Behandling Av En Kaktus Från Sjukdomar Och Skadedjur: Vad Ska Jag Göra Om Kaktusen Blir Gul Och Börjar Ruttna Underifrån? Varför Visas En Vit Blomning Och Hur Man Förstår Att Växte

Innehållsförteckning:

Video: Behandling Av En Kaktus Från Sjukdomar Och Skadedjur: Vad Ska Jag Göra Om Kaktusen Blir Gul Och Börjar Ruttna Underifrån? Varför Visas En Vit Blomning Och Hur Man Förstår Att Växte

Video: Behandling Av En Kaktus Från Sjukdomar Och Skadedjur: Vad Ska Jag Göra Om Kaktusen Blir Gul Och Börjar Ruttna Underifrån? Varför Visas En Vit Blomning Och Hur Man Förstår Att Växte
Video: KÖPT HUS MITT I SKOGEN 2024, Maj
Behandling Av En Kaktus Från Sjukdomar Och Skadedjur: Vad Ska Jag Göra Om Kaktusen Blir Gul Och Börjar Ruttna Underifrån? Varför Visas En Vit Blomning Och Hur Man Förstår Att Växte
Behandling Av En Kaktus Från Sjukdomar Och Skadedjur: Vad Ska Jag Göra Om Kaktusen Blir Gul Och Börjar Ruttna Underifrån? Varför Visas En Vit Blomning Och Hur Man Förstår Att Växte
Anonim

Det verkar som om en kaktus är en av de mest opretentiösa inomhusväxterna som lätt kan uthärda även hårda förhållanden. Denna kräsiga taggiga blomma kan dock bli sjuk eller attackeras av skadedjur. För att inte starta spridningen av sjukdomen är det viktigt att diagnostisera sjukdomen i tid och också veta i förväg vad man ska göra för att eliminera den.

Symptom och orsaker

Om kaktusens ägare inte märker aktiv tillväxt, är detta det första tecknet på att växten påverkas av sjukdomar eller insekter. Orsakerna kan också vara fel i innehållet, t.ex. en kaktus kanske inte växer om den inte är tillräckligt försedd med ljus, transplanteras felaktigt eller vattnas med mycket kallt vatten.

En annan orsak till hämmad tillväxt kan vara ympning, varefter kaktusen upplever stress. Om tillväxten har avtagit efter blomningen är det möjligt att grödan helt enkelt utarmades under utvecklingen av blommorna.

För att kaktusen ska växa bra är det viktigt att öka luftfuktigheten något under perioden med aktiv tillväxt, på våren och sommaren. Detta kan uppnås med hushållsluftfuktare eller helt enkelt lägga en behållare med vatten nära grytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en torkad rynkad stjälk observeras rekommenderas odlaren att vidröra den. En tät stel stjälk indikerar brist på fukt, och en mjuk, vattnig stjälk indikerar ett överskott av fukt . Endast en transplantation med eliminering av alla ruttna rötter hjälper till att korrigera situationen. Ibland märker blomsterodlare att färgen på stammen och bladen på kaktusen har förändrats. Gulhet och bruna fläckar indikerar förekomsten av en sjukdom. Detta kan också bero på förändringar i ljusregimen, vatteninträngning på växten, flyttning till en ny plats, exponering för direkt solljus.

När blad eller blommor faller kan det antas att förändringar i belysning, vattning eller temperatur är orsaken. En tidig transplantation eller en sämre sammansättning av jorden kan också fungera som en faktor. Insekter och sjukdomar är också möjliga. Om odlaren märkte att skotten torkar, kan det vara värt att höja vattnets temperatur vid vattning, och även utesluta utkastet . En annan anledning kan vara trauma mot rotsystemet under transplantation.

Vissa odlare märker att kaktusen är böjd. Mest troligt når växten helt enkelt ljuskällan . Det rekommenderas att vända den med den böjda sidan bakåt, men om den böjda blomman efter 3-4 dagar inte återgår till sin ursprungliga form, har den troligtvis ruttnat, och då måste orsakerna ses djupare. Rostiga fläckar på stammen kan tyda på för sval inomhusluft. Gulning av jorden indikerar brist på användbara element i jorden, det rekommenderas att mata kaktusen med mineralblandningar. Sår och sprickor kan orsakas av mekanisk skada. Ibland spricker huden om grödan är överfodrad med organiskt material.

När rötterna börjar ruttna bör vattentätning av jorden uteslutas. Speciellt ofta finns denna process med brist på ljus och låg lufttemperatur. Om de uppträdda såren eller skårorna inte desinficeras med svavel kan detta också orsaka sönderfall eller uppkomst av mögel. Kortsiktig blomning kan leda till brist på ultraviolett ljus, brist på övervintring, fel i bevattningsförfarandet, dålig jordkomposition, "flytt" till en ny plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Alla ovanstående symtom kan utlösas av sjukdomar. De vanligaste besvären är följande.

  • Rhizoctonia . Svampsjukdom, som kännetecknas av en synlig putrefaktiv process som påverkar stammen från insidan från basen till toppen.
  • Helminthosporios . Denna svamp påverkar vanligtvis unga stjälkar. Under påverkan av sjukdomen deformeras kaktusen, mumifieras, en fleecy grön plack uppträder. Svampen introduceras redan från början med frön och manifesterar sig med en kombination av låg temperatur och hög luftfuktighet.
  • Fusarium . Ledade kaktusar blir ofta offer för denna sjukdom, ibland infekterar svampen kolumner och sfäriska sorter. Sjukdomen förstör växten långsamt från rotsystemet, gradvis rör sig uppåt, varefter kulturen börjar vissna. Du kan förstå att en kaktus har blivit ett offer för fusarium genom att titta på bruna kärl på snittet - huvudsymptomen på sjukdomen. Vanligtvis kommer sjukdomen genom sår eller insektsbett.
  • Fitium . Under påverkan av denna sjukdom observeras förorenande processer på stammens yta, gradvis mjuknar vävnaderna. Sjukdomen drabbar främst rothalsbandet. Infekterad jord kan vara orsaken till sjukdomen.
  • Antraknos . Denna sjukdom kallas ibland brun fläck. Som namnet antyder kännetecknas svampen av bildandet av bruna fläckar som gradvis torkar ut och blir skabbiga.
  • Svarta fläckar . De uppstår i ett svalt rum med hög luftfuktighet. En av de farligaste svamparna. Ofta, under påverkan av dess negativa processer, dör växten.
  • Virus och mykoplasmer . De kan infektera kaktusar genom insektsbett eller genom att förorena skurna områden. Virus botas inte, eftersom kulturen påverkas helt av sjukdomen och eliminering av någon del inte kommer att rädda växten. Bland virusen i kaktusar finns epiphyllum -mosaiken oftast. Det kan kännas igen av något deprimerade gulaktiga skador som sprids över tiden från kanterna till mitten. En virusinfekterad kaktus kan inte längre återupplivas.
  • Suberisering . Vanligtvis ses hos lövträd och prickiga päron. Det förekommer vid hög luftfuktighet i kombination med en låg temperatur eller när grödan är övermatad med kväve.
  • Brännskador . Denna process indikeras av stora ljusgula fläckar. Brända stjälkar kan inte sparas, men situationen kan förhindras.

Oftast uppstår brännskador på våren, när kaktusen efter vinterperioden står under starkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Följande insekter gillar att äta på kaktusar.

  • Mealybug . Ett litet skadedjur täckt med en vit, mjölliknande beläggning. Älskar plantasaft. Efter att insekten ätit kvarstår sekret på bladen, som kan påverkas av den sotiga svampen. Under påverkan av en dubbel fiende saktar kaktusens utveckling ner, den vissnar, nya skott krymper.
  • Spindelkvalster … Vanligtvis infekterar denna insekt rebuts, echinopsis och andra köttiga sorter. Visas vid överdriven torr luft och höga temperaturer. Fästingen livnär sig på växtsaft, huden som skadas av dess bett blir gul, torkar, de drabbade områdena smälter så småningom till en hel brun fläck. Den mest utsökta delen för en fästing är toppen av en kaktus.
  • Skydda . Honor lägger aktivt ägg på växten. De kläckta larverna börjar suga ur saften ur kaktusen. Denna skadedjur är resistent mot många bekämpningsmetoder, eftersom den är täckt med en sköld som skyddar den från bearbetning. När du ser röda eller bruna fjäll på stammen måste du plocka upp dem med nageln. Om det visade sig separera den lilla kroppen, så är detta en skida. Om fläcken kvarstår, indikerar detta en sjukdom.
  • Nematod . Detta är namnet på en knapp mask som lägger sig på en kaktus rötter. Det påverkar rotsystemet så aktivt att ibland bara eliminering av skadade rötter och ny rotning av kaktus hjälper till att rädda kulturen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlingsmetoder

Efter att ha identifierat orsakerna till försämringen av kaktusens tillstånd är det viktigt att eliminera alla provocerande faktorer i tid. Om växten börjar vissna på grund av misstag i vården, bör häktningsvillkoren därför ändras . När sjukdomar eller skadedjur är orsaken, det är praktiskt taget omöjligt att klara sig utan speciella förberedelser.

Om kaktusen är infekterad med rhizoctoniosis, rekommenderas att noggrant ta bort eller dissekera de ännu inte infekterade proverna i ett ångat underlag. Ångbehandling kommer att sterilisera jorden. Med helminthosporios måste alla drabbade delar omedelbart elimineras och friska plantor måste transplanteras. För att förhindra denna sjukdom är det nödvändigt att plocka alla frön vid planteringsstadiet. Vitaros klarar sig bra med båda svamparna.

För att förhindra fusarium är det viktigt att endast använda desinficerad jord, ta bort sjuka löv i tid, överfodra inte växten med kväve och observera måttlig temperatur och luftfuktighet. Svampdödande medel "Vitaros", "Maxim", "Hom" hjälper till att återuppliva den redan bildade sjukdomen.

Om kaktusen påverkas av fytium eller senblåsa, kan du återigen ta hjälp av läkemedlet "Hom". Vid allvarlig skada förstörs provet tillsammans med jorden och behållaren där det odlades.

För att undvika att denna sjukdom bildas är det nödvändigt att begränsa vattningen, särskilt på vintern under viloperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidiga bruna fläckar kan elimineras genom att skära ut de drabbade områdena. Snittplatser måste behandlas med aktivt kol. För att förhindra att svart fläck uppträder är det viktigt att övervaka temperaturen och luftfuktigheten i luften, särskilt för termofila arter.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas insektsbekämpningsmetoder . Till exempel fungerar insekticider praktiskt taget inte på spindelmider. Efter sig lämnar detta skadedjur en rostig beläggning som inte kan avlägsnas även efter att växten har räddats. Acaricider hjälper till att hantera insekter. Men problemet är att vissa individer utvecklar immunitet mot gifter, och då hjälper inte heller dessa botemedel. Insekter som har överlevt en behandling kommer inte längre att vara rädda för omsprutning. Därför är det viktigt att använda beprövade medel. De mest effektiva är Aktellik, Neoron, Fufanon, Apollo, Oberon.

När du förbereder produkten, följ alla steg enligt instruktionerna. Med den resulterande blandningen, bearbeta inte bara hela stammen, utan också jorden, var särskilt uppmärksam när du sprayar till rotområdet. För de mest effektiva resultaten, använd två olika produkter med en paus på en vecka. Torka kaktusen med en pensel för att förhindra att skadedjuret uppträder impregnerad med en lösning av aceton och alkohol i proportionerna 1: 2.

Att klara mjölkfisken hjälper läkemedel "Confidor" och "Aktar". Dessa medel absorberas väl av rötterna. När individer är synligt märkbara kan du förstöra dem med rotbad. För att göra detta, lägg rötterna i varmt vatten (+ 50 + 55 grader) i 15 minuter.

Ett annat sätt att bekämpa masken är en fem minuters sköljning av rötterna i Actellik-lösningen.

Bild
Bild

Kompetenta blomsterhandlare rekommenderar att du gör följande när du bekämpar en mask

  • Skölj rötterna väl från alla individer. Vattna först rötterna med varmt rinnande vatten, gradvis öka temperaturen. Det är viktigt att alla insekter tvättas bort.
  • Förbered en tvålösning med ditt vanliga tvättmedel. Även den klassiska "Fairy" kommer att göra. Du kan helt enkelt tvätta rötterna med det här verktyget. Låt dem stå under skummet i 10 minuter och skölj väl.
  • Förbered en högkoncentrerad lösning av Fitoverma, placera de drabbade rötterna där i 15 minuter och torka sedan plantan noggrant.
  • Skölj och desinficera behållaren, förbered ny jord kompletterad med krossat aktivt kol, perlit och vermikulit.
  • Plantera den förnyade kaktusen i en kruka efter alla procedurer och torkning.
  • Behandla alla närliggande prover med Fitoverm.

Om växten är överväldigad av skalinsekter kan du bli av med dem mekaniskt . För att göra detta, blötlägg en bomullspinne i alkohol och ta försiktigt bort proverna. Om nålarna är ganska tjocka och gör det omöjligt att extrahera insekter, vattna sedan bara kaktusen lösning av "Confidor" eller "Aktara " … De skadedjur som har dött av giftet kommer att torka ut, varefter de lätt kan skakas av växten. Efter 7 dagar rekommenderas manipulationen att upprepas för att konsolidera effekten.

För att rensa växten från nematoden, alla delar som skadas av det bör elimineras . Därefter behandlas kaktusen med alkohol, rötterna rengörs från jorden och doppas i varmt vatten vid en temperatur på +70 grader i en halv minut. Efter en sådan badprocedur strös alla rötter, särskilt snittet, med krossat aktivt kol. Det är möjligt att förstöra nematoden med hjälp av kemisk verkan med läkemedel baserade på imidakloprid.

Lämplig, till exempel "Confidor", "Tanrek", "Vermitek". Doppa kaktusen i den beredda lösningen i 10 minuter tillsammans med rötterna och stjälken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande

För att undvika angrepp av växten och för att förhindra angrepp av insekter är det viktigt att vattna den måttligt, under inga omständigheter, för att undvika att få fukt på stammen. Förvara kulturen på en varm, torr plats i solen.

Genom att plantera eller plantera om en blomma, var noga med att desinficera jorden . För att göra detta, ånga det i kokande vatten eller grädda det i ugnen i 10-15 minuter vid en temperatur på 200 grader. När nya växter dyker upp i huset, håll dem i karantän ett tag. Klä alltid plantmaterialet när du sår frön. Applicera fungicidbehandlingar regelbundet som en förebyggande åtgärd.

Kom ihåg att speciella läkemedel bara kan bota en taggig "patient" i ett tidigt skede av sjukdomen, och om sjukdomen inte upptäcks i tid kan kaktusen dö. Inspektera därför anläggningen regelbundet för misstänkta fläckar och övervaka dess allmänna tillstånd.

Rekommenderad: