Installation Av Profilerad Plåt: Fastsättning På Metallpinnar Och På Betong. Hur Lägger Du Det Professionella Bladet Korrekt? Hur Fixar Man Wellpappet På Taket Och Skruvar Fast Det

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Profilerad Plåt: Fastsättning På Metallpinnar Och På Betong. Hur Lägger Du Det Professionella Bladet Korrekt? Hur Fixar Man Wellpappet På Taket Och Skruvar Fast Det

Video: Installation Av Profilerad Plåt: Fastsättning På Metallpinnar Och På Betong. Hur Lägger Du Det Professionella Bladet Korrekt? Hur Fixar Man Wellpappet På Taket Och Skruvar Fast Det
Video: Byggmax tipsar, så lägger du tak (Del 4 - skruva profilerad takplåt) 2024, April
Installation Av Profilerad Plåt: Fastsättning På Metallpinnar Och På Betong. Hur Lägger Du Det Professionella Bladet Korrekt? Hur Fixar Man Wellpappet På Taket Och Skruvar Fast Det
Installation Av Profilerad Plåt: Fastsättning På Metallpinnar Och På Betong. Hur Lägger Du Det Professionella Bladet Korrekt? Hur Fixar Man Wellpappet På Taket Och Skruvar Fast Det
Anonim

Alla som köper och använder sådant material behöver veta hur man lägger ett professionellt ark korrekt - även om arbetet kommer att utföras av hyrda byggare är det viktigt att kontrollera dem. Installationen av det profilerade arket har två särskilda riktningar: infästning på metallpinnar och på betong. Efter att ha behandlat dessa ämnen blir det lättare att förstå hur man fixar wellpappet på taket och skruvar fast det på staketet, på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande fixeringsregler

Kompetent installation av det profilerade arket avgör till stor del hur länge det kommer att pågå och hur tillförlitligt skyddet av basen kommer att vara . I sin tur får installationsfel omedelbart negativa konsekvenser. För infästning används endast specialiserad hårdvara, vilket garanterar arkens största stabilitet. Kränkning av ytans integritet och dekorativa lager på den är oacceptabelt. Därför kan "traumatiska" installationsmetoder och verktyg inte användas under arbetet.

Man måste komma ihåg att vindkraftens avrivningsbelastning inte kan underskattas. Även utan tillkännagivandet av en stormvarning uppgår det ibland till 400-500 kg per 1 kvm. m. Därför måste takets fixering vara mekaniskt pålitlig och utföras med strikt angivna intervall.

Detta avstånd beräknas i förväg för att säkerställa att fel och distorsion utesluts. Naturligtvis övervakas monteringskraften noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av fästelement

I praktiken fixeras wellpappet i vardagen huvudsakligen med självgängande skruvar. Deras huvudtyper kännetecknas av materialet i nedströmsstödet. Strukturer för fixering i trä skapas med hänsyn till dess relativa löshet (i jämförelse med metall). Därför måste trådhöjningen ökas . Detta gör att de gängade kanterna kan greppa stora träbitar och hålla så stadigt som möjligt. Men träskruvar är också indelade i två typer. I ett fall är spetsen helt enkelt vass, i det andra används en medelstor borr. Fästelement för metall är utrustade med vanligare trådar . Det fungerar inte att skruva in det i ett träd, och om det lyckas blir kapaciteten för liten.

Spetsen har alltid en speciell borr; detta är det enda sättet att genomborra både huvudarket och basen som det är fäst på. Tänk inte att du kan ta en självgängande skruv för trä med en borr och skruva den i stål. En mycket större och kraftfullare borrdel behövs här. Vissa modeller är dessutom utrustade med en ännu kraftfullare håltagningsenhet; de klarar extra tjock metall. Det är nödvändigt att förstå att fästelement för det profilerade arket också är uppdelade beroende på var de ska användas . Så på byggnadens tak och fasader krävs EPDM; för staketet kan du använda hårdvara med pressbrickor, som inte ger så hög tätning - ja, det behövs inte riktigt där.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansvariga seriösa tillverkare märker alltid sin hårdvara med märkesvarumärken … När det gäller tjockleken på zinkskiktet är det omöjligt att fastställa det utan undersökning i laboratoriet - men samvetsgranna leverantörer skriver också denna indikator. Det är användbart att inspektera packningen: normalt är dess tjocklek inte mindre än 0,2 cm och materialet är fjädrande när det komprimeras. Om du tar bort packningen och klämmer fast den i tången ska färgen inte spricka . Självgängningsskruvens längd uppskattas helt enkelt: lägg till 0,3 cm till summan av tjocklekarna på alla delar som ska anslutas - och glöm inte alls packningen. Det är användbart att använda hårdvara med sexkantigt cylinderhuvud. De är de mest praktiska; de kan enkelt förpackas med ett elverktyg.

Ofta uppstår frågan om att fästa wellpappet med nitar. Utseendet på en sådan anslutning är ganska trevlig. Dess tillförlitlighet är också tveksam. Ganska ofta används det M8 V-formade fästet, vilket upphänger monteringssystem och delar till profilen av profilen. Du måste fixa ett sådant element med en hårnål. Korrosionsbeständighet tillhandahålls genom galvanisering eller genom applicering av en blandning av zink och nickel.

I vissa fall används fästelement med en M10 -mutter. Det är också ganska bekvämt och bekvämt, orsakar inga märkbara klagomål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installations instruktioner

På taket

Vid fixering av wellpapp som takbeklädnad skapas speciella takenheter. Vi pratar om:

  • taklist;
  • endova;
  • skridsko;
  • distanser uppifrån och från sidan;
  • bergsrygg.

Var och en av dessa delar har sina egna specifika krav. Så på takfoten är det profilerade arket endast fäst över den utrustade ramen. Den är gjord av en trästång, pressad med självgängande skruvar med plastpluggar. Avståndet mellan fästelementen är normalt 400-600 mm. Hål med en given stigning borras i förväg, så att arken senare pressas på de angivna platserna utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionens styvhet uppnås om stängerna är förbundna med tvärstänger från en stång. När du ordnar dalskikten måste du starta den i den. Fästning utförs i alla våglinjer. Det är absolut nödvändigt att avvika från mittlinjen för att utesluta fel. Rännan måste monteras strikt från botten till toppen och inte längs någon annan väg. Observera: det är oacceptabelt att fästa wellpappet på taket med enkla spikar . Detta kommer att leda till penetration av fukt inuti och till rostning av metallen eller ruttnande av träet. Professionella säkerhetsfästen är billiga och kan användas av alla, så det finns ingen anledning att vägra.

Du bör inte bara ta långa självgängande skruvar - korta bör också finnas i arsenal av takläggare … Naturligtvis låter tekniken dig agera på ett godtyckligt sätt, men förkortad hårdvara kan lindas lättare och snabbare. Den vertikala läggningstekniken är bra för profilerade ark med dräneringsspår. De börjar arbeta på det första arket i den första raden. Sedan kommer det första arket på den andra raden. När 4 ark tillfälligt fixeras enligt ett sådant schema trimmas och fixeras enheten helt. Sedan tas de för de kommande fyra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativet med tre ark är optimalt om du behöver montera ark utan avlopp … Kom igång - lägg ett par första ark. Sedan installeras ett ark av en högre rad. När enheten är i linje med gesimsen, fixeras den säkert ihop. Överlappningen av det profilerade arket bestäms av takets lutningsvinkel. Så, med en lutning under 15 grader, lägg arken korrekt - med ett grepp på minst 20 cm. Det är mycket önskvärt att de samtidigt går över varandra i minst två vågor. Om vinkeln är från 16 till 30 grader inklusive bör du sätta wellpappet med överlappning av ark på 15-20 cm. De styrs av vågornas bredd. Men med ett brantare tak är minsta överlappning redan bara 10 cm.

Överlappningarna som utförs horisontellt bör vara minst 20 cm vardera. Varje sådant område ska tätas. Detta problem löses med bitumenmaterial av tak eller silikonbaserade tätningsmedel. Skruva på 1 kvm. m. profilerad plåt är möjlig för 7-9 självgängande skruvar, med hänsyn tagen till de uppkomna belastningarna. Det är bättre att beräkna behovet med en marginal för att lämna lite reserv för äktenskap och oförutsedda händelser. Det är värt att påpeka de typiska misstagen när du placerar ett tak från ett profilerat ark .… Om för mycket hårdvara används med en för stor borr, kommer tätheten att brytas. Och det är inte heller nödvändigt att prata om normal bärighet. En mycket tunn borr betyder antingen att fästelementet är trasigt eller att tråden biter.

Det är nödvändigt att lägga arken genom att dra i den självgängande skruven måttligt hårt så att det inte tillåter fukt att passera igenom och inte deformerar packningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På staketet

Tänk inte att den här typen av arbete är väldigt lätt. Hennes ansvar är inte mindre än när man ordnar tak . Den optimala monteringsmetoden är användning av självgängande skruvar . Nitar fungerar också bra. Viktigt: fästelement bör vara tillverkade av stål, inte aluminium eller andra relativt mjuka metaller.

Minst 5 självgängande skruvar måste installeras per 1 m2. Det är önskvärt att skruva in dem i vågornas spår. Detta garanterar en fast beröring och hämmar bildandet av rost. Det är oönskat att montera wellpappet genom svetsning. Ett litet undantag är bara dess fästning vid wicket och gate.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På väggen

Att täcka väggarna med ett profilerat ark är inte för svårt. Men du måste välja ett material med ökad styrka . Ett ark med en bild är dyrare än vanligt - men dess estetiska effekt är helt enkelt makalös. Man bör komma ihåg att endast ark med en obeskrivlig baksida ska placeras på väggen. Faktum är att dess graciösa dekoration kostar pengar, men du kommer inte att kunna se det. Det är inte nödvändigt att justera väggarna, eftersom små defekter också är osynliga. Det är dock nödvändigt att ta bort alla sprickor, svampskador i förväg. Allt som stör finishen tas också bort från väggarna.

Kraftigt sönderfallet murverk slås delvis ut och vanliga tegel läggs. Ramen bör göras så rak och rak som möjligt; det är nödvändigt att fixa det inte för ögat, utan för nivå. När markeringen är över borras hål för alla fästelement. Tappar och fästen körs dit. En bra hjälp är användningen av paronitpackningar. När du placerar en tegelvägg kan inte plugghålen sammanfalla med murarna.

Guiderna är täckta med isoleringsplattor, främst mineralull; isoleringsskiktet ska läggas ut kontinuerligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en hel del andra finesser som också bör övervägas. … Fästningen av den profilerade plåten på metallbalkar kan göras med självgängande skruvar och nitar . Användningen av självgängande skruvar är mycket lättare, och även amatörer använder dem gärna. Niten är tillräckligt pålitlig. Du kan dock inte koppla bort den utan att förlora kvalitet. Det rekommenderas att täcka lederna och ändarna på wellpappet på staketets fasad med en stålstång av samma färg som staketet. I detta fall placeras hårdvaran i steg om upp till 30 cm. För takmontering kan du använda speciella fästelement med en mutter. Dess infästning påverkar konstruktionens höjd. Det är värt att notera att fastsättning på balkar har sina egna egenskaper.

Om de når en stor tjocklek är installationen fortfarande möjlig. Men det visar sig vara mycket tidskrävande. Dragarna själva eller virket monteras i steg om 30 till 100 cm. En obrytbar låda är anordnad under produkter med en våglängd på mindre än 2 cm . Denna regel gäller vid fixering på både trä och metall. Ibland måste du räkna ut hur du fixar ett profilerat ark till en betongplatta på taket. Det verkar ofta som att det enklaste alternativet är att fästa det på betong med hjälp av speciella självgängande skruvar. Problemet är att betongens ojämnheter inte tillåter att plåtmaterialet lockas fast och säkert. Montering på cement är inte särskilt tillförlitlig, eftersom det inte tillåter ventilation av hög kvalitet. Därför var och förblir svarvutrustningen den högsta kvalitetslösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är definitivt bättre än till och med de bästa moderna limen . Fördelen är särskilt stor med betydande vind- och snölast. Det är mest korrekt att fästa det profilerade arket inte på en trä utan på en metallram. Takkakan kan ordnas enligt det klassiska schemat. Det beror nästan inte på takets branthet. Ventilerade fasader kan också utrustas med wellpapp. För dem, ta material med isolering eller perforering. Den isolerade versionen är bra eftersom den minskar buller i rummen. Det förbättrar också den inre ventilationen. Från det profilerade arket till basen måste ett gap på minst 3 cm tjockt bibehållas - detta är tillräckligt för normal luftcirkulation och förhindrande av överdriven fuktavsättning.

Börja med markering. Steget att fixera fästena över 80 cm är oacceptabelt. Nära öppningarna för fönster och dörrar reduceras detta avstånd med 20 cm, det är också värt att komma ihåg cirka 20 cm indrag från hörnet. Först när märkningen är över kan du med säkerhet beräkna behovet av profilerat ark och fästelement för framsida. Du kan till och med borra kanaler för fästen och ankare med en enkel borr. Ingångsdjupet är minst 8, högst 10 cm. Monteringsfästena är installerade med en polyuretanpackning. 1 fäste kräver 2 ankare. Valsad isolering, till skillnad från plattisolering, är oacceptabel. Det vindtäta membranet är nödvändigtvis brandhämmande. Den placeras med en överlappning på 10 till 20 cm. För att svarven ska vara korrekt krävs en byggnadsnivå.

Ju högre styvhet som krävs, desto viktigare är det att minska avståndet mellan fästelement. Det är i alla fall mycket viktigt att bestämma de exakta måtten på arken i förväg.

Rekommenderad: