Nötter (70 Bilder): Vikt Enligt GOST Och Typer. Vad Det är? Hur Dra åt Muttrarna? Hur Skiljer De Sig Från Brickor Och Hur Ser De Ut? Runda Nötter Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Nötter (70 Bilder): Vikt Enligt GOST Och Typer. Vad Det är? Hur Dra åt Muttrarna? Hur Skiljer De Sig Från Brickor Och Hur Ser De Ut? Runda Nötter Och Andra

Video: Nötter (70 Bilder): Vikt Enligt GOST Och Typer. Vad Det är? Hur Dra åt Muttrarna? Hur Skiljer De Sig Från Brickor Och Hur Ser De Ut? Runda Nötter Och Andra
Video: SCP-610 Flesh som hatar (alla dokument och Loggar) 2024, April
Nötter (70 Bilder): Vikt Enligt GOST Och Typer. Vad Det är? Hur Dra åt Muttrarna? Hur Skiljer De Sig Från Brickor Och Hur Ser De Ut? Runda Nötter Och Andra
Nötter (70 Bilder): Vikt Enligt GOST Och Typer. Vad Det är? Hur Dra åt Muttrarna? Hur Skiljer De Sig Från Brickor Och Hur Ser De Ut? Runda Nötter Och Andra
Anonim

Vid utförande av olika byggnadsarbeten används ett stort antal av alla typer av fästelement, inklusive muttrar. De kan tillverkas på olika sätt. Sådana fästelement är oftast tillverkade av en plast- eller metallbas. Idag kommer vi att prata om egenskaperna hos dessa produkter, deras huvudsakliga sorter och egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Produkterna är fästelement med gängade hål. De gör det möjligt att göra en hopfällbar anslutning med en tapp, skruv eller bult. Delar av denna typ har också en speciell konstruktionsdel för överföring av vridmoment.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla nötter har sin egen märkning, vilket också återspeglar hållfasthetsklassen.

Bild
Bild

Varje modell av sådana fästelement kan endast ha strikt definierade måttvärden, som anges i de relevanta GOST -standarderna.

Bild
Bild

Dessa fästelement används i stor utsträckning inom olika områden . Först och främst används de för en mängd olika mekaniska monteringsarbeten inom bilindustrin. I tillverkningsprocessen täcks delar ofta med speciella skyddande föreningar, vilket avsevärt förbättrar deras egenskaper och bildar en mer pålitlig och hållbar anslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer de sig från brickor?

Först och främst kommer muttern att skilja sig från en enkel bricka genom att den har en gängad yta i den inre delen, därför används elementet för att fästa olika delar, brickan fungerar som en packning eller isolering.

Bild
Bild

Muttrarna har också alltid kanter utifrån, de är ett stopp för nyckeln . Det finns inga kanter på insatsen, den har vanligtvis en enkel, slät ytterdel. Den första delen är oftast gjord av metall, den andra är gjord av metall, gummi och plast.

Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns en enorm variation av dessa fästelement. Låt oss överväga några av dem separat.

Hexagonal

Dessa modeller anses vara de mest populära.

För att dra åt en sådan del behöver du speciella skiftnycklar.

Bild
Bild

Fästelementens sidoytor anses vara det huvudsakliga konstruktionselementet som påverkar vridmomentet såväl som fästningen av strukturella komponenter vid fästpunkterna.

I samma uppsättning med sådana hexprover finns det som regel olika typer av skruvar, bultar eller gängade dubbar . Tillsammans med muttern bildar dessa produkter en stark och hållbar anslutning.

Bild
Bild

Brickor med olika tjocklekar och diametrar kan ibland användas för att ge ytterligare tätning.

Bild
Bild

Sexkantiga alternativ är oftast gjorda av olika typer av högkvalitativt stål, eftersom detta material är det mest hållbara, pålitliga och hårda . I vissa fall används också plastprover. De bör användas vid sammanfogning av strukturer som inte är avsedda att klara alltför stora belastningar.

Modeller av denna typ kan delas in i flera olika sorter. De viktigaste egenskaperna och kraven för tillverkning av nötter finns i DIN 934 -standarden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kronad

Dessa typer av muttrar har slitsar på toppen. Sådana fästelement används för att bilda anslutningar i kritiska områden.

De är främst avsedda att förhindra självrullning.

Bild
Bild

Kronade exemplar ser ut som vanliga sexkantar . Men samtidigt har de lodrätt sågade spår. Dessa sorter är särskilt svåra att tillverka.

Bild
Bild

Det huvudsakliga regleringsdokumentet enligt vilket produktion av kastellerade och lågspaltade nötter utförs är GOST 5918-73 . Den europeiska standarden DIN 935 används också. Fästdon av denna typ kännetecknas av en ökad hållfasthet. Oftast tillverkas de i två versioner: låg och vanlig.

Kronmodeller skruvas på bultar, reglar eller skruvar som motsvarar deras måttvärden. De tillverkas huvudsakligen av kolstål och rostfritt stål.

Ofta appliceras en speciell zinkbeläggning på deras yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kepsar

Sådana sorter tas i fall där det är nödvändigt att göra en snygg och pålitlig gängad anslutning. De är metallprodukter utrustade med ett speciellt sfäriskt lock.

Bild
Bild

Dessa nötter anses vara dekorativa.

Vid behov kan färg appliceras på ytan.

Bild
Bild

Under tillverkningsprocessen genomgår produkterna en grundlig bearbetning, på grund av vilken de får särskilt motståndskraft mot korrosionsbildning.

Det sfäriska locket låter dig stänga alla grader och andra oegentligheter helt . GOST 11860-85 förutsätter två utföranden av lockdelar: sfäriska och plattare. De kommer att skilja sig åt i lockets djup. Det andra alternativet kräver den mest exakta justeringen av bultarnas längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hylsmuttrar installeras sällan tillsammans med brickor, eftersom belastningen på den färdiga fogen vanligtvis är minimal, så det är inte nödvändigt att använda ytterligare element.

Sådana fästelement kan vara tillverkade av rostfritt stål, kolstål, legerat stål, mässingsbas, galvaniserade metaller. Men du kan också hitta modeller av hållbar plast, sådana alternativ bör användas när du skapar olika möbler.

Dessa modeller används för en vanlig sexkant . Sådana döva sorter hjälper till att bilda de starkaste och mest hållbara fogarna av olika material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyrkant

Prover av denna typ skruvas också fast på dubbar, skruvar eller bultar. De kännetecknas av en icke-standardiserad huvudform som gör att du säkert kan hålla fästelement utan användning av verktyg.

Fyrkantiga exemplar bör användas i de fall det är nödvändigt att skapa den mest hållbara och pålitliga anslutningen av strukturen. Dessa burfästen jämfört med vanliga hex -typer , har en större yta, som nödvändigtvis är i kontakt med den del som ska fixeras, vilket ger maximalt motstånd mot lossning.

Bild
Bild

Oftast fixeras fyrkantiga muttrar tillsammans med platta brickor för att förhindra att skarpa kanter skadar dem och ökar styrkan och tillförlitligheten avsevärt. Dessa sorter kan ha fina, medelstora eller grova trådar. Ofta är det dessutom täckt med ett lager av gult eller transparent zink.

Fyrkantiga exemplar är ganska enkla att fixa . Dessutom kommer det att vara bekvämt att arbeta med dem i ett trångt utrymme.

För att säkra dem kan du använda inte bara skiftnycklar utan också tång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vingsnötter

Dessa typer av muttrar används för att skapa starka anslutningar utan behov av verktyg. Fästdon av detta slag är element med två kronblad på toppen.

Bild
Bild

De fungerar som stöd när fästelementet dras åt eller lossas.

Vingmuttrar är oftast tillverkade av högkvalitativt och hållbart rostfritt stål . De kan fästas tillsammans med brickor och stift, så att du kan ge den mest hållbara och starka anslutningen av material.

Dessa fästelement är tillverkade av mässing, gjutjärn och stål . De kan produceras både genom smide och gjutning. Produkterna används främst inom skeppsbyggnad, bilmontering, ubåtar. De kommer att kunna behålla alla sina egenskaper och utseende även vid konstant kontakt med vatten eller med aggressiva kemiska komponenter. Varianter med något rundade öron kallas tyska. Modeller där de har en rektangulär form kallas amerikanska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med fläns

Dessa instanser ser ut som en enkel sexkantmutter med en liten expansion på botten. Dessutom kan den ha speciella skåror som förhindrar att delar lossnar. Flänsade modeller finns i allmänhet i rostfritt stål eller kolstål.

Bild
Bild

Flänsade prover kan tillverkas med eller utan en skyddande beläggning . I den första varianten utsätts ytan oftast för galvanisk behandling, under vilken den är täckt med ett tunt lager zink. Det ger bland annat materialets speciella motståndskraft mot korrosionsbildning.

Användningen av flänsmuttrar påskyndar kraftigt monteringen av olika konstruktioner, eftersom det inte tar tid att fixa brickan.

Flänsens diameter måste vara större än själva fästelementets diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slitsad

Spårfästen är en metallring. Samtidigt appliceras en tråd på det inre hålet, och speciella slitsar appliceras på den yttre ytan, som bildas med hjälp av en router. Dessa produkter för anslutning av strukturer fixeras med en skiftnyckel av lämplig storlek.

Bild
Bild

Dessa nötter används ofta i en mängd olika branscher . Oftast används de för att arbeta med kopplingar, lager. Fästelement tål enkelt betydande viktbelastningar.

Spårprov kan användas även i aggressiva miljöer.

För tillverkning tas mässing eller rostfritt stål . De kan beläggas med speciella skyddande föreningar: förnickling eller förzinkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inbäddad T-formad

Dessa exemplar bör användas vid arbete med trä. De gör att du på ett tillförlitligt sätt kan hålla arbetsstyckena i maskinen under bearbetningen. Basen för sådana modeller har en enkel rund form. Fästelementen har också en gängad del inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dold

Dessa instanser installeras direkt inuti strukturen. Detta fäste är särskilt hållbart och hållbart. Hemliga sorter används oftare när man skapar möbler, fäster arkmaterial. Dessa muttrar har en cylindrisk form, det finns ett gängat element i deras inre del.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konisk

Sådana modeller har formen av ett avsmalnande fästelement, på vars insida en tråd med en spiral appliceras. Å andra sidan kan delen göras både stängd och öppen.

Avsmalnande element är ofta helt åtdragna för hand.

De har funnit sin breda tillämpning inom maskinteknik . Fästelement skapas av olika typer av stål. Särskilda skyddande beläggningar appliceras på deras yta, vilket möjliggör användning av färdiga föreningar under förhållanden med hög luftfuktighet eller i en aggressiv miljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pressare

Dessa muttrar används för kvarnen, de ger en säker fixering av sliphjulet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda snabbklämma exemplar skiljer sig också separat . De senare är gjorda av de hårdaste och högsta kvalitetstyperna av stål, de hjälper till att ta bort arbetshjul med bara en rörelse i handen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ögonötter

Dessa instanser skapas med ett genomgående hål (tum eller metrisk). Ett fästelement av stång är skruvat i det, på grund av vilket den starkaste fixeringen erhålls.

Ögonmuttrar skiljer sig åt genom att deras gängade del är placerad i rät vinkel mot metallringens plan

Denna funktion gör det möjligt att vrida delen med en spak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta kombineras dessa nötter med ögonbultar . Sådana produkter gör det enkelt att klara de tyngsta belastningarna. Som regel tas kolstål för produktion av sådana element, vilket har ökat motstånd mot extrema temperaturer och fukt.

Bild
Bild

Tryckpassning

Presspassningsmodellen kallas också pressmutter. Sådana exemplar används för att arbeta med plåtmaterial. Utåt liknar de enkla fästelement, men samtidigt levereras det med en liten utskjutning i form av en invers kon med en ring.

Sådana produkter är också utrustade med små tänder som förhindrar att delen lossnar . Vissa sorter utförs med flytande tänder.

Bild
Bild

Särskilda fästelement mot vandal bör noteras separat . De ser ut som en del med en invändig gängad tråd och ett speciellt hål i huvudet. Några av dem är gjorda med en icke-standardkonfiguration som förhindrar att delen lossnar.

Bild
Bild

Den vandalsäkra versionen kan fixas med nycklar och skruvmejslar . Delar används ofta i hissar, entréer och transporter. Dessa produkter bör tillverkas av de starkaste och mest hållbara ståltyperna.

Bild
Bild

Separat bör det sägas om speciella nitnötter . Dessa fästelement liknar mycket enkla nitar i utseende, men samtidigt kännetecknas de av en invändig gängad del. Proverna används i stor utsträckning inom industriell konstruktion.

Bild
Bild

För att installera muttern måste du använda en kraftfull handborr med en metrisk hårnål av rörlig typ.

Bild
Bild

Speciella svetsade muttrar är permanent fixerade på konstruktionen, varefter en bult också skruvas in där . Detta alternativ är idealiskt för tunna väggar som inte tillåter ett gängat bulthål.

Bild
Bild

Alla ovanstående sorter kan delas in i två stora grupper: tum och metriska . I det första alternativet kommer fästelementens diametrar att anges i tum, i det andra fallet - i millimeter.

Bild
Bild

Material (redigera)

Dessa fästelement är tillverkade av olika material

Stål . När du skapar dem används rostfritt, kol, legerat stål. Denna metall kännetecknas av hög hållfasthet, hårdhet, densitet, korrosionsbeständighet samt värmebeständighet och värmebeständighet. Stålmaterial lämpar sig bra för skärning och bearbetning. De skiljer sig också åt i svetsbarhet, vilket i slutändan gör att du kan få den mest pålitliga anslutningen.

Bild
Bild

Mässing . Denna metall har också god motståndskraft mot korrosion, aggressiv miljö, vatten. Mässingslegeringar är ganska lätta att bearbeta och har bra hållfasthet och densitet. Dessutom tillverkas dessa metallsubstrat ofta med ytterligare tillsatser av järn, tenn och nickel.

Bild
Bild

Plast . Jämfört med de två tidigare alternativen är plastmuttrar mycket mindre hållbara, så de bör endast användas för konstruktioner som inte kommer att utsättas för höga tryck- och viktbelastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Koppar . Detta alternativ används inte ofta för att skapa mutterfästen. Kopparbaser kan inte skryta med tillräcklig styrka och hårdhet. Men samtidigt korroderar de praktiskt taget inte. Koppar kännetecknas av en hög grad av smidighet. Detta material bör användas vid tillverkning av dekorativa fästelement.

Bild
Bild

Mått och vikt

Dessa värden anges på produktens märkning. De måste motsvara värdena enligt GOST. Mutterns storlek är avståndet mellan två parallella ytor.

Det vanligaste är prover med måtten 10, 12, 14, 16, 18, 20 mm . Vikten av fästelement kan också variera avsevärt beroende på materialet från vilket de är skapade, storlek och typ av skyddande beläggning.

Det bör komma ihåg att höghållfasta sorter har en större massa jämfört med enkla modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man dra åt rätt?

För att anslutningen ska bli så pålitlig och hållbar som möjligt bör fästelementen dras åt ordentligt. För detta bör alla nödvändiga verktyg förberedas, med hjälp av vilka delarna gradvis börjar dra åt.

Bild
Bild

I det här fallet måste du se till att du inte överdriver det vid åtstramningstillfället. Annars kan detta leda till att den färdiga anslutningen kommer att förlora sin integritet och snart kommer att brytas.

Tekniken för att fixera muttrar kan variera beroende på den specifika typen av fästelement.

Bild
Bild

Hur skruvar man loss snabbt?

För att ta bort den gamla muttern kan du använda samma verktyg som de är installerade med. De skruvar gradvis loss produkterna från strukturen.

Bild
Bild

Om korsningen är korroderad, är det först nödvändigt att behandla detta område med ett speciellt lösningsmedel, ibland används bromsvätska, bordsvinäger, förgasare eller fotogen.

Bild
Bild

Du kan också använda uppvärmningsmetoden, i så fall behöver du en gasbrännare, tändare eller blåslampa . Som en sista utväg hjälper bara kokande vatten. Samtidigt är muttern väldigt varm, och sedan försöker de skruva loss den med en skiftnyckel.

Rekommenderad: