Hur Skär Man Glas Utan Glasskärare? Hur Skär Man En Glasbit Hemma? Hur Kan Du Skära En Glasflaska?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skär Man Glas Utan Glasskärare? Hur Skär Man En Glasbit Hemma? Hur Kan Du Skära En Glasflaska?

Video: Hur Skär Man Glas Utan Glasskärare? Hur Skär Man En Glasbit Hemma? Hur Kan Du Skära En Glasflaska?
Video: Fönsterrenovering, del 5, skära i glas 2024, Maj
Hur Skär Man Glas Utan Glasskärare? Hur Skär Man En Glasbit Hemma? Hur Kan Du Skära En Glasflaska?
Hur Skär Man Glas Utan Glasskärare? Hur Skär Man En Glasbit Hemma? Hur Kan Du Skära En Glasflaska?
Anonim

Att skära glas hemma har inte tidigare förutsatt frånvaron av en glasskärare. Även med noggranna handlingar, inte exakt avskurna, men brutna bitar bildades, vars kant på distans liknade en krökt linje med små böjningar i båda riktningarna. Det är fortfarande möjligt att skära glas utan en glasskärare.

Bild
Bild

Vad kan användas

Att skära glas utan glasskärare är inte den lättaste uppgiften en nybörjare ställer inför sig själv. Skillnaden i metoder är i typen av påverkan på själva materialet . Uppvärmning är till exempel endast möjligt på ett visst område av en glasbit. Användningen av den ökade kraften gör att den kraft som appliceras på glaset kan koncentreras på en linje. I fabriken skärs glaset med högtrycksvätska.

Vid skärning av glas med riktningsuppvärmning, i det enkla fallet, garn, brandfarlig vätska och tändstickor . Repet eller tråden dras och knyts längs skärlinjen, ett brännbart eller brännbart smörjmedel appliceras på selen. Bandet eldas upp - vilket skapar en hög temperatur, med ett kraftigt fall, kommer det att få arket att spricka. Pausens placering följer ungefär garnets eller trådens kontur. När en sådan "hantverksmetod" visar sig vara för farlig (du kan ignorera föremål runt dig själv), använd ett brinnande verktyg eller ett lödkolv med en effekt på minst 60 watt. Lödkolven kan ersättas med en gasbrännare med ett tunt munstycke, som inte ger ut en flammatunga som är tjockare än elden från en tändare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slag med betongborr, fil, diamantskiva, sax eller spik gör det möjligt att klippa av arket när det inte finns någon eldkälla eller föremål som kan värmas i närheten

Rivalitet med fabriksmetoder som använder en diamantkniv eller skärare fungerar kanske inte perfekt. Skärlinan är inte alltid enkel, som under linjalen - den leder till sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filer

En mejselfil är inte lämplig för att få en relativt rak linje . Den har rundade hörn. Använd ett fyrkantigt eller lådformat verktyg. Metoden liknar den där en vanlig glasskärare används. För att få en jämn fåra, tryck hårdare på filhandtaget än vid normal användning. Se till att det finns ett tydligt spår på glasskivan. Då går glaset sönder mot bordets hörn. En fil med en triangulär sektion är idealisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvarnar

Du behöver en skärskiva för metall - med en tjocklek på minst 0,1 mm … En tjock skiva låter dig inte klippa glasskivan snyggt: kontaktytan mellan skivan och ytan ökar och linjen ser suddig ut. Nackdelen med denna metod är att en inte alltför kraftfull och stor elektrisk drivning krävs, annars blir det mycket svårare att hålla den.

Helst användningen av inte en kvarn, men liten sågmaskin gjord på basis av en borr … Den får inte hållas upphängd, utan säkras med styrskenor med justerbar höjd. Detta kommer att göra det möjligt att uppnå enhetlig verkan av skivan på snittytan längs hela längden. En skarp och felaktig rörelse - och glaset kommer inte att placeras under linjen i den önskade banan, utan kommer att splittras i fragment. Här behövs inte en genomskärning, utan bara nedsänkning till ett grundt djup av skiktet, som inte överstiger en tiondel av dess tjocklek. Sågar genom glasskivan, riskerar befälhavaren att få många små sprickor och detta förstöra utseendet på den rektangulära delen eller bryta den direkt under markeringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sax

Skärglas med sax i vatten är bra för att skapa en lockig snarare än en rak snittlinje . Tjockare än 4 mm glas är svårt att skära med sax i vatten. I princip är denna metod lämplig för skärning av 2,5-3,5 mm fönsterglas. Vatten behövs för att förhindra spridning av fragment och få dem in i mästarens ögon, näsa eller öron. Glas skärs i en skål eller fat med vatten. Kapaciteten gör att du kan rymma hela det bearbetade glasstycket. Principen bakom metoden är riktad klyvning av materialet . Vatten tillåter inte glaset att spricka helt - dess motstånd mjukar upp ryck, stickande rörelser som bryter samma glas utan det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lödkolv

Den kraftiga uppvärmningen av otempererat glas får det senare att spricka … Skärlinan från punktuppvärmningen blir inte idealisk, som efter att ha passerat glasskäraren på rätt plats. Hon kommer att avvika något. Men det kommer att vara möjligt att sätta in den resulterande biten i en träfönsterram utan att förstöra utseendet på fönstret "öga". För att få en lockig linje (till exempel när en original lockig ram görs längs den resulterande linjen, upprepa dess kontur), är ett lödkolv (eller en vedeldningsmaskin) perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet måste du följa en viss sekvens av åtgärder

  1. Ett glasstycke är ritat med en filtpenna eller markör.
  2. I början och i slutet av den avsedda skärlinjen - på kanterna - skärs glaset försiktigt med en fil. Skårorna hjälper dig att mer exakt definiera riktningen för sprickan som bildas genom uppvärmning.
  3. Efter att ha gått tillbaka från glasets kant med 2 mm applicerar befälhavaren ett uppvärmt lödkolv på glasets kant. Början av processen kommer att bildas av en liten spricka - från ett kraftigt temperaturfall.
  4. Upprepning av fördjupningen från värmepunkten appliceras lödkolven på glaset igen. Sprickan kommer att gå längre - i den riktning som befälhavaren ger. Lödkolven förs till slutet av skärlinjen. För att påskynda skärningen appliceras en våt trasa på glaset - så att det svalnar snabbare och temperaturfallet är begränsande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att termisk chippning har slutförts skalas den önskade biten enkelt av. För att få en rak linje, använd en metalllinjal eller en metallprofil.

Bild
Bild

Segerövningar

En betongborr med en segerrik spets, precis köpt och aldrig använd, är ett något sämre sätt än diamantförstoftning för att skära glas . Men med en vass borr borrades botten av burkarna tidigare: med noggranna åtgärder sprack inte behållaren.

Den enda skillnaden är att glaset inte borras - ett spår repas i det på rätt plats . Sedan går det sönder - som om det hade markerats med en enkel diamantskärare. För att rita en jämn fåra, använd en linjal och en markör: de främsta slagna skisseras först, den andra låter dig behålla borren eller borra på skärlinjen. Eftersom glaset har en perfekt slät, transparent och blank yta, applicera något mer kraft än en vanlig diamantskärare.

En trubbig, begagnad borr fungerar inte: det är extremt svårt för dem att repa skärlinjen, och befälhavarens alltför stora ansträngning kommer helt enkelt att dela hela arket. Det viktigaste är att spetsen på den raka kanten eller spetsen på den segrande spetsen, och inte sidokanterna, drar en linje.

Höghastighetsstål kommer också att repa glaset - men efter de första centimeterna av den dragna linjen blir det omedelbart tråkigt, så det måste skärpas. Nackdelen med denna metod är uppenbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolpennor

Innan du ritar en skärlinje görs en sådan penna självständigt enligt följande . Kol mals till pulver, arabiskt gummi tillsätts och kolpinnar bildas av den resulterande pastan, som måste torkas noggrant.

Efter att ha markerat det förberedda arket med en markör, gjort hack i början och slutet av skärlinjen med en fil, tänds pennan från en av ändarna. En spricka kommer att uppstå från temperaturfallet. Det är mycket lätt att separera den önskade biten längs denna spricka.

Bild
Bild

Ett alternativ till pennor är en sträng eller till och med en tunn linje gjord av brandfarligt, brandfarligt material .… Således kan stora och långa bitar av plattglas skäras med diesel eller terpentin applicerad i en rak linje, remsor av brinnande gummi eller till och med droppande polyeten vid bränning. Möjligheterna att värma glaset punktvis längs linjen begränsas endast av artistens fantasi - inom ramen för den termiska metoden.

Den termiska metoden fungerar inte med enkelt härdat och kvartsglas - det tål plötsliga temperaturförändringar från noll till hundratals grader.

Bild
Bild

Hur man skär glas korrekt

Glaset tvättas, torkas och avfettas, läggs på ett perfekt plant bord, täckt med trasa eller linoleum. Materialet under glaset ska vara tjockt och tätt. Perfekt rent glas utesluter möjligheten att skärverktyget glider åt sidan. För att få en ojämn linje, använd en mängd olika mönster eller ett självtillverkat ämne med en yta av önskad krökning.

Arbeta inte utan skyddsglasögon och handskar … Händer och ögon, även när de skärs i vatten, måste skyddas. Med misslyckade försök att jämna, dras en andra snittlinje - 2 cm från den första. Använd inte gummi eller polyeten istället för handskar av tjockt och grovt tyg - både gummi och tunn plast är enkla att skära med vassa kanter av glas.

Bild
Bild

Hur man skär en glasflaska

Att skära en flaska utan hjälp av en maskin hemma är mycket svårare än att klippa en fönsterruta. Använd en tänd sträng eller garn … Flaskans glas värms upp vid garnets bränningsplats, det skärade kärlet doppas i vatten - flaskglaset spricker från ett kraftigt temperaturfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Försök inte skära härdat glas … Efter att ha härdat ändrar sådant glas sin inre struktur: om du försöker skära det, borra ett hål i det, smulas det i glasmulor - små kuber med trubbiga kanter. En del eller ett föremål av vanligt glas som har bearbetats fullständigt (borrning, skärning) härdas, och samma föremål är inte föremål för vidare bearbetning.

Fördela skärkraften jämnt: lätt tryck kommer inte att fungera och glaset kommer inte att gå sönder längs linjen. För stark - kommer att leda till sprickbildning, irreversibel skada på det skurna arket.

Efter att ha följt ovanstående rekommendationer kommer hantverkaren att skära och bearbeta alla glasämnen, även utan maskin, glasskärare och andra verktyg och enheter som vanligtvis används i en produktionsverkstad eller garage.

Rekommenderad: