Mosaikpanel: Gör-det-själv-konstglasmosaikpanel, Alternativ För Väggen I Köket Och Badrummet

Innehållsförteckning:

Video: Mosaikpanel: Gör-det-själv-konstglasmosaikpanel, Alternativ För Väggen I Köket Och Badrummet

Video: Mosaikpanel: Gör-det-själv-konstglasmosaikpanel, Alternativ För Väggen I Köket Och Badrummet
Video: Badrum under renovering 2024, Maj
Mosaikpanel: Gör-det-själv-konstglasmosaikpanel, Alternativ För Väggen I Köket Och Badrummet
Mosaikpanel: Gör-det-själv-konstglasmosaikpanel, Alternativ För Väggen I Köket Och Badrummet
Anonim

Definitionen av "mosaik" brukar kallas för ett mönster eller prydnad, utlagt från fragment av sten, keramikplattor eller glasskärvor. Forntida Grekland anses vara sitt hemland - det var där, enligt historiker, som de först började dekorera väggar och valv av tempel med färgade stenar. Senare började denna typ av aktivitet antas i olika länder, medan varje nation tog med sig något eget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det finns två sätt att samla mosaik - framåt och bakåt.

I det första fallet läggs fragmenten av den framtida produkten ut på ytan med yttersidan uppåt. Denna teknik används för att lägga ut mosaikpaneler på horisontella plana ytor. Alla fragment av den framtida målningen läggs på lim på ett speciellt rutnät. Därefter överförs nätet till en permanent bostad, varefter sömmarna gnids.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om mosaikytan är krökt, lägg omvänd. Oftast används denna metod för läggning om grunden för kompositionen är tyg eller kartong. Kaklet limmas på basen med framsidan nedåt, sedan görs basen - hela kompositionen fästs med en speciell lösning. När basen hårdnar tas papperet eller duken bort från framsidan. Fogning sker på plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag används flera tekniker för att skapa mosaikpaneler:

  • Matristeknik anses vara den enklaste att tillverka. Mosaikelement monteras i färdiga prefabricerade fragment på ett papper eller en nätbas, cirka 30 cm i storlek. I butiker kan du köpa färdiga kompositioner bestående av sådana fragment, och på plats är det bara nödvändigt att fixa dem i en viss ordning med hjälp av speciellt lim. De kan vara antingen monokromatiska eller mångfärgade, beroende på konstnärens idé och omfattning. Deras form är oftast fyrkantig eller rektangulär, andra former är mindre vanliga.
  • Konstteknik den används främst vid utförande av exklusiva beställningar enligt individuella skisser. Detta är ett mycket känsligt, noggrant manuellt arbete, jämförbart med manuell målning - med hjälp av denna teknik blir det möjligt att återskapa hela målningar och till och med porträtt. För detta kan både hela plattor med rätt form användas, liksom deras delar - ju mindre mosaikelementen är, desto högre är dess konstnärliga värde och följaktligen kostnaden. Konstnärlig teknik hjälper till att betona olika element i dekoration eller omvänt att dölja eventuella brister. För att förbättra det färdiga verkets estetiska egenskaper används konstnärligt injekteringsbruk - ett lämpligt färgschema väljs för varje fragment.
  • Blandad teknik - namnet talar för sig själv. Det kombinerar några av tillverkningselementen i de två första teknikerna. Tack vare detta tillvägagångssätt kan du uppnå hög kvalitet och spara pengar i vissa skeden av arbetet.
Bild
Bild

Mosaikplattor är mycket nyckfulla i sitt arbete, de kräver noggrannhet och mycket tålamod.

Tillverkningsmaterial

Beroende på var den dekorativa panelen kommer att placeras kan olika material användas. Golvbeläggningar måste vara särskilt hållbara, slitstarka och får inte glida, så mönstren på golvet är huvudsakligen utgjorda av sten som har en matt halkfri yta. Moderna tillverkare erbjuder ett brett utbud av marmor, granit och andra mosaikplattor av natursten. Keramiska plattor används också ofta för golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från flisade små delar kan du lägga ut hela konstverk inte bara för golvet, utan också för att dekorera väggarna. För detta är inte bara marmor eller keramiska plattor, utan även glasplattor lämpliga. Till skillnad från stenplattor har krossad glasmosaik en mycket vacker glans och ett underbart ljusspel.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av varianterna av glasplattor är smalt - den har ökad hållfasthet, attraktiv blank glans och utmärkt färgåtergivning. Smalt används ofta för att dekorera valv i tempel, kulturpalats, teatrar och andra offentliga institutioner. Hela bilder läggs ofta ut från det, medan brickorna själva skrivs för hand. För att få en speciell färgåtergivning läggs speciella färgämnen till glaset, och tack vare hög teknik kan tusentals olika nyanser av olika färger erhållas. Idag är det till och med möjligt att få guld- och spegelsmalt, vilket ser väldigt ovanligt och dyrt ut i inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassisk smalt erhålls genom att bryta av små bitar från ett stort helt lager . De flisade bitarna är oregelbundna och till skillnad från varandra. Detta är deras främsta fördel. Fabriksmalt har vissa likheter med vanlig glasmosaik, bara kvaliteten på modulerna är mycket högre. Dessa två typer kombineras ofta med varandra när man inreder en inredning. Vid inredning av rum med hög luftfuktighet, till exempel en pool, hamam eller badrum, kombineras oftast flera typer av olika smalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att dekorera olika kolumner och andra ytor med komplexa former används ofta metallmosaik. Det ser väldigt imponerande ut och är också hållbart och opretentiöst att ta hand om. För tillverkning används stål och aluminium oftast. Olika imitationer av guld eller platina skapas av dessa material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern teknik gör det möjligt att skapa mosaikdukar av en mängd olika material. För dessa ändamål är havsstenar, träblock, skärvor av flaskglas, kork perfekta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland kan de mest oväntade materialen användas - till exempel sågspån och till och med plastfolie.

Stil och design

Mosaiken spred sig över hela världen, och varje nation tillförde denna konstform något eget, speciellt bara för denna nation. För idag finns det flera stilar. Låt oss överväga några av dem mer detaljerat.

Alexandermosaiken dök upp på 400 -talet e. Kr . Det fick sitt namn för att hedra den store befälhavaren Alexander den store och skildrade avsnitt från hans kampanjer. Flera naturliga nyanser råder i färgpaletten - dessa är röda, rödbruna, vita och gula. Ritningen som är karakteristisk för denna stil lades strikt ut längs en viss gräns. Mosaiska element skars av marmor eller glas, polerade på ett speciellt sätt. De gick dock aldrig utöver de angivna gränserna.

Bild
Bild

Bysantinsk mosaik uppträdde runt 600-700-talen och har inte tappat sin relevans än idag. Det är mycket uppskattat och lätt att känna igen på grund av några av dess egenskaper.

För det första läggs det från smalt - det är Byzantium som anses vara sitt hemland. För det andra är det nödvändigtvis en gyllene bakgrund. För att få olika nyanser blandas flera typer av metaller i olika proportioner. Det kan vara koppar, kvicksilver och till och med guldpartiklar. Alla avbildade objekt har helt tydliga konturer och korrekta proportioner - elementen är i form av en kub. Därför verkar bilden på nära håll något grov och avslöjar sig i all sin ära bara på ett visst avstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassiska exempel på scener avbildade med bysantinska mosaiker kan ses i många tempel i Italien som har överlevt sedan antiken. Idag kan du i denna teknik ladda upp absolut vilken bild som helst. Det kan vara mytiska djur som en drake eller fantasiblommor. Det marina temat ser också bra ut i denna stil - fisk, delfiner, kustlandskap.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Florentinsk mosaik uppkallad efter den samma stad Florens där hon först uppträdde. Den är gjord av natursten - oftast från havsstenar och anses vara en av de svåraste att utföra. Den florentinska stilen kännetecknas av stapling av element nära varandra och lämnar nästan inget utrymme för sömmar och injektering. Och eftersom alla fragment från naturen har de mest olika formerna och nyanserna, är det en mycket mödosam process att anpassa dem till varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Michaels mosaik har sitt ursprung på medeltiden på grundval av den bysantinska skolan . Alla nyanser av grönt och guld råder i den beskrivna tekniken. Mosaikerna är mestadels bibliska - Hagia Sophia -katedralen i Kiev är målad i denna teknik. Tack vare de olika nyanserna är bilden inte statisk, men livlig och intressant, för vilken denna stil uppskattas över hela världen.

Bild
Bild

Sofia mosaik har en mer varierad färgpalett än föregående skola. Till denna mosaik användes bitar av smalt i olika former - kvadratiska, ovala och till och med triangulära. Samtidigt passade de inte så noga som de florentinska mästarna gjorde.

Bild
Bild

Romerska mosaiker är också gjorda av smalt . I detta fall används mycket små bitar, vilket gör det möjligt att uppnå en hög noggrannhet i bilden. Denna teknik är särskilt bra för att skildra människor, naturlandskap, liksom olika representanter för flora och fauna. Tack vare denna teknik är det särskilt möjligt att förmedla blommor och djur i rörelse.

Bild
Bild

Rysk mosaik är gjord av sten . Dess fördel jämfört med andra stilar är att en sådan mosaik kan skapas på böjda ytor, på vilka det är omöjligt att tillämpa klassisk teknik. Med den ryska mosaiktekniken kan du göra små hantverk som lådor eller skrivinstrument. Dess väsen ligger i det faktum att själva grunden för framtidsbilden är skapad av en hållbar, men inte särskilt dyr sten, på vilken tallrikar av halvvärda stenar ca 5 cm2 stora är limmade ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dessa ändamål används vanligen malakit, agat, lapis lazuli och andra stenar med en vacker konsistens.

Tillämpningsområde

Du kan dekorera absolut vilken yta som helst med ett mosaikmönster. Normalt används mosaik för att dekorera väggar och golv både inomhus och utomhus. Ibland är husväggarna dekorerade på detta sätt, och en mosaikväg på en trädgårdstomt kan förvandla den till okänt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I katedraler kan det också observeras på valven. I vardagen finns sådana paneler oftare i interiören i en mängd olika lokaler. Där det är nödvändigt att dekorera ett stort område, läggs vanligtvis paneler av sten eller modulära element används. För hemmet kan du också köpa en färdig komposition som kan limas inte bara på badrummet, utan också för att dekorera en eller flera väggar i köket - till exempel ett arbetsförkläde.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa fans av denna typ av konst föredrar inte att vara begränsade till att dekorera tvättstugor och dekorera vardagsrum med mosaikmålningar. Det finns också färdiga lösningar för dessa ändamål. Och om du vill ha någon form av exklusivitet, så finns det många företag - tillverkare som kan skapa en mosaikduk enligt en individuell skiss. Till exempel kommer ett vardagsrum med en bild av malakit eller ett sovrum dekorerat med en glaspanel att se mycket imponerande och icke-standard ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt är det ett misstag att tro att mosaiken ser bra ut bara i storskaliga projekt. Du kan skapa små bilder av den, du kan dekorera en köksbänk eller dekorera möbler med den.

Hur gör man det själv?

I motsats till vad många tror att en mosaik är mycket svår, kan en sådan dekoration sättas ihop med egna händer.

Processen att skapa en dekorativ panel sker i flera steg:

  • Välj en bild och skapa en skiss.
  • Skissbehandling. Den valda bilden måste skannas och sedan, med ett speciellt datorprogram, skapa ett diagram över arrangemanget av mosaikelementen.
  • Bestäm materialval och bindningslösning. Om du väljer en fabrikstillverkad glasplatta för att skapa din mosaik måste du limma den med ett speciellt lim som rekommenderas av tillverkaren eller en konsult i butiken. Sten och keramiska plattor måste planteras i en speciell lösning av cement, lim och vatten. En hackad murslev används för att applicera murbruk jämnt på väggen eller golvet.
  • Beredning av basen och murbruk. Ytan på vilken den framtida målningen ska placeras måste vara fri från damm och skräp. Innan du klistrar plattorna bör du göra en preliminär markering på väggen.
  • Du bör limma ark eller mosaikfragment ett i taget, kom ihåg att sätta in speciella kors mellan dem - distanser.
  • Putsning. När alla element i panelen är fixerade är det nödvändigt att täta sömmarna med en speciell injekteringsfilm, applicera den på hela området med en gummispatel och fylla försiktigt alla hålrummen mellan plattorna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överflödig lösning bör avlägsnas, och när den torkar, tvätta bort alla rester med en fuktig svamp.

Vackra exempel i inredningen

Möjligheterna att använda mosaiktekniken är nästan oändliga. Den kan användas i alla bostads- och bostadsområden. Det viktigaste är att välja rätt material. Så till exempel för ett badrum och toaletter är det bättre att välja keramiska plattor med en speciell skyddande beläggning mot kalciumavlagringar och exponering för ljus. Sådana plattor är också lämpliga för köket - de kan läggas ut med ett förkläde, golv eller bänkskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att dekorera en öppen spis är det bättre att välja värmebeständigt glas för dessa ändamål. Mosaik kan också användas för att dekorera handfat, trappor och fönsterbrädor. Väggarna kan vara helt dekorerade eller en dekorativ insats. Bilden kommer att se mer original ut om du skickligt kombinerar material - till exempel använda glasinsatser i en keramisk komposition.

Bild
Bild

Om mosaiken finns på hela väggen kan du skapa en illusion av ett vattenfall med plattor av samma färg, men i olika nyanser, som smidigt flyter från varandra. Denna inredning är lugnande och avkopplande. Om du älskar ljusa accenter kanske du vill titta på glänsande kakel - guld eller spegel. Men sådana smycken för en amatör och i stora mängder kan vara irriterande. Men som fragmentariska kompositioner ser de väldigt imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinationen av element med olika texturer ser original ut - till exempel matta och glansiga element i en mosaikpanel. Det kommer att se olika ut beroende på i vilken vinkel ljuset faller.

Bild
Bild
Bild
Bild

En komposition med inslag av smältande - bakat glas - kommer att se ganska djärvt och ovanligt ut. Det ser särskilt attraktivt ut i kombination med pärlemor, strass, bergskristall, samt smalt och andra typer av efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av mosaik kan du lägga ut inte bara abstrakta mönster utan också reproducera dukar av kända mästare, samt skapa dina egna mästerverk.

Rekommenderad: