MDF -paneler För Möbler: Möbelfasadmaterial För Skåpet, Storlekar På Laminerade Ark För Fasader, Färger Och Design Av Paneler

Innehållsförteckning:

Video: MDF -paneler För Möbler: Möbelfasadmaterial För Skåpet, Storlekar På Laminerade Ark För Fasader, Färger Och Design Av Paneler

Video: MDF -paneler För Möbler: Möbelfasadmaterial För Skåpet, Storlekar På Laminerade Ark För Fasader, Färger Och Design Av Paneler
Video: Difference between MDF & particleboard 2024, Maj
MDF -paneler För Möbler: Möbelfasadmaterial För Skåpet, Storlekar På Laminerade Ark För Fasader, Färger Och Design Av Paneler
MDF -paneler För Möbler: Möbelfasadmaterial För Skåpet, Storlekar På Laminerade Ark För Fasader, Färger Och Design Av Paneler
Anonim

Idag används MDF (fin fraktion) inte bara för väggbeklädnad, utan också för tillverkning av skåpmöbler. Sådant material är populärt på grund av dess hållbarhet, värme och fuktbeständighet, möjligheten att välja nästan vilken textur och färg du vill. Tillverkare erbjuder MDF i form av ark, paneler eller fasader i färdiga möbeluppsättningar. Denna artikel diskuterar funktioner och nyanser i att använda MDF -paneler för möbler.

Bild
Bild

Särdrag

MDF består av två paneler med sågspån pressat mellan dem. Materialet är mer hållbart och miljövänligt än spånskiva, vid tillverkning av vilka syntetiska hartser används.

Fördelarna med MDF är:

  • motståndskraft mot repor och flis;
  • hög hållfasthet, slitage och fuktbeständighet;
  • MDF är lätt att rengöra och kräver inte användning av speciella rengöringsmedel;
  • förmågan att tillverka böjda ytterdörrar och applicera mönster på dem genom fräsning;
  • MDF -möbler ser mycket ut som massiva trämöbler;
  • med förbehåll för lackeringstekniken kan du få effekten av glasbeklädnad;
  • sådant material passar in i nästan alla interiörer, det imiterar nästan alla typer av naturmaterial och finns i en mängd olika färger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med alla sina fördelar har MDF -paneler också flera betydande nackdelar:

  • produktionstiden är minst tre veckor;
  • det finns inget sätt att "passa" storleken på den färdiga produkten;
  • högt pris (jämfört med kostnaden för spånskivor);
  • det målade materialet är svårt att underhålla, och det laminerade materialet är inte resistent mot höga temperaturer och fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och former

MDF kan delas in i flera typer beroende på metod för ytbehandling. Plattor slipade på ena eller båda sidorna är väl lämpade för kitt och färg. De används oftast för vägg- och takdekorationer. Paneler med en tjocklek på mer än 12 mm kan också användas för golv, de används istället för laminat.

Laminerade (med PVC -film) på en eller båda sidor av brädet används både vid tillverkning av möbler och i skapandet av väggpaneler. Även en bänkskiva eller badrumsmöbler kan tillverkas av sådant material, om det är förbehandlat med hydrofoba tillsatser.

PVC -film tillverkad av syntetisk polyvinylklorid, som blir plast vid uppvärmning. Under påverkan av vakuum pressas den uppvärmda filmen tätt mot fasadämnet, och när den svalnar behåller den den resulterande lättnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fanerade brädor - dessa är plattor klistrade över med tunna träsnitt (faner). Sådana plattor liknar massivt trä av värdefulla arter, och därför är deras pris ganska högt.

En annan typ av MDF, som främst används i möbelproduktion, är paneler täckta med plast … De bleknar inte under solen och kan enkelt rengöras med valfritt rengöringsmedel, vilket är särskilt viktigt för köksmöbler. Plastpaneler möjliggör produktion av böjda konturer och rundade former.

Bild
Bild
Bild
Bild

3D -paneler - en nyhet på byggvarumarknaden. Behandlingen av sådana fasader utförs inte bara längs konturen, utan också på djupet av ytan. Med hjälp av fräsning på fasadens främre yta skapas olika mönster "under trädet", "under vågorna", "under sanddynerna". Det andra alternativet för att få 3D -effekten är upprepad målning av MDF, som sedan lamineras eller täcks med faner.

Med sin form kan MDF delas in i tre typer:

  • Rack-paneler 15-32,5 cm breda och 240-270 cm långa. Lätta materialremsor, liknande långa laminatskivor.
  • Kaklade - fyrkantiga paneler med mått från 30x30 till 95x95 cm, liknande stora keramiska plattor.
  • Ark - fuktbeständiga paneler med en höjd av 2800, 2440, 2344 och 2070 mm, bredd - 1220, 1035 och 695 mm. De liknar ytan på en vägg med små och medelstora kakel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsprocess

För att tydligt förstå vad en färdig panel med finfördelad fraktion är, är det nödvändigt att ha en uppfattning om processen för dess produktion. I det första steget anskaffas nödvändiga råvaror: stockarna rengörs från bark och krossas av specialutrustning till flis. Sedan sorteras chipsen, tvättas från olika skräp (i form av sand eller små stenar) och värms upp med ånga.

I det andra steget krossas flisen i en raffinör för att frigöra lignin, ett bindemedel som gör att träfibrerna kan bilda ett enda material. Olika hartser kan tillsättas för en bättre bindning. Sedan kan du ta bort luft från den resulterande massan och skicka den till formning.

Vid det tredje och fjärde stadiet rullas massan ut och pressas flera gånger - tills luften är helt borttagen. Sedan skärs den i färdiga plattor och kyls. Därefter utförs slipning, liksom justering av tjockleken och olika defekter. Så här får du den vanliga slipade MDF, som du senare kan applicera färg, faner på. Det kan också lamineras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fasad

Det vanligaste alternativet är att använda MDF endast för fasaden av möbler, och alla andra delar av skåp, hyllor och piedestaler är gjorda av billigare spånskiva. MDF uppskattas för sin lätthet att bearbeta, det estetiska utseendet och förmågan att montera och demontera produkten flera gånger utan att försämra hållfastheten i dess leder.

Produktionen av detta material har sina egna egenskaper och består av flera steg

  • Sågning av MDF -plattor enligt de angivna dimensionerna utförs i speciella panelsågar utrustade med cirkelsågar. Panelerna matas med baksidan uppåt i hög hastighet så att inga spår av tänder från cirkelsågen finns kvar på ändarna. För att öka arbetshastigheten vid tillverkning av identiska delar staplas flera plattor ovanpå varandra och matas till sågen i en bunt. Flera MDF -paneler viks och limmas för att erhålla önskad produkttjocklek.
  • Att få fasaden eller bänkskivan till de sista exakta måtten genom att fräsa i hörnen, längs kanten och på ytan. En skärare med en kantradie på 2-3 mm används för att bearbeta hörnen på arbetsstyckena för att ta bort vassa element och defekter som inte bara förstör utseendet på produkterna utan också kan leda till skador. Kanterna är fasade för att även ta bort kantskärpan. Alternerande fräsar med önskad radie, de bearbetar själva kanten. Med hjälp av fräsning är ytan förberedd för målning och polering - eller olika mönster görs på fasadämnena. Efter avslutad fräsning poleras alla ytor på den resulterande produkten noggrant.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Laminering (laminering) av fasaden är processen att täcka den behandlade MDF -ytan med en speciell film eller papper (med hjälp av membranvakuumpressningsutrustning). Ett speciellt lim appliceras på arbetsstyckets yta, papper eller film skärs av. Fasaderna läggs på papper och placeras under ett silikonmembran som pressar bort överflödigt lim under beläggningen. När limmet har torkat helt skärs överskottet av papper eller film försiktigt bort.
  • Förbereder för transport eller lagring. Det är nödvändigt att packa alla MDF -delar separat, förpacka dem i plastfolie, så att det inte kommer damm eller fukt på fasaden. Sedan packas flera delar i wellpapp för att undvika mekaniska skador.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förvara produkter horisontellt på trähyllor eller pallar (i ett torrt rum, med en temperatur på minst 0 och högst 35 grader).

För att förhindra att det hänger ner på stora delar bör förpackningar inte hänga från hyllan eller stå i slutet i en vinkel mot golvet. Transporten utförs med containrar eller en bil med sluten kaross. Hörnen ska dessutom förpackas med kartong för att undvika skador under rörelse.

Bild
Bild

Drift och vård

MDF -fasader installeras inomhus (med luftfuktighet upp till 80%). Placering bredvid spisar eller ugnar är oönskat, eftersom höga temperaturer kan skada PVC -filmen. Det är lämpligt att inte utsätta fasaderna för kontakt med vassa föremål för att undvika stötar och friktion.

Använd en mjuk trasa eller svamp för att ta hand om möbler med en MDF -fasad och flytande tvättmedel som inte innehåller pulver, klor eller lösningsmedel. Om fettfläckar visas på fasaden kan du ta bort dem med en droppe ättika tillsatt till ett vanligt rengöringsmedel. Vid korrekt drift krävs våt rengöring 1-2 gånger om året, inte oftare, och resten av tiden kan fasaderna torkas med en torr, luddfri trasa.

Arbete med fasader utförs uteslutande på släta ytor för att utesluta repor. Den skyddande plastfilmen från fasaderna tas bort först efter den slutliga installationen av möblerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

Klassiskt kök av MDF under massiv valnöt. Arbetsytan och bordsskivan är färdiga i vitt för att visuellt markera utrymmet. Damm och vattendroppar är mindre synliga på en vit yta.

Bild
Bild

Modern köksdesign med 3D -effekt på MDF -fasaden. Den övre delen av headsetet, gjord i en ljus färg, är ansluten till den mörka nedre delen med hjälp av samma avlastning på skåpdörrarna.

Bild
Bild

Ljust MDF -kök med plastramar på dörrarna. En sådan ram ser inte bara bra ut på headsetet, utan skyddar också MDF -kanterna från deformation under påverkan av vatten, värme och andra faktorer.

Rekommenderad: