OSB-ark 9 Mm: Standardmått Och Vikt, Ark 1250 X 2500 Och 2440x1220, Självgängande Skruvar För Dem Och Yta, Vikt På 1 Ark

Innehållsförteckning:

Video: OSB-ark 9 Mm: Standardmått Och Vikt, Ark 1250 X 2500 Och 2440x1220, Självgängande Skruvar För Dem Och Yta, Vikt På 1 Ark

Video: OSB-ark 9 Mm: Standardmått Och Vikt, Ark 1250 X 2500 Och 2440x1220, Självgängande Skruvar För Dem Och Yta, Vikt På 1 Ark
Video: 10.000 self-tapping screws: putting some studs into racing tires 2024, Maj
OSB-ark 9 Mm: Standardmått Och Vikt, Ark 1250 X 2500 Och 2440x1220, Självgängande Skruvar För Dem Och Yta, Vikt På 1 Ark
OSB-ark 9 Mm: Standardmått Och Vikt, Ark 1250 X 2500 Och 2440x1220, Självgängande Skruvar För Dem Och Yta, Vikt På 1 Ark
Anonim

Denna artikel innehåller allt du behöver veta om 9 mm OSB -ark, deras standardstorlekar och vikter. Massan av 1 materialark kännetecknas. Ark 1250 x 2500 och 2440x1220 beskrivs, de nödvändiga självgängande skruvarna för dem och kontaktytan, vilket är normalt för 1 självgängande skruv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

OSB, eller orienterad strängskiva, är en typ av flerlagers byggmaterial av trä. För att få det, pressas flis. I allmänhet har OSB, oavsett det specifika formatet, följande viktiga egenskaper:

  • lång användningstid - förutsatt tillräcklig täthet;
  • minimal svullnad och delaminering (om kvalitetsråvaror används);
  • ökat motstånd mot biologiska influenser;
  • enkel installation och noggrannhet för den angivna geometrin;
  • lämplighet för arbete på ojämna ytor;
  • optimalt förhållande mellan kostnad och praktiska egenskaper.
Bild
Bild

Men samtidigt är OSB -ark 9 mm:

  • om tätheten bryts kommer de att suga i sig vatten och svälla;
  • på grund av innehållet av formaldehyd är de osäkra, särskilt i slutna utrymmen;
  • innehåller också mycket farliga fenoler;
  • ibland produceras av tillverkare som inte följer några begränsningar av koncentrationen av skadliga ämnen.
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Skillnaden mellan dessa egenskaper görs enligt de tekniska klasserna av orienterade plattor. Men alla, på ett eller annat sätt, skapas av spån som samlats i flera lager. Orientering utförs endast inom specifika lager, men inte mellan dem . Orienteringen i längsgående och tvärsnitt är inte tillräckligt tydlig, vilket är förknippat med teknikens objektiva nyanser. Och ändå är de flesta stora spånen klart orienterade, vilket resulterar i att styvhet och styrka i ett plan är helt säkerställd.

Bild
Bild

De viktigaste kraven för orienterade plattor ställs av GOST 32567, som har gällt sedan 2013. I allmänhet återger den listan över bestämmelser som anges i den transnationella standarden EN 300: 2006.

Bild
Bild

OSB-1-kategorin innehåller material som inte kan användas för bärande konstruktionsdelar . Dess motståndskraft mot fukt är också minimal. Sådana produkter tas endast för extremt torra rum; men där ligger de före både den cementbundna spånskivan och gipsskivan.

Bild
Bild

OSB-2 är tuffare och starkare . Den kan redan användas som bärande element för sekundära, lätt belastade konstruktioner. Men motståndskraft mot fukt tillåter fortfarande inte användning av sådant material utomhus och i fuktiga rum.

Bild
Bild

När det gäller OSB-3 , då överträffar den OSB-2 endast i fuktskydd. Deras mekaniska parametrar är nästan identiska eller skiljer sig åt med ett värde som är försumbart i praktiken.

Bild
Bild

OSB-4 ta , om du behöver ge extremt höga egenskaper både när det gäller styrka och skydd mot vatten.

Bild
Bild

Ett kvalitetsark med en tjocklek på 9 mm tål en vikt på minst 100 kg . Dessutom utan att ändra de geometriska parametrarna och försämra konsumentkvaliteterna. Mer information finns i tillverkarens dokumentation. För inomhusbruk är 9 mm vanligtvis tillräckligt. Ett tjockare material tas antingen för utvändig dekoration eller för stödkonstruktioner.

Bild
Bild

En viktig parameter är värmeledningsförmågan . Det är 0,13 W / mK för OSB-3. I allmänhet, för OSB, tas denna indikator lika med 0,15 W / mK. Samma värmeledningsförmåga för gips; expanderad lera tillåter mindre värme att passera igenom, och plywood lite mer.

Bild
Bild

Ett mycket viktigt kriterium för att välja OSB -ark är koncentrationen av formaldehyd. Det är möjligt att klara sig utan det vid tillverkning av sådana produkter, men alternativa säkra lim är antingen mycket dyra eller ger inte den styrka som krävs . Därför är nyckelparametern emission av just denna formaldehyd. Den bästa klassen E0, 5 innebär att mängden toxin i materialet inte överstiger 40 mg per 1 kg bräda. Det är viktigt att luften inte innehåller mer än 0,08 mg formaldehyd per 1 m3.

Bild
Bild

Andra utsläpp är E1 - 80 mg / kg, 0, 124 mg / m3; E2 - 300 mg / kg, 1,25 mg / m3 . Oavsett att den tillhör en specifik grupp, bör koncentrationen av toxinet per dag inte överstiga 0,01 mg per 1 m3 luft i ett bostadsområde. Med hänsyn till detta krav avger även den villkorligt skyddade versionen E0, 5 för mycket skadligt ämne. Därför kan den inte användas för att dekorera vardagsrum där det inte finns tillräcklig ventilation. Det är nödvändigt att uppmärksamma andra viktiga egenskaper.

Bild
Bild

Mått och vikt

Det finns ingen anledning att prata om standardmåtten på ett OSB -ark med en tjocklek på 9 mm. De nödvändiga kraven anges inte i GOST. Majoriteten av tillverkarna levererar dock fortfarande sådana produkter med mer eller mindre beställda storlekar. De vanligaste är:

1250x2500;

Bild
Bild

1200x2400

Bild
Bild

590x2440.

Bild
Bild

Men du kan enkelt beställa ett OSB -ark med en tjocklek på 9 mm med andra indikatorer i bredd och längd. Nästan vilken tillverkare som helst kan till och med leverera material upp till 7 m. Vikten av ett ark bestäms exakt av tjocklek och linjära dimensioner. För OSB-1 och OSB-4 är den specifika vikten exakt densamma, närmare bestämt bestäms den av teknikens nyanser och råvarans egenskaper. Det varierar från 600 till 700 kg per 1 cu. m.

Bild
Bild

Beräkningen är därför inte alls svår. Om vi tar en platta med dimensioner på 2440x1220 millimeter, blir dess yta 2,9768 "rutor ". Och ett sådant blad väger 17, 4 kg. Med en större storlek - 2500x1250 mm - ökar massan till 18, 3 kg, respektive. Allt detta beräknas utifrån antagandet om en genomsnittlig densitet på 650 kg per 1 kubikmeter. m; en mer exakt beräkning innebär att man tar hänsyn till materialets verkliga densitet.

Bild
Bild

Ansökningar

Orienterade 9 mm plattor används enligt kategorin:

OSB-1 används endast i möbelindustrin;

Bild
Bild

OSB-2 behövs för rum med normal luftfuktighet vid mantel av bärande konstruktioner

Bild
Bild

OSB-3 kan användas även utanför, under förutsättning av förbättrat skydd mot negativa faktorer;

Bild
Bild

OSB-4 är ett nästan universellt material som kan överleva kontakt med en fuktig miljö under lång tid utan ytterligare skydd (dock är en sådan produkt dyrare än konventionella plattor)

Bild
Bild

Installationstips

Men att bara välja rätt kategori av orienterade block är inte tillräckligt. Vi måste också ta reda på hur vi åtgärdar dem. Fixering på betong eller tegel görs vanligtvis med:

  • speciellt lim;
  • pluggar;
  • vridskruvar med en längd av 4, 5-5 cm.
Bild
Bild

Valet i ett visst fall bestäms av ytans tillstånd. På ett tillräckligt slätt underlag, även om det är betong, kan plåtarna helt enkelt limmas. Dessutom beaktas klimatparametrar. Så när man arbetar på taket spikas OSB ofta med ringspikar. Detta gör det möjligt att kompensera för de kraftfulla laster som genereras av vind och snö.

Bild
Bild

Ändå väljer de flesta att använda traditionella självgängande skruvar. Man måste komma ihåg att de måste:

  • kännetecknas av hög hållfasthet;
  • ha ett försänkt huvud;
  • vara utrustad med en borrliknande spets;
  • täckt med ett pålitligt korrosionsskydd.
Bild
Bild

De uppmärksammar verkligen en sådan indikator som den tillåtna belastningen på skruven . Så om du måste hänga ett segment som inte väger mer än 5 kg på betong måste du använda 3x20 produkter. Men fästningen av en platta som väger 50 kg på en träbotten görs med självgängande skruvar minst 6x60. Oftast är 1 kvm. m yta, 30 spikar eller självgängande skruvar förbrukas. Lådans steg beräknas med hänsyn till lutningen, och endast kontakt med specialister hjälper till att bestämma det så exakt som möjligt.

Men vanligtvis försöker de göra steget till en multipel av arkstorleken. Lathing kan göras på grundval av en bar med en liten sektion och lameller . Ett annat alternativ innebär användning av trä- eller metallprofiler. I beredningsstadiet grundas i alla fall basen för att utesluta mögel. Det är omöjligt att utföra svarven utan märkning, och endast lasernivån ger tillräcklig dimensioneringssäkerhet.

Rekommenderad: