Värmeledningsförmåga För Skum: Jämförelse Av Skumkoefficienten Med Skum Och Trä, Tegel Och Glasull. Värmeledningsförmåga För Ark 50-100 Mm Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Värmeledningsförmåga För Skum: Jämförelse Av Skumkoefficienten Med Skum Och Trä, Tegel Och Glasull. Värmeledningsförmåga För Ark 50-100 Mm Och Andra

Video: Värmeledningsförmåga För Skum: Jämförelse Av Skumkoefficienten Med Skum Och Trä, Tegel Och Glasull. Värmeledningsförmåga För Ark 50-100 Mm Och Andra
Video: heat transfer 1 2024, April
Värmeledningsförmåga För Skum: Jämförelse Av Skumkoefficienten Med Skum Och Trä, Tegel Och Glasull. Värmeledningsförmåga För Ark 50-100 Mm Och Andra
Värmeledningsförmåga För Skum: Jämförelse Av Skumkoefficienten Med Skum Och Trä, Tegel Och Glasull. Värmeledningsförmåga För Ark 50-100 Mm Och Andra
Anonim

När du bygger en byggnad är det mycket viktigt att hitta rätt isoleringsmaterial. I artikeln kommer vi att betrakta polystyren som ett material avsett för värmeisolering, liksom värdet av dess värmeledningsförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkande faktorer

Experter kontrollerar värmeledningsförmågan genom att värma arket från ena sidan. Sedan beräknar de hur mycket värme som passerade genom det meterlånga väggarna i det isolerade blocket inom en timme. Värmeöverföringsmätningar görs på motsatt sida efter ett visst tidsintervall. Konsumenterna bör ta hänsyn till särdragen i klimatförhållanden, därför är det nödvändigt att uppmärksamma nivån på motståndet för alla lager av isolering.

Värmeretentionen påverkas av skumplåtens densitet, temperaturförhållanden och fuktackumulering i miljön . Materialets densitet återspeglas i värmeledningsförmågaskoefficienten.

Nivån på värmeisoleringen beror till stor del på produktens struktur. Sprickor, sprickor och andra deformerade zoner är en källa till kall luftinträngning djupt in i plattan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturen vid vilken vattenånga kondenserar måste koncentreras i isoleringen . Minus- och plustemperaturindikatorer för den yttre miljön ändrar värmenivån på beklädnadens yttre lager, men inne i rummet bör lufttemperaturen ligga kvar på cirka +20 grader Celsius. En kraftig förändring av temperaturregimen på gatan påverkar effekten av användningen av isolatorn negativt. Skummets värmeledningsförmåga påverkas av närvaron av vattenånga i produkten. Ytskikten kan absorbera upp till 3% fukt.

Av denna anledning bör absorptionsdjupet inom 2 mm subtraheras från det produktiva skiktet av värmeisolering. Värmebesparing av hög kvalitet tillhandahålls av ett tjockt lager isolering . Polyfoam med en tjocklek av 10 mm, jämfört med en platta på 50 mm, kan hålla värmen 7 gånger mer, eftersom det termiska motståndet i detta fall ökar mycket snabbare. Dessutom ökar skummets värmeledningsförmåga avsevärt inkluderingen i dess sammansättning av vissa typer av icke-järnmetaller som avger koldioxid. Salter av dessa kemiska element ger materialet egenskapen att självslockna under förbränning, vilket ger det brandmotstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmeledningsförmåga hos olika ark

Ett särdrag hos detta material är dess reducerade värmeöverföring .… Tack vare denna fastighet hålls rummet perfekt varmt. Skumplattans standardlängd varierar från 100 till 200 cm, bredden är 100 cm och tjockleken är från 2 till 5 cm. De termiska energibesparingarna beror på skummets densitet, som beräknas i kubikmeter. Till exempel kommer ett 25 kg skum att ha en densitet på 25 per kubikmeter. Ju större skumplåtens vikt desto högre densitet.

Utmärkt värmeisolering tillhandahålls av den unika skumstrukturen. Detta avser skumgranulat och celler som bildar materialets porositet. Det granulära arket innehåller ett stort antal bollar med många mikroskopiska luftceller. Således är en skumbit 98% luft. Innehållet i luftmassa i cellerna bidrar till en god bibehållande av värmeledningsförmågan. Därigenom skumets isolerande egenskaper förbättras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmekonduktivitetsvärdena för skumgranuler varierar från 0,037 till 0,043 W / m . Denna faktor påverkar valet av produkttjocklek. Skumplåtar med en tjocklek av 80-100 mm används vanligtvis för att bygga hus i de tuffaste klimaten. De kan ha ett värmeöverföringsvärde från 0,040 till 0,043 W / m K och plattor med en tjocklek på 50 mm (35 och 30 mm) - från 0,037 till 0,040 W / m K.

Det är mycket viktigt att välja rätt tjocklek på produkten . Det finns speciella program som hjälper till att beräkna de nödvändiga parametrarna för isoleringen. Byggföretag använder dem framgångsrikt. De mäter materialets verkliga värmebeständighet och beräknar tjockleken på skumbrädan bokstavligen ner till en millimeter. Till exempel, istället för ungefär 50 mm, används ett 35 eller 30 mm lager. Detta gör att företaget kan spara pengar avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

När du köper skumplåt, alltid uppmärksamma kvalitetscertifikatet . Tillverkaren kan tillverka produkten enligt GOST och enligt våra egna specifikationer . Beroende på detta kan materialets egenskaper variera. Ibland vilseleder tillverkare köpare, så det är nödvändigt att dessutom bekanta dig med dokumenten som bekräftar produktens tekniska egenskaper.

Studera noggrant alla parametrar för den köpta produkten. Bryt av en bit frigolit innan du köper. Lågt material kommer att ha en ojämn kant med små kulor synliga vid varje fellinje. Det extruderade arket ska visa vanliga polyeder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket viktigt att tänka på följande detaljer:

  • klimatförhållanden i regionen;
  • den totala indikatorn för de tekniska egenskaperna hos materialet i alla lager av väggplattor;
  • skumplåtens densitet.

Tänk på att skum av hög kvalitet produceras av de ryska företagen Penoplex och Technonikol. De bästa utländska tillverkarna är BASF, Styrochem, Nova Chemicals.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra material

Vid konstruktion av alla byggnader används olika typer av material för att tillhandahålla värmeisolering . Vissa byggare föredrar att använda mineraliska råvaror (glasull, basalt, skumglas), andra väljer växtbaserade råvaror (cellulosaull, kork och trämaterial), och andra väljer polymerer (polystyren, extruderat polystyrenskum, expanderad polyeten)

Ett av de mest effektiva materialen för att spara värme i rum är skum. Det stöder inte förbränning, det dör snabbt ut . Brandskyddet och fuktabsorberingen av skummet är mycket högre än för en produkt av trä eller glasull. Skumbrädan tål alla extrema temperaturer. Det är enkelt att installera. Lätt plåt är praktiskt, miljövänligt och låg värmeledningsförmåga. Ju lägre värmeöverföringskoefficienten för materialet, desto mindre isolering kommer att krävas när man bygger ett hus.

Bild
Bild

Jämförande analys av effektiviteten hos populära värmare indikerar låg värmeförlust genom väggar med ett skumskikt … Värmeledningsförmågan hos mineralull är ungefär på samma nivå som värmeöverföringen av ett skumark. Den enda skillnaden är i parametrarna för materialets tjocklek. Till exempel, under vissa klimatförhållanden, bör basalt mineralull ha ett lager på 38 mm och en skumplatta - 30 mm. I detta fall blir skumlagret tunnare, men fördelen med mineralull är att det inte avger skadliga ämnen vid förbränning och inte förorenar miljön vid sönderdelning.

Användningsvolymen av glasull överstiger också storleken på skumskivan som används för värmeisolering. Glasullens fiberstruktur ger en ganska låg värmeledningsförmåga från 0,039 W / m K till 0,05 W / m K. Men förhållandet mellan plåttjockleken kommer att vara följande: 150 mm glasull per 100 mm skum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte helt korrekt att jämföra byggmaterialens värmeöverföringsförmåga med skumplast, för när väggar sätts upp skiljer sig deras tjocklek avsevärt från skumskiktet

  • Värmeöverföringskoefficienten för tegelstenar är nästan 19 gånger den för skum … Det är 0,7 W / m K. Av denna anledning måste tegelverket vara minst 80 cm och tjockleken på skumbrädan är bara 5 cm.
  • Den termiska konduktiviteten hos trä är nästan tre gånger högre än polystyren . Det är lika med 0, 12 W / m K, därför bör en träram vara minst 23-25 cm tjock vid uppförande av väggar.
  • Gasbetong har en indikator på 0,14 W / m K . Samma värmebesparingskoefficient har expanderad lerbetong. Beroende på materialets densitet kan denna indikator till och med nå 0,66 W / m K. Under konstruktionen av en byggnad krävs ett mellanlager av sådana värmare på minst 35 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mest logiskt att jämföra skum med andra relaterade polymerer . Så, 40 mm av ett skumskikt med värmeöverföringsvärdet 0, 028-0, 034 W / m är tillräckligt för att ersätta en skumplatta med en tjocklek på 50 mm. Vid beräkning av isoleringsskiktets dimensioner i ett särskilt fall kan förhållandet mellan värmeledningskapacitetskoefficienten på 0,04 W / m skum med en tjocklek på 100 mm erhållas. Jämförande analys visar att 80 mm tjock expanderad polystyren har ett värmeöverföringsvärde på 0,035 W / m. Polyuretanskum med en värmeledningsförmåga på 0,025 W / m förutsätter ett mellanlager på 50 mm.

Bland polymerer har skum alltså en högre värmeledningsförmågaskoefficient, och därför kommer det att vara nödvändigt att köpa tjockare skumark i jämförelse med dem. Men skillnaden är försumbar.

Rekommenderad: