Plywood För Flyg: BS 1-2 Mm Och 3 Mm Tjocka, Andra Kvaliteter Enligt GOST. Var Används Vattentät Plywood?

Innehållsförteckning:

Video: Plywood För Flyg: BS 1-2 Mm Och 3 Mm Tjocka, Andra Kvaliteter Enligt GOST. Var Används Vattentät Plywood?

Video: Plywood För Flyg: BS 1-2 Mm Och 3 Mm Tjocka, Andra Kvaliteter Enligt GOST. Var Används Vattentät Plywood?
Video: SVEZA Birch Plywood Production 2024, Maj
Plywood För Flyg: BS 1-2 Mm Och 3 Mm Tjocka, Andra Kvaliteter Enligt GOST. Var Används Vattentät Plywood?
Plywood För Flyg: BS 1-2 Mm Och 3 Mm Tjocka, Andra Kvaliteter Enligt GOST. Var Används Vattentät Plywood?
Anonim

Aviation -plywood, ett avancerat prestandamaterial, utvecklades en gång speciellt för konstruktion av flygplan . Idag används den framgångsrikt även på andra områden - från tillverkning av souvenirer till tillverkning av möbler. Det är värt att lära sig mer i detalj om var BS vattentät plywood med en tjocklek på 1-2 och 3 mm, liksom andra märken enligt GOST, används.

Bild
Bild

Beskrivning

Aviation-plywood tillverkas enligt GOST 102-75-standarden och är en typ av flerskiktsarkmaterial av björkfaner . Antalet lager i strukturen är alltid udda. Minsta materialtjocklek är 0,4 mm, max är 12 mm.

Moderna tillverkare kallar ibland björkflygplywood som delta-trä (DSP-10), eftersom det också använder en mjukgjord träskiktad struktur av ark.

Under tillverkningen impregneras materialet i lager med speciella lim baserade på fenol-formaldehyd, arbetet utförs under ett tryck på 6 atmosfärer och temperaturer upp till +270 grader Celsius . Sedan hålls den beredda faner tillsammans med en bakelitförening. Vid tillverkning av flygplanets plywood används principen om ömsesidig vinkelrätthet för att stärka dess struktur. I varje nytt lager läggs fibrerna över det föregående, vilket säkerställer bildandet av en flexibel, spänningsbeständig slaktkropp.

Bild
Bild

De godtagbara storleksintervallen för flygplanets plywood är inställda på följande nivå: längd 1000-1525 mm, bredd 800-1525 mm . En avvikelse från parametrarna upp eller ner i intervallet 25 mm är tillåten. Det mest populära är det fyrkantiga formatet på ark 1525 × 1525 mm, 1270 × 1270 mm.

Materialets normala fuktinnehåll är högst 5-9%. Plywood ska ha fyrkantiga snitthörn, en plan yta utan uttalade geometriska snedvridningar.

Bild
Bild

Märkning

Plywood för flyg är märkt enligt egenskaperna hos det använda limmet. Bland de nuvarande sorterna av detta material kan följande särskiljas.

  1. BS-1 … För att ansluta fanerlagren i denna typ av flygplansplywood används fenol-formaldehydhartser tillverkade i enlighet med GOST 20907-75 i flytande form (SFZh-3011). Storleksintervallet för plåttjocklek för detta märke är från 3 till 12 mm. Detta är den tjockaste flygplanets plywood som tål betydande belastningar.
  2. BP-A / BP-V . Plywood av denna typ skiljer sig endast i användningen av olika typer av bakelitfilmer för limning av materialet. Produkterna har samma standardstorlekar: 1 mm, 1,5 mm, 2 mm, 2,5 mm, 3 mm. Andra tjocklekar är inte tillgängliga.
  3. BPS-1V . Denna typ av material möjliggör användning av olika lim, beroende på plåtens tjocklek. Produkter upp till 3 mm är limmade med bakelitfilm av B-typ. Tjockare ark i intervallet 4-6 mm fästs med SFZh-3011-harts. Den yttre delen av sådana ark är bakelit.
Bild
Bild

För plywood av vilket märke som helst, sätts ett visst antal fanerark i kompositionen. I tjockleksintervallet 1-2 mm finns det 3. I standardstorlekar från 2, 5 till 6 mm-5 lager (förutom BPS-1V, där det finns 7 eller 9). Det maximala antalet mellanlägg i 12 mm plywood är från 9 till 11.

Bild
Bild

Det finns också en uppdelning i årskurs 1 och 2 .… De avgör produktens överensstämmelse med de fastställda kvalitetskraven. Förstklassigt material på det yttre lagret ska inte ha delvis sammanväxta, icke-växta knutar, sprickor, mörk tillväxt, gruppvener och spår från dem. Spår av svampinfektion, liksom eventuella bearbetningsfel vid skärning av plywood, bör uteslutas: spår av stickor, repor, mekanisk skada.

Defekta ark anses vara ark med delvis frånvaro av bakelitfilm eller impregnering, främmande inneslutningar i fanerstrukturen.

Bild
Bild

Användningsområden

Aviation vattentät plywood används idag inte bara för design och skapande av flygplan. Dess egenskaper är högt ansedda inom andra verksamhetsområden. Materialet användes mest inom följande områden.

Produktion av musikinstrument … Här var materialets hållfasthetsegenskaper och fuktbeständighet i kombination med goda akustiska egenskaper mycket efterfrågade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skeppsbyggnad … Materialet används för bildning av fartygsskott, som används i elementen i den inre huden. Bakelitens yttre del är inte rädd för kontakt med havsvatten, tar nästan inte upp fukt även när den används i fuktiga rum.

Bild
Bild

Design och konstruktion . När man gör mock-up projekt av byggnader är det mycket viktigt att skapa en solid struktur med minimal vikt, lätt att transportera och visa. Flygplywood uppfyller alla dessa krav, det är bekvämt att använda och lätt att köpa.

Bild
Bild

Heminredning . I vissa fall är det material som kombinerar egenskaperna hos plast och naturligt trä som visar sig vara den enda rätta lösningen.

Bild
Bild

I flygplanskonstruktion har speciell bakelitplywood använts sedan gliddagar, vilket ger tillräcklig styrka, lätthet och hållbarhet av mantelmaterialet. Det används i de yttre och inre delarna av flygplanskroppen, vilket ger den nödvändiga formen till delar med hjälp av speciell böjutrustning.

Rekommenderad: