Måla Foder Inuti Huset I Olika Färger Inom Inredning (68 Foton): Hur Man Målar På Landet, Vit Färg

Innehållsförteckning:

Video: Måla Foder Inuti Huset I Olika Färger Inom Inredning (68 Foton): Hur Man Målar På Landet, Vit Färg

Video: Måla Foder Inuti Huset I Olika Färger Inom Inredning (68 Foton): Hur Man Målar På Landet, Vit Färg
Video: INREDER OCH FIXAR I LÄGENHETEN | DYRT** 2024, Maj
Måla Foder Inuti Huset I Olika Färger Inom Inredning (68 Foton): Hur Man Målar På Landet, Vit Färg
Måla Foder Inuti Huset I Olika Färger Inom Inredning (68 Foton): Hur Man Målar På Landet, Vit Färg
Anonim

Om du är uttråkad av färg och tapeter i väggdekoration och du behöver komma med nya och fräscha lösningar, bör du vara uppmärksam på den naturliga och praktiska trenden i interiören - träpaneler. Det mest populära alternativet är foder - det kan ha en slät, grov eller vågig yta och är utmärkt för att dekorera väggar i ett hus eller ett badhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Fodret kan användas för att skapa en modern inredning i en panellägenhet, liksom när du dekorerar balkonger, loggior och utomhusterrasser.

Träfoder har många fördelar:

  • miljövänligt material;
  • korrigering av rummets visuella geometri;
  • enkel och snabb installation;
Bild
Bild
  • styrka och motståndskraft mot mekanisk skada;
  • inget behov av att dessutom förbereda väggar och tak innan fodret installeras;
  • hållbarhet och praktiska egenskaper;
  • passar bra med andra naturliga och konstgjorda material: sten, kakel, textilier, läder, tapeter;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • döljer brister i väggar och golv;
  • låter dig dölja elektriska ledningar och annan kommunikation;
  • är ett utmärkt värme- och ljudisolerande material;
  • det är möjligt att ändra färg och design på väggarna mer än en gång.
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har också sina nackdelar . Den största nackdelen är den höga kostnaden och anständiga belastningen på väggen. Man bör också komma ihåg att trä är ett miljövänligt material, men det är benäget att förfalla, så fodret kräver ordentlig skötsel och underhåll. Först och främst måste brädorna behandlas med färger och lacker och andra speciella kompositioner för trä, eftersom de har skyddande egenskaper och förhindrar mekaniska defekter och andra skador.

Bild
Bild

Typer av färger

Det händer ofta att husägare tröttnar på naturliga tränyanser i inredningen och vill uppdatera väggarnas färg genom att måla fodret. Alla träprodukter är indelade i två typer: dekorativa och skyddande. Vissa är avsedda för inredning, den andra - för att öka livslängden.

Alla verktyg för ett träd kan villkorligt delas in i flera kategorier, som var och en löser separata problem

Skyddsutrustning . De används för både exteriör och inredning. Från namnet på sådana produkter är det klart att de måste användas för att skydda ytan från olika typer av påverkan: mögel, fukt och ultraviolett strålning. Sådana kompositioner har flera grader av skydd och bromsar materialets åldringsprocess. Till exempel bevarar UV -skyddsmedel den naturliga träkornen och bekämpar missfärgning och mörkning. Sådana kompositioner måste användas för att skydda fodret på balkongen, terrassen eller andra områden som utsätts för direkt solljus. Vid behandling av en träyta är det nödvändigt att applicera ett litet lager av produkten - för detta kan du använda en fuktig borste.

Bild
Bild

Tonningsmedel och fläckar . Dessa ämnen bildar ett tunt lager på ytan och ger den en mörkare nyans. Sådana kompositioner har inga skyddande egenskaper. De väljs när det är nödvändigt för trädet att "andas". Själva strukturen hos färgämnet kan vara svagt eller starkt pigmenterat: ju svagare sammansättningen är, desto mer uttalad är trämönstret kvar. På så sätt kan ytmålningsgraden justeras. Den färgade ytan måste lackeras, annars blir brädorna smutsiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lack . Detta ämne används vid bearbetning av trä inne i huset. Det kan göra ytan matt, halvmatt eller blank, och ger också en pigmenterad färg. Om du blandar lack med coper får kompositionen en enhetlig nyans som kan appliceras i ett lager. Men experter rekommenderar att man applicerar det första transparenta skiktet och sedan lägger till färgpigment. Vattenbaserade lacker bildar en tunn film, men smuts och damm absorberas inte. Akryllack anses vara de mest ofarliga och utför två funktioner samtidigt: skyddande och dekorativa. Tillverkare lägger också till skyddskomponenter från ultraviolett strålning till sammansättningen av vissa lacker. Det rekommenderas att använda sådana medel i en sommarstuga eller i ett badhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färga . En sådan komposition har en tätare konsistens, genom vilken det naturliga trämönstret inte syns. Materialet skyddar ytan mot mekaniska faktorer, svampar, insekter, solljus, kemikalier, fukt och eld. Färgen är indelad i många grupper och kan vara latex, olja och akryl. Innan du målar rekommenderar experter att du använder en primer eller färglös lack för trä, vilket gör att du får en jämn och slät nyans. Som med vattenbaserad färg behåller den det strukturerade mönstret när det appliceras och målar inte över det med ett tätt lager, eftersom vissa områden kan verka omålade eller ha fläckar. Detta är en helt naturlig reaktion av trä, eftersom en porös yta inte alltid absorberar färg jämnt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Olja . Denna transparenta eller pigmenterade substans absorberas snabbt i trästrukturen och bildar inte en film på ytan. Träet får en matt eller något blank yta. Samtidigt ger oljan skydd mot absorption av smuts, fukt, damm och svamp. Pigmenterade formuleringar hjälper till att lyfta fram det naturliga träiga utseendet och konsistensen.
  • Vaxbaserade produkter . De är ett traditionellt och effektivt sätt att skydda trä och också ett utmärkt lackutbyte. Tillverkare erbjuder vax i tre versioner: fast, flytande och vatten. De två sista är redan klara för applicering och det hårda vaxet måste värmas enligt anvisningarna till flytande tillstånd före användning. Men innan dess måste virket förberedas och grundas i förväg, annars kan vaxet ligga ojämnt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Torkningsolja . Denna komposition har nyligen tappat sin popularitet. Inledningsvis ger torkningsolja trädet en trevlig gyllene nyans, men efter 2-3 år mörknar ytan och börjar fastna. Moderna tillverkare erbjuder blandade kompositioner för efterbehandling av träytor både utanför och inne i huset. Det är möjligt att särskilja impregneringar med tonad effekt och färger med skyddande egenskaper och oljor som innehåller vax.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Många husägare föredrar att inte måla fodret och behålla det naturliga mönstret. Men för att förlänga det ursprungliga utseendet måste trädet fortfarande bearbetas, annars kan väggarna mörkna eller få en blå nyans. För att bli av med den grå nyansen på trä måste du först slipa det övre lagret och sedan behandla ytan för att skydda den från solens strålar.

Det blir svårare att ta bort den blå nyansen - för detta måste du använda biologiska medel . Klor och aktivt syre hjälper till att klara uppgiften. Efter bearbetning måste ytan impregneras med en skyddande förening och sedan målas med en tät eller genomskinlig färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig träskugga kommer harmoniskt att komplettera inte alla interiörer, så väggarna kan målas. Ett brett utbud av målningsmetoder gör att du kan skapa en exklusiv finish. För detta är det viktigt att välja rätt färg. Glöm inte de enkla reglerna: ljusa nyanser expanderar utrymmet visuellt, medan mörka tvärtom gör rummet mindre.

Nedan följer några riktlinjer och tips som hjälper dig att välja rätt färg

Varma och lugna nyanser ser bra ut i köksinredningen: gul, orange, rosa och persika

Bild
Bild
Bild
Bild
  • I vardagsrummet ser en honungsgyllen nyans bra ut i kombination med ett naturligt trämönster. Interiören kan spädas med ljusa nyanser eller ljusa och iögonfallande färger.
  • För kontoret kan du välja naturliga träfärger. I det här fallet ser ek bra ut, men belysningen ska vara genomtänkt i rummet. Kalla toner hjälper också till att ställa in ett fungerande humör.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I sovrummet är det bättre att använda träiga nyanser eller ljusa och neutrala färger. Vitt ser också bra ut när du dekorerar väggarna i sovrummet.
  • I barnkammaren kan du använda vilken färg som helst, men psykologer rekommenderar att överge ljusa och mättade färger - det är bättre att välja lugna och måttligt ljusa nyanser. De kommer inte bara att skapa en speciell lekfull stämning, utan hjälper också barnet att slappna av och ställa in sig för att sova och vila.
  • Fodret, målat i grått och blått, kommer att skapa en känsla av fukt och kyla, så det är klokare att använda sådana nyanser i soliga rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fodret kan monteras på olika sätt

  • Vertikalt . Gör att du kan höja taket visuellt. Denna teknik fungerar särskilt bra i kombination med ljusa nyanser.
  • Vågrätt . Hjälper till att visuellt sträcka väggen och skapa effekten av ett utvidgat utrymme.
  • Diagonalt . Det kommer att skapa en speciell dynamik i interiören och låter dig göra en spektakulär accent på väggen eller taket.
  • Omväxlande . Gör att du kan skapa en speciell charm med hjälp av en enkel teknik. Till exempel kan du skildra olika figurer på väggen: ett fiskbens, steg och andra kombinationer som husägarens fantasi kommer att skapa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stil

När du väljer ett överdrag för foder är det först och främst viktigt att fokusera på stilen och den allmänna idén om designen som måste skapas. Impregneringar och lacker är lämpliga om det är nödvändigt att bevara det naturliga trämönstret. Antik träskugga är perfekt för lantlig eller Provence -stil.

Den klassiska engelska stilen kan inte föreställas utan användning av trä . För att återskapa en unik och sofistikerad stil kan du använda fodret, som måste installeras från botten till en tredjedel eller mitten av väggen, och den övre delen kan dekoreras med tapeter eller färg.

Bild
Bild

Fodret kan harmoniskt passa in i den moderna och fashionabla högteknologiska stilen, men för detta är det nödvändigt att utföra arbete med att täcka väggarna med färg med metallpartiklar eller pärlemor.

Ljusa nyanser av trä kan kombineras perfekt med en attraktiv ekostil. Renhet och bevarande av det naturliga mönstret, i kombination med ljus grönska, ser lämpligt och harmoniskt ut både i en stadslägenhet och i en lantstuga.

Bild
Bild
Bild
Bild

För skandinavisk stil kan du också använda clapboard men i detta fall ska alla brädor målas vita.

I vissa fall är en kombination av flera färger lämplig när man målar en vägg. Till exempel kan botten mörkas och toppen ljusare, eller du kan växla mellan två olika färger för att markera horisontella eller vertikala ränder. Det är värt att vara försiktig så att färger inte smälter samman vid gränsen för olika färger. För att göra detta måste du använda maskeringstejp och tunna borstar - sedan kan du förvandla en enkel vägg till ett riktigt konstobjekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man målar?

Du kan måla fodret inuti huset i valfri färg. För detta kan du använda vilken typ av färg som helst - i det här fallet beror allt på de dekorativa kraven och egenskaperna hos rummet.

Nedan följer en steg-för-steg-instruktion för att måla fodret med egna händer

  • Varje bräda kontrolleras och sorteras. Ojämnt, sprucket eller krökt foder skickas för bearbetning, och delar som inte är lämpliga för efterbehandling används för att testa färg eller lack.
  • Efter sortering rengörs brädorna från smuts och slipas med en speciell maskin. Om ett sådant verktyg inte finns till hands kan du använda verktygen till hands: ett träblock med sandpapper.
  • Primern och skyddsmedlen appliceras med en sprutpistol eller rulle.
Bild
Bild
  • I ett fuktigt och ouppvärmt rum rekommenderar experter uteslutande att använda trä som har behandlats från alla håll så att materialet inte tappar sitt ursprungliga utseende. Efter fullständig torkning kan du gå vidare till den dekorativa finishen: beläggning med färg eller lack.
  • För bästa effekt inomhus rekommenderar designers starkt att du bearbetar varje detalj i tur och ordning. För att göra detta, slipa, måla och torka alla brädorna och fortsätt sedan till installationen.
  • Beläggningen måste appliceras med en pensel eller rulle längs fodrets centrala del över hela dess längd. Färgen slipas noggrant och skuggas tills en jämn, enhetlig nyans erhålls. För att göra detta behöver du två penslar: medeltjocklek och smalt format. Den målade ytan måste vara helt torr, därför läggs brädorna åt sidan i några minuter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter fullständig torkning kan du dessutom upprepa steget med ytslipning. Sedan appliceras ett eller flera lager färg - allt beror på vilken effekt du vill få. Färgen som appliceras i tunna lager håller längre än ett tjockt lager, men den sista ska vara så tunn som möjligt. Sedan skickas fodret för att torka igen.
  • Om du målar den färdiga ytan förblir obehandlade områden mellan brädorna, så det blir inte möjligt att måla över fogarna väl. Denna efterbehandlingsmetod är endast tillåten vid en färguppdatering.
  • Att måla gamla foder är en mödosam process som kräver korrekt förberedelse. Om färgen på vissa ställen på väggarna har spånat, måste du bli av med den. För att göra detta bör du värma upp väggytan med en byggnadshårtork och ta bort det översta lackerade eller målade lagret. Därefter måste fodret slipas och grundas igen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tiden förlorar alla skyddande beläggningar sina egenskaper .därför måste skivorna då och då impregneras med brandskyddsmedel och bakteriedödande medel och dessutom täckas med olika lacker. Antiperen används för att skydda trä från eld, beläggningens livslängd är upp till 5 år, därför är det under denna period nödvändigt att dessutom behandla ytan med en produkt.

Under den första applikationen rekommenderar experter att man använder ett litet parti av samma trä som exempel. Kompositionen appliceras på ytan i två lager med en pensel eller sprutpistol. Efter fullständig torkning måste den behandlade delen av brädan som används för provet antändas - ytan ska inte brinna och ulma och efter 30 sekunder ska den bli svart och förkolnad. Bakteriedödande föreningar hjälper till att undvika svampinfektion och bekämpar befintlig mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Moderna designers erbjuder ett brett utbud av praktiska och extraordinära lösningar. Fodret ser bra ut inte bara i den klassiska inredningen i ett lanthus, utan också i ett modernt sovrum. Detta är ett bra exempel på att kombinera naturligt träkorn med ljusa, släta väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggbeklädnad kan göras inte bara med sågsnitt och brädor, utan också med trämosaik.

Kombinationen av olika tjocklekar på brädor ser också intressant och ovanlig ut. Till exempel kan du tydligt se hur tunna brädor sätts in mellan de breda brädorna på väggen i sovrummet, och alla brädor har olika nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fodret i inredningen kan ha en annan yta och struktur. Till exempel alternativet med vågor på väggen - reliefen kan ytterligare betonas med färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan säkert rita alla karaktärer eller hjältar på väggen i barnrummet . Sådana väggmålningar kommer att se väldigt originella ut och kommer definitivt att tilltala barn. Endast pricken över i: et måste täckas med färglös lack eller färg - detta skyddar bilden från skador och nötning.

Originalritningar kan appliceras på väggarna inte bara i barnrummet - ovanliga och tvetydiga målningar på väggen kommer att göra sovrummet till ett riktigt konstobjekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är beslutat att använda fodret på en liten balkong, är det värt att fylla brädorna horisontellt. Denna enkla teknik kommer visuellt att utöka utrymmet, särskilt om ljusa och neutrala nyanser används.

När du inreder interiören i loftstil måste du välja grova och opolerade brädor - de kommer perfekt att komplettera den industriella industriella interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mer detaljer om processen att måla fodret beskrivs i videon.

Rekommenderad: