Mått På Laminerade Spånskivor: Standardtjocklek På Laminerad Spånskiva, Ark 10-16 Mm Och Andra Storlekar. Vad är Vikten På Plattorna?

Innehållsförteckning:

Video: Mått På Laminerade Spånskivor: Standardtjocklek På Laminerad Spånskiva, Ark 10-16 Mm Och Andra Storlekar. Vad är Vikten På Plattorna?

Video: Mått På Laminerade Spånskivor: Standardtjocklek På Laminerad Spånskiva, Ark 10-16 Mm Och Andra Storlekar. Vad är Vikten På Plattorna?
Video: Spångolv är lättlagda men det går att göra fel 2024, Maj
Mått På Laminerade Spånskivor: Standardtjocklek På Laminerad Spånskiva, Ark 10-16 Mm Och Andra Storlekar. Vad är Vikten På Plattorna?
Mått På Laminerade Spånskivor: Standardtjocklek På Laminerad Spånskiva, Ark 10-16 Mm Och Andra Storlekar. Vad är Vikten På Plattorna?
Anonim

Laminerad spånskiva (laminerad spånskiva) är en spånskiva med ett lager av skyddande lamineringsfilm applicerad på ytan, impregnerad med vattentäta och vattenavvisande hartser . Enligt GOST lamineras dessutom endast spånskivor av högsta kvalitet med en slät slipad yta. Laminerad spånskiva jämför sig positivt med enkla i sin fuktbeständighet, hållbarhet och vackra konsistens till ett överkomligt pris och enkel bearbetning.

Dessa egenskaper gjorde spånskiva till det mest populära materialet för tillverkning av möbler, efterbehandling .… Den finner också tillämpning vid tillverkning av behållare, formverk. Möbler av laminerad spånskiva kan köpas, eller du kan göra det själv enligt individuella storlekar och med nödvändig funktionalitet - det passar perfekt in i vilken inredning som helst och med rätt vård kommer det att hålla i många år. I det här fallet, för att beräkna allt korrekt, är det användbart att bekanta dig med mått, vikt och densitet hos laminerad spånskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardstorlekar

För att plattan ska motstå belastningar, går inte sönder, böjer sig inte som ett pappersark, måste den ha vissa proportioner och förhållandet mellan linjära dimensioner, tjocklek och styvhet. Därför finns det vissa beräknade storlekar för spånskivor. Storlekar anses vara standard, som definieras i GOST 33289-2013. I längd är det 19 värden i intervallet från 1830 till 5680 mm, i bredd 9 värden från 1220 till 2500 mm:

  • längd – 1830, 2040, 2440, 2500, 2600, 2700, 2750, 2800 2840, 3220, 3500, 3600, 3660, 3690, 3750, 4100, 5200, 5500, 5680;
  • bredd – 1220, 1250, 1500, 1750, 1800, 1830, 2135, 2440, 2500.
Bild
Bild

Samtidigt bestämmer standarden att kanterna måste vara strikt rätlinjiga (en avvikelse på högst 1,5 mm per 1 meter är tillåten).

De mest populära formaten är 2440 x 1830 mm, 2500 x 1830 mm, 2750 x 1830 mm, 3500 x 1750 mm . Spånskivor i detta format produceras av alla ledande företag - Egger, Kronostar, Kronospan, Swisspan, Uvadrev Holding, Sheksninsky Wood Board Plant, Cherepovets Plywood and Furniture Plant, Syktyvkar Plywood Plant och andra.

Bild
Bild

Standarden gör det också möjligt för tillverkare att bestämma måtten på produkter med andra parametrar. Allt beror på utrustningens kapacitet och köparnas behov. Ark med följande dimensioner har blivit typiska för den ryska marknaden: 2500x1850, 2620x1830, 2800x2070, 3060x1830, 3060x1220 … De ingår i standardstorleksintervallet för Kronostar, Kronospan, Swisspan och andra företag och är brett representerade inom grossist- och detaljhandeln. Dessutom produceras ofta små ark med måtten 500x500 mm, 600x500mm.

Spånskiva med icke-standardmått kan tillverkas enligt kundens specifikation. De kan ha speciella typer av kanter och beläggningar (brand- och frostbeständiga). Som regel tillverkas sådana produkter på order av möbelföretag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är tjockleken?

GOST definierar att minsta tjocklek på laminerad spånskiva kan vara från 3 mm … Och då kan det ha valfritt värde som är en multipel på 1 mm, och begränsas endast av de tekniska kapaciteterna i produktionen. Vanligtvis, utrustningen för de flesta företag är konfigurerad för att producera laminerad spånskiva med en tjocklek av 8, 10, 12, 16, 18, 20, 22, 25, 30, 32, 38 mm - de anses vara en outtalad branschstandard. Vissa företag tillverkar också 19 mm plattor. Och plattor med en tjocklek av 5, 7, 13, 17 mm är mycket sällsynta och görs vanligtvis på beställning.

Tillverkarna anser att den maximala standardtjockleken är 38 mm. Men efter särskild beställning åtar sig vissa företag att tillverka plattor med en tjocklek på 40, 50 och till och med 100 mm . Spånskiva med ökad tjocklek används som regel endast för smala industriella uppgifter. De är för tunga för vanliga möbler.

Bild
Bild

Ju tjockare plattan desto mer vikt kan den bära .… Därför används tunna lakan (3-10 mm) för dekorativa element i möbler, små hyllor samt för motstående rum. För högt belastade element (massiva bänkskivor, stödväggar i skåpmöbler, hyllor för tunga saker) används tjocka ark - från 20-25 mm.

De mest mångsidiga och populära är spånskivor av medeltjocklek - från 12 till 20 mm . De är lämpliga för att skapa de flesta möbeldelar (inklusive förstyvningar för lätt laddade skåp), liksom för att dekorera väggar, golv, skapa skiljeväggar för bostäder och kontorslokaler. Enligt statistiken för att bygga hypermarknader köps laminerade plåtar med en tjocklek av 16 mm oftast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattans vikt

Det är klart att ju större ytan och tjockleken på spånskivan är, desto mer väger den. Men vikten bestäms inte bara av dimensioner, utan också:

  • kvalitet och kvalitet på råvaror - tätheten av fibrer hos träd av olika arter skiljer sig åt, och flismaterialen från dem kommer också att ha olika densitet och vikt (björk anses vara den mest täta och högkvalitativa);
  • pressningstäthet , anslutning av föreningar för limning av råvaror och till och med flisens geometri - ju fler håligheter som finns kvar mellan flisen, och ju fler områden som är dåligt impregnerade med lim, desto mer ömtålig blir plattan;
  • platta fukt - enligt standarderna bör den ligga inom intervallet 5-7%.
Bild
Bild

Därför, ark med samma övergripande dimensioner, beroende på produktionsteknik, kan skilja sig åt i massa, och deras densitet (specifik vikt) kommer också att vara annorlunda . I detta fall är det densiteten som bestämmer den tillåtna mekaniska belastningen och andra viktiga prestandaegenskaper. GOST -standarder bestämmer det tillåtna täthetsområdet inom ett ganska brett intervall på 550 - 850 kg / m3. De beräknade medelvärdena visas i respektive referens tabeller. Till exempel kommer vikten av 1 m2 laminerad spånskiva 10 mm tjock att vara följande för olika densitetsvärden:

  • 550 kg / m3 - 5,5 kg;
  • 700 kg / m3 - 7, 0 kg;
  • 820 kg / m3 - 8,2 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hur mycket det verkliga värdet skiljer sig från det beräknade, kan en professionell bedöma tillverkningstekniken för den laminerade spånskivan och om dess kvalitet motsvarar den som tillverkaren deklarerat. Till exempel skiljer sig produkter från ledande företag något från de genomsnittliga densitetsvärdena och uppfyller standarder. För jämförelse presenterar vi massan av laminerad spånskiva med en yta på 1 m2 och en tjocklek på 10 mm från marknadsledarna:

  • Egger - 7,04 kg;
  • Kronospan Ryssland - 7,1 kg;
  • Swisspan - 7, 8 kg.

Om skillnaderna från medelvärdet och standardvärdena är betydande, indikerar detta ett brott mot produktionstekniken, en sådan platta kommer lätt att gå sönder och smula, och tål inte standardbelastningar. Tjockleken och kvaliteten på appliceringen av lamineringsskiktet påverkar vikten mycket obetydligt - det är en bråkdel av en procent. Men toppskiktets styvhet är den viktigaste indikatorn som påverkar om fästelementen kommer att hålla.

Bild
Bild

Hur väljer man mått?

Först måste du ta mätningar och bestämma produktens övergripande dimensioner så att den passar in i det avsedda utrymmet . Därefter upprättas en detaljerad ritning, där dimensionerna på alla delar beräknas och anges. Detta låter dig korrekt beräkna den erforderliga mängden material, välj typ av fästelement.

För varje del, beroende på belastningen, finns det sina egna optimala proportioner. För enkelhets skull kan du fokusera på de typiska möbelstorlekarna, vars tillförlitlighet har testats av erfarenhet från mer än en generation hantverkare . Till exempel, för ett skåp med ett standarddjup på 600 mm, bör den rekommenderade maximala hylllängden på 16 mm inte överstiga 600 mm, och för en hylltjocklek på 18 mm, 800 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att montera komplexa möbler med en mängd olika funktionella element och icke-standardmått, för att rita upp en ritning är det bättre att använda specialiserade program (Cutting 3 eller liknande) eller beställa ett projekt från en privat specialist, ett specialiserat företag. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att ta hänsyn till många faktorer; det kan vara svårt att beräkna dem manuellt även för en professionell, än mindre för en nybörjare.

Fördelen med specialiserade program jämfört med "manuell" beräkning är också att de hjälper dig att välja arkens yta och antalet snitt så att resten blir väldigt litet vid klippning, och du inte behöver betala för mycket för extra material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärningen kan anförtros specialiserade företag , som producerar det på en maskin och får högkvalitativ kantbehandling. Men du kan skära spånskivan själv, det viktigaste är att förhindra sprickor i materialet och se till att bearbeta kanten.

Vid skärning och skärning är det viktigt att inte glömma att lägga ett lager material för kanten om det är planerat att vara mer än 0,5 mm (till exempel flexibel eller stel PVC -kant). Kantens storlek kan endast försummas om den är mindre än 0,5 mm (melamintejp, akryllack, PVC-0, 4).

Eftersom en mängd olika arkstorlekar är till salu är det inte svårt att hitta ett material av ett lämpligt område. Vid utveckling av standardstorlekar styrs dessutom många tillverkare av de populära storlekarna på möbeldelar. därför för typiska produkter är det ofta inte ens nödvändigt att skära något.

Bild
Bild

Till exempel kan storleken på spånskivor hittas redan efter storleken på den färdiga bänkskivan och med en bearbetad kant. Det räcker att köpa ett sådant blad, installera det på ramen, fästa benen från lämpliga barer - och ett enkelt mat- eller skrivbord är klart. Trots designens enkelhet kommer den att se snygg ut tack vare spånskivans estetiska utseende. Du kan välja mellan en mängd olika alternativ med valfri ytstruktur, mönster, färg.

Ark med en sida på 2500 mm motsvarar den typiska höjden på en garderob

Du kan välja vilket område som helst, men det är viktigt att det inte är för stort - annars böjs duken, rör sig med ansträngning och förstör guiderna.

Vanligtvis är bredden på en sådan dörr inte mer än 1800-2000 mm . Därför, om skåpet är långt, är det mer lämpligt att göra 2 eller 3 dörrar av mindre storlek än ett ark av ett stort område.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ge större styvhet är dörren till garderoben ofta inramad med en metall- eller plastprofil. Detta tillåter användning av ark med liten tjocklek - vanligtvis tar de 8, 10, 12 mm (de är inte för tunga, standardprofilstorlekar är lämpliga för dem). Den profillösa dörren är tjockare - 16 mm. Men i alla fall måste vikten överensstämma med fästelementets funktioner och drivmekanismen - de maximala belastningarna som de kan motstå finns i den medföljande dokumentationen.

Det är också lätt att hitta ett färdigt ark med lämpliga dimensioner för att bädda en säng, en sänggavel för en standardsäng, en garderob . För lagerväggarna i skåpmöbler används ett material med en tjocklek på 20-38 mm. Små lakan används för att skapa hyllor, sängbord, byråer, väggskåp. För väggbeklädnad tas vanligtvis små paneler med en tjocklek av högst 10 mm.

Rekommenderad: