Mille Spurge (36 Bilder): Vård Av Mill's Euphorbia Hemma, Beskärning Och Reproduktion Av En Blomma, Pollinering Och Blomning

Innehållsförteckning:

Video: Mille Spurge (36 Bilder): Vård Av Mill's Euphorbia Hemma, Beskärning Och Reproduktion Av En Blomma, Pollinering Och Blomning

Video: Mille Spurge (36 Bilder): Vård Av Mill's Euphorbia Hemma, Beskärning Och Reproduktion Av En Blomma, Pollinering Och Blomning
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Mille Spurge (36 Bilder): Vård Av Mill's Euphorbia Hemma, Beskärning Och Reproduktion Av En Blomma, Pollinering Och Blomning
Mille Spurge (36 Bilder): Vård Av Mill's Euphorbia Hemma, Beskärning Och Reproduktion Av En Blomma, Pollinering Och Blomning
Anonim

De flesta djurblommiga älskare vet inte de exakta namnen på sina gröna husdjur. En av dessa vanliga växter är euphorbia. Det finns mer än ett dussin sorter av denna växt. Artikeln kommer att fokusera på dess ljusaste representant - Milkweed Mil, som tillhör fleråriga buskar och är en saftig. För amatörblomsterodlare är det också känt som euphorbia vacker, euphorbia, euphorbia Milius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Anläggningen fick sitt namn från den franska baronen Milius, som levde i början av 1800 -talet. En gammal legend säger att en tornkrona gjordes av denna växt, som sattes på Jesu Kristi huvud. Under naturliga förhållanden växer den som en buske med en grå, något ribbad stjälk. Växthöjden når två meter. Unga elliptiska löv föds högst upp på skotten. Varje blad har två takblad, som så småningom förvandlas till mycket vassa taggar. Under växternas uppväxt faller bladen av, bara törnen återstår. Utåt ser det ut som en bar stjälk, törnspirrad, och bara på toppen finns öar med ljusgröna glänsande löv.

I Ryssland odlas euphorbia som en krukväxt i lägenheter, privata hus, växthus eller uppvärmda växthus året runt. Under sådana förhållanden kan blomman inte uppnå sin naturliga naturliga tillväxt på två meter, eftersom den växer mycket långsamt och lägger bara till ett par centimeter i tillväxt årligen. Det är relativt opretentiöst, men mycket dekorativt på grund av blomningen . Gruppblomställningar av fyra blommor kröner plantans alla toppar och brinner i ljusröda, härliga nyanser.

Mille spurge ser bra ut inte bara i enstaka planteringar, utan också i grupp, tillsammans med andra saftiga växter, olika i höjd och blomningstid.

Bild
Bild

En annan egenskap hos denna växt är utsläpp av mjölkig saft, giftig i sammansättning, som visas på avbrutna eller oavsiktligt skurna blad. Experter rekommenderar att du placerar denna blomma utom räckhåll för barn. Vuxna måste också hantera växten försiktigt, eftersom kontakt med mjölkaktig saft orsakar irritation och i allvarliga fall brännskador.

I naturen pollineras blommor av alla typer av mjölkgräs av insekter. Hemma kan en sådan pollineringsprocedur göras oberoende.

  1. Titta noga på blommorna för euphorbia. Det är viktigt att skilja mellan hanblommor (de har högre ståndare) och honblommor (bleknar snabbare, till synes lägre).
  2. Använd en bomullspinne eller en mjuk fluffig borste för att överföra pollen från en hanblomma till en kvinnlig.
  3. Efter en tid mognar fröna och faller till växtjordens yta.
Bild
Bild

Plantera och transplantera

Även för en så opretentiös blomma som hirsen, krävs vissa villkor för plantering och transplantation. Denna ökenväxt har svårt att få fukt i heta, torra klimat, så dess rotsystem ser ut som en långsträckt skaft med grenade små rötter. Följaktligen, för honom är den mest bekväma en hög, smalare kruka.

För att förhindra vattenstagnation och rotförfall fylls planteringsbehållaren med expanderad lera. Det kan ersättas med fuktiga stenar eller fint trasiga tegelstenar. Därefter fylls krukan med jord, som kan samlas på trädgårdstomten.

Men för att uppnå full utveckling och långsiktig blomning är det bättre att köpa ett speciellt substrat för succulenter. Den innehåller en balanserad mängd kväve, fosfor, kalium och spårämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När rotsystemet för mjölkgräs växer, blir planteringskapaciteten liten för honom och växten får näringsämnen i mindre volymer. Därför behöver busken en transplantation för att skapa gynnsammare förutsättningar för dess utveckling. Tecken som indikerar behovet av en transplantation:

  • vattning krävs oftare, eftersom jorden torkar ut snabbare på grund av den intensiva tillväxten av rötter;
  • små hårstrån av rötterna tar sig igenom hålen i botten;
  • utseendet av skadliga insekter, larver och infektion i rotsystemet;
  • bladblad blir gula på växten;
  • långsiktig frånvaro av blomning och utseende av nya skott.

Den bästa tiden för en mjölktransplantation är under den varma säsongen, när tillväxtprocessen går in i den aktiva fasen.

Men det finns undantag. Inget behov av att transplantera de växter som blomknoppar föds på, de ska bara transplanteras för nästa varma säsong . Eftersom milkweed är succulenter växer dessa blommor mycket långsamt, vilket innebär att de kan "leva" i en kruka länge. I genomsnitt transplanteras de en gång vart tredje år.

Bild
Bild

Långvariga blomsterodlare försöker utföra denna procedur i enlighet med månkalendern. Under fullmåneperioder är det bättre att inte röra blommor för transplantation, deras överlevnadshastighet blir dålig. Gynnsamma dagar för denna höst på den växande månen, som för närvarande är i cancer, Oxen eller Fiskarna. Transplantationen sker i flera steg, med förbehåll för vissa regler.

  1. Spill ut jorden väl dagen innan proceduren för en bekvämare avlägsnande av växten från behållaren.
  2. Den nya "bostaden" för en blomma bör vara 2-3 centimeter högre och bredare.
  3. En begagnad behållare för en växt hälls över med kokande vatten.
  4. Om krukan är lergods, måste den sänkas ner i vatten i minst två timmar för att släppa ut alla skadliga ämnen genom de minsta porerna.
  5. Häll en dränering 3 centimeter hög i botten av grytan. För detta ändamål är grus, expanderad lera perfekt, du kan också använda fint trasiga skärvor eller kol.
  6. Därefter måste du fylla den med näringsrik jord med hög luftgenomsläpplighet för rötterna, med den nödvändiga surheten på 4, 5-6 pH. Jordens höjd är 3-4 centimeter.
  7. Ta försiktigt bort växten tillsammans med jordklumpen. Om marken är nästan osynlig visuellt på grund av rötterna, ändra gärna blommans bostadsort.
  8. Kontrollera dess rotsystem för skadedjur och sjukdomar när "husdjuret" tas bort från kruka.
  9. Om det finns larver av skadliga insekter och infekterade områden måste du skaka av marken, mycket noggrant skölja rötterna med vatten, sedan i alla fungicider enligt instruktionerna. Om rötterna förfaller, ta bort de ruttna områdena, strö de skurna områdena med aska eller skölj i en lösning av rosa kaliumpermanganat.
  10. En växt placeras ovanpå den hällda jorden, de fria platserna strös med ett lätt löst underlag. Krossa lätt och vattnas. Efter en vecka, när jorden har lagt sig, kan du lägga till färsk jord.
  11. Placera transplanterade blomkrukor på den skuggiga sidan av en lägenhet eller ett hus för bättre anpassning. Återgå till en permanent plats om 5-6 dagar.
  12. Under den första månaden, minska vattningen så att rötterna sprider sig och växer.
  13. De första gödningsdoserna ska appliceras tidigast efter 5-7 veckor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För Milkweed Mil måste flera hemsjukvårdsregler följas.

Alla succulenter är torktåliga, vilket innebär att de inte behöver rikligt med vattning, men det beror på säsongen. På sommaren räcker det två gånger i veckan, på vintern är vattning mer sällsynt - 2-4 gånger i månaden när det översta lagret av jorden torkar. För mjölkgräs är huvudregeln att det är bättre att vattna mindre än att hälla . eftersom vattentätning leder till sönderfall av rotsystemet och växten dör.

Luftfuktigheten måste hållas på en tillräckligt låg nivå med obligatorisk veckoventilation. Sprutning av mjölkgräs är inte nödvändigt.

På vintern kommer spetsen att känna sig bekväm vid temperaturer mellan 15 och 18 grader Celsius. På sommaren - från 20 till 25 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Euphorbia är inte rädd för direkta solstrålar, vilket innebär att den kan placeras på den södra fönsterbrädan . På vintern krävs ytterligare belysning med konventionella lampor eller fytolampor i 12 timmar. Det andra alternativet är att föredra, eftersom fytolampen stimulerar växttillväxt, ökar blomperioden. Med brist på belysning sträcker växterna ut sig, bladen faller snabbare av.

Om du inte använder ett speciellt substrat kan du förbereda jorden för att plantera själv. Du behöver sand och torvmark i en del, lövmark i två delar.

Används som gödningsmedel speciella preparat för succulenter i en mängd: kväve - 5%, kalium - 10%, fosfor - 5% … Kväve hjälper till att bygga friska gröna. Kalium hjälper växter att hantera temperaturförändringar och brist på ljus. Fosfor stärker rotsystemet, påskyndar bildandet av blomknoppar och ökar frögroning. Flytande gödningsmedel absorberas bättre av växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning utförs när som helst på året, med undantag för höstperioden. Detta kan göras med jämna mellanrum, så snart du bestämmer dig för att spetsen har vuxit fram och att dess "hår" är dags att ordna. För att bilda en vacker frodig krona måste du:

  • i unga skott, kläm av toppen av skottet på en höjd av 10-15 centimeter;
  • det är nödvändigt att korrekt trimma sidoknopparna - de tas bort på ett sådant sätt att de nya skotten tar ett horisontellt läge;
  • den centrala stammen på en vuxen växt skärs när den når den höjd du behöver;
  • processen för uppkomst av nya skott kan påskyndas genom att öka belysningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det enklaste tricket för att föröka euphorbia är att dela busken i flera delar. Tidigt på våren måste du få växten ur behållaren, skaka den något över filmen. Dra sedan jordklumpen med händerna mycket försiktigt tillsammans med rötterna i olika riktningar. Busken är vanligtvis uppdelad i 2-3 delar. I detta fall är det lämpligt att inte använda skärande föremål. Om busken inte delar sig utan dem måste kniven eller skalpellen först steriliseras.

Skölj färska delar med vatten så att saften stannar snabbare och strö över aska. Plantera de uppdaterade buskarna i de förberedda krukorna enligt alla transplantationsregler. Eftersom euphorbia är stressad under denna procedur växer det första året mycket långsammare och blommar väldigt sällan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröuppfödning sker på ett lite annorlunda sätt. De uppsamlade fröna sås i den tidigare utgjutna jorden och pressas något i ytan. Behållaren är täckt med plastfolie, glas eller en plastflaska. Installera det i ett rum där temperaturen sjunker inte under 21 grader celsius . Efter uppkomsten av skott måste du överföra behållaren till den lättaste fönsterbrädan, ta bort skyddet.

Vatten när jorden torkar . När plantorna når en höjd av 5-7 centimeter transplanteras de i permanenta krukor.

Bild
Bild

Euphorbia sprids lätt av sticklingar. För att göra detta, klipp av de apikala skotten som inte är mer än 5-7 centimeter långa. Var noga med att tvätta bort den utsöndrade mjölkiga saften med varmt vatten. Färska snitt ska doppas i krossat kol och torkas i 3-4 timmar. Plantera sticklingarna i förberedda behållare, spill rikligt och linda dem i plastpåsar eller täck med glasburkar för att skapa en växthuseffekt. Temperaturregimen för sticklingar bör inte överstiga 23 grader Celsius.

Rotningsperioden varar cirka 14 till 17 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Mil's spurge är vanligtvis "älskad" av sådana skadliga insekter som bladlöss, vitfluga och mjölkfiskar.

Mealybug . När den skadas av en skalinsekt, slutar växten växa. Bladen blir först gula för att sedan torka ut och falla av. Visuellt, när du tar bort växten från krukan, kan mjöliga ansamlingar ses i området i början av rotsystemet. Dessa är skadedjur tillsammans med produkterna från deras vitala aktivitet. Om du ignorerar sjukdomen, dör spiren.

För att bli av med denna infektion måste du ta ut växten, desinficera behållaren, skölja rötterna och spraya med Intavir -lösningen enligt instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Whitefly . Muggen är vit. Det kan lätt ses på fel sida av arket. När cellsaften sugs ut efterlämnar den en klibbig sötartad urladdning. För att bli av med vitflugan behöver du bara spraya busken med insektsmedel, till exempel "Fufan" eller "Aktellik".

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladlus . Insekten är gul eller ljusgrön. Mycket snabbt förtrycker växten. När den skadas av bladlöss blir växten först gul och sedan släpper bladen. Dessa skadedjur kan avlägsnas mekaniskt. Skadade skott eller löv bör trimmas noggrant och sprutas med insekticider.

Om alla insekter efter den första behandlingen inte har försvunnit måste sprutningen upprepas tills skadedjuret helt försvinner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland sjukdomarna i Milkweed är de vanligaste följande

  • Grå röta . Orsakas av svampen Botrytis Pers. Det överförs med förorenad jord, genom droppar vatten från en sjuk växt, samt genom kontakt med infekterad mjölkgräs. Tecken är bruna fläckar på bladen som ökar i storlek och sprider sig över hela bladets yta. Om luftfuktigheten i rummet är högre än normalt, visas dessutom en grå blomning på dessa fläckar.
  • Alternaria Tecken: på bladen är fläckarna från ljus till mörkbrun. Försvagade gamla växter blir snabbare sjuka.
  • Rotröta . På stammens och rotens gräns finns mörka fläckar av deprimerad karaktär, som växer upp stammen och förstör vävnaderna. Växten går sönder och faller.
  • Mjöldagg . Det manifesterar sig i form av en fluffig blomning på bladbladens blad och stjälk av växten. Under en sådan blomning uppträder brunaktiga fläckar, som därefter torkar ut. När den smittas i det sista steget dör spärren.
  • Bakterios Blad och stjälkar är strödda med gråtfläckar. Skadade områden avger en grumlig vätska med en skarp obehaglig lukt. Det kommer på växten genom snitt, sår och sprickor.
  • Mosaik … Fläckiga små fläckar av rödgula och vitaktiga nyanser visas på bladen. Sjukdomen överförs genom infekterade växter och av vitflugor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till sjukdomar:

  1. vattentätning av jorden;
  2. hög luftfuktighet;
  3. brist på ventilation;
  4. överskott av kväve i jorden.

Kontroll- och förebyggande åtgärder:

  1. justera vattning, ventilation och luftfuktighet;
  2. använda hälsosam, högkvalitativ mark för plantering av växter;
  3. vid infektion, behandla med fungicider (Fundazol, Ridomil, Previkur, Topaz, Vitaros).

Rekommenderad: