Hur Och Hur Man Skär Polykarbonat? Vilket är Det Bästa Sättet Att Skära Fast Polykarbonat Hemma? Att Välja En Kniv, Hur Man Skär I Storlek Steg För Steg

Innehållsförteckning:

Video: Hur Och Hur Man Skär Polykarbonat? Vilket är Det Bästa Sättet Att Skära Fast Polykarbonat Hemma? Att Välja En Kniv, Hur Man Skär I Storlek Steg För Steg

Video: Hur Och Hur Man Skär Polykarbonat? Vilket är Det Bästa Sättet Att Skära Fast Polykarbonat Hemma? Att Välja En Kniv, Hur Man Skär I Storlek Steg För Steg
Video: Skära mot fibrer 2024, Maj
Hur Och Hur Man Skär Polykarbonat? Vilket är Det Bästa Sättet Att Skära Fast Polykarbonat Hemma? Att Välja En Kniv, Hur Man Skär I Storlek Steg För Steg
Hur Och Hur Man Skär Polykarbonat? Vilket är Det Bästa Sättet Att Skära Fast Polykarbonat Hemma? Att Välja En Kniv, Hur Man Skär I Storlek Steg För Steg
Anonim

Varje dag blir polymerplastdukar allt mer populära bland folket. På grund av sitt låga pris och utmärkta tekniska parametrar intar polykarbonat en ledande position inom försäljning av byggmaterial. En viktig roll spelas av det faktum att varje person kan arbeta med polymerplastdukar, även utan erfarenhet av konstruktion. På grund av att polykarbonat nyligen har dykt upp på marknaden är tekniken för skärning inte känd för alla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av verktyg

Polykarbonat är ett syntetiskt polymermaterial som har fått erkännande i byggbranschen sedan starten. Dess särdrag är transparens, flexibilitet, låg vikt och hög styrka . De sist presenterade egenskaperna skiljer det positivt från naturglas, vilket var anledningen till massiv användning av detta material som en praktisk analog.

Bild
Bild

Idag på byggmarknaden presenteras polymerplastdukar i flera typer

  • Monolitisk . Denna typ är ett massivt polykarbonatark. Det är bekvämt att klippa, böja och montera den. Den enda nackdelen är att efter skärning måste materialets kanter slätas och grävas.
  • Mobil . Denna typ av material har förstyvningsribbor mellan flera skikt av ark, varför ihåliga utrymmen dyker upp på avstånden mellan revbenen, eller som de också kallas "honungskakor". Det är därför denna typ av polykarbonat kallas "cellulär". Antalet luftkammare som finns i cellplåtarna av polymerplast är minst 5 fack. Förresten, cellulärt polykarbonat är mer bekvämt att skära över bikakan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av lämpligt verktyg för skärning av polykarbonat beror helt på typen av skiva, dess tjocklek och skärlinjens komplexitet.

Naturligtvis är det mycket bekvämare att göra ett snitt i en rak linje än att skapa en krökt linje, men ibland måste du göra ett snäpp eller forma en krökt slits på arket. För varje enskilt fall bör det mest lämpliga alternativet för ett skarpt instrument övervägas.

Bild
Bild

En liten uppsättning skärobjekt som kan användas hemma finns alltid i de väsentliga konstruktionsväskorna. men om det finns ett behov av att skära ut miniatyr dekorativa element, kommer det inte att vara möjligt utan tjänster från en laser eller fräsmaskin.

Bild
Bild

Utan att använda skärmaskiner med hög precision måste de sågade kanterna på det monolitiska arket slipas . De extrema delarna av cellulärt polykarbonat slipas inte; det räcker att stänga dem med en ändprofil. Experter rekommenderar i sin tur att man använder kantprofiler. Sådana modeller har skydd som hindrar skräp och insekter från att komma in i det ihåliga utrymmet.

Bild
Bild

Vidare föreslås att du bekantar dig med en lista över verktyg som är idealiska för att skära en bana av polymerplast, särskilt eftersom de flesta av dem finns i trädgårdsredskap:

  • kniv - ett idealiskt verktyg för att skära polymera plastark med en tjocklek på 4-6 mm;
  • kontursåg - bäst lämpad för hemskärning av små lockiga linjer;
  • Bulgariska - ett verktyg lämpligt för skärning av tjocka ark på 8-10 mm;
  • en cirkelsåg - det bästa sättet att klippa lockiga linjer;
  • bågfil för metall - ett verktyg som är värt att tänka på som en sista utväg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, för skärning av ett ark av polymerplast med en tjocklek av 2-3 mm kan metallsax användas . Det är strängt förbjudet att använda en bågfil på trä. Det skär inte, men river isär plasten och lämnar skarpa stubbar i ändarna. Skivor för stålbearbetning är också kontraindicerade. Under drift värms skivan upp och smälter plastbasen i polykarbonatet.

Bild
Bild

Innan du tar ett verktyg för skärning måste du noggrant studera dess funktioner och förstå nyanser av arbete.

Knivar för brevpapper

Detta verktyg finns nödvändigtvis på gården. Den används för att såga och skära material, saker och föremål. Det anses också vara ett idealiskt verktyg för att skära tunt polykarbonat i en rak linje. I grund och botten, Du kan använda en prästkniv för att skära vridande element, men det kommer att ta mycket lång tid.

En kniv för att skära polykarbonat ska vara så vass som möjligt, annars blir snittet av dålig kvalitet. Följaktligen måste ändarna på det skurna materialet slipas.

Det rekommenderas inte att använda en kniv för att skära polykarbonat med en tjocklek över 6 mm. Detsamma gäller monolitiska ark.

Bild
Bild

Kvarnar

Ett bra verktyg för att klippa raka linjer. Det kan till och med hjälpa dig att klippa med en stor krökningsradie. Det är omöjligt att skära små cirklar med en kvarn. Först fastnar skivan i snittet på banan som ska delas. För det andra erhålls snittet med trasiga ändar.

För att göra de avskurna ändarna av polykarbonatet släta och ha en vacker ram bör verktyget ställas in på låg hastighet.

Skivan i sig måste vara konstruerad för att fungera på aluminium eller betong . Detta är det enda sättet att göra ett högkvalitativt och jämnt snitt av polykarbonat. Plankor måste placeras under arket som ska sågas för att skapa ett gap som gör att skivan kan röra sig fritt längs arbetsytan.

Bild
Bild

Elektriska sticksågar

När du skapar ett rakt snitt kan du använda olika alternativ för vassa spetsar eller blad. Det är mycket svårare att separera monolitiskt eller cellulärt polykarbonat enligt figurmönster.

För sådant arbete är det bäst att använda en sticksåg . Filen upprepar enkelt de nödvändiga böjarna, fastnar inte mellan bladen. Men inte vilken fil som helst är lämplig. Helst bör du använda en liten modell med fina tänder på samma plan. Annars blir kanterna på det skurna polykarbonatet ojämna.

Bild
Bild

Hacksågar

Detta konstruktionsverktyg för arbete med polykarbonat bör betraktas som en sista utväg. För det första är det mycket obekvämt att arbeta med honom. För det andra kommer mycket arbete att krävas.

I grund och botten, du kan göra snygga, raka, raka snitt med en motorsåg, men bara om arket är ordentligt fixerat . Själva skärarens rörelser ska vara mjuka. Rycka inte och rusa, ett ryck kan leda till kantsprickor.

En annan utmaning med en bågfil är behovet av att hålla verktyget i en 30 graders vinkel under skärningen.

Bild
Bild

Laser

Laserskärning är avsedd för tillverkning av dekorativa element av polykarbonat och andra material. Alla kan inte installera laserutrustning hemma . För att arbeta med enheten måste du dessutom ha tillräcklig professionalism.

En viktig fördel med laserskärning är det minsta skärfelet och perfekta skärkantar fria från grader.

Bild
Bild

Hur ska man klippa rätt?

Efter att ha gjort markeringarna kan du börja skära polykarbonatet. Det är inte svårt att skära en gjuten platta hemma. Det är mycket allvarligare att ta bearbetning av cellulärt polykarbonat. Idag finns det flera sätt att skära en bana av polymerplast, med användning av olika verktyg . Varje alternativ har vissa fördelar och nackdelar. Det är därför som du måste bekanta dig med varje specifikt verktyg innan du börjar arbeta och välja den lämpligaste metoden.

Bild
Bild

Knivskärning

Många tror att en prästkniv är det perfekta verktyget för att skära polykarbonat hemma. Det viktigaste är att bladet är så skarpt som möjligt. Det rekommenderas att byta ut det före arbetet.

Bild
Bild

Naturligtvis är det inte lätt att skära polykarbonat med en byggkniv. Det är mycket lättare att använda en sticksåg eller kvarn. En annan olägenhet är att kniven kan användas på små bitar av material.

Vidare föreslås att du gör dig bekant med steg-för-steg-instruktionerna för att utföra skärarbete med ett knivblad

  • Det är nödvändigt att förbereda platsen, göra markeringar på arket.
  • Gör en provskärning på en del av polykarbonatarket. Således kontrolleras knivens skärpa.
  • En linjal eller nivå appliceras på skärlinjen.
  • Ett blad är installerat på framsidan. En kniv sätts in i änddelen, vilket skapar ett hack. Därefter styrs bladet längs skärlinjen. Det är strängt förbjudet att rusa, annars går kniven utöver markeringarna.

I praktiken har det visat sig att en konstruktionskniv är idealisk för skärning. Kuttern från pappersvaruhandeln är också bra, men tråkig mycket snabbt.

Bild
Bild

Sticksågskärning

Den bästa analogen av en byggkniv och slipmaskin

  • Processen att skära polykarbonat med en sticksåg börjar med standardförberedelsen av arbetsplatsen. När du installerar filen i sticksågens bas, kontrollera att den är ordentligt fastsatt.
  • Enheten är ansluten till nätverket, sedan förs den från polykarbonatarkets ändsida, enligt markeringarna. Om det är nödvändigt att skapa vågiga linjer är det bäst att träna i förväg på andra material.
  • I slutet av arbetet måste du stänga av pusslet och bli av med plastspånen. Om överflödiga element finns kvar på kanten av polykarbonatet måste de skäras av med en prästkniv.
Bild
Bild

Skärning av kvarn

Kvarnen är ett bekvämt verktyg som låter dig klippa ett stort ark polykarbonat till ändarna på kort tid. För arbete måste du ta en skiva för metall. Apparaten själv måste arbeta med låga hastigheter och därigenom minimera möjligheten att smälta materialets plastbotten.

Vidare föreslås att bekanta dig med skärtekniken med hjälp av en slipmaskin

  • Det är nödvändigt att förbereda arbetsytan. Placera ställningen.
  • Sedan slås kvarnen på, den nödvändiga hastigheten uppnås. Därefter förs metallskivan till märkningen. Det är viktigt att flytta enheten försiktigt, hela tiden övervaka skivans position så att den går tydligt i en rak linje.
  • I slutet av skärningen måste du koppla bort kvarnen från uttaget. Om cellulärt material har bearbetats, skaka ut plastspånen från hålrummen.
Bild
Bild

Masksågning

Du kan skära polykarbonat med en metallsåg. Detta verktyg hjälper till att skära material i delar av olika former. Själva arbetsprocessen liknar på många sätt skärning med en konstruktionskniv, men vissa nyanser måste beaktas:

  • bågsågen ska alltid vara i en vinkel på 30 grader;
  • För att skapa en bekvämare arbetsmiljö bör du använda en arbetsbänk som låter dig fixa arket i en skruvstång.
Bild
Bild

Laserskärning

Denna skärmetod används huvudsakligen i en industriell miljö. Endast en högkvalificerad specialist som kan processens teknik kan arbeta med detta verktyg. men Idag kan du köpa laserutrustning för hemmabruk.

Tack vare kombinationen av modern teknik och mjukvarukontroll har skärnoggrannheten ett maximalt fel på 0,5 mm.

Bild
Bild

Därför är produkterna perfekta i storlek. Men tyvärr, inte alla har råd att köpa laserutrustning . Det är väldigt dyrt, och för engångsbruk är det meningslöst att spendera en så stor summa pengar. Av denna anledning ger användare som behöver göra lockiga utskärningar polykarbonatark och designmönster till specialiserade verkstäder, där proffs inom sitt område anpassar utrustningen och förvandlar kundens idé till verklighet.

Det viktigaste inslaget i laserskärning, som finsmakare av utsökt skönhet vänder sig till, är de raka linjerna och exakt överföring av den avsedda bilden eller prydnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

När du väljer ett verktyg bör du ta hänsyn till arkets storlek, tjocklek och skärlinjens komplexitet. Tunna monolitiska ark är mycket bekvämare att separera med en konstruktionskniv. Det är mycket bekvämt att förbereda raka snitt med en kvarn eller cirkulär. För design av rundade former är det att föredra att använda en sticksåg.

Bild
Bild

Om polykarbonatets yta har en spegel eller laminerad yta måste materialet läggas med den dekorativa sidan uppåt före skärning.

Om du vill skapa ett lockigt hål, på den platsen måste du borra genom polykarbonatet med en borr för metall. Det bör inte gå utöver konturlinjen i den form som skapas. En liten skiljevägg görs med samma borr.

Bild
Bild

En pusselfil eller en vass konstruktionskniv sätts in i det förberedda hålet . Efter det börjar en snygg skärning av figuren. Detta arbete tar mycket tid och ansträngning. Och för att inte slösa bort sin egen energi och nerver är det bäst att använda laserskärning.

Bild
Bild

Vid processen att skära polykarbonat från ett monolitiskt eller cellulärt prov är det viktigt att följa vissa rekommendationer, tack vare vilka resultatet kommer att överträffa alla möjliga förväntningar

  • Innan du börjar klippa måste du förbereda din arbetsyta. Ta bort skräp, fläckar och till och med små dammfläckar. Det rekommenderas att lägga spånskiva eller plywood på en ren yta och lägga polykarbonat ovanpå.
  • När du använder ett elverktyg är det viktigt att komma ihåg din egen säkerhet.
  • Med en kvarn eller sticksåg är det nödvändigt att installera speciella stöd under polykarbonatarken längs kanterna eller längs skärlinjen.
  • Du kan inte försöka göra en rak linje för ögat. Endast tack vare markeringen är det möjligt att skära materialet jämnt.
  • Det viktigaste är att välja det mest praktiska verktyget för skärning. Det är viktigt att hålla fast vid tekniken för att arbeta med det och sekvensen av åtgärder.

Rekommenderad: