Måla Plywood: Hur Man Målar Det Inuti Huset Under Ett Träd? Val Av Luktfri Vattentät Färg. Hur Bearbetas Plywoodprodukter Innan Målning?

Innehållsförteckning:

Video: Måla Plywood: Hur Man Målar Det Inuti Huset Under Ett Träd? Val Av Luktfri Vattentät Färg. Hur Bearbetas Plywoodprodukter Innan Målning?

Video: Måla Plywood: Hur Man Målar Det Inuti Huset Under Ett Träd? Val Av Luktfri Vattentät Färg. Hur Bearbetas Plywoodprodukter Innan Målning?
Video: How to Paint Plywood Using Water Based Paint | Beginner's Guide 2024, Maj
Måla Plywood: Hur Man Målar Det Inuti Huset Under Ett Träd? Val Av Luktfri Vattentät Färg. Hur Bearbetas Plywoodprodukter Innan Målning?
Måla Plywood: Hur Man Målar Det Inuti Huset Under Ett Träd? Val Av Luktfri Vattentät Färg. Hur Bearbetas Plywoodprodukter Innan Målning?
Anonim

Ofta finns det ett behov av att snabbt och billigt inreda ett rum. I det här fallet kan du använda vanlig plywood, och för att det ska se attraktivt ut bör det målas i din favoritskugga.

Efterlevnad av målningstekniken kommer att spara på reparationer i framtiden.

Bild
Bild

Hur man målar?

Det är bäst att använda vattentät färg för att måla plywood, särskilt om du planerar att täcka ett rum med det utanför. Fuktbeständigt material är också lämpligt för hemmet, särskilt eftersom det är luktfritt.

De flesta moderna tillverkare försöker presentera så många färgscheman som möjligt för att inte begränsa människor i deras fantasi . Vid behov avbröt ingen färgerna. De är mycket enkla att justera färgintensiteten.

Bild
Bild

Halvblanka och blanka ytor är lättare att rengöra och ser elegant ut. Det används ofta för att dekorera hyllor och måla dörrar.

Vattenbaserade akryl latexföreningar är lättast att arbeta med . Men om du vill ha en halvblank finish måste du använda akrylemalj, och om den är blank, sedan oljemaljad färg. Både i det första fallet och i det andra krävs en preliminär applicering av en primer.

Emaljfärger används bäst i rum där du ofta behöver städa: emalj har god slitstyrka . Därför är köks- och badrumsskåp målade med dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av en halvblank emaljfinish är tillämplig på möbler och hyllor i barnrum

För områden där extra motstånd krävs är epoxibaserade färger bäst, även om de är dyra. Det är i huvudsak en låg viskositet, tvåkomponents epoxi tonad för användning som färg. Efter blandning har användaren en kort tid att applicera kompositionen.

Även om det är svårt att arbeta med, är slutresultatet en mycket starkare finish än vad du skulle få med någon annan typ av färg

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör alltid bara använda högkvalitativ färg för att uppnå bästa resultat. Färger av hög kvalitet har en hög andel fasta ämnen i kompositionen. Därför visar sig det applicerade lagret vara tjockt och följaktligen hållbart.

När det gäller latexfärg är det ibland bättre att applicera två lager

Sprutmålning av plywood är opraktiskt i de flesta fall eftersom det resulterar i ett mycket tunt lager. Som ett resultat slits det snabbt, plywood förlorar sin attraktivitet.

Om du använder den här målningsmetoden är det önskvärt på en liten yta och i flera lager

I det här fallet bör du först använda en primer för att täta träet. Detta är det enda sättet att få maximalt resultat av att applicera färg från en sprutpistol.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder sprayburkar måste kanterna målas över särskilt noggrant, annars kommer beläggningen att lossna med tiden.

Det finns också en plywoodemulsion, som är en plastfärg som främst är avsedd att användas på gips . Vissa hantverkare försöker också applicera den på plywood. Det visar sig bra, men utan en primer fungerar det önskade resultatet inte.

Bild
Bild

Hur förbereder man ytan?

Det första steget i ytberedningen är att fylla hål, sprickor, skarvar med en speciell förening. Användaren måste göra ytan så slät som möjligt . Normalt fylls hål och andra oegentligheter med träspackel, men detta är inte det enda materialet som kan användas. Ingen av fyllmedlen är dock lika stark som den första som nämns.

Var noga med att torka av plywooden med en fuktig trasa innan arbetet påbörjas. Detta kommer att ta bort damm och smuts som försämrar vidhäftningen mellan färg och trä.

Bild
Bild

I det andra steget avfettas hela ytan, kitt appliceras med ett tunt lager på gips med en bred spatel. Låt kompositionen torka helt och släta sedan ut ytan. Finkornigt sandpapper är perfekt för detta.

Om det finns djupa sprickor, fylls de efter slipning igen och så vidare tills plywooden är helt platt och redo för nästa steg.

Kitt är värt att nämnas separat. Lämplig:

  • plåster;
  • cement;
  • polymer;
  • hemlagad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste och mest prisvärda anses vara en gipskomposition. Det krymper praktiskt taget inte, har den nödvändiga plasticiteten.

Cementkitt har attraktiv fuktbeständighet, men dess stora nackdel är hög krympning och fullständig brist på elasticitet

Polymerprodukten är dyrare, det är inte förvånande, eftersom den inte krymper, inte spricker. När du använder ett sådant kitt behöver du inte applicera föreningen igen på sprickor.

Hemmagjord komposition är gjord av PVC -lim och fint sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att varje fyllmedel, efter fullständig torkning, krymper, det vill säga det sjunker liksom. Så bli inte förvånad om du måste applicera mer än ett lager.

Om du tänker använda plywood utomhus kan du fylla kanterna med färg

Slipa av plywood med fint sandpapper. Om mycket spackel har använts är det bäst att börja med ett grövre sandpapper.

Därefter måste ytan torkas igen med en fuktig trasa . Primern kan nu appliceras. Denna förening används för att täta träytan. Till skillnad från färg absorberas den inte i den, utan torkar snabbare.

Bild
Bild

Användningen av en primer minskar färgförbrukningen eftersom den tätar porerna

Samtidigt främjar kompositionen färgens bindning till träytan. Några av de moderna akryllatexfärgerna är färg- och grundkombinationer. Om du använder ett sådant material behöver du inte förbereda.

Eftersom primern förseglar porerna och förhindrar att färgen absorberas, ackumuleras färgen på ytan, nyansen blir mättad

Bild
Bild

Emaljprodukter torkar inte bra när de appliceras direkt på trä. I detta fall fungerar primern som en barriär och låter färgen torka ordentligt.

Att applicera någon grundfärg är lika viktigt som att applicera ytbeläggningen. Primern ska appliceras smidigt och jämnt så att det inte finns några droppar, inga pölar, inga ränder. Alla dessa oegentligheter kommer att synas genom ytbehandlingen av den färgade beläggningen. Flytta alltid borsten i en riktning med långa släta drag.

Efter att jorden har torkat måste ytan kontrolleras för defekter

Bild
Bild

Målningsteknik

Inuti eller utanför huset kan du enkelt måla plywood med dina egna ansträngningar. Det första steget för att få en bra finish är slipning och grundning. Eventuella defekter kommer att dyka upp efter att trädet är täckt med färg.

Vissa människor föredrar att lämna "woodgrain" -effekten genom att helt enkelt öppna plywooden med lack . Men du kan ofta hitta till och med en ritning på sådant material.

Om arket börjar målas efter laserskärning måste det torkas med en fuktig trasa, det är lämpligt att bearbeta kanterna med grovt sandpapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filmbelagd plywood är den svåraste att täcka, vanligtvis används för möbelproduktion. Saken är att det översta lagret praktiskt taget inte absorberar färg, därför lämnar det det lätt.

Även gamla hyllor eller plywooddörrar kan göras vackra med dina egna händer om du försöker lite. Den blanka finishen ser väldigt intressant ut.

Det enklaste alternativet är att helt enkelt täcka det med fläck . Förresten, det kommer till och med att ligga på den laminerade ytan.

Det är lika viktigt att använda kvalitetsborstar.

En nylonborste är idealisk för latexfärger. Borsten ska vara enhetliga och vältrimmade. Detta påverkar finishen kraftigt eftersom olika längder kan leda till fler strimmor.

Det är bäst att måla över kanterna på plywood först och sedan måla över resten . Detta kommer att göra droppar och fläckar mindre märkbara.

Bild
Bild

Använd en våt borste, inte en torr. Tanken är inte att se hur långt färgen kan sträcka sig, utan snarare att se hur mycket av den kan ligga innan luckor uppstår.

Måla alltid endast i riktning mot träets korn. Bättre att räkna med två lager samtidigt, var och en ska torka ordentligt.

Vid måling av plywood som planeras att installeras utomhus måste det finnas minst tre lager . Detta är det enda sättet att undvika snabb avskalning av pulverfärgen.

Ytan är målad över med släta, korsade drag. Det bästa sättet att säkerställa full täckning, oavsett vilket verktyg som används, är att göra långa drag . Vissa människor föredrar att flytta borsten i ett "w" -form. Detta kommer att justera kanterna på varje slag, där mer färg tenderar att samlas.

Bild
Bild

Alla nybörjare lyckas inte göra jobbet direkt. Om du följer rekommendationer från experter kommer det målade plywoodskivan att hålla länge.

Om ytan är stor bör en rulle användas . Den är bra när den är gjord av skumgummi. Filt kan lämna ludd, vilket kommer att förstöra intrycket av färgning. Även i detta fall rör de sig i längdriktningen, i riktning mot träfibrerna.

Bild
Bild

Hur man lackar?

Om det är beslutat att använda lack, så förändras tekniken i princip inte. Innan du applicerar kompositionen måste du också förbehandla plywood . Behandlingen utförs först med en fuktig trasa, sedan med en primer, och först då kan lacken appliceras.

För att produkten ska få en attraktiv glans måste den slipas med sandpapper . Finkornigt material är idealiskt för detta jobb.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste dammet avlägsnas med en trasa, annars kommer lacken att ligga ojämnt och skala av snabbt.

Lacken får också appliceras på en tidigare målad yta . Detta kommer att ge produkten en unik glans. Men det är viktigt att se till att färgen är helt torr innan lackering.

Rekommenderad: