Varför Blommar Inte Pelargon Hemma? Hur Får Man Pelargonium Att Blomma Hemma? Hur Ska Man Ta Hand Om Inomhus Pelargoner Så Att De Blommar Rejält?

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blommar Inte Pelargon Hemma? Hur Får Man Pelargonium Att Blomma Hemma? Hur Ska Man Ta Hand Om Inomhus Pelargoner Så Att De Blommar Rejält?

Video: Varför Blommar Inte Pelargon Hemma? Hur Får Man Pelargonium Att Blomma Hemma? Hur Ska Man Ta Hand Om Inomhus Pelargoner Så Att De Blommar Rejält?
Video: Pelargoner 5 knep från pelargonproffsen för att få vackert blommande pelargoner 2024, April
Varför Blommar Inte Pelargon Hemma? Hur Får Man Pelargonium Att Blomma Hemma? Hur Ska Man Ta Hand Om Inomhus Pelargoner Så Att De Blommar Rejält?
Varför Blommar Inte Pelargon Hemma? Hur Får Man Pelargonium Att Blomma Hemma? Hur Ska Man Ta Hand Om Inomhus Pelargoner Så Att De Blommar Rejält?
Anonim

Inomhus pelargon är mycket uppskattat av trädgårdsmästare på grund av ljusheten i de eleganta blomställningarna och blomningstiden, som börjar i mars och slutar i november. Men om erfarna blomodlare vet hur man uppnår riklig blomning, är det ibland svårt för en oplyst man på gatan att förstå vad man ska göra om växten inte blommar.

Låt oss ta en titt på de möjliga orsakerna och fokusera på grooming-metoder som kan främja frodig och långvarig blomning. Låt oss börja med att pelargonen vi är vana vid i verkligheten har namnet pelargonium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Pelargonium och pelargon är inte synonymt med samma växt. Faktum är att pelargonium tillhör familjen Geranium, men det är en separat växtart. Det är hon som växer i husets inomhusförhållanden och dekorerar fönsterbrädorna med ljusa och frodiga blommor. Geranium växer på gatan och dekorerar rabatter.

Bild
Bild

I grund och botten är pelargonium och pelargon besläktade växter . Geranium växer i olika klimat (till exempel i tropikerna, tempererade klimat och till och med på bergssluttningar). Blad och stjälkar är desamma som pelargonium. Dessutom är båda typerna av pelargon fotofila och inte alltför pretentiösa i sin vård. De utstrålar en behaglig doft.

Skillnaderna är i blommornas form och storlek. I pelargonium är de större och mer magnifika, i pelargoner är de mer som fält, även om deras form är mer perfekt och symmetrisk i jämförelse med pelargonium.

Samtidigt älskar hon vård väldigt mycket och är rädd för kylan . Om pelargon känns bra utomhus, måste pelargonium tas bort i värmen från gatan för vintern.

Således anpassar sig en vild växt till naturliga förhållanden, och det vi odlar på fönsterbrädorna hemma kräver vår uppmärksamhet och omsorg. Med tanke på att namnet "pelargon" är mer bekant för alla, kommer vi att använda det vidare i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga orsaker

I de flesta fall är nyckelfaktorn som får pelargon att framstå som frisk men inte blommar, ett brott mot reglerna för vård av blomman. Det här skulle kunna vara:

  • fel val av jord;
  • olämplig kruka;
  • kränkning av bevattningsregimen eller dess fullständiga bristande efterlevnad;
  • göra förband som inte är lämpliga för blomman;
  • ignorerar trimmer eller utför dem felaktigt;
  • sjukdomar i rotsystemet, inklusive rötskador;
  • attack på växten av små insekter;
  • fel val av belysning i rummet där pelargonen finns;
  • brist på viloperiod, vilket är nödvändigt.
Bild
Bild

Korrekta häktningsvillkor

För att en blomma ska glädja hushållsmedlemmar med riklig blomning är det nödvändigt att skapa bekväma förutsättningar för dess tillväxt och utveckling. Någon tror att för att bestämma det bästa stället måste du flytta blomman med krukan runt lägenheten. Det kommer dock att vara mest korrekt att börja med alla förutsättningar som är nödvändiga för blomman . Till exempel är vi vana vid att sätta blomkrukor där det är bekvämt för oss, men som praktiken visar växer växten oftare på fönsterbrädor, vars fönster har utsikt över solsidan.

Kapacitet

Geranium svarar på krukans storlek. Till exempel kan den ha stora, kraftiga löv och blomstrande tillväxt i en rymlig kruka. Men det betyder inte komfort - för blomning behöver den en mindre behållare . Om det inte finns något hemma är det bättre att plantera två blommor i en kruka.

I en konkurrenskraftig miljö kommer de inte att ha tid att ägna krafter åt löv ensamma, och därför kommer blomning att vara ett obligatoriskt steg i utvecklingen.

Grytan kan vara plast eller keramik.

Bild
Bild

Jorden

För att växten ska få rätt näring måste substratet bestå av torv och lövmark, humus, sand och torv. Jordblandningen ska vara lös, neutral eller lätt sur (pH 6) . Du kan lägga till lite kol till det.

Du kan också lägga hackad mossa eller humus på butiksunderlaget. Torv behövs för att bibehålla fukt.

Bild
Bild

Belysning

Utan tillräckligt med ljus kommer pelargonerna inte att blomma rikligt. Stående på en skuggig plats växer den och slänger inte ut knopparna, och om den blommar håller den inte länge. Naturligtvis, även om växten är mättad med solljus, kommer den inte att blomma året runt. Detta är dock den typ av färg som ofta måste organisera hjälp (konstgjord) belysning . Under dessa förhållanden blommar pelargon under mycket lång tid (lite mindre än ett helt år).

Växten kan njuta av solen länge, men i värmen kan direkt solljus skada den.

Brist på ljus påverkar lövfärgens ljusstyrka och förkortar blomningstiden. Därför är det värt att välja en ljus plats i rummet för blomman.

Om det behövs kan du kompensera för bristen på ljus med fytolampor (fytolampor) eller lysrör, så att blomman inte slösar bort sina juicer på jakt efter solen, sträcker sig i tillväxt och bromsar utvecklingen.

Bild
Bild

Vattning

Växten behöver mjukt, rent vatten vid rumstemperatur. Den ska inte innehålla skadliga föroreningar och salter av tungmetaller. Olämpligt för bevattningsvatten från elnätet med en smaklös lukt. Innan pelargonerna vattnas måste vattnet försvaras eller filtreras. Någon tror att det kan kokas.

Det är omöjligt att bevattna med is och kallt vatten: detta kan orsaka ruttnande av rotsystemet och en förutsättning för sjukdom. Hårt vatten är skadligt för pelargoner, detta manifesteras av förlusten av mättnad av den gröna färgen i lövverket och utseendet av saltavlagringar på markytan.

Vattna pelargoner för ett överflöd av blomning bör doseras för att förhindra rotröta. För en jämn fördelning av vatten över marken är det nödvändigt att använda en behållare med en smal hals. Det är bättre att hälla vatten längs väggarna. Vattning bör utföras efter behov; för detta kontrolleras markfuktigheten till en tjocklek av 1 cm . Om lagret med torr jord är mer än 1 cm är det dags att vattna. Stagnation av vatten är kategoriskt oacceptabelt, liksom användningen av rostig vätska.

Bild
Bild

Toppdressing

Gödslingens betydelse kan inte underskattas. Den aktiva perioden för tillväxt och utveckling av inomhus pelargon anses vara tiden från tidig vår till sensommar. Det är under denna period som det är nödvändigt att ge växten användbara mikroelement i rätt, men inte överdriven volym, så att den kan svara med ett överflöd av frodiga blomlock.

Du kan uppnå en ljus och frodig blomning med ett mineralkomplex av hackat bananskal, dränkt i vatten och förvarat på en varm plats i ett par dagar.

Denna infusion används efter vattning av växten, att inte glömma att gödningsmedel appliceras uteslutande på fuktig jord.

Med tanke på att pelargon är mycket känsligt för jod och inte blommar utan det, kan du mata det med gödselmedel gjord av jod och väteperoxid. En droppe jod (med ett lätt underskott på 3) och 10 droppar peroxid tas per liter filtrerat varmt vatten. Alla blandas och appliceras på jorden för att undvika att falla på lövverket. För att öka antalet blomställningar är en borsyralösning, som späds ut med varmt vatten, också perfekt. När det gäller organiskt material tolererar pelargon det kategoriskt inte.

Bild
Bild

Temperaturregim

Hem pelargon är rädd för kylan, det bromsar tillväxten och bildandet av en buske, när temperaturen i rummet där den ligger inte når +12 grader. Geranium reagerar på förändringar i rumstemperatur och kan uppleva stress när den sjunker kraftigt, såväl som drag. Detta kan förklara frånvaron av blommor med ett till synes hälsosamt utseende.

För att växten ska slappna av och släppa blommstjälkar måste du eliminera alla sprickor eller ordna om växten till en ny plats.

Bild
Bild

Vintrar

Geranium är en växt som är extremt känslig för höga temperaturer på vintern. Hon kan protestera mot henne genom att släppa löv och knoppar. Detta gäller särskilt för blommande pelargoniumsorter.

Trots att växten kan blomma mycket länge behöver den vila, därför måste du skapa bekväma förutsättningar för detta. Annars kommer blomman inte att orka bilda nya och starka knoppar.

Oavsett hur mycket du vill vänta på nya blommor, kan den biologiska klockan inte luras. Vanligtvis minimerar växten, efter blomningens slut, resurskostnaderna och sparar därmed energi för återupptagandet av tillväxt och utveckling efter vila. Det är nödvändigt att beskära genom att klippa av alla peduncles och löv som har börjat blekna. Florister klämmer av dem och lämnar bara utskjutande rötter.

Därefter tas krukväxten bort till en sval och svagt upplyst plats, till exempel på en fönsterbräda, som ligger på norra sidan av ett hus eller en lägenhet. Minska gradvis vattningsfrekvensen och mängden vatten som används. Gödningsmedel appliceras inte under denna period, men de övervakar blommans tillstånd och förhindrar att den vissnar från överflödig fukt och torkar ut med dess brist.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Du kan få pelargonerna att blomma hemma med frodiga paraplyer genom att beskära i tid. Vart i det är viktigt att följa regeln om regelbundenhet … Långa pauser mellan resterna ska inte tillåtas. Om det görs i tid kommer detta att orsaka utseendet på laterala stjälkar och bildandet av nya blomställningar på dem. Dessutom kommer snabb beskärning att säkerställa blomningen, för utan hennes hjälp kommer växten inte att ge sidoskott.

Beskärning desinficerade instrument till exempel en prästkniv. Snittet utförs över bladnoden, som vetter mot buskens utsida. Detta gör att de växande skotten kan växa till en frodig krona utan att störa varandra.

Valet av skärplatsen är inte av misstag: skotten bildas av vilande knoppar i knölar, och därför är det inte nödvändigt att lämna en stor längd internoder.

Snittställen behandlas omedelbart med krossat kol (eller krossad tablett med aktivt kol). Använd i extrema fall kanelpulver. Du måste nypa pelargoner efter var fjärde knopp.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller sjukdomar i rotsystemet är de förknippade med överskott av vatten och brist på ett dräneringsskikt . Orsaken till svampens utseende är ett överskott av fukt. I det här fallet måste du ta bort växten från potten och skära av alla drabbade delar av rötterna. Dessutom kan du inte göra utan att behandla dem med en fungicid. Ibland slutar lösningen på problemet med att transplantera växten i en ny kruka med färsk näringsjord.

Det är viktigt att ta hand om luftning av rummet, eftersom frisk luft är ett bra förebyggande medel mot många växtsjukdomar.

Geranium blommar inte hemma när den är sjuk med en bakterie eller ett virus . Orsaken till avsaknaden av vackra blommaparaplyer kan också vara attack av små skadedjur (till exempel bladlöss, vitfluga, spindelmider, nematoder, rotmaskar, sniglar). För att bli av med skadedjur, behandlas växten med olika kemikalier (de är olika för olika typer av skadedjur).

Rekommenderad: