Hur Man Transplanterar Julstjärna Efter Köpet? Behöver Jag Transplantera Det Direkt? Transplantera En Blomma På Vintern Hemma. Hur Ska Man Ta Hand Om Honom Efter Transplantation?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Transplanterar Julstjärna Efter Köpet? Behöver Jag Transplantera Det Direkt? Transplantera En Blomma På Vintern Hemma. Hur Ska Man Ta Hand Om Honom Efter Transplantation?

Video: Hur Man Transplanterar Julstjärna Efter Köpet? Behöver Jag Transplantera Det Direkt? Transplantera En Blomma På Vintern Hemma. Hur Ska Man Ta Hand Om Honom Efter Transplantation?
Video: Bra att veta för fackhandeln: julstjärna som snittblomma 2024, April
Hur Man Transplanterar Julstjärna Efter Köpet? Behöver Jag Transplantera Det Direkt? Transplantera En Blomma På Vintern Hemma. Hur Ska Man Ta Hand Om Honom Efter Transplantation?
Hur Man Transplanterar Julstjärna Efter Köpet? Behöver Jag Transplantera Det Direkt? Transplantera En Blomma På Vintern Hemma. Hur Ska Man Ta Hand Om Honom Efter Transplantation?
Anonim

Julstjärna är en dekorativ inomhusbuske som inte är högre än 40 cm. Växter med små gulgröna blomställningar omgivna av stora skivor har ett magnifikt utseende, för vilket julstjärna är favoriten hos många blomsterodlare. Att odla en blomma med otrolig skönhet är inte så svårt, även om det finns regler som är gemensamma för alla sorter. Transplantationsreglerna bör följas strikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantationstid

Transplantation är ett viktigt förfarande i en växt, som i hög grad avgör dess hälsa. En transplantation krävs om blomkrukan har blivit liten och rötterna har tagit all plats, vid ett dåligt substrat är det också nödvändigt att transplantera växten . Det är absolut nödvändigt att transplantera kulturen efter köpet. I detta fall är det viktigt att observera perioden. Så hemma rekommenderas julstjärna att transplanteras på våren varje år. Blomning sker på vintern, och på vintern krävs transplantation endast när det är absolut nödvändigt.

Bild
Bild

Med början av våren slutar blomningen och busken är vilande i 1, 5 månader, så denna period är den mest gynnsamma för transplantation. Det vill säga, i mitten av mars utförs proceduren, och inom två veckor vänjer blomman sig vid de nya förhållandena.

Om växten just har hämtats från affären kan den inte omedelbart transplanteras till en ny kruka . Låt provet anpassa sig inom 3-4 veckor, och först efter det kan det transplanteras till ett nytt substrat. Efter att ha köpt en blomma bör en speciell blandning beredas: vi kombinerar 4 delar humus, 2 delar blad, 2 delar gräs och lite sand.

Bild
Bild

Redan före transplantation bör en inköpt buske ge bekväma förutsättningar för anpassning. För detta måste det nya husdjuret placeras på en fönsterbräda och skyddas från drag. Den mest gynnsamma temperaturen för framgångsrik missbruk är minst 16 grader. Om en ny hyresgäst börjar falla sönder ett par veckor efter köpet betyder det att han behöver nya förutsättningar för en vilande period. Detta fenomen uppträder vanligtvis om blomman köps i december.

Bild
Bild

Vi transplanterar steg för steg

Följ stegen nedan när du planterar om en växt.

  1. Plocka upp en ny blomkruka med parametrar som är minst en centimeter större än den föregående.
  2. Lägg ett 3 cm avlopp på botten. Du kan använda grus, expanderad lera eller småsten.
  3. Fyll sedan i det mellersta lagret av substratet.
  4. Ta försiktigt bort blomman genom att flytta den från den förra behållaren och lägg den i den förberedda krukan tillsammans med jordklumpen. Försök att undvika trauma i rotsystemet.
  5. Fyll i det återstående utrymmet med ytterligare jord.
  6. Placera ett genomskinligt lock ovanpå busken. Detta förfarande är utformat för att framkalla hög luftfuktighet. Ta inte bort locket på två månader - under denna tid har rötterna tid att anpassa sig till den nya mängden jord. Du måste öppna detta skydd dagligen så att jorden inte ruttnar.
Bild
Bild

I öppen mark

För sommarperioden föredrar många odlare att plantera en blomma i öppen mark. Fram till början av hösten kan julstjärnan vara utomhus. Transplantation till en rabatt utförs enligt följande:

  • en tomt på södra sidan väljs ut;
  • jorden befruktas med alla mineralblandningar för blommande växter;
  • genom omlastning transplanteras busken till önskad plats.
Bild
Bild

Att odla grödor på det öppna fältet på sommaren har sina egna egenskaper. Till exempel appliceras befruktning två gånger i månaden och vattning utförs endast i fuktig jord, annars kan rötterna brännas. Samtidigt är det viktigt att inte överflöda kulturen.

Växten som transplanteras till platsen måste också täckas med en transparent lock. Dessutom rekommenderar trädgårdsmästare att använda ett gödselmedel med långsam frisättning när de växer, så underhållet blir mycket enklare.

Bild
Bild

Vård

Efter transplantation händer det ofta att busken inte rotar sig på en ny plats. Kanske ligger orsaken till trauma mot rotsystemet under transplantationen eller i bildandet av förruttnande processer. I dessa fall måste "rörelse" -proceduren upprepas, och innan dess ska rötterna sänkas till "Kornevin", kommer denna komposition att säkerställa en korrekt utveckling av rotsystemet. Om blomman inte återupplivades kan du försöka odla en ny skott från sticklingarna.

Bild
Bild

En annan orsak till dålig anpassning av kulturen till nya förhållanden kan vara bristande efterlevnad av vårdreglerna. Erfarna blomsterodlare ger råd om hur man vårdar julstjärna på rätt sätt.

Var särskilt uppmärksam på belysning . Under påverkan av direkta ultravioletta strålar kan brännskador bildas på bladen, blommornas ljushet förloras, ibland efter sådan exponering återställs inte den tidigare färgglada färgen. Därför rekommenderas att placera en behållare med en växt på östra eller västra sidan. Det är viktigt att ljuset sprids, så det kommer inte vara överflödigt att fylla på ytterligare enheter. Dessutom kommer en speciell fytolamp att kunna hjälpa blomsterhandlaren.

Bild
Bild

Det är viktigt att övervaka luftfuktigheten . För god utveckling bör denna indikator observeras inom 60-70%. Daglig sprutning av den ovanjordiska delen hjälper till att säkerställa en gynnsam luftfuktighet. Ett annat alternativ är att placera en behållare med vatten nära krukan: en dekorativ fontän eller en luftfuktare för hushåll.

Bild
Bild

En annan regel är att undvika plötsliga temperaturförändringar . Den konstanta temperaturen bör begränsas till 16-27 grader över noll. Det mest bekväma temperaturområdet är 20-24 grader.

Bild
Bild

En viktig period i en växts liv är blomning . Under detta tillstånd rekommenderas det inte att plantera om julstjärnan, du måste vänta tills provet har bleknat. En gynnsam temperatur under viloperioden är från 12 till 14 grader.

Bild
Bild

Var noga med att följa reglerna för vattning . På sommaren bör proceduren utföras ofta, mängden vatten är riklig. Det är viktigt att inte torka jorden. På vintern räcker det att vattna växten en gång var 3-4: e vecka. Samtidigt måste vattnet vara rent och sedimenterat, temperaturen är 30 grader. Uppvärmning av vatten i en mikrovågsugn eller på en spis är tillåten.

Bild
Bild

Blomman kan inte befruktas omedelbart efter transplantationen . Resten av tiden behöver växten utfodring. Efter blomningen appliceras gödselmedel högst en gång i månaden. På våren och hösten är mineralkomplex lämpliga för detta, på sommaren rekommenderas att använda en svag mulleinlösning, och på vintern kan du använda en kaliumblandning för prydnadsväxter.

Bild
Bild

Beskärning av blommor görs omedelbart efter blomningstiden . Tillväxten av julstjärna är ganska intensiv, och därför måste den beskäras i mars-april. Samtidigt elimineras stjälkarna, bara decimetergröna stavar finns kvar i grytan. Beskärningsförfarandet avslutas med vattning och riklig sprutning. Efter 1-1,5 månader börjar nya skott kläckas, varav högst 6 av de starkaste ska lämnas och resten ska tas bort igen. Förresten, klippta skott kan rotas i marken och därmed multiplicera blomman.

Bild
Bild

Rekommendationer

Erfarna trädgårdsmästare ger några fler tips om hur man odlar en vacker frisk blomma hemma.

Välj livskraftiga exemplar i butiken inledningsvis . Det bör inte finnas någon förpackning på en sådan växt, krukväxtsubstratet ska vara måttligt fuktigt, stjälkarna ska ha en jämn färg utan fläckar och ränder, bladen ska växa på alla sidor av stjälkarna, ha en ljusgrön färg utan tecken på vissnande. Blommorna på en hälsosam växt är insvept i gröngula knoppar, och skivorna är rena och inte pollinerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att minimera den skadliga effekten av att transportera växten från affären till hemmet så mycket som möjligt . För att göra detta måste blomman förpackas i tjockt omslagspapper i flera lager, utan att pressa skivorna, och lindas med en trasa ovanpå. Kan enkelt packas i en låda. Ju mindre tid anläggningen tillbringar i kylan, desto snabbare vänjer den sig vid nya förhållanden. Hemma måste du packa upp den direkt.

Bild
Bild

Glöm inte julstjärna är en giftig kultur , och därför är det absolut nödvändigt att utföra transplantationer och andra manipulationer med gummihandskar.

Bild
Bild

Det är också viktigt att skydda barn och djur från den farliga blomman så mycket som möjligt.

För information om hur och när man ska transplantera en julstjärna korrekt, se nästa video.

Rekommenderad: