Fönsterskydd: Mått, Installation Av En Metallfönsterprofil I Fönstret - Steg För Steg Instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Fönsterskydd: Mått, Installation Av En Metallfönsterprofil I Fönstret - Steg För Steg Instruktioner

Video: Fönsterskydd: Mått, Installation Av En Metallfönsterprofil I Fönstret - Steg För Steg Instruktioner
Video: uPVC Window: Installation Guide 2024, Maj
Fönsterskydd: Mått, Installation Av En Metallfönsterprofil I Fönstret - Steg För Steg Instruktioner
Fönsterskydd: Mått, Installation Av En Metallfönsterprofil I Fönstret - Steg För Steg Instruktioner
Anonim

Fönsterlisten (profil) kompletterar den nyinstallerade fasaden. Det skyddar lutningarna på fönsteröppningar från överflödigt damm, smuts och nederbörd. Utan det skulle sidobeklädnaden få ett oavslutat utseende - plankan matchas med färgschemat på huvudpanelerna.

Bild
Bild

Särdrag

Innan uppfinningen av sidospår som en undertyp av beklädnadsmaterial var fönsterdekoration enkel. Få hade råd med lockig stuckatur eller den speciella strukturen på väggar och plattor - i de flesta fall var huset enkelt inrett utan krusiduller.

Fönsterlisten är ett extra tillbehör eller en komponent som köps för en specifik monteringsvinkel och sidostruktur . Sidopaneler skärs enkelt i bitar och monteras genom att sätta in den i den andra. Fönsterprofilen har ett spår längs hela längden - sidorna av sidosektionen går in i den. Fönsterremsans sammansatta led och ändarna på beklädnadsfragmenten bildar en förbindelse som till exempel inte tillåter snedregn - droppar och vattendrag som faller ner i rännan flödar nedåt utan att stöta på några hinder och utan att väta strukturprofil med vilken denna sidosida är fixerad på husets vägg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fönsterremsor används ofta som ytterdörrhölje. De kan installeras både före och efter installationen av huvudbeklädnaden.

I vissa fall förenklar förtidig installation av fönsterbrädorna markeringen av sidospår - de behöver inte justeras ytterligare om den installerade fönsterbrädan inte passar på plats. Denna faktor förenklar och påskyndar hela monteringsprocessen.

Bild
Bild

Insättningen av sidospjäll som täcker väggens huvudsakliga del görs i J-formade spår som håller dessa paneler vid sina ändar i ett stationärt tillstånd . Det inre breda området täcker hela backen. Fönsterpanelens inre fläns går under finishlisten - vissa hantverkare fäster den helt enkelt på fönsterkarmen med självgängande skruvar med ett huvud målat med vit emalj. Externt - bildar samma J -formade profilspår. Den senare stöds i sin tur av sidosidor som fästs på stödväggkonstruktionen med självgängande skruvar, samtidigt som de förhindrar att dessa ark rör sig.

För ett bättre skydd av skarven mellan fönstret och fönsteröppningen, används finishremsor. De är flera gånger smalare än fönsterremsan och går inte längre än fönsterkarmen (från sidan av glasenheten med en gummitätning).

Bild
Bild

Material (redigera)

Fönsterprofilen är huvudsakligen gjord av plast. Ett utmärkt komplement till vinylfasad är en nära fönsterremsa av samma material - när det gäller textur och färgschema kombineras de harmoniskt med varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallfönster- och finishremsor, särskilt de som är gjorda av ren aluminium (eller aluminiumlegering), kan vara ett utmärkt komplement till aluminium- eller stålsoffits-en typ av mer kapitelsidor som har funnit tillämpning för låga byggnader. Ett slående exempel är ett bostadsområde Chrusjtjov, trimmat med strålkastare och metallfönsterbrädkomponenter, men detta är en sällsynthet. Isolering (glasull, polystyren) placeras under soffan och remsor i tomrummet mellan en sådan sidosida och den bärande väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Bredden på backarna är upp till 18 cm. I överväldigande majoritet av fallen är detta avstånd tillräckligt för att fönsterremsan passar perfekt in i öppningen och den befintliga lutningen för att ansluta till huvudspåret längs fönstrets yttre omkrets.

Den lilla yttre delen av plankan är ungefär tre gånger mindre än lutningen. Denna bredd är tillräcklig för att dölja övergångarna mellan sidospjällen och den yttre omkretsen (upp till avfasningen) av fönsteröppningen.

Bild
Bild

Längden på de långsträckta hålen, för vilka fönsterpanelen är fäst vid bärkonstruktionen (längs öppningens omkrets) är högst 2 cm. Detta är i sin tur fast fixerat på väggen. Spåren - som i sidospjällen - är gjorda för att kompensera för böjningen på sommaren i värmen (eller spänningen på vintern i kylan) på fönsterbrädan.

Storleksintervallet för profilen nära fönstret bestäms endast av tillverkarens märke

Nej (del) klausul

Detaljlängd (i centimeter)

Bredden på den inre eller sluttningskanten (i centimeter)

Utanför (i centimeter)

304 15 7, 5
308 23, 5
305 23 7, 4

Fönsterprofilen har inte dussintals variationer i dimensioner. Hus byggda enligt gamla standarder är inte alltid lämpliga för restaurering: att installera fönsterpaneler utan att byta ut ett fönster är en komplicerad fråga. Genom att byta ut det gamla sovjetiska träfönstret mot ett nytt metallplastfönster justeras det i öppningen så att lutningen (inklusive en vertikal, vid 90 grader) visar sig vara högst 18 cm bred. Ett antal tillverkare erbjuder också alternativa versioner för att lösa problemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Oftast har fönsterpaneler en rad pastellfärger. Både de främre (nära vägg, yttre) och inre ("nära efterbehandling") delar är oftast gjorda i en enda nyans-från ljusbrun ("grädde") nyans till vit.

Bild
Bild
Bild
Bild

De ursprungliga fönsterpanelerna är gjorda för individuell efterbehandling på beställning: en vinylhaltig (eller vinylbaserad) beläggning appliceras på vinylen här, tätt vidhäftande till basskiktet (lager) på varje komponent. Grunden för sådan färg är en polymer, som också fungerar som grund för fönsterremsorna.

Bild
Bild

Och den enklaste versionen av kontrasterande inredning är gröna, blå eller röda fönsterbeklädnader mot en bakgrund av vita sidospjäll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Steg-för-steg-instruktionerna för installation av en fönsterskyddslist innehåller flera punkter

  1. Om det är nödvändigt, ersätt fönsterkarmarna med nya . Rengör fönstret och fönsteröppningen från allt onödigt som stör arbete.
  2. Kolla upp skick på backar , stäng sprickorna och sprickorna nära öppningarna.
  3. Efter att kittet (byggnadsblandningen) har torkat bearbeta lutningen och linjen i dess led med en fönsterkarm med svampdödande och mögelbekämpande föreningar.
  4. Installera svarvkonstruktionen längs alla väggar där du planerar att installera sidospåret . Efter konstruktionen av den nära fönstret bärande strukturen, bestäm hur ebben ska placeras med en speciell extra komponent. Detta element placeras på ett avstånd från framsidan av byggnaden eller byggnaden och ger enhetlighet till avloppet. Du kan vägra från den speciella dörrdelen - dräneringsfunktionen övertas av fönsterremsan, avfasad i en viss vinkel. För plankan sätts en timmerbit i förväg - i samma vinkel.
  5. Fäst en trä- eller plastlist på fönsteröppningens yttre yta som underlag för ytlisten … Träbitar kommer till nytta här - de expanderar bara något i värmen. Impregnera alla träkomponenter med skyddande föreningar.
  6. Beräkna erforderlig mängd material för mantel … Som inledande data - fönsteröppningens inre och yttre omkrets, sluttningens bredd. På en av de uppmätta sidorna används tre referenspunkter - den tredje låter dig kringgå den skevhet som skisseras när arbetspunktens höjd ändras. De resulterande värdena mäts och jämförs med fönsterlayouten.
  7. Efter att ha mätt parametrarna för backarna och fönsteröppningen , köpa en nära fönsterprofil med önskad standardstorlek (eller anpassa den tidigare köpta).
  8. Förbered hårdvaran . Fönsterskruvarna får inte överstiga de rekommenderade värdena i längd och diameter. Annars är det värsta alternativet att spricka glaset i fönstret.
  9. Säkra mållinjen . Den installeras längs den inre omkretsen av fönstret. Efterbehandlingsremsan ska pressas ordentligt mot ramen. För att ge ytterligare stabilitet, attraktivitet hos den sammansatta beklädnaden och uthålligheten i rätt skarvningsvinkel skärs komponenterna i 45 grader. Plast, i synnerhet vinyl, av vilket sidor och fönsterramar är gjorda, kan enkelt skäras med en slipmaskin - använd en skärskiva för metall eller trä.
Bild
Bild

Matcha och fixa finish och fönsterremsor

  1. Montera undersidan först … Till exempel, när bredden på fönstret från insidan är 80 cm, och höljet förlänger detta avstånd med 8 cm, så är den totala längden på nära fönsterremsan 96 cm - 8 per tillägg på varje sida.
  2. Böj den inre trimfliken . En fläns bildas - den måste skäras till 2-2,5 cm. Den yttre förblir rak - eller så kan du skära en liten del av skarvpunkten. Behåll en 45 graders underskärningsvinkel. En avvikelse på minst en grad med temperaturförträngningen på vintern kommer att leda till bildandet av luckor.
  3. Upprepa stegen med den motsatta (övre) delen av fönstret och finishremsan . En 45 graders gröda kan speglas.
  4. Fixera de trimmade elementen med ytterligare självgängande skruvar - utifrån . Inifrån kommer stängningsremsan att stänga fönstret.
  5. Mät, klipp och montera sidotillbehör (vänster och höger) på samma sätt .… Mätningar kan göras inte med tre, utan med två punkter - de hotas inte med avfasning, eftersom fönsterbrädan och finishremsorna redan har landmärken. De övre och nedre komponenterna har håligheter för utflöde av regnvatten och smält snö - den inre komponenten i lutningsstället förkortas endast enligt krumningens uppmätta värde.
Bild
Bild
Bild
Bild

Klippning av ytterplankorna görs på ett annat sätt

  1. Lämna de övre kanterna raka . Ett undantag är korrigerande trimning av hörnet. Anslut de nedre kanterna genom att skära planken i en 45-graders vinkel.
  2. För dockning, skjut det vertikala stativet under hörnet av den övre komponenten - och stoppa den under mållinjen. I det här fallet bör tungan vara under den. Upprepa detta steg för den nedre planken. I det här fallet bör fönsterremsans rackhörn klicka på plats och dölja den synliga delen av den nedre remsan.
  3. Fixera alla lösa komponenter med fönsterskruvar.
  4. Lim alla fogar med limtätning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ för att fästa fönster och finishremsor använder inte 45-graders snitt. Fönsterlisten är installerad, den behöver inte ökas ytterligare. Montera sidobeklädnaden.

Rekommenderad: