Fuktresistenta OSB-plattor (29 Bilder): Mått Och Skillnader Från Plywood, OSB-3 Och Andra Typer, Egenskaper Hos Paneler För Externt Och Internt Arbete

Innehållsförteckning:

Video: Fuktresistenta OSB-plattor (29 Bilder): Mått Och Skillnader Från Plywood, OSB-3 Och Andra Typer, Egenskaper Hos Paneler För Externt Och Internt Arbete

Video: Fuktresistenta OSB-plattor (29 Bilder): Mått Och Skillnader Från Plywood, OSB-3 Och Andra Typer, Egenskaper Hos Paneler För Externt Och Internt Arbete
Video: Framing : OSB vs. Plywood - Whats the difference in COST AND PERFORMANCE 2024, April
Fuktresistenta OSB-plattor (29 Bilder): Mått Och Skillnader Från Plywood, OSB-3 Och Andra Typer, Egenskaper Hos Paneler För Externt Och Internt Arbete
Fuktresistenta OSB-plattor (29 Bilder): Mått Och Skillnader Från Plywood, OSB-3 Och Andra Typer, Egenskaper Hos Paneler För Externt Och Internt Arbete
Anonim

OSB -paneler tillverkade av orienterade trådar har olika egenskaper, tekniska och operativa egenskaper. Materialen av högsta kvalitet anses vara OSB-3 och OSB-4-dessa är fuktbeständiga paneler med en minsta svällningskoefficient på 10-15%. Vi kommer att förstå egenskaperna hos fuktbeständiga plattor, tillverkningsmetoder, typer och tillämpningsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Fuktresistenta OSB-plattor är ett konstruktionsmaterial som tillverkas i Ryssland i enlighet med föreskrifterna i GOST 32567-2013. För tillverkning används träspån (minst 90%) av olika storlekar . I detta fall bör chipsens längd inte överstiga 20 cm, bredden - 4 cm och tjockleken - 1 mm. Panelerna består av flera lager spån, och var och en av dem läggs i olika riktningar. Tack vare denna tillverkningsteknik är materialet starkt och hållbart.

Vattentäta OSB -paneler målar och klibbar bra . På grund av denna funktion kan konsumenten enkelt ändra sitt utseende. För OSB är det tillåtet att använda högkvalitativa färger som är lämpliga för att måla naturliga träprodukter. OSB -kort är enkla att bearbeta. De sågas, skärs, poleras och borras snabbt och enkelt med hjälp av hand- eller elsnickverktyg.

Bild
Bild

Låt oss lista de viktigaste egenskaperna hos fuktresistenta OSB -skivor

  1. Hög böjhållfasthet . För vattentäta material varierar värdet från 3500 till 4800 N / mm2.
  2. Lättviktig . Panelernas vikt beror direkt på deras storlek. Beroende på mått varierar vikten från 12 till 46 kg. På grund av sin låga vikt kräver transport av material inte att hyra specialutrustning. Och också på grund av den låga vikten minskar belastningen på byggnadens bas.
  3. Densitet minst 650 kg / m3 (ungefär samma som naturligt trä).
  4. Materialets enhetlighet längs hela omkretsen . Det finns inga luftrum eller delaminering inuti panelen.
  5. God hållning av fästelement , på grund av byggmaterialets höga densitet och dess fiber. Vid arbete med paneler är det tillåtet att använda alla typer av fästelement som är lämpliga för träbaserade kakelmaterial.
  6. Brandsäkerhet . Vattentäta OSB -paneler klassificeras som brandfarlighetsklass G4. Denna klass inkluderar brandfarliga material. För att minska brandfarligheten behandlar tillverkarna panelerna med speciella ämnen.
  7. Resistens av fuktbeständiga ark mot temperaturpåverkan . Även med kraftiga temperaturhopp exfolierar byggmaterialet inte och förlorar inte sina driftsegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

OSB har en svag biologisk stabilitet - med en lång vistelse under förhållanden med hög luftfuktighet ökar risken för mögel på ytan avsevärt.

Bild
Bild

Nackdelarna med ett fuktbeständigt kompositmaterial inkluderar dess toxicitet och skadlighet . Tekniken för dess produktion möjliggör användning av formaldehyd och melamin-formaldehydhartser. Dessa ämnen som släpps ut i miljön påverkar människors hälsa negativt.

De farligaste fuktbeständiga brädorna inkluderar produkter med en E3-utsläppsnivå (formaldehydutsläpp varierar från 1,25 till 2,87 mg / m³). Tillverkning av sådant material är förbjudet i europeiska länder. Byggmaterial med utsläppsklass E1 och E2 anses vara det säkraste för hälsan. Mer formaldehyd släpps ut i miljön under det första användningsåret.

Vad är bättre än plywood?

Plywoodskiva och OSB-skivor är byggmaterial som liknar tillverkningsteknik och tekniska parametrar. Plywood är tillverkad av träfaner, dess tunna lager limmas ihop med ett lim med formaldehydföreningar . Fanerplankorna har ett mer estetiskt ansikte, så att de kan användas för yttre efterbehandling.

Bild
Bild

OSB -skivor har dock några bättre driftsegenskaper och tekniska egenskaper jämfört med plywood . Till exempel är de lättare. På grund av den låga vikten är det mer bekvämt att arbeta med ark, dessutom har de en lägre viktbelastning på byggnadsstrukturen.

Bild
Bild

Fästelement är lättare att sjunka ner i orienterade trådark . I plywoodskivor rekommenderar erfarna byggare att göra hål i förväg innan de skruvas fast - det leder till ytterligare tidskostnader.

Jämfört med plywood har OSB -skivor bättre ljudisolering. Och även ark med orienterat spån kommer att kosta betydligt mindre än plywoodskivor. Med en begränsad budget och behovet av att avsluta stora områden för att spara pengar, rekommenderas det att ge företräde åt paneler av spån.

Bild
Bild

Hur skiljer man från det vanliga?

Många köpare undrar hur man skiljer fuktbeständiga paneler från icke-fuktbeständiga material. I de flesta fall lamineras eller lackeras fuktresistenta plankor . Framsidan av den laminerade panelen är täckt med en slitstark film som ökar materialets fuktbeständighet.

Bild
Bild

Hur tillverkas plattor?

Den huvudsakliga råvaran vid tillverkning av OSB -skivor är spån av lövträ. För dessa ändamål, vid sorteringsstadiet, väljs illikvida småstammar. De sågas till korta arbetsstycken, som sedan skärs i spånband på särskild maskinutrustning . På sådana enheter är det möjligt att ställa in önskade dimensioner för framtida marker.

Bild
Bild

Efter torkning av den beredda råvaran i bunkrarna sorteras chipsen i stora och små fragment. Detta är det förberedande steget för tillverkning av OSB.

Ytterligare produktionsteknik inkluderar vissa sekventiella åtgärder

  1. Blandning av huvudråvaran med limmet . Flisen som har passerat sorteringen blandas på specialutrustning med fenol- och isocyanatkomponenter. På grund av limen får de färdiga plåtarna den styvhet, hållfasthet och vattenbeständighet som krävs. Materialet, blandat till en homogen massa, kommer sedan in i trummorna, där harts och paraffin också matas.
  2. Formning och styling . Det utförs på specialiserade linjer, vars konstruktion ger tryckvalsar, vågar, magneter. De senare är nödvändiga för att fånga utländska inneslutningar. I samma skede är chipsen orienterade - i det första lagret läggs de längs arkets långsida och senare i tvärriktningen.
  3. Brådskande . Processen utförs på pressutrustning vid ett tryck av 5 N / kvm och en temperatur på 170 till 200 grader.
Bild
Bild

Det sista steget är att klippa dukarna som rör sig längs tejpen till ark med önskad storlek . Färdiga produkter packas och skickas till lagret - där "läggs de ner" under en viss tid, vilket är nödvändigt för fullständig härdning av hartsartade ämnen.

Beskrivning av arter

Tillverkare erbjuder flera sorter av orienterad strängbräda. Dom är polerad - med en slät yta utan yttre defekter och brister. Produkter med platt sida är avsedda för golv. Finns också på marknaden fjäder OSB-panel . Dess särdrag är närvaron av lås i ändarna, med hjälp av vilka arken staplas nära varandra utan att det bildas sprickor.

Bild
Bild

Efter märken

OSB är indelade i typer beroende på hållfasthetsklass och motståndskraft mot fukt:

OSB-1;

Bild
Bild

OSB-2;

Bild
Bild

OSB-3;

Bild
Bild

OSB-4

Bild
Bild

OSB-1 är det billigaste materialet med minst fuktbeständighet . Det rekommenderas inte att använda det utomhus, för konstruktion av bärande strukturer, liksom för efterbehandling i rum med hög luftfuktighet (i badrummet, toaletten, köket). Det används oftast för utjämning av väggar i torra rum, vid tillverkning av möbelartiklar.

OSB-2, till skillnad från OSB-1, har större styvhet och styrka . De får användas vid konstruktion av bärande konstruktioner. På grund av sin budgetkostnad används de ofta för att utrusta grova golv i torra rum. På grund av den höga svullnadskoefficienten rekommenderas dock inte sådana ark för användning vid höga luftfuktighetsnivåer.

OSB -3 - fuktresistent material , med ökad styvhet och styrka.

OSB-4 är byggmaterial av högsta kvalitet och dyraste . Det utmärks av de maximala indikatorerna för styvhet och styrka, liksom den minsta svullnadskoefficienten. Det rekommenderas att använda sådana paneler som konstruktionsmaterial. De kan användas för att avsluta fasader på byggnader och i rum med hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Efter storlek och vikt

OSB -paneler har standardmått. Deras tjocklek är:

  • 6 mm;
  • 9 mm;
  • 11 mm;
  • 12 mm;
  • 15 mm;
  • 18 mm.
Bild
Bild

Dess vikt beror direkt på produktens tjocklek. De tunnaste panelerna väger 12,5 kg och de tjockaste väger 35 kg. De mest populära är ark med måtten 2500x1250 mm, 1220x2440 mm och en tjocklek på 9 till 12 mm.

Bild
Bild

Ansökningar

Orienterade spånskivor används som konstruktions- och efterbehandlingsmaterial. Med deras hjälp är väggar mantlade inuti eller utanför rummet. Med rätt val kommer panelerna att vara i harmoni med olika dekorativa beklädnader . Beroende på var plattorna ska användas (för utomhusarbete eller för inredning) väljs ark med det optimala märket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orienterade trådpaneler används för golv på betong eller trä. I lätta byggnader används de som en oberoende finish.

Bild
Bild

Låt oss överväga andra tillämpningsområden

  1. Som bas för takläggning. Plattorna kännetecknas av ökad hållfasthet och styvhet, tack vare vilka de tål starka vindbyar.
  2. Vid tillverkning av I-balkar. På grund av deras goda styvhet gör plattorna varje byggnadskonstruktion tillförlitlig.
  3. Konstruktion av tillfällig formning vid arbete med betongbruk. För flergångsbruk ges företräde till slipade eller laminerade ark.
  4. Tillverkning av containrar för transport av varor av alla storlekar.
  5. Möbeltillverkning. Fuktresistent OSB används för tillverkning av möbelhöljen, dekorativa strukturelement (till exempel stolstolsryggar), ryggstänger på skåp, byråer.
  6. Byggande av tillfälliga bostäder.
  7. Tillverkning av produktionsställ, hyllor, räknare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

OSB -skivor används ofta i byggbranschen. Samtidigt täcker de alla konstruktionsområden - från privata bostäder till industri.

Rekommenderad: