Hur Skärs Med En Glasskärare? Glasskärning. Hur Använder Man Det Rätt Hemma? Hur Skär Jag En Flaska Och Skär En Kakel Med En Rullglasskärare?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skärs Med En Glasskärare? Glasskärning. Hur Använder Man Det Rätt Hemma? Hur Skär Jag En Flaska Och Skär En Kakel Med En Rullglasskärare?

Video: Hur Skärs Med En Glasskärare? Glasskärning. Hur Använder Man Det Rätt Hemma? Hur Skär Jag En Flaska Och Skär En Kakel Med En Rullglasskärare?
Video: Glasskärare 2024, Maj
Hur Skärs Med En Glasskärare? Glasskärning. Hur Använder Man Det Rätt Hemma? Hur Skär Jag En Flaska Och Skär En Kakel Med En Rullglasskärare?
Hur Skärs Med En Glasskärare? Glasskärning. Hur Använder Man Det Rätt Hemma? Hur Skär Jag En Flaska Och Skär En Kakel Med En Rullglasskärare?
Anonim

Det är mycket svårare att klara sig utan glasskärare vid skärning av glas än att ändå använda en. Det finns flera metoder som gör att du kan skära glas utan en glasskärare, många av dem är enkla, men tar tid från befälhavaren, vars arbete pågår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

För att skära glas med en glasskärare snabbt och effektivt rengörs glasskivan i förväg . Ett nytt glasskiva behöver bara torkas rent. En skrynklig tidningsbit ger bästa resultat - tidningspapper lämnar inget ludd, även om det är en dammig miljö i sig. Glas som torkas med tidningen förblir torrt. Ett tvättresultat av hög kvalitet uppnås med icke-slipande rengöringsmedel som tar bort de flesta vardagliga fläckar och fläckar, men bibehåller en blank, perfekt plan yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas som tidigare installerats i ett fönster, som kastades bort med ramen, kräver noggrann borttagning av spår av färg, fett etc.

Fett kan enkelt tas bort med fotogen, torkad färg kan rengöras med ett rakblad, en verktygskniv eller avlägsnas med lösningsmedel 646. Det klarar även torkad färg. Spår av polyuretanskum kan avlägsnas med bränsle och smörjmedel. Efter rengöring och tvätt, vänta tills glaset är helt torrt.

Det andra steget är glasmärkning . Särskilt svårt att skära och separera är de böjda linjesegmenten som används i dekorativt isolerglas för speciella tillämpningar. Dessa fall kräver också noggrann beräkning. Du kan behöva två olika glasskärare som skiljer sig från varandra i form och utförande av arbetsstycket. Ett kompetent och individuellt tillvägagångssätt kommer att minska mängden avfall eller till och med klara sig utan det.

Bild
Bild

Ett bord med spånskiva eller träplatta används som arbetsplats ., täckt på den plats där själva glasskivan ligger, med en tät och tjock materia. Det låter inte glaset pressa damm och skräp som lätt kan förbises när du rengör bordet. Och det kommer också att dölja dess inte helt plana yta, till vilken glasskivan inte ansluter överallt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för att arbeta med olika typer av glas

Innan du skär glaset med en glasskärare, se till att glaset framför dig är exakt den typ du arbetar med. Det spelar ingen roll om det är gammalt eller nytt - det ska inte finnas några spår av främmande ämnen och partiklar på ytan som stör att det skärs exakt och jämnt . Härdat glas kan inte skäras hemma. Härdat, det är inte längre föremål för bearbetning: det är lätt att bryta, eftersom ett sådant glasark har förlorat egenskaperna i vanligt fönsterglas.

Dess olämplighet för skärning är förknippad med en böjande slagkraft som är 7 gånger högre än för enkelt glas. Den är motståndskraftig mot att gå sönder och motstår alla mekaniska påfrestningar, inklusive skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även en diamantglasskärare hjälper inte: befälhavarens hand förändrar ofrivilligt kraften när den trycks.

Den minsta klämningen leder omedelbart till en spricka som avviker i alla riktningar . Skärning av härdat glas utförs endast på särskilt precisa maskiner som inte tillåter lateral och tangentiell överbelastning, vilket lätt gör det härdade arket till en liten smula, bestående av kubiska trubbiga fragment. Härdade glasskivor och produkter bearbetas före glödgning, vilket berövar glaset möjligheten att skära i bitar utan att spricka i alla riktningar.

Bild
Bild

Korrugerat (korrugerat, vågigt, mönstrat) glas skärs från den släta sidan . I ett försök att skära bladet från den dekorativa, "lockiga" sidan kommer mästaren inte att uppnå kontinuiteten i furen längs vilken detta blad går sönder. Ett intermittent spår, i bästa fall, kommer att göra spricklinjen ojämn, i värsta fall kommer en sektion av glasskivan helt enkelt att gå sönder. Det är bättre att överlåta sin skärning till en rullglasskärare, som har ett perfekt slätt blad som roterar runt sin axel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plexiglas från akryl är inte kritiskt för att bryta, men dess yta täcks lätt med små "repor". Det kan snabbt förlora transparens och bli tråkigt.

Fårskrapa är möjlig även med en vanlig stålspik. En rödglödd, vass kniv hjälper också till att skära av nätet snabbt utan att lägga ned mycket ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylglas är lätt att såga och skära, även stående på en kant och med en tjocklek på högst 2 mm, det är inte nödvändigt att värma kniven i detta fall . Tjockare transparent akryl kan enkelt skäras med en kvarn eller såg. En vässare eller fil gör att du snabbt och effektivt kan justera kanten längs med den önskade skärlinjen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stora ark, som överstiger flera kvadratmeter, skärs vid glasbruket med hjälp av enheter som levererar högtrycksvätska . Plexiglas är lätt att skära med hjälp av en ständigt uppvärmd tunn tråd som dras in i ett snöre - det går snabbt och jämnt in i det, som en fiskelina i smör vid en temperatur på 5-10 grader Celsius.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

När man skär glas utan att använda skyddshandskar och skyddsglasögon kan en arbetare skära händerna och täppa ögonen med glasdamm och små fragment. Det är förbjudet att försöka skära glasskivan genom att placera den i knät eller på den tvivelaktiga stödstrukturen . Glas kan inte bäras över kanten med bara händer - vass som en skalpell, kanterna skär huden på en bråkdel av en sekund. Lyfter arket, det tas inte av en kant, men av två. Det är lätt att bryta ett stort ark med vårdslös överföring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skor och byxor ska vara stängda - vid oavsiktligt fall skärs oskyddad hud lätt . Det finns fall där en arbetare, med slarviga rörelser, skär vener med vassa kanter på armarna eller benen och lämnar vidare arbete under en lång tid. En skyddsdräkt eller overaller ska vara gjorda av tätt tyg - det kommer att skydda människokroppen från skador. Efter arbete ska skor och kläder skickas för rengöring - detta förhindrar spridning av glaspartiklar genom huset eller objektets territorium, deras oavsiktliga intag.

Bild
Bild

Skärteknik

Trots att det verkar ovanligt är glasskärning inte svårt för en person som, efter att ha arbetat i en timme eller mer, behärskar och besitter nödvändig skicklighet. Skärning av glasskivor är inte ett jobb där brådska och effektivitet går hand i hand . För att processen ska bli framgångsrik måste hastighet och styrka matchas med varandra. En nybörjare, som för första gången i sitt liv tog en glasskärare i handen, övar på fragment eller bitar som är avfall från huvudskärningen och som inte har något värde.

Bild
Bild

Ju mer enhetlig snittlinjen ritas med en glasskärare, desto jämnare kommer arket att brytas när man försöker hugga det längs denna linje.

Styrlinjen längs vilken skärningen utförs appliceras med en tusch eller med en glasinspelare . I överväldigande majoritet av fallen, om detta inte är ett dekorativt fönster med en originalram, vars krökning är godtycklig, dras linjen längs en linjal. Innan arbetet påbörjas, se till att glasskäraren fungerar som den ska.

Bild
Bild

Vanlig

En rulle-, diamant- eller glasskärare med oljeförsörjning används för att dra en får längs vilken ett chip skärs. Från början till slutet av den markerade linjen dras furen med jämn hastighet och kraft . Skärdelen får inte vara trubbig. Ansträngningen är något över genomsnittet. Furen ska vara genomskinlig, utan avbrott och inte för djup.

Överdriven kraft kan snabbt stänga av fräsen . Ett av de korrekta resultaten är en liten sprickbildning. Det rekommenderas att, när en får är trasig, dra sig tillbaka en halv centimeter från föregående märke och utföra en ny spårning. Det är optimalt att börja med lite ansträngning och snabbt bygga upp önskad påverkan av glasskäraren på glasskivan. Nybörjaren kommer snabbt att lära sig detta och kommer snart att börja skära ark för ark.

Bild
Bild

Det ritade arket läggs och hålls så att furen drar sig något från bordskanten. Det faktum att ritsen av furen görs korrekt indikeras av att glaset är jämnt.

Genom att gradvis öka intensiteten (kraften) för att knacka med en glasskärare eller en hammare på platsen där furen dras uppnår de utseendet av en jämn spricka, som delar glaset i rätt riktning. När sprickan når motsatt kant kommer glasstycket att separera sig. Det rekommenderas inte att chippa glaset med små fragment - detta kommer att komplicera separationen av de nödvändiga och onödiga delarna av glasskivan.

Bild
Bild

Om det inte fungerar att knacka med en glasskärare, lägg en tändsticka eller en tandpetare längs linan . Arbetaren trycker mot glaset på vardera sidan av den dragna furen. När glaset inte spricker längs skärlinjen är det i linje med bordets kant. En hand i en skyddshandske utövar en brytkraft på glasskivan. Om det tredje försöket misslyckas måste arket klippas om med glasskäraren. Det kan vara värt att byta skär eller byta ut trubbvalsen mot en ny.

Bild
Bild

Om du inte har en glasskärare kan du istället använda en betongborr . Om en rulle- eller oljeglasskärare inte passade, bör du ta till en diamant. Den nya furen skärs med en fullt fungerande och fungerande och inte sliten glasskärare. Om en för smal remsa bryts av, skärs det överflödiga arket som ska tas bort med tång eller sidoskär. Vassa kanter slits för att förhindra skada med sandpapper eller en finkornig skärpstång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lockig

En lockig linje är en sicksack, våg, trasig linje eller kurva i vilken form som helst. Så skärs till exempel färgat glas, som fungerar som dekoration. Tänkt skärning av glas används för att lägga glasmosaik, till exempel på inte härdat, bara lagt cementgips . Skärprocessen är inte mycket svårare än konventionell skärning.

Bild
Bild

Figurerad skärning utförs enligt en förberedd mall . En oval, slät linje är gjord av ett spånskivor eller plywoodmönster. Mönstret fästs på glasskivan med hjälp av dubbelhäftande tejp - det tillåter inte att det rör sig över glaset under skärning. Glasskäraren är 2,5 mm från den exakta skärlinjen. Efter att ha dragit en fåra med en given krökning, med hjälp av en glasskärare eller en hammare, flisas glasskivan av. Att separera en bit inuti arket kan kräva ytterligare skärning med en glasskärare från arkets ytterkanter till den inre skärlinjen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skär man andra material?

En glasskärare behövs inte för akrylglas. Det är ett organiskt material som kan skäras och flisas med andra skärverktyg, ner till en enkel kniv. Tjockt, mer än 2 mm, akrylark ritas flera gånger på samma ställe. Ett snyggt avbrott längs linjen görs genom att försvagas, gallra materialet vid den punkt genom vilken skärlinjen passerar.

Plattor eller tunna plattor skärs med en glasskärare på samma sätt som vanligt glas. Plattorna är gjorda av bakad lera. Tunna, upp till 3 mm, ark och rutor av kakel kan skäras med en vanlig glasskärare, inte värre än ett enkelt fönsterglas.

Bild
Bild

Porslin stengods är mycket tjockare än vanliga kakel. För skärning används ett universellt verktyg - en glasskärare.

Detta är en förstärkt och förstorad (i storlek) version av en konventionell glasskärare, som har en rulle (hjul) som är större än för ett enkelt verktyg och förtjockas längs rotationsaxeln. I vissa fall når antalet rullar fem - ju fler det är, desto längre löplängd för de skurna materialen.

Golvplattor skärs utan onödigt flis med rullglasskärare eller diamanter . Precis som alla produkter av eldad lera kan keramiska plattor enkelt skäras med glas- och kakelskärare, en slipmaskin eller en sågmaskin. Varje glasskärare är lämplig för skärning av en flaska, förutom en cirkulär skärare, liksom folkmetoder baserade på skarp uppvärmning och kylning av glas. I det senare fallet kommer glaset att sprängas av temperaturfallet, om det inte är härdat, men snittlinjen blir inte helt plan.

Bild
Bild

Användbara tips

Hemligheten för en lyckad nedskärning är följande

  1. Om livslängden för en rull- eller oljeglasskärare är otillräcklig, köp en diamant. Dess särdrag är att befälhavaren lär sig arbeta med honom längre. För att anpassa sig till en specifik produkt når testfårans längd ofta 200 m. Slipningsvinkeln och kanteriktningen avgör hur snabbt arbetaren kommer att arbeta med diamanten mest effektivt.
  2. Om du har en diamantskärare, undersök spetsen på skärkanten under ett förstoringsglas för hack eller flis. Diamanten känns igen av tändernas form - platt och rakad, plus en brant dihedral. En sluttande och rak kant ska vara vänd mot befälhavaren.
  3. Befälhavarens uppgift är att bestämma sluttningen vid vilken ritningen av skärlinjen blir extremt lätt. Spåret från en diamant är betydligt tunnare än från en rulle, och själva skärprocessen kännetecknas av att glaset klirrar snarare än sprakar.
  4. En avvikelse av diamanten med ens en grad är oacceptabelt - spåret får grövre, suddiga kanter på båda sidor. Vid flisning bildas ojämnheter i kanten, vilket kräver ytterligare utjämning. En diamantglasskärare kan skära igenom mer än en linjär kilometer glas - längs skärlinjen.
Bild
Bild

För att skära det perfekta runda glaset behöver du en cirkulär glasskärare. Men att hitta det i lokala järnaffärer är inte alltid möjligt. Ett alternativ är att använda en vanlig glasskärare med ett runt trämönster.

Inte alla mästare kommer att lära sig att skära kvalitetsglas första gången. Övning kommer snabbt att utveckla en viss skicklighet hos nybörjaren. Det är bättre att misslyckade försök på glasresterna som bildas efter skärning av en annan mästare.

Rekommenderad: