Crassula "The Hobbit" (32 Bilder): Att Ta Hand Om Sorten Hemma, Särskilt Förökningen Av En Blomma Av Ett Blad

Innehållsförteckning:

Video: Crassula "The Hobbit" (32 Bilder): Att Ta Hand Om Sorten Hemma, Särskilt Förökningen Av En Blomma Av Ett Blad

Video: Crassula
Video: Crassula ovata GOLLUM Jade vs Crassula Ovata Hobbit CARE Propagation | MOODY BLOOMS 2024, Maj
Crassula "The Hobbit" (32 Bilder): Att Ta Hand Om Sorten Hemma, Särskilt Förökningen Av En Blomma Av Ett Blad
Crassula "The Hobbit" (32 Bilder): Att Ta Hand Om Sorten Hemma, Särskilt Förökningen Av En Blomma Av Ett Blad
Anonim

Crassula "The Hobbit" presenterades första gången av uppfödare i mitten av förra seklet, när R. Tolkiens berömda verk "Sagan om ringen" publicerades. Växten fick sitt ovanliga namn till ära för bokens hjältar. Ett annat namn på blomman är "Shrek's ears". Växten kallas populärt detta för att dess tjocka blad liknar öronen på seriefiguren med samma namn.

Bild
Bild

Beskrivning

Crassula tillhör växterna i familjen jävel. Detta är en ganska mångsidig art, som har cirka 300 sorter. Crassula "The Hobbit" anses vara en av de mest populära.

Växten är kompakt och har en genomsnittlig tillväxttakt. Utan kronformning liknar den snarare en bonsai, så den används ofta som en del av dekorativa kompositioner av flera succulenter. Bladen lockar uppmärksamheten hos omgivningen med sin form och nyans . Färgen på bladen är rik, smaragdgrön, ofta visas en rödaktig nyans vid spetsarna. Med långvarig exponering för solen blir färgningen av bladplattorna på baksidan röd.

Bild
Bild

Blommar hemma är ganska sällsynt ., men om du skapar en bekväm livsmiljö för Crassula, kan även de äldsta perennerna behaga rosa och vita miniatyrblommor samlade i blomställningar.

Bild
Bild

Hemma lever kulturen ganska länge - mer än 20 år.

Landning

Vid plantering av Crassula "Hobbit" bör särskild uppmärksamhet ägnas åt förberedelsen av substratet och valet av kruka. Du kan hämta jordblandningen i affären. Det är bättre att stanna kvar vid kompositionen avsedd för kaktusar och succulenter. Du kan dock göra underlaget själv från de tillgängliga komponenterna. Du måste ta:

  • 1 del arkjord;
  • 1 del flodsand;
  • 1 del gräs.
Bild
Bild

Alla komponenter kan monteras på ett miljövänligt ställe bort från stora vägar och motorvägar. Det är också nödvändigt att tillsätta lite krossat kol, zeolit och finkornig expanderad lera till den beredda blandningen. Alla komponenter måste först kalcineras på ett bakplåt i ugnen .- detta kommer att förstöra larverna av skadedjur, samt patogener av svamp-, virus- och bakterieinfektioner.

Bild
Bild

Ett avlopp måste placeras på botten av behållaren; det måste uppta minst en tredjedel av krukan. Används vanligtvis småsten eller expanderad lera … Detta är mycket viktigt, eftersom stillastående vatten leder till vattentäppning i jorden, och detta har den mest skadliga effekten på rotsystemets tillstånd och leder till att blad löper ut.

Bild
Bild

Rotsystemet på Crassula är ytligt, så det är bättre att välja en låg, men bred och platt kruka för växten . Det är i en sådan behållare att den tjocka kvinnan kommer att vara så bekväm som möjligt. Krukans diameter bör vara ungefär lika stor som kronan. Om det är mindre, kommer rötterna att vara trånga. Om du tar en större kruka kommer Crassula att växa och utvecklas mycket långsamt.

Bild
Bild

Tänk på att den mogna växten är ganska tung. Krukan måste vara stabil för att stödja det igenväxta trädet.

Behållaren kan vara gjord av vilket material som helst, men eftersom blomman ser väldigt imponerande ut och liknar en bonsai kommer den att se bäst ut i en keramik- eller lerbehållare . Om du vill kan du till och med hämta en speciell bonsai. Det finns också ett viktigt krav för crassula -krukor - de måste ha flera dräneringshål för att ta bort överflödig fukt från underlaget.

Bild
Bild

Vård

När du skapar optimala förhållanden kommer Crassula att glädja sina ägare i många år. Växten är väldigt krävande för bra belysning … Det bästa stället för det är fönstret söder eller sydväst. På en skuggig plats kommer en saftig också att utvecklas och växa fullt ut om du lägger den på ett väl upplyst ställe ett par timmar om dagen.

Var dock medveten om det med långvarig vistelse i skuggan på Crassula börjar "Hobbit" sträcka sig och faller sedan av bladen . Dessutom blir blomman bleknad och förlorar helt sin dekorativa effekt. I det här fallet kommer det att vara ganska svårt att återställa plantans utseende.

Bild
Bild

Den optimala temperaturen för Crassula, liksom för alla andra tjocka kvinnor, anses vara en bakgrund i intervallet 20-25 grader . På sommaren kan blomman tas ut till balkongen, terrassen eller verandan. På vintern (under viloperioden) kan du minska uppvärmningen till 10-15 grader. På vintern behöver växten svalka, bara i det här fallet kommer den att kunna ge full blomning på våren eller sommaren.

Bild
Bild

Om det inte finns någon kall period, ska du inte vänta på att knoppar ser ut, en sådan växt kommer bara att öka den gröna massan.

Succulenter, till vilka Crassula "The Hobbit" tillhör, stadigt tolererar korta temperaturfluktuationer . De klarar både skarpa droppar och stigningar, eftersom detta ofta händer i deras naturliga livsmiljö. De artificiellt uppfödda sorterna ärvde denna användbara kvalitet från sina förfäder.

Rummets luftfuktighet har praktiskt taget ingen betydelse för kulturen . Det tolererar väl både den torkade luften i metropolens lägenheter och den varma värmen på sommaren. En periodisk varm dusch kommer dock inte att skada ett grönt husdjur - från detta kommer bladen att återställa en blank glans och ljus färg.

Efter proceduren måste du skaka blomkrukan försiktigt så att alla droppar vatten rullar av bladplattorna. Växten måste torka ut i rummet. Om du utsätter det för solen kan vatten orsaka brännskador på bladens yta.

Bild
Bild

Beskärning

Om du tänker bilda en vacker, spektakulär krona, speciell uppmärksamhet bör ägnas åt beskärning … Om du vill få en förtjockad bagageutrymme måste du trimma sidoskotten ganska tidigt. För att ge kronan önskad form bör skotten regelbundet nypas och siktas ut med en ren, nästan steril beskärningssax. Platser för nedskärningar efter proceduren bör ströas med aktivt kol.

Bild
Bild

Du kan till och med forma crassula i en fantasistil, särskilt om du odlar växten som en del av en komposition eller som en del av en miniträdgård.

Vattning

Från oktober till de första tio dagarna i mars är det inte ofta nödvändigt att vattna Hobbit Crassula. Denna växt är därför infödd i öken- och halvökenområden, därför det går ganska lätt igenom en tillfällig torka … Succulenter ackumulerar fuktreserver i bladen, därför att även om växten av någon anledning glömts att vattna, förblir den vid liv, även om bladens elasticitet och förlorar.

Bild
Bild

Under perioden med aktiv tillväxt (under den varma årstiden) är det nödvändigt att vattna det gröna husdjuret oftare - en gång var 10-14 dagar, när jordkoman torkar ut. Det översta lagret av substratet ska torka med cirka 50%. Om jorden inte torkar ut under denna tid, bör dräneringen kontrolleras: den är förmodligen igensatt och har upphört att tillåta överflödig fukt att passera.

Om hög luftfuktighet ständigt upprätthålls i grytan finns det risk för skador på maneterna genom svampröta eller mögel . Detta kan döda växten på nolltid. För vattning måste du använda mjukt, sedimenterat vatten vid rumstemperatur. Källa eller filtrerat vatten kan dock också fungera.

Bild
Bild

Överföra

Då och då måste Crassula "Hobbit" transplanteras. Unga växter transplanteras varje år … Krukan för varje efterföljande transplantation bör vara 1-2 cm bredare än den föregående. Vuxna växter transplanteras vart tredje år, och endast jordmaterialet behöver bytas ut, krukan kan lämnas densamma. När du transplanterar bör du inspektera rotsystemet så noggrant som möjligt, ta bort skadade rötter och klippa av för länge, och glöm inte att strö ut snitten med krossat kol.

Bild
Bild

Gödsel

Alla feta kvinnor behöver matning. Som gödningsmedel kan du använda färdiga butiksberedningar skapade speciellt för kaktusar och succulenter . Under perioden med aktiv tillväxt (på sommaren, våren och hösten) bör gödsling utföras två gånger i månaden, på vintern bör de minskas eller till och med tas bort helt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra nyanser

Vid brott mot reglerna för växtvård vissa problem kan uppstå.

  • Om bladen förblir mjuka även efter vattning indikerar detta direkt ett överskott av fukt. I detta fall bör du ta bort crassula från marken, klippa av alla ruttna rötter och skölj dem under rinnande vatten. Därefter transplanteras växten i en ny kruka fylld med färsk jordblandning och befruktas med karbendazim, varefter den lämnas på ett väl upplyst ställe och vattnas först efter återhämtning. Observera att ljuset ska vara starkt, men diffust.
  • Två gånger om året är den tjocka kvinnan ändra lövverk så att bladfall kan orsakas av naturliga processer. Om det är fördröjt har växten sannolikt inte tillräckligt med vattning eller fuktas med för kallt vatten.
  • Avbrytande av blomväxt kan förknippas med en attack av skadedjur, men oftast händer detta när man planterar en gröda i en för liten och smal kruka.
  • Ofta fallande träd uppstår på grund av en felaktigt vald behållare. I det här fallet kan rotsystemet inte lokaliseras normalt. För att undvika skador på växten bör en tung kruka väljas för den.
  • Utseendet på bruna fläckar på bladplattor - ett tydligt tecken på en svampinfektion. I detta fall krävs drastiska åtgärder med hjälp av fungicidpreparat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Crassula "The Hobbit" kan förökas på olika sätt: blad, sticklingar, dela busken, samt luftrötter … Frömetoden används också ofta, men det här är en ganska komplex och lång process. Faktum är att Crassula "The Hobbit" blommar ganska sällan hemma, så det är inte lätt att få sina frön. De kan dock köpas i vilken specialaffär som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröna läggs ut på våt mark, strö lätt med jord, täckt med glas eller plastfolie (detta är nödvändigt för att skapa en växthuseffekt). Så snart plantorna dyker upp bör de transplanteras i separata små krukor.

Bild
Bild

Det enklaste sättet att reproducera är genom sticklingar . För att göra detta, skär sticklingar 8-10 cm i storlek från grenarna, skölj dem under rinnande vatten tills saften släpps ut, torka dem något under naturliga förhållanden, ta bort de nedre bladen och lägg dem i ett kärl med vatten, lägg helst till en tablett aktivt kol där (detta förhindrar ruttnande). Så snart rötterna dyker upp kan skottet transplanteras i en behållare med jord för ytterligare rotning.

Bild
Bild

Ofta rotar löv som har fallit från Crassula själva och ger nya skott. Men i detta fall är bildandet av en ny växt mycket långsammare än när man använder sticklingar.

Sjukdomar och skadedjur

Hobbitfettkvinnan är resistent mot sjukdomar och skadedjur infekterar mycket sällan denna växt. Ändå kan man inte vara 100% försäkrad mot problem.

Av skadedjur betraktas spindelmiten som den feta kvinnans främsta fiende . Den livnär sig på växtens vitala saft, vilket leder till dess vissnande. Dessutom blir denna parasit ofta bärare av svampinfektioner, såsom gråröta. I detta fall bör åtgärder för att återuppliva blomman vidtas så snabbt som möjligt.

Bild
Bild

En annan insekt som Crassula kan stöta på är mjölk . Du kan identifiera det med det klibbiga vadderade spåret som det lämnar efter sig på plåtarna.

Bild
Bild

För att bli av med insekter måste du behandla blad och stjälkar med en lösning av tvätttvål tills alla aggressorer är helt eliminerade. Om dessa åtgärder är ineffektiva bör insekticidlösningar användas.

Bild
Bild

De mest effektiva är Aktellik och Fitoverm.

Rekommenderad: