Möbelskivor: För Skåp Och Andra Möbler, Laminerade Och Lackerade Brädor, Breda Och Blanka. Hur Används De?

Innehållsförteckning:

Video: Möbelskivor: För Skåp Och Andra Möbler, Laminerade Och Lackerade Brädor, Breda Och Blanka. Hur Används De?

Video: Möbelskivor: För Skåp Och Andra Möbler, Laminerade Och Lackerade Brädor, Breda Och Blanka. Hur Används De?
Video: Acrylic Finish vs Laminate Finish which is better for kitchen cabinet? 2024, April
Möbelskivor: För Skåp Och Andra Möbler, Laminerade Och Lackerade Brädor, Breda Och Blanka. Hur Används De?
Möbelskivor: För Skåp Och Andra Möbler, Laminerade Och Lackerade Brädor, Breda Och Blanka. Hur Används De?
Anonim

Olika typer av virke används för tillverkning av möbler. Kostnaden för köpta möbler beror på detta. Valet av träslag avgör varaktigheten av driften av träprodukter, inklusive brädor.

Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Strikta krav ställs på allt material som används för tillverkning av möbler; deras kvalitet och säkerhet för miljön och människors hälsa övervakas noggrant. Möbelbrädor har många fördelar, först och främst bör denna typ av material vara av hög kvalitet . Till exempel för skåp används material som har ett visst fuktinnehåll och dimensioner.

Barer, av vilka bland annat möbelskivor är gjorda, har oftast en rektangulär form och mycket mindre ofta - en fyrkantig. Under tillverkningen limmas stavarna ihop till en enda helhet, vilket ger produkten ökad styrka och styvhet.

Sådant material tolererar perfekt de negativa effekterna av miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken på de tillverkade möbelskivorna bestäms av de accepterade standarderna, men kunden kan beställa en panelstruktur av brädor med de egenskaper och dimensioner han behöver .… Den tillverkade produktens egenskaper och kvalitet påverkas av produktionsutrustningens nivå. Ju modernare maskiner som installeras i verkstäderna, desto högre blir deras produkter. Och det betyder att valet av brädtillverkare inte är det sista.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möbelbrädor jämför sig positivt med andra produkter inom träbearbetningsindustrin som går till tillverkning av möbler. Detta material har bara sina inneboende egenskaper.

  1. I brädorna är de limmade stängerna ordnade i en viss ordning, och det bestämmer materialets hållfasthet och varaktigheten för möblerna gjorda av en sådan bräda. Materialets bredd varierar beroende på dess syfte och varierar från 1 till 6 cm. Som ett resultat visar sig kostnaden för möbler gjorda av limmade brädor vara mindre än dess motsvarigheter från en massiv skiva.
  2. Barrträd används oftast för produktion, i vissa fall björk och ek. Men i det här fallet ökar kostnaden för brädorna flera gånger samtidigt - material av lövträ är dyrare och svårare att montera. Utsidan i detta fall har ett mer attraktivt utseende tack vare noggrann bearbetning och applicering av flera lager lack. Resultatet är en matt möbelskiva, av vilken mycket vackra produkter tillverkas. Möbler av sådana material är resistenta mot smuts, och om det kommer smuts på ytan kan det enkelt tas bort.
  3. Materialet är pålitligt skyddat från deformation. Förändringar i dess struktur, under påverkan av ogynnsamma faktorer, sker praktiskt taget inte.
Bild
Bild
Bild
Bild

En standardbräda är 20 till 60 cm bred och 60 till 270 cm lång. Dessa storlekar täcker fullt ut behoven för möbelproduktion, både offentliga och privata.

Med en rätt utvecklad teknik finns det praktiskt taget inget avfall från produkten efter skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa typer av produkter används för tillverkning av olika typer av möbler

  1. Björkmaterial används oftast vid tillverkning av trädgårdsmöbler.
  2. Tallmöbelskivor anses vara universella och används för tillverkning av en mängd olika möbler. De mår bra både inomhus och utomhus.
  3. Gran är ett slags material på grund av det stora antalet knop. Samtidigt är det enkelt att bearbeta och har en låg vikt, vilket gör det möjligt att skapa ljusa och vackra möbler när man använder sådana produkter.
  4. Ekskivor är de mest hållbara, svårigheter med deras bearbetning uppstår i det ögonblick när det krävs, till exempel, att borra ett hål i dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Välbearbetat torrt trä används för tillverkning av möbelskivor. Det finns många kriterier för klassificering av möbelskivor i typer. Förutom träslag används delning också efter typ av efterbehandling:

  • fanerad;
  • laminerad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Examen - efter klass:

  • "C" - den lägsta möbelbrädan, har många olika defekter;
  • "B" - en typ med mindre defekter;
  • "A" - olika områden kan skilja sig något i träets struktur och färg.
  • 0 - alternativet av högsta kvalitet (det finns inga defekter alls, lederna är noggrant dolda).
Bild
Bild

För tillverkning av dyra lyxmöbler behöver du brädor av typen "extra".

För enkelhets skull är träskivor i vissa fall uppdelade efter färg . Till exempel är vit möbelskiva gjord av tall och lönn. Lackerat trä är alltid efterfrågat vid tillverkning av golv. Vanligtvis tas breda brädor som har en blank yta. Golven monterade av möbelskivor är hållbara, men mycket krävande, för utan noggrant underhåll kommer de snabbt att tappa presentationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer bör du vara uppmärksam

  1. På vilken klass produkten tillhör.
  2. Hur anslutningen skapades. Om det hände med lim bör kvaliteten på lederna bedömas.
  3. På bekostnad. Denna parameter är viktig, men den ska inte vara avgörande. Kvalitetsmöbler är gjorda av bok, ek, björk. Om priset på materialet är lågt talar vi troligen om tall. De mest populära är brädor som hör till kategorin mellanpris. De är gjorda av lönn, körsbär och al.
  4. För enhetlighet. Utseendet på en produkt gjord av heterogena material kommer alltid att vara oattraktivt. Sådana möblerbrädor är andra klass.
  5. För de produkter som är planerade att användas. Om det är nödvändigt att göra en fönsterbräda, en dörr, tas ett enklare material. Dyra materialalternativ, till exempel bok, produceras endast på beställning och i små omgångar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringsfunktioner

Det finns flera parametrar som du måste vara uppmärksam på under lagring

  1. Fuktighet. Den ska inte vara hög eller tvärtom låg. Den optimala indikatorn för detta material ligger i området 30-60 procent.
  2. Med långa lagringsperioder behandlas ytan med lacker och färger, eftersom det är svårt att förutsäga vilken effekt materialet kommer att utsättas för under en längre vistelse i lager.
  3. Brädor får inte förvaras i ouppvärmda och fuktiga rum. Under säsongen kommer trädet att mättas med fukt, vilket leder till att dess tillstånd försämras avsevärt.
  4. Placera inte andra tunga material på produkterna, eftersom konstant tryck kan orsaka deformation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Nästan alla möbler kan tillverkas av denna typ av material. När du skapar möbler och andra produkter kan du först göra brädor som sedan fästs ihop och vid behov bearbetas.

Nyligen har olika sammanfogningsmetoder använts, både med användning av standardtyper av fästelement och lim . Med den mekaniska metoden att ansluta stängerna använder de sig av självgängande skruvar. Om de skruvas in måste diametern vara minst 10% av produktens bredd. Vid skruvning i änden - inte mindre än 5% av brädans bredd. Det är oacceptabelt att använda spikar i tillverkningsprocessen, eftersom de skadar möbelskivor.

När man skapar möbler bör man ta hänsyn till brädornas egenskaper, nämligen att ökade belastningar ska passera längs fibrerna under drift.

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att ta bort brädor med synliga defekter och deformationer för att inte minska kvaliteten på de producerade möblerna.

Rekommenderad: