Slipad Plywood (13 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Osandad Plywood? Plywood Av Högsta Kvalitet Slipat På Båda Sidor Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Slipad Plywood (13 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Osandad Plywood? Plywood Av Högsta Kvalitet Slipat På Båda Sidor Och Andra Alternativ

Video: Slipad Plywood (13 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Osandad Plywood? Plywood Av Högsta Kvalitet Slipat På Båda Sidor Och Andra Alternativ
Video: Plywood Vs OSB 2024, Maj
Slipad Plywood (13 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Osandad Plywood? Plywood Av Högsta Kvalitet Slipat På Båda Sidor Och Andra Alternativ
Slipad Plywood (13 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Osandad Plywood? Plywood Av Högsta Kvalitet Slipat På Båda Sidor Och Andra Alternativ
Anonim

Plywood är ett av de mest populära materialen idag. Detta material kännetecknas av mångsidighet, styrka och olika typer. Slipad plywood är en av de mest användbara eftersom den är lämplig för en mängd olika applikationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den mest populära är björkplywood. Dessa är ark limmade av fanerremsor . Deras antal är från 3 till 5. Slipad plywood kännetecknas av hög fuktbeständighet på grund av förekomst av lim, fenol-formaldehydharts i det. Slipad plywood rengörs från smuts, repor, oegentligheter. På grund av att materialet är flerskiktigt är det starkare och mer hållbart.

Således, slipad plywood är av högre kvalitet, men på grund av den längre bearbetningstiden är dess pris högre än för opolerad plåt . Den största fördelen med slipad plywood är dess breda användningsområde på grund av dess styrka, jämnhet och variation.

Beroende på typ och kvalitet kommer materialet att variera i kostnad. Fördelar och nackdelar med materialet beror i detta fall på applikationens syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slipad plywood har följande fördelar

  • Estetiskt utseende . Smidighet och vackert trämönster. Materialet används för element som är tillgängliga för ögat och kräver inte målning.
  • Fuktmotstånd, styrka . De stöds av förekomst av lim och hartser.
  • Konstant hårdhet av råvaror vilket gör att du kan göra materialark tunt eller tjockt. Antalet ränder per ark är olika.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med rå plywood

De tekniska egenskaperna är desamma för båda materialen, men det finns ett antal specialfunktioner. Detta beror på skillnader i produktionsteknik och manifesterar sig i utseende. Skillnaden ligger i följande nyanser.

  • Ytbehandling . Den slipade brädan är slät, inte grov.
  • Pris . Oslipad, obearbetad plywood är billigare, men endast lämplig för en mängd olika grovjobb. Om du själv bearbetar opolerad plywood kommer utrustningen och arbetskostnaderna inte att vara motiverade.
  • Ansökan . Det slipade materialet har ett brett användningsområde.
  • Mått enligt GOST-nummer 3916.1-96 . Med en tjocklek på 12 mm (9 lager) är avvikelsen för markarket från 0,5 till 0,7 mm och tjockleksskillnaden är 0,6 mm. För opolerat material - upp till 0, 6–1, 1 mm respektive 1 mm.
Bild
Bild

Olika sorter

GOST skiljer 5 kvaliteter av plywood, som skiljer sig åt i råvarans kvalitet

  • Variety E . Detta är den högsta betyget, den högsta kvaliteten och mest attraktiva i utseende. Det har inga onödiga inkluderingar, förutom mindre eller oavsiktliga. Normalt är högst 3 element per ark med en yta på 1 m2 acceptabelt. Den dyraste typen av plywood, vilket är bra för alla efterbehandlingar.
  • 1: a klass . Små inneslutningar, knop är tillåtna i den. Används för inredning och yttre dekoration.
  • 2: a klass . Sprickor upp till 20 mm är möjliga, liksom små reparationsinsatser för tätning av knutar, maskhål är acceptabla, ljusa och mörka hålrum är inte uteslutna, limspår läcker ut inom 2% av hela ytan av plywoodskivan.
  • årskurs 3 . Det har inga begränsningar för antalet sprickor och knopar av barrträd. Den största möjliga knutdiametern är upp till 70 mm.
  • 4: e klass . Låg kvalitet och billigt plywoodmaterial. För sin produktion används trä med flera defekter. Ojämnheter i kanterna med avvikelser upp till 0,5 mm är acceptabla. Används för förpackning, tillverkning av lådor och grov efterbehandling.
Bild
Bild

Slipad plywood kan vara slät på ena eller båda sidorna. Valet beror på materialets användningsområde.

Ansökningar

Alla typer av material är mycket populära inom konstruktion, renovering och konsthantverk. Material skiljer sig huvudsakligen i användningsändamålet. Så, plywood, bearbetad på båda sidor, är tillämpligt för följande ändamål.

  • Möbelskapande - pallar, garderober, bord, hyllor etc. Plywoodmöbler är mycket vanliga, eftersom det är mycket billigare än massiva trämöbler, men samtidigt är det vackert och varierat. Individuella element i stoppade möbler är också gjorda av plywood.
  • Dekorativ och tillämpad konst. Olika stora och små souvenirer, snidade element, fundament för strukturer.
  • Väggdekoration. Plywood är ett populärt material för att jämna ut väggytan, för efterföljande målning.
  • Avsluta golvet innan du installerar laminat, linoleum och andra beläggningar. Ett ganska enkelt och billigt sätt att jämna golvet.
  • Dekoration av transportväggar och bagagedelar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plywood utan slipning på båda sidor används för följande typer av arbeten

  • Beklädnad, grov bas för golv och väggar. Om materialet överlappas ovanifrån med en ytbeläggning, är det för att spara pengar att det just är en bräda som inte slipas eller slipas på ena sidan.
  • Att göra osynliga möbler för att spara på material. Till exempel ramar eller baksidor.
  • För stängsel eller grundform. Smidigt, fuktbeständigt och hållbart material är idealiskt för sådana ändamål.

Rekommenderad: