Hur Skärs PVC -paneler? Hur Man Skär Plaststrukturer Hemma, Desto Bättre Att Skära Väggpaneler, Hur Man Skär Dem Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skärs PVC -paneler? Hur Man Skär Plaststrukturer Hemma, Desto Bättre Att Skära Väggpaneler, Hur Man Skär Dem Korrekt

Video: Hur Skärs PVC -paneler? Hur Man Skär Plaststrukturer Hemma, Desto Bättre Att Skära Väggpaneler, Hur Man Skär Dem Korrekt
Video: How To Cut PVC Walling 2024, Maj
Hur Skärs PVC -paneler? Hur Man Skär Plaststrukturer Hemma, Desto Bättre Att Skära Väggpaneler, Hur Man Skär Dem Korrekt
Hur Skärs PVC -paneler? Hur Man Skär Plaststrukturer Hemma, Desto Bättre Att Skära Väggpaneler, Hur Man Skär Dem Korrekt
Anonim

PVC -panel är ett av de mest populära materialen för inredning. Dess användning i interiören lockar inte bara till sitt utseende, utan också till sitt överkomliga pris, enkel underhåll och installation. På grund av de angivna egenskaperna föredrar många människor PVC -paneler, snarare än kakel, när de inreder personliga hygienrum.

Bild
Bild

Materialfunktioner

PVC -paneler är en av de moderna typerna av efterbehandlingsmaterial som tillverkas genom extrudering och används både i badrummet och i vardagsrummet. Den huvudsakliga råvaran vid produktion av sådana produkter är polyvinylklorid, som används för att fylla formen. För att ge panelerna önskad färg läggs en viss mängd krossat naturligt krita till deras sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorera PVC -paneler kan göras på ett av följande sätt:

  • färgning;
  • termotryck;
  • offset tryck.
Bild
Bild

Termisk tryckning appliceras på plastytan med en speciell rulle som värms upp till höga temperaturer, vilket pressar filmen mot produktens yta. Tack vare denna teknik är det möjligt att snabbt och tydligt applicera ett mönster utan att förlora bildens ljusstyrka. Själva panelen behöver inte ytterligare lackering. Offsettryck används mycket mindre ofta på grund av dess höga kostnad.

Att välja ett skärverktyg

Under installationen av ett sådant efterbehandlingsmaterial hemma står användarna inför ett litet problem: panelerna som säljs i byggbutiker är 3 meter långa och takhöjden i de flesta panelhus är 2,5 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specialister i genomförandet av reparationsarbete, som måste utföra installationen av PVC -paneler i sin yrkesverksamhet, vet många hemligheter när det gäller korrekt skärning av plastmaterial upp och ner. Efter att ha analyserat dem kommer varje ägare som vill göra reparationer på egen hand att kunna välja det lämpligaste professionella verktyget för honom eller använda verktygen till hands.

Bild
Bild

Fräs

De mest erfarna yrkesverksamma, vars verktyg är av en mängd olika slag och är utformade för högkvalitativ plastbearbetning, föredrar att skära PVC-paneler med en speciell skärare. Tack vare honom skapas ett jämnt snitt utan mycket ansträngning på plastytan, som kännetecknas av frånvaron av flis och flis. Kuttern säljs i nästan alla järnaffärer och har ett mycket överkomligt pris.

Bild
Bild

Om det behövs kan detta verktyg tillverkas oberoende av tillgängliga verktyg, för vilka det är tillräckligt att följa följande rekommendationer:

  • det är nödvändigt att förbereda en metallremsa, vars tjocklek är minst 2 mm, och bredden är 1 cm;
  • då ska en av kanterna på arbetsstycket skäras av i en vinkel på 45 grader;
  • det är nödvändigt att slipa kanten på en hemlagad produkt med en slipsten;
  • den motsatta sidan ska lindas med eltejp, vilket gör att du kan skydda handen från skador under drift.
Bild
Bild

En professionell skärare för plast har en relativt låg kostnad, så köpet kan vara en lönsam investering, för tack vare ett sådant verktyg blir processen att skära PVC -paneler inte bara bekvämare, utan också ganska snabbt.

Bågfil

En av de universella anordningarna för att klippa allt material är en bågfil, som säkert finns i alla hantverkares arsenal. Det är hon som hjälper, om det behövs, att klippa väggpanelen av plast. Sådant arbete kommer att ta mer tid än att använda en speciell skärare, men med betydande mängder av beklädnad kommer detta inte att påverka reparationens totala varaktighet avsevärt.

Bild
Bild

När du använder en bågfil bör du lyssna på följande rekommendationer från experter:

  • för att arbeta med plastmaterial bör du använda ett verktyg med små tänder, som vanligtvis är avsett för arbete med metall eller trä;
  • för att förkorta PVC -panelen behöver du inte använda starka fysiska krafter som kan skada materialet;
  • du kan klippa flera delar samtidigt med en hacksåg genom att fälla dem i en hög och säkra dem för att undvika böjning eller förskjutning.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att snittet blir tandat rekommenderas det inte att använda ett verktyg med tänder isär i olika riktningar.

Elverktyg

För snabb sågning av PVC -paneler är ett elverktyg till hands bäst. För detta ändamål kan du använda nästan vilken enhet som helst, vilket hjälper till att avsevärt minska tiden som läggs på att förbereda installationen.

Ofta utförs skärning med följande enheter:

  • kontursåg;
  • slipmaskiner;
  • cirkulär.
Bild
Bild

För att arbeta med plastmaterial är det endast tillåtet att använda låga hastigheter, eftersom det med betydande uppvärmning börjar smälta och släppa ut ångor som är giftiga för människokroppen, och i detta fall kommer snittet att visa sig rivas.

Att använda en sticksåg hjälper till att göra processen med att förbereda PVC -paneler för installation mycket snabbare än att använda ett handverktyg.

Med en sådan bearbetningsmetod måste dock följande nyanser beaktas:

  • innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att stänga av pendelslaget;
  • en fil med så små tänder som möjligt bör användas;
  • du måste ställa in den lägsta rörelsehastigheten för filen, vilket undviker överdriven uppvärmning av plasten vid snittet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att använda en sticksåg är mycket bekvämt att klippa staplar av paneler, men du bör se till att deras höjd inte överstiger längden på filen som är installerad i verktyget.

Kvarnen är känd som det mest praktiska och praktiska elverktyget , som du kan skära PVC -väggpanelerna med. Genom att installera en skärskiva kan du göra inte bara raka, utan också lockiga snitt på plastytan. Vid bearbetning av plast runt kvarnen tänds den endast vid låga hastigheter, vilket undviker materialskador på grund av att kanterna smälter.

Bild
Bild

Kniv

I avsaknad av mer praktiska och praktiska verktyg kan PVC skäras med en kniv.

För att lösa detta problem är följande typer av skärprodukter lämpliga:

  • Kökskniv . Detta verktyg är lämpligt för att skära flera paneler i processen att reparera eller byta ut dem. För storskalig väggdekoration är ett sådant förfarande onödigt långt och smärtsamt.
  • Konstruktionskniv . Bland handhållna skärverktyg är en sådan anordning ett av de bästa alternativen för att uppnå ett rakt snitt med relativt liten ansträngning.
  • Brevpapper kniv . Med hjälp av en trälinjal eller kvadrat kan du med detta verktyg uppnå en perfekt jämn skärning av panelen, därför används den ofta för att skära dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande skärregler

Så att ansträngningarna för att skära PVC -paneler inte går till spillo och resultatet av arbetet uppfyller förväntningarna rekommenderar experter att följa ett antal regler för arbete med plast. Dessa små hemligheter hjälper inte bara att avsevärt minska mängden förstört material utan också rädda befälhavaren från onödiga ekonomiska utgifter och skador.

Börja inte klippa panelerna när du utför arbete under den uppvärmda säsongen .som nyligen har förts in i lokalerna. Plasten ska naturligtvis värmas upp till rumstemperatur, vilket uppnås på minst 12 timmar. Faktum är att vid låga temperaturer blir plastpanelen spröd och kan därför spricka och bryta av i stora fragment.

Bild
Bild

Oavsett vilken metod som valts för bearbetning av materialet, bör det placeras med framsidan vänd mot dig, vilket undviker deformation av panelen och svårigheter under den fortsatta installationen. När du skär från den sömlösa sidan kan du hitta mikrosprickor på framdelen, vilket kommer att manifestera sig med tiden och förstöra interiören avsevärt.

Det är nödvändigt att i förväg markera en rak linje av det planerade snittet, vilket kan göras med en enkel penna och en prästlinjal.

Bild
Bild

För att påskynda processen med att förbereda materialet för installationsarbete kan du klippa eller såga flera PVC -paneler samtidigt. För att göra detta är det tillräckligt att vika dem i en hög och skapa ett tvåpunktsstöd. Det är bäst att vila stapelns motsatta kant mot väggen, vilket hjälper till att förhindra att produkterna flyttas, vilket resulterar i att delar av samma längd erhålls.

Säkerhets regler

Liksom att arbeta med alla byggmaterial kräver bearbetning av PVC -paneler att flera säkerhetsregler följs. Dessa rekommendationer är särskilt relevanta om du planerar att arbeta med ett verktyg som är anslutet till strömförsörjningen, till exempel en sticksåg eller en slipmaskin. Vid skärning av plast med ett elverktyg är det stor fara att skräp och sågspån kan flyga av panelerna. Därför rekommenderar experter att du köper skyddsglasögon och handskar i förväg, som inte bör tas bort förrän arbetet är avslutat. Denna till synes enkla personliga skyddsutrustning kan hjälpa till att hålla händer och ögon skyddade från skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa tips ska hjälpa dig att avgöra valet av verktyg ., liksom skapa en inredning av dina egna drömmar och undvika de flesta misstag, för med lite ansträngning kan du uppnå önskat resultat och spara mycket pengar.

Hur man enkelt och tydligt skär en plastpanel beskrivs i videon.

Rekommenderad: