Plywoodmått: Vad är Standardbredden På Plywoodskivor? Kryssfaner 8-10 Mm Och 12-18 Mm, 20 Mm Och Andra Dimensioner

Innehållsförteckning:

Video: Plywoodmått: Vad är Standardbredden På Plywoodskivor? Kryssfaner 8-10 Mm Och 12-18 Mm, 20 Mm Och Andra Dimensioner

Video: Plywoodmått: Vad är Standardbredden På Plywoodskivor? Kryssfaner 8-10 Mm Och 12-18 Mm, 20 Mm Och Andra Dimensioner
Video: birch plywood 18mm 2024, Maj
Plywoodmått: Vad är Standardbredden På Plywoodskivor? Kryssfaner 8-10 Mm Och 12-18 Mm, 20 Mm Och Andra Dimensioner
Plywoodmått: Vad är Standardbredden På Plywoodskivor? Kryssfaner 8-10 Mm Och 12-18 Mm, 20 Mm Och Andra Dimensioner
Anonim

Plywood är en träskiva eller plåt, där flera tunna fanerark är anslutna med hjälp av en limbas. Denna utbredda träbearbetningsprodukt är det mest efterfrågade och billiga moderna miljövänliga materialet . Plywood i plåt tillverkas i olika storlekar och tjocklekar. Det kan appliceras, beroende på dess egenskaper, både för hushållsändamål och för industriella ändamål. För att minska mängden avfall under arbetets utförande väljs trämaterialet exakt efter storleken, med fokus på de befintliga behoven. Moderna träbearbetningsindustrier producerar plywood av olika märken och sorter. Du kan köpa dem på specialaffärer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudmått

De fanerade skikten som plywooden är gjorda vidhäftas med olika lim och härdas under en press tills de är helt fästa. Lägg dessa lager ovanpå varandra så att träfibrernas riktning i det föregående lagret inte sammanfaller med riktningen på nästa lager . Denna metod förbättrar materialets hållfasthet mot böjning och andra mekaniska skador. Minsta antal fanerade skikt i en plywoodplåt är minst 3 - i detta fall är plåttjocklekens storlek markerad som 3 mm. Det största antalet av dem är 21 ark, men tjockleken på det färdiga materialet kan vara i intervallet 30-40 mm.

Bild
Bild

De exakta måtten och kvaliteten på bearbetning av plywood regleras av kraven i den statliga standarden, men dessa krav är olika, eftersom det inte finns någon enda GOST för plywoodplåt och parametrarna för olika tillverkare kan vara olika.

Måtten på plywood kan variera i bredd och längd, var och en av dessa parametrar mäts i millimeter . Enligt deras storleksintervall kan plywoodskivor vara stora, till exempel 2000x3000 eller 2000x3500 mm, och små, till exempel rutor 1220x1220 mm. Indikatorn för standardstorleken på materialets tjocklek beror direkt på antalet fanerade ark som limmas ihop. Ju tjockare plattan eller plåten, desto starkare är detta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standard

Små fel i plywoodplåtens måttparametrar regleras också av statens standard. GOST, antaget i vårt land, tillåter tillverkning av dessa träbearbetningsprodukter i valfri storlek, på begäran av konsumenten.

Bild
Bild

De vanligaste dimensionerna för plywood är 1220 och 1525 mm . Produktens längd kan begränsas till 1525 eller 2440 mm. Sådana parametrar är efterfrågade bland konsumenterna, eftersom de är lättare att använda under drift och de kan transporteras med fordon med lågt tonnage. Plywoodmaterial med stort format eller icke-standardparametrar är 3500 eller 3660 mm långa och 1500 eller 1525 mm breda. Plåtmaterial med liknande snitt används ofta för efterbehandling vid inredning av stora lokaler eller för produktionsbehov.

Bild
Bild

Icke-standard

Träpaneler i små format är också populära. Till salu kan du se produkter med följande dimensioner: 1220 x 1220, 1220 x 1525 eller 1525 x 1525 mm . Denna minimala skärning är bekväm genom att 1 person kan hantera en plywoodplåt utan inblandning av tredjepartsassistenter. Å andra sidan resulterar beklädnad med sådana ark i för många fogsömmar, vilket ibland inte är en bra lösning.

Bild
Bild

I vissa fall är det mer bekvämt och mer lönsamt att använda plywoodplåtmaterial med ett mycket större format.

Med ett stort format är ark oftast efterfrågade, vars storlekar är: 1525x1830, 1220x2440, 2500x1250, 1500x3000 eller 1525x3050 mm . Sådana produktparametrar finns inte hos alla tillverkare - någon producerar bara en del av de angivna formaten eller styrs av sina egna måttstandarder.

Bild
Bild

Om vi utgår från GOST -standarderna, som antogs 1975, är arkmaterialets dimensioner följande:

  • arkets längd är från 1000 till 1525 mm, intervallet för att öka dimensionen är 25 mm;
  • bredden på arket är gjord från 800 till 1525 mm, intervallet för att öka dimensionen är också 25 mm.

Eftersom plywood inte är föremål för särskilt precisa krav för överensstämmelse med dimensionerna kan typiska värden avvika från kraven i standarden upp till 0,5-4 mm i längd och bredd och med 0,5 mm i tjocklek.

Bild
Bild

Möjlig tjocklek

För pressad plywood kan tjockleken nå minst 1 mm - denna typ av material kallas skalad. Till salu hittar du ark på 3 mm, 4 mm, 6 mm, 8 mm, 9 mm, 10 mm, 12 mm, 15 mm, 18 mm, 20 mm och så vidare. Vid behov gör träbearbetningsfabriker plywood till och med 40 mm tjockt, men det finns sällan på försäljning, eftersom det tillverkas i omgångar på beställning.

De vanligaste storlekarna i tjocklek är från 6 till 27 mm.

Bild
Bild

Beroende på tjockleken har plywood sin egen applikation

Plywoodplåt 3 mm tjocklek användes tidigare vid flygplanskonstruktion, därför kallas det fortfarande luftfart. Idag används sådana produkter i modellering, eftersom materialet lätt kan böjas, limmas, fästas ihop ark - allt detta gör att du kan designa unika hantverk och brödbrädemodeller från plywood. Dimensionerna på sådan plywood kan vara 1525 x 1525 mm eller 1525 x 1830 mm. Detta material säljs i flera förpackningar med 130 ark. Förpackningens vikt beror på arkets dimensioner och materialets relativa fuktighet.

Bild
Bild

Ark 4 mm tjock används inte bara för vägg- och golvbeklädnad, utan också för möbelproduktion. Den mest populära storleken är 1252 x 1525 mm.

Bild
Bild

Konstruktion plywood 6-6,5 mm tjock har 5 faner lager . Den används för efterbehandling och vid montering av möbelprodukter. De mest efterfrågade storlekarna är 1525 x 1525 mm, 1220 x 2440 mm, 1500 x 3000 mm.

Bild
Bild

Flerskiktad plywood med en tjocklek på 8-10 mm , används också inom konstruktion och möbelproduktion. Detta är ett ganska hållbart material som kan användas för golvfinish - plywood tål tung belastning, även om det läggs i bara 1 lager. De mest efterfrågade storlekarna är 1525 x 1525 mm, 1500 x 3000 mm, 1220 x 2440 mm.

Bild
Bild

Platta 12-15 mm tjock - Plywoodskivor, vars tjocklek börjar vid 12 mm, kallas plattor . I sammansättningen av en sådan bräda, i limmat tillstånd, finns det från 9 eller flera lager faner. Sådana plattor används för tillverkning av ställ, hyllor, skåp, skiljeväggar och så vidare. Det är ett hållbart material som tål tung belastning.

Bild
Bild

Tallrikar 18-30 mm tjocka - består av skalade fanerark limmade ihop . Med hjälp av denna plywood utrustar de golvytan mellan golven, utför formen på bandfundamentet, gör lusthus, sommarkonstruktioner, trädgårdsmöbler och mycket mer.

Bild
Bild

Plattor 35-40 mm tjocka tillverkas för möbelproduktion . De används för tillverkning av trätrappor, olika pallar, bänkskivor. Storlekar kan vara 1550 x 2440 mm, 1500 x 3000 mm, 1525 x 3000 mm.

Bild
Bild

Alla plywoodskivor enligt godkända statliga standarder kan ha små avvikelser i dimensioner och tjocklek, mätt i millimeter.

Visuellt är en sådan avvikelse nästan omärklig, men med noggranna mätningar kan den detekteras.

Minsta avvikelse för plywoodskivans storlek ligger i intervallet 0,3-1 mm, och maximalt kan nå 1,7 mm.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När man bygger ett hus används oftast plywood, bestående av 3-5 lager limt faner. Fanerlagren kan placeras i arkmaterialet på olika sätt, de utvärderas enligt arkets yttre lager. Om träkornen är belägna i arkets längd, kallas sådan plywood längsgående . Om fibrerna är belägna i arkbreddens riktning anses sådan plywood vara tvärgående. Längsgående plywood används där plåtens höga flexibilitet krävs under arbetet. Kryssfiner används när god böjstyvhet krävs.

Bild
Bild

På grund av impregneringen av skikten med lim är plywoodskivor mycket motståndskraftiga mot fukt och vatten. Flera märken är vanligast.

FC - är ett fuktresistent ark, där fanen är impregnerad med lim, som består av en blandning av harts och formaldehyd. Om plywood har en E1 -impregneringsklass betyder det att graden av formaldehydångor i den yttre miljön är låg och sådant material kan användas i bostadslokaler.

Bild
Bild

FSF - plywood är impregnerad inte bara med lim, utan också med vattenavvisande komposition. Detta material är lämpligt för utomhusarbete.

Bild
Bild

FSF-TV -plywood har vattenavvisande och brandbeständig impregnering. Detta material används för externt och internt arbete.

Bild
Bild

BS - avser flygplanets plywood, som används för modellering. Plywood av denna typ kan vara resistent mot vissa kemiska komponenter.

Bild
Bild

FB - har en stark vidhäftande bas och en speciell impregnering, tack vare vilken plywood inte sväller ens i vatten.

Bild
Bild

FBA - används för inredning och möbeltillverkning. Detta arkmaterial avger inte formaldehydångor, därför utgör det ingen fara för människors hälsa.

Bild
Bild

Laminerad plywood - har ett hållbart skyddande lager i form av en film, vilket gör detta material helt motståndskraftigt mot hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Färdiga pressade plywoodskivor slipas.

Denna procedur utförs i samma träbearbetningsindustri, där fanerark limmas.

Det finns två typer av plywoodprodukter

Slipad - om bara en sida av arket slipas, läggs Sh1 -koden till nomenklaturen för plywoodskiktet. Om båda sidorna är polerade är produkterna märkta med SH2 -koden.

Bild
Bild

Opolerad - om plywoodskivan inte har slipats, kan NSh -koden ses i dess nomenklatur.

Bild
Bild

Plywood, slipad på båda sidor, används för tillverkning av möbelprodukter . Om du väljer ett material för byggnadsarbete är det ingen mening att betala för mycket för slipade ark - du kan klara dig med ett billigare opolerat alternativ.

Plywoodskivor är indelade i 5 kvaliteter . Det bästa betyget markeras med bokstaven E, som betecknar en elit och högkvalitativ produkt. När de sedan försämras delas sorterna in i I, II, III och IV. Betyget bestäms av utseendet och kvaliteten på materialets framsidor. Varje sida utvärderas separat, och resultatet i nomenklaturen är skrivet med ett fraktionstecken. Till exempel kommer plywood märkt I / II att indikera att ena sidan av detta material motsvarar I -klass, och den andra sidan av arket är endast av II -kvalitet.

Bild
Bild

För att korrekt bestämma mängden material som krävs för arbete måste du göra preliminära beräkningar innan du köper:

  • bestämma ytan på plywoodskivan;
  • beräkna arbetsytans yta;
  • dela arbetsytans yta med ytan av plywoodskivan, runda resultatet upp till hela tal.

När du köper material måste du ta ett litet lager som kommer att behövas vid ett felaktigt snitt.

Bild
Bild

Erfarna experter rekommenderar att man överväger följande viktiga nyanser när man köper plywoodmaterial:

  • bestämma syftet med plywood och välj lämplig materialkvalitet för detta ändamål, samt ta hänsyn till sammansättningen av limbasen;
  • kolla med säljaren vilket material plywoodskivorna är gjorda av - björk och tall anses vara det mest lämpliga för inomhus- och utomhusarbete;
  • var uppmärksam på kvaliteten på arkets yta - det ska inte finnas några marker, bubblor och främmande inneslutningar på det.
Bild
Bild

För tillverkning av möbelprodukter används plywoodskivor, vars tjocklek inte överstiger 9-10 mm, medan för konstruktionsändamål används material med en tjocklek av minst 12 mm. Efterbehandling utförs med slipad plywood av klass E eller kategori I med obligatorisk slipning av utsidan . För andra verk väljs också lämplig materialklass individuellt och behovet av slipning bestäms. Kostnaden för ett plywoodskikt beror direkt på dess kvalitet, storlek och tjocklek. Ju större måtten på arket och dess tjocklek desto dyrare är materialet.

Rekommenderad: