Vilda Druvor På Staketet (30 Bilder): Hur Man Planterar Längs Staketet På Våren Och Hösten? Hur Tar Man Hand Om En Häck? Plantera Sticklingar Och Frön

Innehållsförteckning:

Video: Vilda Druvor På Staketet (30 Bilder): Hur Man Planterar Längs Staketet På Våren Och Hösten? Hur Tar Man Hand Om En Häck? Plantera Sticklingar Och Frön

Video: Vilda Druvor På Staketet (30 Bilder): Hur Man Planterar Längs Staketet På Våren Och Hösten? Hur Tar Man Hand Om En Häck? Plantera Sticklingar Och Frön
Video: Plantera Vinrankor 2024, April
Vilda Druvor På Staketet (30 Bilder): Hur Man Planterar Längs Staketet På Våren Och Hösten? Hur Tar Man Hand Om En Häck? Plantera Sticklingar Och Frön
Vilda Druvor På Staketet (30 Bilder): Hur Man Planterar Längs Staketet På Våren Och Hösten? Hur Tar Man Hand Om En Häck? Plantera Sticklingar Och Frön
Anonim

Vilda druvor på ett staket kan vara en mycket attraktiv dekoration för din personliga trädgård om du vet hur man planterar dem längs staketet på våren och hösten. Plantering med både sticklingar och frön förtjänar uppmärksamhet. Ett separat hett ämne när ett sådant beslut fattas är hur man tar hand om en häck.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Vilda druvor på staketet orsakar ångest bland många trädgårdsmästare och sommarboende. Dess rötter växer väldigt starkt - så att det är svårt att bli av med dem när behovet av en växt försvinner . Det finns också farhågor om att det frodiga markens lövverk blir en fristad för gnagare, skadar planteringar och sprider farliga infektioner. Det är också värt att överväga att druvor är en lövkultur, och varje höst måste du städa på platsen.

Men alla dessa problem är antingen överdrivna eller motviktade av de objektiva fördelarna med vilda druvor. Det kan odlas lika framgångsrikt:

  • på ett nät;
  • på en tegel- eller träkonstruktion;
  • på ett betongblockstaket;
  • på ett korrugerat staket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kompetent vård låter dig använda vinrankan för att dekorera trädgårdar. Växt:

  • tål kyla upp till -45 grader utan ytterligare skydd;
  • kräver inte intensiv vattning även i torrtider;
  • kan multiplicera med vilken del som helst av den, liksom med frön;
  • har vitgröna eller rika smaragdblad på sommaren, målade om i en körsbärsröd ton på hösten;
  • i slutet av augusti - början av september bildar den många kluster av små blå -lila druvor;
  • kan fixeras även på en mycket plan yta;
  • förhindrar fukt i staket eller försvagar det;
  • dämpar främmande buller;
  • håller tillbaka damm;
  • blir ytterligare skydd mot nyfikna ögon;
  • tolererar effekterna av parasiter och farliga mikroorganismer;
  • kräver inte en strikt definierad sammansättning av marken;
  • kan odlas i skuggan;
  • mycket varierande när det gäller design, låter dig skapa en mängd olika kompositioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan till och med plantera buskar med vilda druvor på norra sidan av platsen . Där, liksom på skuggiga platser, kommer uttrycksfull grönska att förbli tills frost. Om du planterar denna växt på en solig plats, kan du under höstmånaderna njuta av hela spektrumet av röda färgalternativ.

En sådan lösning kan dekorera även den mest diskreta separationsbarriären. Druvor kommer att krypa vackert på alla material, inklusive betong- och metallkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att återgå till nackdelarna är det värt att påpeka att:

  • bär är oätliga;
  • om druvor ligger nära huset kan fundament och takrännor skadas, fönstren skuggas;
  • förvirrande vinstockar förstör ibland utseendet istället för att förbättra det;
  • bladens utseende kan förväntas först i slutet av våren, när huvuddelen av växterna redan blommar och uppmärksammar sig själva;
  • även ogräs, än mindre odlade arter, kan inte utvecklas normalt under druvorna.
Bild
Bild

Olika sorter

Det är inte nödvändigt att tala strikt biologiskt om Maiden druvsorter. Det har dock ett antal sorter som kan användas i dekorativ kultur. Tri-spetsade druvor är en mycket gammal typ, känd från 1800-talet . Dess vinstock kan växa upp till 20 m. Odling av den är förenklad på grund av dess allmänna opretentiöshet.

Tri-spetsiga druvor kännetecknas av god grenning. Det kan odlas nästan överallt, eftersom det inte ställs höga krav på marken och platsvalet. Trots sin relativt höga känslighet för frost är dessa druvor resistenta mot luftföroreningar. Därför kan det rekommenderas även för industriområden med en dålig miljösituation. Annan information:

  • mörkgrönt lövverk med en längd av 100-200 mm;
  • vårblomning;
  • höstmognad av blåsvarta bär.
Bild
Bild

Henry -druvor är också populära . Dess unga stjälkar är i form av en tetraeder. Så småningom kommer de att lignifiera. Lövverket formas enligt ett komplext fingerliknande mönster; 1 ben har 5 ljusgröna blad upp till 70 mm i storlek. På våren dyker små grönaktiga blommor upp.

Det är värt att uppmärksamma formen med fem blad . Den växer upp till 15-20 m, vilket knappast är lämpligt för att dekorera vanliga staket. Kulturen tål både kyla och luftföroreningar. Bladens längd överstiger inte 20-40 mm. Bären har återigen en blå-svart ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fästade druvor kan också vara ett bra alternativ. Dess funktioner:

  • höjd - 3-4 m;
  • lövverk 50-120 mm långt, glänsande både ovanför och under;
  • blå färg på bär.
Bild
Bild

Landning

Ett försök att plantera vilda druvor längs staketet ger inga speciella svårigheter. Det finns dock ett antal nyanser som måste beaktas. Hösten (september) landning är optimal; det var vid detta ögonblick som värmen redan hade gått, men det var fortfarande ganska varmt för full utveckling . Belysning är inte alltför grundläggande ur landningens synvinkel. Det kan dock främja full utveckling eller hämma det, samt påverka växtens färg.

Avstånd till huvudväggen mindre än 2,5 m är oacceptabelt . Det är också värt att hålla vilda druvor borta från fruktgrödor, där dess närvaro inte reflekterar bra. Det optimala avståndet är åtminstone detsamma. Om vinstocken har nått toppen måste den sjösättas horisontellt eller hängas upp i andra änden.

Det är oönskat att plantera druvskott äldre än 2 år, det är bäst att använda ett år gamla växter; 1 planta bör ha 1, 5-2 m häck.

Bild
Bild

Viktiga rekommendationer:

  • det är nödvändigt att gräva en gräv med ett djup av 0, 15-0, 2 m, en bredd på 1 spade bajonett;
  • sand, krossad sten eller expanderad lera bör hällas i botten av diket (ibland ersätts de med grus);
  • dräneringsskiktet bör ha en tjocklek på 0,03-0,04 m;
  • lägg sedan humus blandat med trädgårdsjord.

Plantor av vilda druvor måste sänkas ner i marken på samma sätt som de växte tidigare . Det är omöjligt att fylla upp rothalsbandet. När du planterar en skärning måste du se till att den placeras i en vinkel, med ett par knoppar som fördjupas. Det är nödvändigt att pressa ihop jorden ordentligt och se till att det inte finns några tomrum.

Vilda druvor bör vattnas intensivt omedelbart efter plantering med 10 liter vatten per 1 buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att undvika alltför stort spill av vätskan och lämna den åt sidan på grund av bildandet av sidor som hälls från marken. En vattnad växt är mulched med:

  • örter;
  • torv;
  • sågspån.

På hösten

Uppstigningsdatum bestäms av både allmänna klimat och faktiska vädernyanser. Avelsmetoden måste också beaktas.

Experter säger att plantering av vilda druvor under höstmånaderna är lika attraktivt som på våren. Men i det första fallet kan du inte klara dig utan ett särskilt skydd. Den bildas efter eget gottfinnande.

Bild
Bild

Under våren

Om det beslutas att använda sticklingar för att föröka druvor måste du vänta på maj-juni. Viktigt: oavsett avstigningssäsong måste du arbeta senast 11 eller senare än 18 timmar . Annars kan plantorna helt enkelt brinna ut. Att plantera en parthenocissus med frön är fullt möjligt. De måste dock sås i krukor i januari, högst i februari.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Vilda druvor behöver inget skydd på vintern. På alla områden där det kan odlas finns det inga allvarliga frost . Endast de yngsta skotten är användbara att krama med jord eller torv. Höjden på sådan hilling kan inte vara mer än 15 cm. På sommaren, på varma dagar, krävs vattning, ett bra alternativ är en "varm dusch" för bladen.

Det är praktiskt taget inte nödvändigt att använda utfodring . Allt som behövs är att täcka jorden med humus på våren. Men det är inte alla krav som måste uppfyllas för att vårda vilda druvor ordentligt. Trasiga skott skärs av två gånger under växtsäsongen och överflödiga grenar tas bort. För att växterna ska buska mer aktivt måste de övre delarna av de mellersta skotten klämmas efter att ha nått en höjd av 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skotten som sträcker sig från stammen måste spridas som en fläkt längs nätet och fästas på den med rep . Gradvis kommer druvorna själva att lära sig att hålla fast vid stödet, systematiskt fläta det hela. Trädgårdsmästarnas uppgift är bara att styra placeringen med en sådan ökning genom att grenarna i rätt riktning kommer i rätt riktning. En frisyr krävs flera gånger under säsongen. Om du inte hanterar det i tid, är det troligt att skador på stöden och hela strukturen faller.

Från 4-5 år kan du ägna dig åt kulturförökning . För detta ändamål används förutom frön och sticklingar också skott och sticklingar. Det är nödvändigt att så frön i en speciell bädd gjord av lös sandig jord. Planteringsmaterialets layout bör gå längs ett 10x10 cm rutnät med ett djup av 0,5-0,8 cm.

Plantor kommer att gro på våren så fort en stadig värme kommer

Vård av sådana grödor måste utföras noggrant, minst i ett år. Hela tiden måste du rensa sängarna och vattna dem regelbundet. Endast mogna plantor transplanteras till permanenta platser.

Bild
Bild

Det är mycket lättare att använda lager eller skott. Med vårens början tas en vinstock från vilken knoppar kommer att utvecklas väl . Den grävs in och täcks med jord med 5-7 cm. Fram till slutet av sommaren måste denna planta vattnas. Under den kalla årstiden lämnar de honom obevakad och obevakad. På hösten måste alla groddar separeras och transplanteras till en annan plats.

Sticklingar ska klippas på våren . Var och en av dem måste ha minst 4 stora njurar. Arbetsstyckena förvaras i 30 minuter i en rotbildande lösning. De planteras sedan antingen på sin slutliga plats eller i en växande behållare. All vård från detta ögonblick består i systematisk vattning, om det inte finns några andra problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel på landskapsdesign

Utseendet på en häck är mycket relevant när man odlar vilda druvor - för det är för att allt ska startas. Ett bra alternativ skulle vara att täcka tegelstaketet med täta tjocklekar . Det är ganska svårt att se staketet bakom dem.

Bild
Bild

Du kan göra det annorlunda: göm en barriär bakom en tjock mångfärgad matta; i detta exempel är bara en del av trägrinden öppen.

Bild
Bild

Ett annat alternativ är att använda hängande grönska på ett metallstaket.

Rekommenderad: