar sig bättre för skärning och slipning;
  • bryts i de bergiga regionerna i Kaukasus och i det grunt vattnet i Kaspiska havet;
  • De utförda testerna visade att Dagestan -raserna inte har en strålningsbakgrund, vilket indikerar deras fullständiga säkerhet för människors hälsa.

Färgpaletten på Dagestan -stenen är ganska olika: sandiga nyanser och rik beige, nästan vit och med en rosa nyans, elfenben och silvergrå. Dessutom har varje platta säregna mönster och ådror i sin naturliga konsistens som ger upphov till huvudfärgerna och ger stenen ett verkligt lyxigt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

För att få en mer fullständig förståelse av Dagestan -stenen, överväga fördelarna och nackdelarna med varje sort.

Bild
Bild

Kalksten

fördelar

  • den vita nyansen ger byggnaden, färdig med detta material, verkligen aristokratiskt och respektabelt utseende (små gulaktiga fläckar på stenen syns endast från närmaste avstånd);
  • en lätt vikt material gör att du kan använda det för både yttre och inre vertikala väggbeklädnader, på bärande konstruktioner och fundament i byggnaden;
  • passar perfekt för att skapa skulpturer, gesimser, baluster, pelare och valv .

Minus - inte lämplig för klinkergolv.

Bild
Bild

Skalrock

Fördelar

  • lätt, laddar inte väggen;
  • kan användas som golvbeläggning (till exempel på balkonger och terrasser);
  • är ett "andningsbart" material, behåller inte fukt;
  • lätt att klippa, tar någon form.

Fel - sönderfaller med felaktig och slarvig bearbetning.

Bild
Bild

Sandsten

fördelar

  • lågt pris;
  • enkel bearbetning;
  • ovanlig porös konsistens;
  • kan användas både för väggdekoration och för att skapa arkitektoniska element: pelare, valv, räcken, sfäriska strukturer.

Minus

  • hög porositet underlättar fuktgenomträngning;
  • du måste behandla väggarna med speciell impregnering vart 5-6: e år så att regndropparna rinner ner i väggen och inte absorberas;
  • används endast för vertikala ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dolomit

Fördelar

  • högsta slitstyrka för alla ovanstående material;
  • på grund av sin ökade styrka är den perfekt för att vända mot källaren, grunden;
  • minimal vattenabsorption gör att du kan använda materialet utan att förbehandla väggarna;
  • kan även användas för att skapa trädgårdsvägar.

Fel - på grund av sin styrka och höga vikt är den inte lämplig för att skapa snidade arkitektoniska element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera några fler punkter som relaterar till någon av de listade typerna:

  • om stenen börjar svartna med tiden , ytorna bör behandlas med speciella anti -fuktmedel - vattenavvisande medel;
  • montering det är nödvändigt att utföra klart i enlighet med alla regler, med hänsyn till alla nyanser av fastsättning av tungt material (om lagren på de motstående plattorna börjar smula och flagna av, indikerar detta felaktig installation);
  • Lita inte på stenens låga värmeledningsförmåga och spara på värmeisolering - stenen är ett dekorativt element och deltar inte i väggisolering.
Bild
Bild

Varianter av användning i fasadinredning

För Kaukasus folk är byggnader av natursten en lång tradition, förankrad i århundradets djup . I bergsområdena kan du fortfarande hitta ruinerna av fästningar som byggdes av Dagestan -sten för många århundraden sedan. Trots sådan antik var många delar av väggarna kvar i sin ursprungliga form, vilket indikerar materialets exceptionella hållbarhet. För närvarande har fasadbeklädnad med Dagestan -sten blivit extremt populär. Denna design kan dekorera en byggnad i vilken arkitektonisk stil som helst. Stenbeklädnad kommer att ge soliditet och monumentalitet till envånings privata byggnader. Lyxiga herrgårdar kommer att tillföra aristokrati och respektabilitet.

Om så önskas och tillgången på medel kan husets fasad dekoreras med stenbalustrader, parapeter, figurerade element, gesimser, terrasser och pelare

Dessutom kan trädgårdsvägar, fontäner, skålar på piedestaler och rabatter kantade med Dagestan -sten bli en arkitektonisk fortsättning på fasadinredningen - en sådan lösning kommer att skapa en enda landskapsensemble.

Bild
Bild

Steninredning passar bra med mer blygsamma stilar:

  • rustik;
  • provence;
  • Medelhavs.

Att möta Dagestan-sten passar organiskt in i den moderna loftstilen och till och med högteknologisk . Dessutom, om det inte är möjligt att dekorera hela fasaden med sten, kan du dekorera dess individuella element - en balkongskärm, fönster- och dörröppningar, en sockel, hörnlister och trappsteg. Denna teknik kommer att avsevärt spara kostnader, men samtidigt ge en original glädje till byggnadens utsida.

Bild
Bild

Installationsmetoder

Innan du fortsätter direkt till installationen av stenplattor bör du förbereda fasadens yta. Valet av beredningsmetod beror på materialet från vilket byggnaden är uppförd. Installation på följande ytor är möjlig:

  • luftbetong;
  • skumblock;
  • tegel;
  • metall;
  • trä.
Bild
Bild

Det vill säga Dagestan -stenen lämplig för alla typer av fasadbeklädnader, men varje material kräver viss förberedelse . Så dammiga ytor (till exempel gips) är täckta med en primeremulsion, betong putsas, glasin och ett metallnät appliceras på trädet. Det är också möjligt att montera den på en värmare.

Det finns två monteringsmetoder med:

  • metallprofiler;
  • limlösning (lim-skum).

Den första metoden anses vara mer kostnadseffektiv för de flesta ytor - den tillåter luft att cirkulera mellan strukturelementen, kräver inte en helt plan yta. Den andra metoden är traditionell och skiljer sig inte mycket från den vanliga installationen av paneler med lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

På metallprofiler

Installationstekniken kommer att vara följande

  • Skapande av markeringar på väggen . Till att börja med appliceras vertikala märken - guider kommer att fästas på dem på ett avstånd av 60-80 cm.
  • Enligt den applicerade ritningen borras hål för konsolerna .… De senare installeras på ett avstånd av en halv meter från varandra.
  • Fäst vertikala remsor med ankare . Horisontella remsor installeras på dem (deras bredd beror på storleken på stenplattorna).
  • På den färdiga lådan själva Dagestan -stenen är fixerad.

Det är viktigt att ta hänsyn till att om plattorna är av olika storlekar, installeras inte de horisontella remsorna på en gång, utan när varje element läggs.

Bild
Bild

För limlösning

För att "sätta" stenplattorna på lim måste du först fixa ett finmaskigt metallnät på fasaden. På varje kvadratmeter fixeras nätet med pluggar med ett fästelement (skruv, spik). Efter installation av nätet blandas den självhäftande lösningen.

Det är viktigt att tänka på följande punkter under installationen med lim

  • Limmet torkar snabbt , därför bör arbetet påbörjas omedelbart efter beredning av blandningen.
  • I botten av väggen är startstången fixerad i förväg . Det gör att du kan undvika misstag och lägga ut brickorna jämnt.
  • Fogning utförs efter varje lager, och överskott av murbruk avlägsnas omedelbart … Annars, efter att blandningen har torkat, kommer det att vara extremt problematiskt att göra, det kommer att ta lång tid.
  • Montering börja från toppen av fasaden så att de redan lagda raderna med kakel inte blir smutsiga.
  • När du installerar kakel är det absolut nödvändigt att observera ett avstånd på 4-6 mm för kakelfogen . Detta skyddar mot svullnad och avskalning av materialet under extrema temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsalgoritmen är inte svår, installationen görs i två steg

  • Ett tillräckligt tjockt lager av murbruk appliceras på det beredda nätet - nätet ska vara helt begravt i det. I det här fallet behöver ytan inte jämnas ut, eftersom den resulterande "lättnaden" kommer att bidra till högkvalitativ vidhäftning av plattan till väggen.
  • Lim appliceras också på kakelpanelen , varefter den omedelbart appliceras på ytan, svänger något från sida till sida och knackar sedan på plattan med en klubba med en gummerad spets för bättre drunkning i lösningen.

När installationen är klar slipas fogarna och sedan skjuts uppbehandlingssteget ett tag så att limmet kan torka ordentligt. I varmt soligt väder tar det fyra dagar, under en regnig sommar eller på hösten måste du vänta minst en vecka.

Efter denna tid utförs den obligatoriska behandlingen av stenplattor med ett vattenavvisande medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Täcker hörnstyckena

Att lägga kakelpaneler på en vertikal yta är en stor del av jobbet, men inte alla. Det finns fortfarande hörn av byggnaden, som utan ytterligare dekoration inte bara kommer att förstöra byggnadens utseende utan också bilda onödigt utrymme vid hörnkorsningen.

  • Vid allmän installation på metallprofiler används L-formade element . De fixeras i byggnadens hörn med hjälp av fästen. Små kakelplattor är monterade på sådana metallremsor. För att förstärka kontrasten och få byggnaden att se särskilt attraktiv ut kan hörnstycken väljas bland stenar som skiljer sig i färg från huvudmuren.
  • När du använder limlösningar i installationsprocessen måste du gå till några knep och knep . Detta kan vara att skapa en pseudokolonn (bitarna som bildar hörnet kommer att sticka ut väsentligt mot väggens bakgrund). Metoden för ojämnt murverk används ofta när längre och kortare element växlar vertikalt.
Bild
Bild

Några ord om hydrofobisering

Beläggningsytor klädda med natursten med vattenavvisande lösningar är en oumbärlig del av dessa konstruktionsarbeten . Som nämnts ovan tenderar de flesta sorterna av Dagestan -sten att absorbera fukt, och detta leder så småningom till svartning av ytan, förstörelse av kakel, utseende av svamp, mögel. Behandling med vattenavvisande utförs strikt efter avslutat arbete.

När det gäller liminstallationsmetoden utförs impregneringen efter att limmet har torkat helt.

Bild
Bild

Vackra exempel

Den äldsta Derbent fästning i Republiken Dagestan, upplagd av Dagestan -sten.

Bild
Bild

Klassisk herrgård dekorerad med Dagestan -sten - aristokratisk chic och respektabilitet för lyxklassen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rustik … Huset, med natursten, är helt enkelt förkroppsligandet av denna brutala stil med toner av naturlig primitivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Provence … Ett mysigt byhus "av sten" i kombination med träelement och blommiga textilier skapar atmosfären i södra Frankrike.

Bild
Bild
Bild
Bild

medelhavs … Här är stenen en klassiker i stilen. På en sådan innergård får du en känsla av att du är i Grekland eller Italien, och någonstans nära huset stänker ett varmt hav.

Bild
Bild

Högteknologisk . Den ultramoderna byggnaden är inte bortskämd alls av stenbeklädnaden - snarare lägger den till en viss soliditet och monumentalitet.

Rekommenderad: