Ljudisolering Av Tung-och-spårväggar: Ljudisoleringsegenskaper Hos Plattor, Deras ökning Av GWP

Innehållsförteckning:

Video: Ljudisolering Av Tung-och-spårväggar: Ljudisoleringsegenskaper Hos Plattor, Deras ökning Av GWP

Video: Ljudisolering Av Tung-och-spårväggar: Ljudisoleringsegenskaper Hos Plattor, Deras ökning Av GWP
Video: Arrowzoom New 96 Pieces12 x 12 inches White Acoustic Soundproofing Insulation Panel Tiles AZ Reviews 2024, Maj
Ljudisolering Av Tung-och-spårväggar: Ljudisoleringsegenskaper Hos Plattor, Deras ökning Av GWP
Ljudisolering Av Tung-och-spårväggar: Ljudisoleringsegenskaper Hos Plattor, Deras ökning Av GWP
Anonim

En person är omgiven av en mängd olika ljud under hela dagen, därför att när du återvänder hem vill du slappna av, läsa din favoritbok eller bara vara tyst. Det är därför som man måste ägna särskild uppmärksamhet åt ljudisolering i lägenheten.

I vår recension kommer vi att prata om funktionerna för ljudisolering av tunga-och-spårväggar

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Skiljeväggar och väggar i lägenheten ska skydda en person från buller som kan höras från lokalerna i grannskapet. Husdjur, barn som leker, TV, stereoanläggning, hårtork och några andra hushållsapparater kan vara källor till höga ljud .… Det är därför valet av material för väggar och deras ljudisolering måste bemötas mycket noggrant, särskilt om du bor i en flerrumslägenhet i en stor familj.

Oftast låter skiljeväggar i bostäder dig effektivt zonera utrymmet, vilket garanterar husets funktionalitet och komfort för alla hushållsmedlemmar . Ett av de mest efterfrågade materialen för sådana strukturer är plåtspetsen.

Dess fördelar inkluderar enkel installation och låg kostnad. Men få människor tänker på ljudisoleringsegenskaperna hos sådana produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ni vet tillverkas GWP på en gips- eller silikatbas. När det gäller ljudabsorberingsparametrar är båda alternativen ungefär desamma . Plattor med en tjocklek på 100 mm kan hålla buller, inte överstiga en nivå på 41 dB, men enligt recensioner är det inte tillräckligt för en bekväm vistelse i rummet. Sådan ljudisolering kan inte effektivt dämpa bakgrundsbruset från nästa rum; dessutom skapar det en känsla av 100% närvaro.

Detta problem kan lösas genom ytterligare ljudisolering av skiljeväggarna från tungan

Om du bara planerar att bygga en vägg är det bättre att omedelbart överge detta material, annars måste du göra stora ansträngningar och spendera mycket pengar och tid för att uppnå önskad tystnad … Om du är fast besluten att använda detta material bör du komma ihåg att maximal ljudabsorbering kan skapas endast om inte bara en vägg är ljudisolerad, utan även andra skiljeväggar, liksom tak och golv . Faktum är att även om denna skiljevägg inte är en bärare, så börjar den från en stel fixering överföra vibrationer tillsammans med strukturburen ljud. Därför kan tand-och-spårväggar byggas efter att allt arbete på golv och tak har slutförts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nivå beroende på typ

Det finns ihåliga och massiva paneler. De senare används ofta för installation av lätta väggar i offentliga byggnader och strukturer och i produktion. Ihåliga block är lättare - de väger 25% mindre. Följaktligen är deras ljudabsorberande egenskaper lägre än för ihåliga strukturer. Det är därför dessa plattor är efterfrågade när det gäller att skapa skiljeväggar i bostadslokaler.

De ljudisolerande egenskaperna hos GWP beror också till stor del på panelernas tjocklek. Alla modeller är indelade i tre kategorier:

  • ihålig med en tjocklek på 80 mm;
  • fyllig - 80 mm;
  • fyllig - 100 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som praktiken visar är paneler från olika tillverkare inom samma kategori nästan desamma i sina akustiska egenskaper, eftersom de är gjorda av samma material med samma teknik.

Vanligtvis, tillverkare deklarerar en ganska hög ljudabsorption . Resultaten av de undersökningar som gjorts ger dock tvivel på deras uppgifter. I synnerhet i laboratoriet för akustiska mätningar vid Research Institute of Building Physics i RAASN utfördes tester för överensstämmelse med GSP SNiP 23-03-2003. Som referens: det var detta institut som skapade standarden, så det finns ingen anledning att tvivla på mätningarnas noggrannhet.

Resultatet visade att de faktiska uppgifterna skiljer sig väsentligt från de angivna.

Bild
Bild

För ihåliga kärnplattor 80 mm tjocka:

  • SNiP -krav - 41 dB;
  • tillverkarens data - 43 dB;
  • det verkliga värdet är 35 dB.

För massiva plattor 80 mm tjocka:

  • SNiP -krav - 41 dB;
  • tillverkarens data - 42 dB;
  • det verkliga värdet är 38 dB.

För massiva plattor 100 mm tjocka:

  • SNiP -krav - 41 dB;
  • tillverkarens data - 45 dB;
  • det verkliga värdet är 41 dB.
Bild
Bild

Resultaten av studien visar att väggarna i den senare typen av plattor har ett ljudisoleringsindex vid minsta tillåtna nivå på 41 dB. För alla andra partitioner är denna parameter mycket lägre. Det är därför tunna partitioner installerade utan ytterligare isolering är en viss kompromiss mellan pris och kvalitet.

Naturligtvis använder byggföretag vanligtvis det första alternativet för att minska bostadskostnaderna. Men om du planerar att bygga väggar i ditt hem på egen hand, har du något att tänka på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man höja?

För att öka de ljudisolerande parametrarna för skiljeväggar från en tunga används ofta installation av en dubbel struktur . I detta fall bildas en vägg av två plattor med ett tomrum mellan dem. Detta vakuum är fyllt med ett ljudisolerande material, oftast bomull. Denna design låter dig inte bara ge en anständig ljudabsorption, utan döljer också verktyg och alla typer av kablar.

Ramlös ljudisolering av tungor är mest efterfrågade … Det tar effektivt bort ljud och löser problemet med överdrivet brus. När hörbarheten i rummen inte är särskilt hög och det bara är nödvändigt att sänka ljudnivån något till bakgrundsljud, då skulle den optimala lösningen vara att använda Soundline GWP med en supertjocklek på 23 mm. Det ökar ljudisoleringen av byggnadsdelar något (med 6-8 dB), vilket ger dem till standardvärdena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en högre ljudnivå är det bättre att föredra alternativ med sand. Det finns många sådana paneler på marknaderna, alla har ungefär samma tekniska och operativa egenskaper: tjocklek från 2 till 15 mm och vikt från 20 till 25 kg . Var och en innehåller fyra lager kvartssand, effektiv ljudabsorbering tillhandahålls av inre friktion och sin egen massa. Dessa paneler är fästa på tung-och-spårväggen med hjälp av ett dämpande underlag, medan ju tyngre strukturen är i allmänhet desto bättre blir ljudisoleringsegenskaperna vid utgången.

Om så önskas kan du göra ramen ljudisolerande . I detta fall bör minsta ramtjocklek vara 4 cm - detta ger en ökning med 11-12 dB.

Detta kan vara tillräckligt för att helt dölja ljuden av röster, mjuk musik samt ljud från husdjur och barn.

Rekommenderad: