Shell Rock (29 Bilder): Vad är Det? Stenens Storlek Och Värmeledningsförmåga, Skalsten I Akvariet Och Staketet Av Kakel, Ursprunget Till Dagestan -skalstenen

Innehållsförteckning:

Video: Shell Rock (29 Bilder): Vad är Det? Stenens Storlek Och Värmeledningsförmåga, Skalsten I Akvariet Och Staketet Av Kakel, Ursprunget Till Dagestan -skalstenen

Video: Shell Rock (29 Bilder): Vad är Det? Stenens Storlek Och Värmeledningsförmåga, Skalsten I Akvariet Och Staketet Av Kakel, Ursprunget Till Dagestan -skalstenen
Video: 10 Gallon Aquarium Reseal and Tile 2024, Maj
Shell Rock (29 Bilder): Vad är Det? Stenens Storlek Och Värmeledningsförmåga, Skalsten I Akvariet Och Staketet Av Kakel, Ursprunget Till Dagestan -skalstenen
Shell Rock (29 Bilder): Vad är Det? Stenens Storlek Och Värmeledningsförmåga, Skalsten I Akvariet Och Staketet Av Kakel, Ursprunget Till Dagestan -skalstenen
Anonim

En mängd olika material används inom byggbranschen. En av dem är skalsten. Idag i vår artikel kommer vi att titta på dess huvudsakliga egenskaper och särdrag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Skalsten (eller skalsten) är en natursten . Materialet kan klassificeras som kalksten, eftersom det är bildat av mineralrester av olika ursprung. I själva verket är skalsten de fossiliserade resterna av skal, skelett, skal, sand och andra stenar som bildar en integrerad sten. Man tror att detta material dök upp för mer än 500 miljoner år sedan. För att skalstenen ska kunna användas i konstruktion formas den till speciella block (till exempel tegel eller kakel).

Externt ser materialet ut som en stor porös kalksten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historia och insättningar

Det antas att avlagringar av skalberg går tillbaka till Devon, karbon och jura . Stenens ursprung är naturlig . När det gäller avlagringar av materialet, så finns det i stora mängder i de territorier som i antiken och under en lång tid täcktes av hav och hav. Efter att vattnet drog sig återstod ett stort antal skalavlagringar på jordytan. Följaktligen kan man dra slutsatsen att stenen bryts i kustområden.

De mest kända och mest efterfrågade är Krim, Rostov, Odessa, Kirgiziska, Azerbajdzjanska och Dagestanska skalrock. Det är här stor stenbrytning utförs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Precis som många andra byggmaterial har naturligt skalsten många unika egenskaper. Man bör komma ihåg att sådana egenskaper är både positiva och negativa. Innan du köper och använder materialet måste du noggrant utvärdera alla fördelar och nackdelar.

Tänk först på fördelarna med en kalksten

  • Ekologisk renlighet . Denna egenskap är en av de viktigaste. På grund av skalstenens ekologiska renhet kan den användas för att bygga en mängd olika strukturer, medan de inte kommer att skada människorna som bor i dem.
  • Tröghet … Materialets kemiska egenskap indikerar att skalstenen inte reagerar med närliggande ämnen. Således kan du använda alla andra material tillsammans med skalsten.
  • Lång livslängd . Ofta används skalsten för att vända och avsluta trappor, terrasser och andra gemensamma områden. Först och främst beror detta på att stenen är mycket tät och hård när det gäller dess egenskaper, den är resistent mot den negativa påverkan av den yttre miljön. Dessutom är skalsten resistent mot höga temperaturer.
  • Säker sammansättning . Materialets sammansättning innehåller komponenter som jod och salt, som inte bara inte skadar människors hälsa, utan tvärtom har en positiv effekt på det (till exempel stärker immunsystemet, eliminerar tecken på stress, ökar energin nivåer, etc.).).
  • Bullerisolering … På grund av denna egenskap kan skalsten användas för byggande av byggnader för alla ändamål.
  • Enkel bearbetningsprocess … Du behöver inte specialkunskaper eller färdigheter för att bearbeta skalberg. Materialet lämpar sig även för en nybörjare - det kan snabbt och enkelt skäras i plattor av den storlek du behöver (allt du behöver är en handsåg). Det är också viktigt att notera det faktum att du inte behöver utföra ytterligare processer för att jämna ut materialets yttre yta. Detta kan göras med en bindningsmortel.
  • Strålningsmotstånd . Skalsten är en stark och pålitlig skyddsbarriär mot strålning.
  • Porös struktur . På grund av den här egenskapens närvaro kommer skalstenen att skydda rummet mot fukt. Den porösa strukturen hindrar fukt från att hålla kvar inuti stenen.
  • Prisvärt pris . Budgetkostnaden gör skalrock till ett prisvärt byggmaterial för nästan varje person.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots förekomsten av ett så stort antal fördelar är det också viktigt att notera de befintliga nackdelarna med materialet

  • Bräcklighet … När du transporterar, lagrar och använder skalsten måste du vara så försiktig och uppmärksam som möjligt. Detta beror på att det går sönder och kollapsar ganska snabbt och enkelt.
  • Låg bärighet . På grund av detta bör man vara särskilt försiktig när man använder sten om man bygger en byggnad med flera våningar. I detta fall använder byggare vanligtvis en speciell armosh, som är ett trådnät och en cementmortel.
  • Inhomogen struktur … Under köpprocessen bör man vara särskilt försiktig med att köpa stenar från samma sats. Detta beror på att skalberg från olika satser kan ha olika egenskaper och sammansättning.

Således kan du dra slutsatsen att fördelarna långt överväger materialets nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt de standarder som anges i ett sådant officiellt dokument som GOST, bör materialet innehålla följande komponenter:

  • kalciumkarbonat är den viktigaste, dess volymfraktion måste vara minst 52%;
  • magnesiumoxid påverkar stenens färg, dess innehåll i skalstenen varierar från 1% till 2%;
  • koldioxid bildar en speciell porös struktur av skalberg och utgör cirka 40% av stenens totala volym;
  • ytterligare föroreningar (denna kategori inkluderar kol, järn, koppar och andra komponenter).

Den vanliga storleken på en sten är 18 x 38 x 38 cm. Samtidigt kan viktindikatorer variera beroende på märke (minimivärdet är 15 kg). Det är också värt att tänka på att skalet har en sömlös konsistens. Densitetsindex är 2,1 gram per kubikcentimeter och värmeledningsförmågan ligger på 0,3–0,8 W / m per K.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och märken

Idag identifierar experter flera sorter och märken av skalberg (till exempel grått eller polerat). De skiljer sig alla från varandra i sina inre egenskaper (fysiska och kemiska), liksom i utseende.

Materialsorter:

oolitisk (en sådan skalsten innehåller ett stort antal sfäriska element, på grund av vilka den i sitt utseende liknar kaviar);

Bild
Bild

stentyp travertin består av sedimentär kalcit;

Bild
Bild

mängd " Meotis " skiljer sig åt i rätt ordning av porer, som ser ut som honungskakor;

Bild
Bild

gul skalsten innehåller inga föroreningar;

Bild
Bild

om materialet innehåller en stor mängd kalcium kallas det vit ;

Bild
Bild

rosa skalsten är ett material med hög järnhalt.

Bild
Bild

Låt oss närmare överväga de befintliga märkena av skalrock

M-15-klass (15 kgf / cm2) . De utmärkta egenskaperna hos detta märke inkluderar låg hållfasthet, hög porositet och hög sandhalt (jämfört med kalk). Materialets yttre färg är ljusgul. Oftast används detta märke för konstruktion av staket och bruksbyggnader. Man bör komma ihåg att M15 -skalet är mycket skört och sprött, och det är också lätt i vikt.

Bild
Bild

M-25 klass (25 kgf / cm2) … Detta märke av skalrock anses vara det mest utbredda och populära, det är mycket efterfrågat bland konsumenterna. Blocket väger cirka 20 kilo. Materialet är ganska hållbart i sina egenskaper.

Bild
Bild

M-35-klass (35 kgf / cm2) . Bland alla de märken som har beskrivits ovan anses denna sort vara den starkaste och mest hållbara, porositeten hos skalstenen är låg. Stenens yttre färg kan variera från gråvit till gul. Berget innehåller en liten mängd sand (jämfört med kalksten). Efter vikt är stenen ganska tung, dess massa kan nå 35 kilo. Rakushnyak av detta märke används för att bygga stiftelser och byggnader i flera våningar.

På grund av närvaron av ett stort antal stensorter kommer varje användare således att kunna välja ett sådant material som helt uppfyller hans individuella behov och önskemål.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av skalsten bör närma sig så noggrant och ansvarsfullt som möjligt. Du måste komma ihåg att byggmaterialet spelar en viktig roll och har stort inflytande på det slutliga resultatet av byggnadsarbete. På ett eller annat sätt måste du följa råd och rekommendationer från specialister när du väljer material.

  • Utnämning … Först och främst bör du tänka på för vilka syften du ska använda stenen. Så, till exempel, om du ska bygga ett litet hus (1 eller 2 våningar), bör du välja märket M-25. För mer pålitliga och hållbara strukturer (till exempel en grund), välj märket M-35. Variety M-15 används ofta för interiörpartitioner.
  • Utseende … I processen att välja och köpa en sten är det mycket viktigt att se till att skalstenen är intakt, inte har flis eller andra defekter. Om det finns några rekommenderas det att avbryta köpet.
  • Köpsort … Kontakta specialiserade järnaffärer för att köpa skalrock. Kontakta en kvalificerad försäljningskonsult för vägledning och råd.

Med hänsyn till alla ovanstående egenskaper kan du köpa högkvalitativt och hållbart material som fullt ut kommer att uppfylla sitt syfte, såväl som håller länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Generellt sett är skalsten ett nästan universellt material, eftersom det används inom en mängd olika områden av mänsklig aktivitet. Låt oss ta en titt på några av dem.

  • Oftast används skalsten inom byggfältet: till exempel för konstruktion av staket och bad, för motstående ytor i det inre, etc.
  • Skaldjur är populärt motstående material … Först och främst beror detta på det faktum att en mängd olika dekorativa element och hantverk kan tillverkas av sten: till exempel gesimser eller kolonner.
  • Erfarna byggare använder materialet som värmare . Stenen är särskilt relevant om husets väggar ursprungligen var gjorda av tegel.
  • Mycket ofta används skalsten i landskapsdesign . Stenen används för att skapa olika dekorativa kompositioner.
  • Stenen kan användas att dekorera akvariet (för sköldpaddor, fiskar, sniglar) .
  • Skalsten kan användas för att göra material som t.ex. tyrsa .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På så sätt kan du se till att sten är ett oersättligt material på många områden . Professionella byggare kan inte klara sig utan det. Shellwood är ett populärt byggmaterial som har många unika egenskaper och egenskaper som skiljer det från alla andra material . Det är särskilt viktigt att närma sig valet av skalsten noggrant, eftersom det finns flera varianter och kvaliteter av material, som var och en är avsedd för ett eller annat ändamål.

Dessutom, innan du använder stenen, måste du bekanta dig med dess fördelar och nackdelar för att förstå hur lämplig skalstenen är för dina specifika ändamål.

Rekommenderad: