Plywood FOF: Vad är Det? Sorter Och Omfattningar

Innehållsförteckning:

Video: Plywood FOF: Vad är Det? Sorter Och Omfattningar

Video: Plywood FOF: Vad är Det? Sorter Och Omfattningar
Video: What Kind of Wood Should You Build With? | WOODWORKING BASICS 2024, Maj
Plywood FOF: Vad är Det? Sorter Och Omfattningar
Plywood FOF: Vad är Det? Sorter Och Omfattningar
Anonim

FOF -plywood: vad är det, hur detta material skiljer sig från andra - dessa frågor uppstår ofta bland människor som är associerade med arbete inom bygg-, reparationsindustrin. Detta material har sina egna omfattningar och sorter, fördelar och nackdelar. För att lära dig mer om det är det värt att överväga alla dessa egenskaper så detaljerat som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

FOF -plywood tillverkas enligt samma standarder som konventionella typer av detta material. Avkodningen av dess namn avgör produktens egenskaper. FOF är en laminerad fuktresistent plywood med en filmbeläggning på en eller två sidor . Det yttre lagret av arket är papper impregnerat med syntetiskt fenol-formaldehydharts. Den kan ha nästan vilken färg som helst - från neutral till imitation av värdefulla träslag, tyg, metall.

FOF-laminerad plywood har många uppenbara fördelar . När det gäller styrka och slitstyrka överträffar den vanliga prover, den är lämplig för dekorativ efterbehandling utan ytterligare klistring med filmer och andra material.

Det absorberar inte fukt även vid direktkontakt, därför kan det användas i köket eller badrummet under dekoration, konstruktion av olika hjälpstrukturer. Ark kan vara i standard- eller storformat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

FOF filmbelagd plywood kan klassificeras efter typ av finish: den kan vara slät eller texturerad präglad, såväl som bastyp.

Björk

Bladets bas är gjord av björk - denna typ av råmaterial finns oftast i fuktresistenta typer av plywood. Faneren från vilken lagren bildas har hög hållfasthet och tål intensiv fysisk och mekanisk påfrestning. Flerskiktsstrukturen ger detta material det nödvändiga motståndet mot yttre påverkan.

Arket är ganska flexibelt, lämpligt för tillverkning av komplexa figurelement som utsätts för konstant spänning.

Bild
Bild

Kombinerad

Denna typ av laminerad plywood kännetecknas av det faktum att mer än en typ av trä används vid tillverkningen. I detta fall är fanerskikten placerade symmetriskt i förhållande till den centrala delen av arket. … Vanligtvis är de yttre skikten gjorda av björk, och de inre skikten är gjorda av en kombination av mjuka barrträd och hårdare arter . Materialet är billigare, men behåller basens egenskaper, har en tillräcklig säkerhetsmarginal.

Kombinerad plywood kombinerar alla fördelar med lövträd och barrträ, för vilka köpare uppskattar det.

Bild
Bild

Var tillämpas det?

De huvudsakliga tillämpningsområdena för FOF -filmbelagd plywood bestäms av dess egenskaper och utseende. Oftast visar det sig vara efterfrågat i:

  • konstruktion och reparation;
  • fordon, skeppsbyggnad;
  • reklamindustri vid tillverkning av stativ och pelare;
  • möbelproduktion;
  • heminredning;
  • skapande av återanvändbar formning;
  • tillverkning av behållare för transport av läkemedel och produkter;
  • golvmantel.
Bild
Bild

Utmärkt mekanisk hållfasthet och nötningsbeständighet gör FOF -plywood till den optimala lösningen för användning som golv i biltransport, fartygsdäck. Detta material kan ha en dekorativ beläggning i olika färger och nyanser - präglade eller i en slät version . Som sådan är det mycket uppskattat av inredningsarkitekter och möbeltillverkare. Plywoodställ, hyllor, inbyggda möbler är hållbara, tål betydande belastningar, kan tillverkas i en figur med komplex geometri.

Storformat av FOF-plywood är lämplig för användning i storskaliga byggprojekt . De är lämpliga för konstruktion av broar, industribyggnader och strukturer. Dekorativa element för interiörer och möbler är gjorda av ark av den kombinerade typen.

Sådant material överensstämmer med de sanitära standarder som fastställts för gym.

Rekommenderad: