Fuktresistent Plywood (28 Bilder): Mått På Vattentät Plywood Enligt GOST, Typer Och Märkning Av Ark För Externt Och Internt Arbete. Hur Skiljer Man Det Från Det Vanliga?

Innehållsförteckning:

Video: Fuktresistent Plywood (28 Bilder): Mått På Vattentät Plywood Enligt GOST, Typer Och Märkning Av Ark För Externt Och Internt Arbete. Hur Skiljer Man Det Från Det Vanliga?

Video: Fuktresistent Plywood (28 Bilder): Mått På Vattentät Plywood Enligt GOST, Typer Och Märkning Av Ark För Externt Och Internt Arbete. Hur Skiljer Man Det Från Det Vanliga?
Video: HAI PHU PLYWOOD FACTORY - HIGH QUALITY PLYWOOD- SAND CORE IN VIETNAM 2024, Maj
Fuktresistent Plywood (28 Bilder): Mått På Vattentät Plywood Enligt GOST, Typer Och Märkning Av Ark För Externt Och Internt Arbete. Hur Skiljer Man Det Från Det Vanliga?
Fuktresistent Plywood (28 Bilder): Mått På Vattentät Plywood Enligt GOST, Typer Och Märkning Av Ark För Externt Och Internt Arbete. Hur Skiljer Man Det Från Det Vanliga?
Anonim

På byggmarknaden är plywood mycket populärt, vilket dikteras av möjligheten att använda det nästan överallt. För sammanfogning av träfanerark används syntetiska faner som ger ett visst skydd mot fukt. Det finns dock också vissa arter på marknaden som är mer skyddande och kan hantera effekterna av vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett särdrag hos fuktresistent plywood är att speciella ämnen används för tillverkning. Det är dessa komponenter som ger ett tillförlitligt skydd av materialet från fukt. I de flesta fall använder tillverkare torkolja för att impregnera trä, och en speciell färg- och lackbeläggning kan också användas . Även i fasen för att bilda plattorna sätts en viss nivå av motståndskraft mot fukt. Detta görs genom att justera sammansättningen av hartserna som behövs för att ansluta lagren. Därför behöver en erfaren specialist bara titta på sammansättningen av syntetiska hartser för att förstå graden av plywoodresistens mot vatten.

Denna tillverkningsmetod gör plywood hållbar och maximalt resistent mot deformation. Detta kan uppnås tack vare närvaron av många lager, samt speciella lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste fördelarna med detta material kan belysas

  • Hög motståndskraft mot fukt . Sådan plywood kommer inte att försämras på grund av påverkan av vatten. Dessutom fastnar den inte vid lager och tappar inte sin form.
  • Lätt att bearbeta . Trots att materialet har hög hållfasthet är det ganska enkelt att bearbeta det. Du kan ändra form eller montera plywood med hjälp av olika verktyg.
  • Möjligheten att kombinera med andra byggmaterial . Ett särdrag hos denna typ av plywood är att den ofta används som en extra beläggning. Detta är möjligt på grund av det faktum att det kan kombineras med naturliga eller polymerkomponenter utan problem.
  • Slitstyrka (BS) . Sådan plywood klarar enorm mekanisk påfrestning, och integriteten kommer inte att äventyras. Det är därför materialet behåller sitt attraktiva utseende även efter många års användning.
  • Motstånd mot extrema temperaturer , som låter dig installera den även i badrummet.
  • Prisvärd kostnad . Tallrikar av sådan plywood är flera gånger billigare än trä. Dessutom finns det alltid en möjlighet att spara pengar genom att välja ett material av lägre kvalitet och kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra arter

Fuktbeständig plywood har sina egna egenskaper och fördelar som skiljer den positivt från andra alternativ. Vilken plywood som helst kan kallas fuktresistent, men bara speciella vattentäta alternativ kan hantera fukt under lång tid . Bland de viktigaste punkterna som skiljer detta material från andra är det möjligt att markera dess impregnering med torkolja, närvaron av en speciell färg- och lackbeläggning, samt möjligheten att inkludera det i glasfiberkompositionen.

På den moderna marknaden presenteras vattentät plywood, vars tjocklek och dimensioner kan variera beroende på tillverkare

Dessutom erbjuder varje företag produkter med en speciell grad av vattenbeständighet, vilket uppnåddes genom användning av unika komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är närvaron av dessa komponenter som skiljer materialet från andra. Några av de mest populära fuktresistenta komponenterna kan särskiljas.

  • Ureaföreningar , som garanterar maximal motståndskraft mot fukt, och som också har en utmärkt effekt på produktens hållfasthetsegenskaper. Dessutom är sådana material inte särskilt dyra.
  • Fenol-formaldehydhartser . De kännetecknas av extremt hög effektivitet, därför används sådan plywood ofta för utomhusdekoration.
  • Laminerade brädor som har oöverträffad fuktbeständighet samt förmågan att motstå UV -strålar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Standarder

Det finns flera standarder för fuktbeständig plywood på den moderna marknaden, på grundval av vilka typerna av detta material skiljer sig från. Bland de mest populära och efterfrågade är de som presenteras nedan.

Plywood för allmänna ändamål , som är ett material som innehåller flera limmade fanerark. För produktion av detta material används barrträdsorter. Produktionsprocessen utförs i enlighet med GOST 3916.1-96.

Bild
Bild

Konstruktion plywood , som aktivt används i processen för konstruktion och efterbehandling. Detta material är konstruktivt, så inga särskilda krav ställs på det. I de flesta fall är dessa plywood i klass 3 och 4. För dimensionering av råvaror används speciella lim av fenol-formaldehydhartser. Ett särdrag hos denna plywood är vanligtvis imponerande tjocklek, vilket är tillräckligt för nästan alla ändamål.

Bild
Bild

Möbler plywood , som skryter med sina utmärkta yttre egenskaper. Sådana produkter kännetecknas inte bara av deras motståndskraft mot fukt, utan klarar också ökade belastningar utan problem. Dessutom har möbelalternativ inga yttre defekter, inklusive chips eller knutar. Under bearbetningen är materialet väl polerat.

Bild
Bild

Dekorativ fuktbeständig plywood , som kan täckas med olika filmmaterial. Detta alternativ produceras också på grundval av GOST -standarder och kan innehålla olika alternativ för syntetiska hartser.

Bild
Bild

Laminerad plywood , som kännetecknas av dess motståndskraft mot olika miljöpåverkan. Det är därför de ofta används för att skapa ytor med hög grad av slitstyrka. En distinkt fördel med detta material är enkel installation och enkel bearbetning. Dessutom är ytan resistent mot rengöringsmedel.

Det bör noteras att varje typ av fuktresistent plywood representerar en specifik standard som måste följas strikt under tillverkningen. Alla material måste ha ett särskilt intyg om överensstämmelse, samt märkning med milstolpar.

Bild
Bild

Frimärken

Ett stort antal plywood presenteras på den moderna marknaden, som skiljer sig åt i deras klassificering. Det är nödvändigt att välja en viss typ baserad på märket som ger produktens resistensgrad och exponering för vatten. Det finns flera alternativ bland de märken som presenteras på marknaden.

FBA . Dessa är arkprodukter, vid tillverkningsprocessen för vilken albuminokasinlim användes. Ett sådant material kan inte skryta med en hög grad av motståndskraft mot fukt, men det är ganska säkert ur miljösynpunkt och överträffar andra märken med detta kriterium. Vanligtvis är den pressad eller flerskiktad plywood.

Bild
Bild

FC . Detta material är tillverkat av björkfaner, sådan plywood kännetecknas av en hög motståndskraft mot fukt. De unika egenskaperna hos märket gör det möjligt att använda denna plywood i processen för inredningsarbete. Detta blev möjligt på grund av att materialet anses vara helt miljövänligt och inte innehåller giftiga komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

FSF . Ett mer avancerat varumärke, vars värde också ligger på en hög nivå. Vid tillverkning av sådan plywood används ett speciellt lim tillverkat på basis av fenolhartser. Björkved används som huvudmaterial. Ett särdrag hos materialet är dess lilla tjocklek, så det kan användas i externa efterbehandlingsarbeten. Men det är inte värt att använda produkter inomhus, eftersom detta märke innehåller giftiga ämnen som kan släppas ut i atmosfären under användning av lokalerna.

Bild
Bild

FOF . Filmplywood med oöverträffad vattenbeständighet till högsta prispunkt. Denna produkt kan skryta med sina unika prestandaegenskaper, på grund av att produkten inte förlorar sina egenskaper även efter flera års användning. Dessutom innehåller materialets sammansättning inga ämnen som är skadliga för människor, därför kan denna typ av plywood användas för inredning.

Bild
Bild

FB (FBS) . Dessa är bakeliserade plattor, kännetecknas inte bara av förmågan att motstå fukt, utan också av motståndskraft mot mekanisk påfrestning. En hög nivå av fuktbeständighet uppnåddes på grund av användningen av fenol-formaldehydhartser i produktionsprocessen.

Inom byggbranschen används detta märke praktiskt taget inte, men det har visat sig mycket bra inom flygindustrin och under byggandet av fartyg.

Bild
Bild

Dimensioner

Plywoodstorlekar varierar från tillverkare till tillverkare. Medelstorleken är 1, 22x2, 44 m, samt 1, 25x2, 50 m. Naturligtvis är detta inte allt, utan bara populära dimensioner. Valet av den mest optimala beror på i vilket syfte materialet kommer att användas . När det gäller tjockleken på plattorna kan den vara från 9 till 40 mm. Allt beror på antalet träslag, av vilka det kan vara minst 3 och högst 21.

Om plywood kännetecknas av FC -märket, är dess längd 1,525 m . I detta fall når bredden 1, 20 eller 1, 55 m. Dimensionerna på FBS -plywood kan mätas i längd, som sträcker sig från 1, 6 till 7, 8 m, och bredden överstiger inte 1,60 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Vattentät plywood anses vara ganska mångsidig, så den kan användas i nästan alla branscher. Materialet fick den största efterfrågan inom konstruktion . Det är relevant när du utför inredningsarbeten: täckning av väggar, tak och golv, samt för att skapa dekorativa element. Under de senaste åren har fuktbeständig plywood varit mycket relevant när man skapar skyltar på gatan, liksom vid tillverkning av förpackningar. Detta material har hållbarhet, tillförlitlighet och minimal vikt, vilket gör det till en utmärkt lösning för varvsindustrin och flygindustrin.

Således, fuktbeständig plywood kännetecknas av hög kvalitet, tillförlitlighet och överkomliga kostnader . Mångsidigheten hos detta material är att det kan användas i nästan alla branscher. Det viktigaste är att välja rätt typ och märke, som graden av motståndskraft mot fukt beror på, liksom förmågan att klara miljöpåverkan. Vattentät plywood kan vara räfflad, brun, vit eller svart, spån eller björk.

Du bör vara uppmärksam på varje ögonblick, eftersom effektiviteten i användningen av materialet beror på det. Den största skillnaden mellan detta material är att det inte förlorar sina egenskaper även om det utsätts för stark fukt.

Rekommenderad: