Typer Och Kvaliteter Av Plywood: Vad är Skillnaderna Mellan Märken? Klasser Och Märken, överlägsna Och Andra Betyg. Vilken Typ Ska Du Välja?

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Kvaliteter Av Plywood: Vad är Skillnaderna Mellan Märken? Klasser Och Märken, överlägsna Och Andra Betyg. Vilken Typ Ska Du Välja?

Video: Typer Och Kvaliteter Av Plywood: Vad är Skillnaderna Mellan Märken? Klasser Och Märken, överlägsna Och Andra Betyg. Vilken Typ Ska Du Välja?
Video: Tre vanliga etikskolor förklarade 2024, Maj
Typer Och Kvaliteter Av Plywood: Vad är Skillnaderna Mellan Märken? Klasser Och Märken, överlägsna Och Andra Betyg. Vilken Typ Ska Du Välja?
Typer Och Kvaliteter Av Plywood: Vad är Skillnaderna Mellan Märken? Klasser Och Märken, överlägsna Och Andra Betyg. Vilken Typ Ska Du Välja?
Anonim

För reparations- och byggnadsarbete krävs en stor mängd material och verktyg. Samtidigt är det mycket viktigt att de produkter som används utmärks av hållbarhet, tillförlitlighet och budgetpris. Ett av de vanligaste materialen är plywood. Men inte alla människor vet att det finns ett stort antal olika typer av det. I vår artikel kommer vi att prata om vilka sorter av sådant material som finns och hur man väljer rätt alternativ för dig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Generellt sett är plywood ett material som består av flera lager av trä (det bör finnas minst 3 av dem) . Varje nytt skikt bör dessutom placeras i en vinkelrät position i förhållande till det föregående. Tack vare denna tillverkningsteknik ökar styrkan och densiteten avsevärt. För att kombinera alla lager tillsammans används traditionellt ett speciellt lim, vilket också ökar motståndskraften mot oönskad fukt.

Idag finns det flera typer av plywood, som skiljer sig från varandra i sina inre och yttre egenskaper, liksom funktionella syften.

Egenskaperna för varje sort beskrivs i olika officiella dokument och måste uppfylla GOST.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss titta närmare på sortimentet av plywood och titta närmare på beteckning, märken, klasser och materialbeskrivningar

  • E . Denna sort anses vara den högsta (eller extra) och har en hög kvalitetsnivå. Detta beror främst på att materialet inte innehåller några främmande tillsatser som kan påverka plywood negativt. Oftast används plywood av typ E för den så kallade efterbehandlingen. Dessutom är det viktigt att notera det faktum att detta material har en hög kostnad (jämfört med andra sorter).
  • 1 . Den största skillnaden mellan första klass är möjligheten till ett litet antal defekter och oegentligheter. Så i denna typ av material finns det knutar, en liten ojämn färg är också acceptabel. Grad 1 kan användas för både exteriör och inredning.
  • 2 . Denna typ av plywood möjliggör allvarligare nackdelar. Till exempel kan det finnas sprickor på materialet (deras längd bör dock inte överstiga 20 cm). Dessutom kan det finnas reparationsinsatser med vilka knutar eller hålrum tätades. Lim kan också läcka.
  • 3 … Denna sort betecknas ofta med bokstäverna BBC. Plywood kan ha en mängd olika nackdelar. Exempelvis är sprickor, knutar etc. tillåtna. Vanligtvis kan alla dessa brister döljas med hjälp av specialdesignade färger och lacker.
  • 4 … Bland alla sorter som har beskrivits ovan har den här den lägsta kvaliteten. Så, plywood kan ha sådana defekter som maskhål, icke-sammanväxta knutar som faller ut, ojämna kanter etc. Följaktligen kan man dra slutsatsen att sådant material endast är lämpligt för den första finishen.

Således kan vi dra slutsatsen att indelningen av plywood i kvaliteter betyder träets renhet och kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Som nämnts ovan är plywood tillverkad av trä. Men en mängd olika tresorter kan användas som råvaror. Låt oss ta en titt på några av dem.

  • Björk … Björkplywood används oftast i byggindustrin. Detta beror på det faktum att detta material har så viktiga egenskaper som styrka och densitet (650 kg per kubikmeter). Dessutom är björkplywood mycket enhetlig i strukturen. Man bör komma ihåg att björkmaterialet är ganska dyrt.
  • Nålar … För tillverkning av barrträ används oftast gran och tall. Man bör komma ihåg att nålarna är sämre i styrka än björk, men samtidigt har de mindre vikt. Sammansättningen av barrträ innehåller olika hartser, tack vare vilka det naturliga skyddet av materialet från förfallsprocesser uppstår. Barrträ används ofta för dekoration och dekoration.
  • Kombinerad typ . I detta fall kan en mängd olika träslag (till exempel barr och löv) användas under tillverkningen. Sådant material kan användas inom olika områden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Impregneringstyper

Beroende på limets sammansättning som används för att impregnera och sammanfoga alla lager av plywood tillsammans, experter skiljer flera kategorier av trämaterial.

  • FC … Plywood med urealim garanterar en låg motståndskraft mot fukt. Materialet är säkert för människor, det innehåller inte skadliga tillsatser. Därför kan den användas även i barnrum.
  • FSF … Denna förkortning betecknar en komposition såsom fenol-formaldehydlim. Det ger högsta möjliga fuktmotstånd. Samtidigt bör man komma ihåg att limmet innehåller ett stort antal olika skadliga hartser som kan ha en negativ effekt på människors hälsa. Därför rekommenderas det inte att använda denna plywood för bostadslokaler, liksom för tillverkning av möbler och andra föremål som en person kommer i direkt kontakt med.
  • FBA … Om plywood behandlas med albuminokasinlim, är det inte resistent mot vatten. FBA -materialet är miljövänligt.
  • FB … Vid framställning av ett sådant material används ett speciellt bakelitlim. Tack vare denna komposition blir plywood resistent mot ogynnsamma miljöförhållanden (till exempel temperaturfall eller hög luftfuktighet).
  • BS … Denna typ av plywood tillhör kategorin luftfartsmaterial. Den är lätt och har ett stort antal lager. Plywood används inom en mängd olika områden i människolivet, till exempel: för tillverkning av möbler, båtar och olika dekorationer.
  • BV … Impregneringen för detta material är ett vattenlösligt bakelitlim. Följaktligen kan denna plywood inte användas i rum med hög luftfuktighet eller utomhus.
  • FOF … Denna typ av plywood tillhör kategorin laminerade material, anses vara vänd och kännetecknas också av ökad fuktbeständighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningsklassificering

Under tillverkningen av plywood kan olika metoder för materialbearbetning tillämpas. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

  • NSh … Ytan på sådan plywood genomgår inte ytterligare bearbetning. Följaktligen är den yttre strukturen ganska grov, och därför är det hög risk för oönskade sprickor. Detta material är inte lämpligt för fin efterbehandling.
  • Ш1 … Bearbetningen utförs endast på ena sidan (därav namnet). Dessutom är risken för sprickor ganska liten.
  • W2 … Plywood Ш2 genomgår den mest noggranna och långsiktiga bearbetningen. Som ett resultat är förmågan att absorbera fukt minimal.

Tack vare detta kan materialet Ш användas för att skapa dekorativa föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av miljösäkerhet

Vid tillverkning av plywood används ett skadligt ämne som formaldehyd. I detta avseende har specialister utvecklat en särskild skala för materialets miljövänlighet (det är baserat på formaldehydutsläpp).

  • E1 … Om plywood du köper är märkt E1, bör du tänka på att materialet kommer att avge 10 mg skadligt ämne per 100 g torrt virke. Dessa indikatorer gör det möjligt att använda materialet även i bostadsförhållanden.
  • E2 … Sådan plywood avger en stor mängd skadliga ämnen, därför rekommenderas det inte för användning i bostadslokaler eller för tillverkning av möbler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter efter syfte

Plywood är ett populärt konstruktionsmaterial som används på olika områden i människolivet

  • För möbler … För tillverkning av möbler används en speciell typ av plywood, som kännetecknas av så viktiga egenskaper som miljövänlighet och motståndskraft mot påverkan av miljöfaktorer.
  • Byggnad … Materialet används för både efterbehandling och grov efterbehandling. I det andra fallet används dessutom materialet oftast, varav råvaran för tillverkning är björk.
  • Formplywood . Vissa typer av plywood (som uppvisar ökade motståndsvärden) används för formning.
  • Dekorationer och dekorationer … Det är mycket viktigt att plywooden som används för efterbehandling är av högsta möjliga kvalitet. Så materialet ska ha en perfekt plan och slät yta.
  • Bil … Plywood kan fungera som ett beklädnadsmaterial för lastbilar. I detta fall används ofta laminerat eller nätmaterial.
  • Korabelnaya … För varvsindustrin krävs plywoodskivor som skiljer sig åt i fuktbeständighet.

Följaktligen kan vi dra slutsatsen att plywood är ett material som proffs med en bred profil inte kan klara sig utan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Urvalsprocessen för plywood är en krävande uppgift. Det är mycket viktigt att närma sig det med all omsorg, samt ta hänsyn till flera nyckelfaktorer . Så först och främst, för att avgöra vilken träslag som är bäst lämpad för dina ändamål, bör du noggrant studera plywoodmärkning och dess avkodning. Dessa indikatorer reglerar materialets kvalitet respektive användningsområdet. När du väljer och köper material, var noga med tillgängligheten av dokument, be säljaren att visa alla kvalitetscertifikat han har.

Om du planerar att använda materialet som efterbehandling eller dekorativt material måste du noggrant välja färg, mönster och storlek . kom ihåg det plywood ska passa bra med stilen i ditt rum . Således kan man dra slutsatsen att plywood är ett mycket viktigt trämaterial som används för en mängd olika uppgifter.

Men innan du köper materialet är det viktigt att du bekantar dig med de befintliga sorterna och arterna för att kunna välja den som helt uppfyller dina behov och krav.

Rekommenderad: