Hur Fixar Man Fodret? 76 Foton: Installation Och Fastsättning Av Svarv, Mantel Och Fästelement Med Egna Händer, Hur Man Spikar Fodret Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Hur Fixar Man Fodret? 76 Foton: Installation Och Fastsättning Av Svarv, Mantel Och Fästelement Med Egna Händer, Hur Man Spikar Fodret Korrekt

Video: Hur Fixar Man Fodret? 76 Foton: Installation Och Fastsättning Av Svarv, Mantel Och Fästelement Med Egna Händer, Hur Man Spikar Fodret Korrekt
Video: CB750 p27 and CB350 p11 Restorations - Rear Chrome and Lights - Brief XC Update 2024, Maj
Hur Fixar Man Fodret? 76 Foton: Installation Och Fastsättning Av Svarv, Mantel Och Fästelement Med Egna Händer, Hur Man Spikar Fodret Korrekt
Hur Fixar Man Fodret? 76 Foton: Installation Och Fastsättning Av Svarv, Mantel Och Fästelement Med Egna Händer, Hur Man Spikar Fodret Korrekt
Anonim

Numera är utbudet av efterbehandlingsmaterial mycket varierande. Högkvalitativa och vackra produkter kan väljas för både utomhus- och inomhusarbete. Separat är det värt att lyfta fram ett så populärt material som foder. Idag kommer vi att överväga i detalj hur man fixar det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Lokalerna, färdiga med trämaterial, ser otroligt mysiga och gästvänliga ut. Det är därför många köpare väljer sådana designalternativ.

En mängd olika finish kan användas för en så attraktiv finish ., från speciella träpaneler till träeffektlaminat. Men olika typer av foder erkänns som en av de mest populära och efterfrågade. Detta material är inte ovanligt - det är lätt att hitta det i specialaffärer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Foder av hög kvalitet av trä har en imponerande livslängd. Enligt tillverkare kan sådana produkter tjäna i 15-20 år utan problem utan att förlora sitt ursprungliga utseende.

Fodrets hållbarhet beror till stor del på rätt skötsel av husets ägare . Sådana beläggningar bör behandlas med speciella antiseptiska föreningar då och då. De är nödvändiga för att skydda naturmaterial från uppkomsten av svamp eller mögel. Det är ingen hemlighet att trä är en favorit "maträtt" för olika insekter, men med hjälp av speciella impregneringar kan du glömma sådana problem.

Som regel bearbetas fodret på liknande sätt i tillverkningsstadiet. Men med tiden kommer materialet fortfarande att behöva egenvård. Lyckligtvis säljs många lämpliga produkter och lacker i butiker som ger fodret utmärkt skydd mot negativa yttre faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Foder är med rätta erkänt som ett av de mest efterfrågade materialen. Konsumenterna väljer denna finish eftersom den inte bara har ett harmoniskt och naturligt utseende, utan också ett antal andra positiva egenskaper.

  • Den största fördelen med fodret är dess miljövänlighet. För närvarande kan inte alla efterbehandlingsmaterial skryta med sådan kvalitet. Fodret avger inte farliga och skadliga ämnen, även om det är i höga temperaturer.
  • Fodret kan få en perfekt slät och behaglig beröringsyta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är inte alls nödvändigt att involvera professionella efterbehandlingsteam för att installera sådana träpaneler. Det är fullt möjligt att fästa sådana material på egen hand genom att följa enkla instruktioner.
  • Många konsumenter noterar den trevliga träiga doften som finns i sådana efterbehandlingsmaterial. Tack vare den här egenskapen skapas en obeskrivlig atmosfär i rummet.
  • Foder av hög kvalitet har motståndskraft mot mekaniska skador och kraftiga stötar. Det är inte så lätt att bryta eller skada det.
  • Fodret är inte ett smutsigt material, men om det kommer smuts på ytan behöver du inte anstränga dig för att ta bort dem.
Bild
Bild
  • Det är värt att notera fodrets utmärkta värmeisoleringsegenskaper. Ett rum där en sådan finish finns kommer alltid att bibehålla ett bekvämt mikroklimat.
  • Fodret har också ljudisolerande egenskaper. Tack vare sådana material minskar hörbarheten för främmande störande ljud i rummet avsevärt.
  • Under klaffbrädan kan du dölja element som inte kan presenteras, till exempel kablar och olika kommunikationer.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En sådan finish kan användas inte bara i ett land eller lanthus, utan också i en vanlig stadslägenhet.
  • Clapboard kan användas för att dekorera inte bara väggar utan även taket. Tak utformade på detta sätt ser väldigt estetiskt tilltalande och snygga ut.

Naturligtvis har fodret sina nackdelar . Du bör också bekanta dig med dem om du vill hänvisa till detta material i utformningen av ditt hem.

För att installera fodret krävs ofta en ram. Oftast måste sådana monteringsstrukturer åtgärdas när det gäller att avsluta taket. Du kan inte heller klara dig utan ram om väggarna i rummet är för ojämna och har märkbara skillnader

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nackdelarna med fodret inkluderar det faktum att det inte är brandsäkert. Naturligtvis kan denna kvalitet korrigeras om materialet bearbetas med speciella medel, men även de kommer inte att göra sådana råvaror 100% icke -brandfarliga.
  • Under åren kan fodret ändra dess geometriska parametrar. Oftast uppstår sådana deformationer om ägarna felaktigt såg efter finishen eller installerade den felaktigt.
  • Foder kan inte kallas ett billigt material. Dessutom anser många konsumenter att det är ganska dyrt.
  • Det nämndes ovan att det är nödvändigt att regelbundet ta hand om skivbrädan och behandla den med speciella skyddande föreningar. De flesta konsumenter anser att denna funktion är en nackdel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns flera typer av foder. De är gjorda av olika material och har olika prestandaegenskaper. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Trä

Det mest populära är fodret av trä.

Bild
Bild

Tillverkningsprocessen är ganska komplex och sker i flera steg. Rätt kvalitet på ett sådant efterbehandlingsmaterial kan uppnås med bara om du strikt följer en viss teknik:

  • först är den kantade brädan förberedd;
  • efter det torkas det på ett särskilt industriellt sätt;
  • vidare arbete utförs med sågspår;
  • då poleras träfodret noggrant;
  • i slutet av alla produktionsprocesser sorteras alltid de resulterande panelerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaperna hos träfoder beror till stor del på vilken träslag det är tillverkat av.

Asp

Aspenbrädor kännetecknas av en ljus nyans. Det finns praktiskt taget inga hartser i deras sammansättning. Sådana material har goda värmeisoleringsegenskaper, så de används ofta för inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aspenfoder kan också installeras i bad eller bastu. Naturligtvis får man i sådana fall inte glömma materialets högkvalitativa bearbetning så att det inte ruttnar.

Från gran

Som regel används nordlig gran för tillverkning av foder. Den har ett tätt och hårt trä. Sådana efterbehandlingsmaterial kan användas för att dekorera inte bara väggarna i bostaden, utan också taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granfoder är inte rädd för fukt och fukt. Det bör dock komma ihåg att det med tiden ändrar färg och blir mörkare.

Tall

Tallfoder är en av de vanligaste. Det är billigt, men det har utmärkt kvalitet, så många konsumenter väljer det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tallfoder kännetecknas av en vacker naturlig struktur, som också blir mörkare med tiden.

Ek

Ekfoder är dyrt, men det påverkar inte dess popularitet på något sätt. Ett sådant efterbehandlingsmaterial utsätts inte för förfall och är lätt att bearbeta.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med ekfoder är dess fantastiska färg och struktur. Med hjälp av sådana finish kan du förvandla interiören, vilket gör den rikare och mer solid. Experter säger att ekfoder måste färgas och syltas.

Hårt träslag

Foder av lövträ avger praktiskt taget inte hartser och har en låg densitet. Tack vare dessa egenskaper kan den säkert användas i beklädnaden av ett bad eller bastu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träfoder kan ha olika tvärsnitt

  • Standard . Sådana paneler är utrustade med ett standard fjäderlåssystem. Som regel är tapparna i fodret alltid något kortare än spåren. Detta är nödvändigt för att materialet inte ska deformeras när träet torkar starkt. Paneler med standardtvärsnitt har bra ljud- och värmeisolering.
  • " Lugna ". Annars kallas paneler med en sådan sektion "kollektiva bönder". De har rundade yttre hörn. Sådana material ser väldigt snygga och snygga ut.
  • Euro foder . Dessa typer av träfoder har ett längre spår, så som ett resultat får ytan ett helt annat utseende.
  • Mjuk linje . Sådana efterbehandlingsmaterial har också rundade avfasningar och ett långt spår.
Bild
Bild
Bild
Bild

Foder av trä är också indelat i klasser

  • " MEN ". Denna klass innehåller paneler av hög kvalitet. Små knutar syns ibland på ytan, men de faller inte ut. På sådana material kan du också hitta flera små sprickor och sprickor. Klass "A" -foder kan säkert användas för inredning.
  • " I ". Plankor av denna klass har en längd på 1,5 m. Det kan inte vara mer än 3-4 knop på ytan. Dessa typer av foder har också små hartsfickor och blindslitsar. Experter rekommenderar inte att använda sådant material för invändig beklädnad.
  • " MED ". Material i denna klass är inte av hög kvalitet. Som regel används de för att dekorera uthus för vilka design inte är så viktigt. I sådana lameller kan märkbara knop falla ut, och genomgående slitsar är ofta närvarande. Deras färg är långt ifrån standarden.
  • " Extra ". Fodret "Extra" är ett perfekt efterbehandlingsmaterial. Det finns inga defekter på ytan på sådana paneler.
Bild
Bild

Metall

Istället för trä kan du använda metallfoder. Oftast används sådana motstående material när det är nödvändigt att ordna en bas, som är under förhållanden med hög luftfuktighet. Sådana paneler är inte rädda för negativa yttre påverkan och skyddar basen på vilken de är installerade från dem.

Många konsumenter väljer metallfoder, eftersom det har en nästan obegränsad livslängd. Hon kräver inte komplex och regelbunden vård, som talar om hennes anspråkslöshet.

Bild
Bild

Det som är bra med metallfoder är att det presenteras i ett mycket rikt färgspektrum. Dessutom kan detta efterbehandlingsmaterial ha en annan struktur.

Fördelen med metallpaneler är att de är icke brandfarliga och inte stöder förbränning . Populära träbeläggningar kan inte skryta med sådana kvaliteter.

Sådana material är också miljövänliga. De innehåller inte farliga föreningar som är skadliga för människors hälsa. Du kan installera metallfodret med dina egna händer. Dessutom kan detta material monteras både på väggen och i taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Om foder av metall och trä verkar för dyrt för dig, bör du leta efter billigare plastalternativ. Sådana beläggningar är gjorda av polyvinylklorid. Detta material är säkert för människors hälsa, så det finns ingen anledning att oroa sig för hushållsmedlemmarnas välbefinnande.

Bild
Bild

Som regel är bredden på PVC -foder 10 cm. Träelement har liknande parametrar. Dessutom kan plastpaneler användas inte bara för interiören, utan också för husets yttre dekoration.

Plastfoder är inte bara monokromatiskt, utan också mångfärgat . I vissa butiker kan du hitta mer originalmaterial med intressanta tryck eller mönster. Paneler som imiterar naturligt trä är särskilt populära idag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För yttre dekoration rekommenderas att använda ett speciellt frostbeständigt foder. För tillverkning används särskild plast, kompletterad med nödvändiga tillsatser. Ett sådant efterbehandlingsmaterial tål lätt både låga och höga temperaturer.

Plastfoder för utomhusbruk kan inte skryta med ett så stort urval av olika färger. Här används som regel monokroma alternativ i lugnande toner, liksom träliknande beläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med PVC -foder inkluderar:

  • värme- och ljudisoleringsegenskaper;
  • brandsäkerhet;
  • motståndskraft mot höga temperaturer;
  • icke känslighet för mekanisk skada;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • fuktpermeabilitet;
  • lättviktig;
  • demokratisk kostnad (särskilt jämfört med naturliga trämaterial);
  • anspråkslöshet.

Plastskivor behöver inte regelbundet tas om hand med dyra medel. Dessutom avlägsnas smuts och damm mycket lätt från den.

Bild
Bild

Förbereda väggarna

Innan fodret installeras (särskilt om det är av trä) är det nödvändigt att ordentligt förbereda väggarna. Efter köpet ska fodret placeras i ett torrt utrymme i minst en dag. Där måste det sätta sig och anpassa sig till rumstemperatur. Först då kan du börja klippa efterbehandlingsmaterialet för att ge det önskad längd. Om du försummar detta arbetssteg kommer panelerna inte att fästas tätt mot varandra.

När det gäller själva väggarna måste de ge en bra ångspärr . För att göra detta måste du först spika lamellerna på dem. Deras bredd bör inte vara mindre än 3 cm. Dessa element måste spikas i steg om 1 m. Sedan måste du ta en film gjord av polyeten, folie eller takmaterial och installera den på de fasta lamellerna. Små hål bör göras på toppen och botten av ångspärren för att säkerställa bättre ventilation.

Bild
Bild

Det här stadiet kan inte kallas strikt obligatoriskt, men experter rekommenderar att du använder det när det gäller ett rum med hög luftfuktighet från utsidan.

Därefter måste du bygga en högkvalitativ låda för trälister . Lameller med en sektion på 20x40 cm måste skruvas med en skruvmejsel. Observera ett steg på 40-50 cm (horisontellt). Kontrollera alltid att alla delar är korrekt installerade med hjälp av monteringsnivån.

Med hjälp av lameller kan du kvalitativt jämna väggen innan du monterar fodret. På så sätt blir brädorna mycket lättare att fästa på basen. Dessutom bör en sådan ram också monteras så att gapet mellan taket och träklädseln ventileras.

Bild
Bild

Om väggarna inte har en plan yta, måste något dessutom läggas under lådan. Du kan också bygga tjockare läkter. En plywoodplåt, träblock eller en monteringsskiva är bäst för underlaget. Svarven ska fixeras med långa självgängande skruvar och spikspikar. De nedre lamellerna bör avvika 5 cm från golvet, eftersom det kommer att finnas en sockel i detta område. Samma fördjupning bör hållas i den övre delen av strukturen, eftersom det också kommer att finnas en sockel, men redan en tak.

Svarven måste monteras runt dörr- eller fönsteröppningar. Sådana strukturer är inte bara gjorda av trä, utan också av metall eller plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte installerade en ångspärr på basen, bör lådan monteras direkt på väggen. Om den finns:

  • om lamellerna som ångspärren var fastsatta fixerades vertikalt, bör lådans detaljer installeras horisontellt och vice versa;
  • fästning av listerna till lamellerna som ångspärrskiktet ligger på måste göras med långa självgängande skruvar.

Isolering bör läggas i de "fönstren" som dök upp. Experter rekommenderar att man köper mineralull för detta. Isoleringen bör fixeras med polypropylenstång så att den inte krymper med tiden.

Ytterligare ett lager ångspärr kan läggas på isoleringen. Den ska fästas med den grova sidan till det isolerande skiktet.

Bild
Bild

Verktyg

För installation av ram och väggbeklädnad måste du ha följande enheter:

  • skruvmejsel;
  • perforator med nödvändiga tillbehör;
  • byggnadsnivå;
  • en hammare;
  • klubba;
  • kontursåg;
  • elektrisk häftapparat;
  • trähörn;
  • självgängande skruvar;
  • monteringspistol;
  • naglar;
  • profil (för ramen);
  • häftklamrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsmetoder

Totalt finns det två huvudalternativ för att fästa fodret. De skiljer sig från varandra åt olika håll. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Vertikal

Fodrets vertikala fastsättning görs på följande sätt:

  • Startdelen är installerad i hörnet. För att göra detta, använd spikar, som sedan döljs under ett dekorativt hörn. Om du inte har den här artikeln kan du helt enkelt "bita av" hattarna med sidoskär. Kör i naglarna så försiktigt och noggrant som möjligt.
  • Kontrollera alltid om du placerar fodret vertikalt korrekt - eventuella fel kan leda till att nästa lameller böjer sig mer och mer.
  • Den fasta delen måste fästas med klämmor. Därefter kan du fortsätta installationen av de återstående lamellerna. De måste dock först sättas in i spåren och först sedan fästas.
  • Var 5: e element är det nödvändigt att kontrollera ytans jämnhet med hjälp av en nivå och en lod.
  • Den slutliga lamellen måste arkiveras till önskade dimensioner.
Bild
Bild

Horisontell

För att lägga fodret horisontellt bör följande regler följas:

  • I detta fall måste lamellerna fixeras från taket. Spåret ska peka nedåt. Om ytan ser ut som en rundad stock, bör den installeras med spåret uppåt för att dölja dockningspunkterna.
  • Delarna ska fästas ihop enligt samma princip som med den vertikala installationsmetoden. Man bör komma ihåg att för en mer tillförlitlig fixering bör brädorna slås ut med dörrar.
  • Gradvis går ner från topp till botten, alla lameller blir mycket bekvämare att fästa med dubbar. Det är mycket viktigt att slå dem på ett sådant sätt att de inte skadar framsidan av fodret.
Bild
Bild

Beräkning av mängden material

När du väljer ett foder måste du räkna ut mängden efterbehandlingsmaterial som du behöver. Som regel anges kostnaden för trälameller i kvadratmeter (mindre ofta i kubikmeter). En elementär matematisk beräkning i detta fall fungerar dock inte, eftersom kvadraturen kommer att påverkas av parametrar som lamellernas längd, golvhöjden i huset, dörrens dimensioner och fönsteröppningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två sätt att beräkna antalet foder

  • Intuitiv . Efter denna metod bör du beräkna omkretsen av ytan som du planerar att trimma med lameller. Härifrån måste du beräkna öppningens dimensioner. Lägg till 10-30% avfall till resultatet. Denna beräkningsmetod är enkel, men inte den mest exakta.
  • Matematisk . Denna beräkningsmetod är mer noggrann. För att göra detta måste du räkna lamellerna en efter en, med hänsyn till deras längd och bredd, samt måtten på öppningarna. För beräkningen ska ytlängdsparametern divideras med lamellbredden. Så du kan bestämma önskat antal foder. Som ett resultat av alla beräkningar kommer det att vara möjligt att få ett ganska exakt värde. I detta fall kan inte mer än 10% lämnas för avfall.
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Om du bestämmer dig för att mantla väggarna i huset med plåt med egna händer, då du några enkla rekommendationer bör följas:

  • Under installationen, se till att inga fula mellanrum kvarstår mellan lamellerna. Du kan undvika dessa defekter om du ständigt övervakar nivån på materialläggning.
  • Glöm inte element som dörrar och fönster när du beräknar den nödvändiga mängden material. Du måste bygga en ram runt dem. Lutningar från fodret kan också byggas med egna händer. Det viktigaste är att följa de rätta dimensionella parametrarna.
Bild
Bild
  • Om du vill fräscha upp atmosfären måste du skapa olika geometriska bilder på golven med egna händer. För att göra detta måste du följa flera alternativ för layouten på lamellerna samtidigt.
  • På vintern rekommenderas det inte att lägga fodret på väggarna. Det är bättre att skjuta upp sådant arbete till sommaren eller våren så att materialet inte genomgår deformation.
  • Om du för efterbehandling har valt ett foder, som har formen av en rundad stock, bör du installera det med spåret uppåt. Detta är nödvändigt för att dölja sammanfogning av enskilda delar.
Bild
Bild
  • Många användare är säkra på att fodret bara kan monteras på en metallprofil. Naturligtvis kan sådana strukturer användas, men de är mer lämpliga för de fall då golven i rummet har för starka oegentligheter och skillnader.
  • Väggarnas diagonala klädsel med clapboard ser original ut. Det bör göras på en ram där racken är placerade på ett närmare avstånd till varandra.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter installationen behöver fodret regelbundet underhåll. För att göra detta behöver du en primer för trä, antiseptiska föreningar, bioolja, alkydlack, antipyrin, som bildar ett eldfast skikt och andra liknande ämnen. Enligt experter måste bearbetningen av fodret göras innan den installeras direkt.
  • När du väljer ett lämpligt material, var uppmärksam på dess klass, eftersom det rekommenderas att täcka bostäder med några lameller och uthus med andra. Naturligtvis är det bäst att använda material av högsta kvalitet i "extra" klassen för invändig beklädnad.
  • Försök med alla de verktyg du behöver i förväg. Självgängande skruvar ska skruvas in med en skruvmejsel, eftersom det tar minst tid. Glöm dock inte att vara försiktig. Arbeta noggrant för att inte skada efterbehandlingsmaterialet.
Bild
Bild
  • I områden med hög luftfuktighet bör beklädnaden läggas så att lamellerna inte kommer in i spåren förrän de stannar. Tack vare denna teknik kommer materialet inte att deformeras.
  • Slå inte i spåren med en hammare. Detta kan leda till allvarlig materiell försämring.
Bild
Bild

Metoden för att fästa ett träfoder på olika typer av kleimerer beskrivs i videon.

Rekommenderad: