Hur Transplanteras En Violett? Steg-för-steg-transplantation Av Rumsfioler Hemma? Kan Du Transplantera Den I December? Kan Du Transplantera Blommande Saintpaulia Till En Annan Kruk

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras En Violett? Steg-för-steg-transplantation Av Rumsfioler Hemma? Kan Du Transplantera Den I December? Kan Du Transplantera Blommande Saintpaulia Till En Annan Kruk

Video: Hur Transplanteras En Violett? Steg-för-steg-transplantation Av Rumsfioler Hemma? Kan Du Transplantera Den I December? Kan Du Transplantera Blommande Saintpaulia Till En Annan Kruk
Video: Scientists Want to Transplant a Human Head, Here's Why That's a Bad Idea 2024, Maj
Hur Transplanteras En Violett? Steg-för-steg-transplantation Av Rumsfioler Hemma? Kan Du Transplantera Den I December? Kan Du Transplantera Blommande Saintpaulia Till En Annan Kruk
Hur Transplanteras En Violett? Steg-för-steg-transplantation Av Rumsfioler Hemma? Kan Du Transplantera Den I December? Kan Du Transplantera Blommande Saintpaulia Till En Annan Kruk
Anonim

Saintpaulia är en av de mest populära växterna för heminredning - den är väldigt vacker och ställer inte höga krav på vårdfrågor. För framgångsrik utveckling och naturligtvis riklig blomning måste den dock transplanteras i tid enligt ett antal regler. Det är värt att nämna direkt att bland trädgårdsmästare är Saintpaulia också känd som Usambara -violen, så detta namn kommer oftast att visas nedan.

Orsaker

Vad en violett behöver transplanteras, kan en trädgårdsmästare ofta avgöra genom att helt enkelt titta på jordens och plantans tillstånd. Till exempel indikerar utseendet av ett vitaktigt lager på jordytan att trädgårdsmästaren överdrev det med införandet av mineralgödsel och deras koncentration överskred normen. Dessutom berövas sådan jord den erforderliga luftgenomsläppligheten. Som du kanske gissar negativa konsekvenser för Saintpaulia kommer inte att låta dig vänta, så det är bättre att transplantera växten.

Jord med hög surhet och brist på näringsämnen är också en betydande orsak. Uzambara -violetten kräver också en transplantation när stammen är bar i sin nedre del på grund av torkning av de nedre bladen.

Bild
Bild

Om antalet gamla rötter har ökat till ett sådant tillstånd att jordkoma är praktiskt taget osynlig, måste Saintpaulia transporteras till en mycket större kruka. Du kan uppskatta närvaron av ledigt utrymme för rötter genom att lyfta växten vid bladen och frigöra den från behållaren.

En gammal violett med en lång, och viktigast av allt, bar stam, måste transplanteras, eftersom blomman i detta tillstånd inte får tillräckligt med näringsämnen . På en ny plats fördjupas nödvändigtvis en vuxen Saintpaulia.

Under processen måste stammen rengöras från alla löv och sticklingar, förutom några unga rader överst. Rötterna förkortas till en längd som passar den nya krukan.

Den violetta behöver också en partiell transplantation när den behöver delas med den unga tillväxten. Här pratar vi dock om separationen av unga rosetter, vars ark redan har nått storleken på ett tio-kopeck-mynt och meddelat tillväxtpunkten. I det här fallet tas behållarna av liten storlek - plastkoppar med en volym på 80 till 100 milliliter kommer att räcka. Jordblandningen ska vara lätt, innehållande torv. En övervuxen violett är lättast att transplantera utan barn.

I vilket fall som helst måste inomhusblommor transplanteras årligen för att förbättra den övergripande utvecklingen . All jord börjar kaka med tiden och förlorar viktiga element, så att ersätta en kruka med jord är mer troligt ett hälso- och förebyggande förfarande.

Bild
Bild

Transplantationstid

Experter rekommenderar inte att plantera om den violetta sommaren eller vintern. På vintern är det för lite ljus, och på sommaren är temperaturen för hög. Ett förfarande som utförs, till exempel i december, kommer att leda till att blomman inte rotar sig väl och sedan börjar uppleva blomningsproblem. De mest gynnsamma dagarna för transplantation är maj . Det kan genomföras på hösten, men i november kommer det redan att behövas ytterligare belysning i form av speciella fytolampor eller vanliga glödlampor. Vissa odlare håller också koll på månkalendern och planerar en transplantation. till den växande månen.

Specifikationerna för att arbeta med blommande saintpaulia bestäms beroende på den befintliga situationen. Om växten väntar på en planerad årlig transplantation eller trädgårdsmästaren inte är nöjd med krukans storlek, är det bättre gör inte detta under blomningen, men vänta tills det tar slut . Eftersom knopparna och deras öppning är framgångsrika betyder det att växten känns bra och kan vänta en längre period.

Bild
Bild

Om situationen är kritisk, till exempel att jorden har surgjorts eller skadedjuren har förökat sig, måste du agera omedelbart. Mest troligt kommer blomningen att sluta, men den violetta kommer att räddas.

Du kommer att behöva använda metoden för omlastning av ett jordkoma, efter att tidigare ha klippt av alla knoppar. Marken måste fuktas något för att undvika att vätska kommer på bladen. Många nybörjare är intresserade av om det är tillåtet att transplantera Saintpaulia direkt efter köpet. Det finns inget behov av detta, men anpassningsprocessen är viktig. Den köpta blomman bör undersökas noggrant och befrias från torra blommor och skadade löv. Oöppnade knoppar måste tas bort därefter.

De första dagarna kräver violen inte ens vattning eller matning - du måste vänta tills jorden är helt torr . Därefter ska den violetta överföras till en kruka av lämplig storlek och täckas med plastfolie eller polyeten, vilket skapar ett slags växthus. Detta material kan tas bort på en och en halv vecka.

Rent generellt, transplantation efter köp är fortfarande nödvändigt för att skapa en mer näringsrik och användbar jordblandning . Hemma rekommenderas att kombinera torv med hög myr och ett bakpulver, till exempel vermikulit. Den resulterande substansen kommer att vara måttligt lös och inte alltför sur.

Bild
Bild

Urval av jord och kruka

För att transplantationen ska lyckas måste du välja en kruka med önskad storlek och färsk näringsblandning. Marken köps antingen från en trädgårdsbutik eller kombineras självständigt. Det andra alternativet används bäst när man odlar sällsynta sorter av Saintpaulia.

För att skapa en jordblandning behöver du 2 delar torvmark, 1 del sand, 1 del humus och hälften av en del gräs. Du kan lägga till 30 gram fosfatgödselmedel och en tesked benmjöl omedelbart. Efter blandning av komponenterna måste jorden steriliseras genom att ta bort den i ett par timmar, kalcineras i ugnen eller värma upp i ett vattenbad. Användningen av blandningen för transplantation är endast möjlig den fjärde dagen.

Om blandningen köps i en butik, bör den övervakas att den har en låg surhet och luftstruktur och är också lös. Den optimala krukan är gjord av plast och överskrider parametrarna i den föregående med 2-3 centimeter. Se till att ha hål i botten för att bli av med överflödig fukt . När det inte finns möjlighet att köpa en annan kruka, bör du rengöra den som redan har använts. Behållaren tvättas från saltavlagringar och behandlas sedan med en manganlösning.

Efter att ha förberett grytan bör små stenar, expanderad lera eller lerfragment läggas ut på botten och bilda ett dräneringsskikt. Experter rekommenderar att lägga ut vermikulit i botten och passera genom vilka tunna rötter inte kommer att uppleva några svårigheter . Detta följs av ett lager lerskärvor eller expanderad lera - de ansvarar för att släppa ut vatten.

Bild
Bild

Hur transplanteras korrekt?

Hemma kommer transplantation av en violett att visa sig på två huvudsakliga sätt: genom omlastning eller byte av jordblandningen, helt eller delvis. Det är i alla fall viktigt att följa instruktionerna steg för steg. Ungefär en vecka före transplantationen minskar vattningen av Saintpaulia, vilket gör det möjligt att torka rötterna och underlätta deras transport. Helst vid transplantation förändras både blomkruka och jorden för Saintpaulia.

Processen börjar med förvärv av en ny behållare och en användbar blandning för blommande inomhusperenner, som, som redan nämnts, kan göras för hand. Vid denna tidpunkt förbereds violetten gradvis för transplantation.

Efter avslutad procedur är det nödvändigt att ge blomman möjlighet att vänja sig vid de nya förhållandena och ge full vård.

Bild
Bild

Omlastning

Omlastningsmetoden rekommenderas mest för violer med ett svagt eller ofullständigt bildat rotsystem. Det används också när unga skott först grodde och sedan plötsligt började dö. Saintpaulia avlägsnas från behållaren tillsammans med en jordklump på rötterna och överförs helt enkelt till en större kruka.

Det är viktigt att placera Saintpaulia så att jordens koma och den nya jorden sammanfaller. Tomrummen som har uppstått i blomkrukan är fyllda med färsk jord.

Överföring används oftast antingen i nödsituationer eller för att separera små barn och ett kraftigt igenvuxet uttag . För att förenkla proceduren kan du använda en intressant teknik för att använda en gammal kruka. Först fylls en ny större behållare med dränering och en liten portion färsk jord. Sedan är den gamla grytan helt insatt där och uppradad i mitten.

Det fria utrymmet mellan krukorna är fyllt med jord, och väggarna tappas för en kvalitetsförsegling. Därefter avlägsnas den gamla krukan, och en violett med en jordklump kan försiktigt placeras i den resulterande fördjupningen.

Bild
Bild

Byte av mark

Hemma blir det inte mindre bekvämt att transplantera en blomma genom att byta ut jorden. Byte av jordblandning kan vara delvis eller fullständigt. Det första fodralet är mer lämpligt för miniatyrblommor. Det räcker bara med att ta bort det översta lagret av jorden och fylla på med färsk jord. Det finns ingen anledning att byta kruka. Med en fullständig ersättning av jorden fuktas den främst med hög kvalitet med hjälp av en sprayflaska.

Därefter tas saintpaulia från utloppet och tas ur potten. Dess rötter måste sköljas noggrant under kranen för att rensa bort överflödig jord. Växten torkas naturligt på en servett i flera minuter. Om ruttna eller till och med döda delar hittas på rötterna måste de tas bort. De platser där växten gick sönder eller där rötterna skars av måste behandlas med en krossad tablett med aktivt kol.

I botten av tanken bildas ett dräneringsskikt av småsten och lerbitar, som omedelbart strös med jordblandning. Den violetta placeras snyggt i en kruka på en jordglid, och allt ledigt utrymme fylls gradvis med färsk jord. Marknivån måste nå utloppets början så att både den och en del av rotsystemet ligger på ytan . Förresten, om ett stort antal rötter togs bort under transplantationen, borde nästa kruka inte tas mer, men ännu mindre av hela storleken.

Ett komplett jordbyte väljs när Saintpaulia har stopp i utvecklingen, jordens surhetsgrad har ökat avsevärt eller stammen är bar.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter genomförd transplantation är det viktigt att se till att växten sitter fast i behållaren och inte lutar åt sidan. Sedan kan du gå direkt till vårdprocedurerna. Det är inte nödvändigt att vattna det violetta omedelbart, eftersom jorden vanligtvis fuktas före plantering. Om jorden är torr kan du lätt bevattna den genom att tillsätta ett par teskedar. Helst fördröjs vattningen i minst en dag.

Experter rekommenderar att du placerar blomman under en plastpåse, men glöm inte regelbunden luftning.

Temperaturen ska motsvara 24 grader, dessutom är skydd mot direkt solljus viktigt. Efter att ha klarat två veckors karantän får violen återvända till sin vanliga livsmiljö. Om du gör allt rätt så blommar Saintpaulia snart.

Det är vettigt att nämna några vanliga transplantationsfel, särskilt de som är vanliga för nybörjare

  • Behållarens diameter bör inte överstiga 9 centimeter, och jordblandningen ska vara för tät och näringsrik. Du bör inte ta mark som tidigare användes i växthus eller växthus, eftersom det är mycket troligt att det redan är infekterat med sjukdomar och svampar eller är bebodd av skadedjurslarver.
  • Landningen i sig bör inte vara varken djup eller hög: i det första fallet ruttnar rötterna, och i det andra försämras sockeln.
  • Vattning bör uteslutande utföras vid roten, eftersom bevattning av bladen leder till att hela blomman dör.

Rekommenderad: