Fluffig Kaktus (27 Bilder): Typer Av Håriga Eller Lurviga Kaktusar ("Espostoa"), Regler För Vård Av En Blomma Med Ludd

Innehållsförteckning:

Video: Fluffig Kaktus (27 Bilder): Typer Av Håriga Eller Lurviga Kaktusar ("Espostoa"), Regler För Vård Av En Blomma Med Ludd

Video: Fluffig Kaktus (27 Bilder): Typer Av Håriga Eller Lurviga Kaktusar (
Video: Kaktuse ümberistutamine 2024, Maj
Fluffig Kaktus (27 Bilder): Typer Av Håriga Eller Lurviga Kaktusar ("Espostoa"), Regler För Vård Av En Blomma Med Ludd
Fluffig Kaktus (27 Bilder): Typer Av Håriga Eller Lurviga Kaktusar ("Espostoa"), Regler För Vård Av En Blomma Med Ludd
Anonim

Kaktusar har länge vunnit kärlek hos många blomsterodlare. Växternas popularitet beror på att de är opretentiösa i vården och kan existera normalt även i huset hos en glömsk ägare. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt sådana underarter av succulenter som fluffiga kaktusar.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Det är värt att starta en konversation om den fluffiga kaktusen "Espostoa" med det faktum att den kom till de slaviska länderna från Peru. Detta namn fick han för att hedra den berömda botanisten Esposto Nicholas. Det var han som var en av de första som studerade denna saftiga.

Den håriga kaktusen har nålar som känns lite som bomull . Tack vare detta "vita moln" är det pålitligt skyddat från olika skadedjur. Växten har ett bra immunsystem och kräver ingen särskild vård. Dess ovanliga lurviga utseende och ulliga yta gör att den sticker ut från andra kaktusarter.

Utseendet på olika sorter av succulenter med ludd skiljer sig åt. Vissa växter har lockiga nålar, andra är långsträckta.

Trots att det lurviga lagret verkar mjukt vid beröring, stickar det faktiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns många underarter av lurviga succulenter. Bland dem finns det sorter som bara finns i naturen. Det finns också sorter som kan odlas hemma. Höjden på inomhusarter överstiger inte 80 centimeter. Om man jämför dem med "medfödda" från öknen blir det tydligt att höjdskillnaden är betydande.

Stammarnas nyanser skiljer sig också åt . De kan vara antingen djupgröna eller nästan bruna. Några av dem kommer med en liten dun, andra med fint hår. Den mest sällsynta är en kaktus med en blomma. Detta är ett ganska sällsynt och mycket vackert fenomen.

Flera underarter anses vara de mest populära. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lanata

En av de vanligaste hemodlade fluffiga kaktusarna är den ulliga saftiga Lanata. Dess särdrag är stammen i form av en pelare, som har upp till 25 revben. Växtens höjd kan variera från en till fem meter.

Skott visas bara i mogna växter . Stammen har en grön färg med gula nålar och rödaktiga spetsar, vars längd når fem centimeter. All denna skönhet syns genom det grumliga höljet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nana

Dessa succulenter i naturliga förhållanden växer upp till fem meter i höjd. Hemma slutar växter vanligtvis att växa och når cirka 65 centimeter. Stammen är tätt täckt med silverfärgade nålar. Växtens ursprungliga utseende med silverfärgade hår lockar omedelbart uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart pelare

Denna kaktussort anses vara exotisk. Det fick sitt namn från den pelarformade stammen, som har en mycket mörk, nästan svart färg. Växten är helt omslagen av en vit "keps" som skyddar den från skadedjur. Höjden på denna saftiga i naturen når två meter. Den har upp till 24 revben, som är tätt täckta med fina hårstrån. Dessutom, om du tittar noga kan du se nästan bruna taggar som kikar genom det fluffiga lagret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ritter

Kaktusen, kallad Ritter, är också en pelarväxt. Dess höjd når fyra meter. Växten har många grenar med en mycket mörkgrön nyans. Var och en av dem har 17-18 små revben, som separeras av spår. De är i sin tur tätt täckta med vita hårstrån, vars längd når 2,5 centimeter. Dessutom finns det 20 taggar på varje revben, och i själva mitten finns en svart tagg upp till två centimeter lång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande funktioner

Sådana kaktusar blommar extremt sällan. Detta mirakel sker först när växtförhållandena ligger så nära kulturens naturliga livsmiljö som möjligt. I deras hemland blommar bara vuxna växter, men mycket unga släpper inte ens knoppar. Detsamma gäller de kaktusar som kan odlas hemma. Du bör inte förvänta dig att de omedelbart kommer att glädjas med blomningen.

Blommorna i denna saftiga är ensamma, vanligtvis ljusrosa och ibland vita . Deras form är lite som en tratt med en diameter på upp till 6 centimeter och samma höjd. Efter slutet av blomningen visas små och saftiga frukter i stället för knopparna. De är också ätbara. Inuti varje frukt finns svarta frön.

Det är värt att notera en annan egenskap hos denna typ av kaktusar - de blommar bara på natten. Därför måste du vänta till solnedgången för att se en sådan exotisk skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

För att bosätta en sådan växt hemma och framgångsrikt odla den under ovanliga förhållanden bör du först bekanta dig med några av nyanserna. Först och främst beror framgång på valet av kaktus. När du köper den måste du noggrant inspektera den för att säkerställa att växten inte har några sjukdomar och att den är fri från skadedjur. Dessutom ska växten inte vara lös eller mjuk. Hår och nålar ska vara tjocka. Glesa nålar är det första tecknet på att en fluffig kaktus är sjuk.

Efter att ha tagit en sådan växt hem till dig är det viktigt att skapa förutsättningar för växten där den kommer att bli bekvämare. Det är också viktigt att lära sig att ta hand om honom på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

En saftig kan utvecklas bra bara om den får tillräckligt med ljus. Därför är det bättre att placera kulturen på fönsterbrädan, som ligger på södra sidan. Var inte rädd för att solen kommer att skada växten. I naturen växer kaktusar i öknen, vilket innebär att kulturen inte kan torka ut i vårt klimat. När dagen minskar är det nödvändigt att förlänga den artificiellt.

För detta rekommenderas att använda lampor med mjukt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturregim

Suckulenter är termofila växter. Därför utvecklas de bäst vid höga temperaturer. En hemmakaktus kommer att kännas bra på sommaren. Vid denna tidpunkt kan temperaturen variera från 16 till 30 grader. Men på vintern, under vilande period, bör kaktusen placeras på en svalare plats, där temperaturen varierar från 7 till 11 grader över noll.

Dessutom bör skarpa temperaturförändringar undvikas, annars dör växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt vattning

Eftersom kaktusernas hemland är heta länder är det ofta inte värt att vattna denna växt. Till exempel, under den mest aktiva perioden med saftig tillväxt, bör detta göras en gång i veckan, och bara när jorden är helt torr. På vintern är det tillräckligt att vattna växten en gång i månaden. Faktum är att kaktusar reagerar mycket illa på överskott av vatten och kan till och med börja ruttna. Detta kan i sin tur leda växten till döden. Sprutning av fluffiga succulenter rekommenderas inte, eftersom det sedan kan uppstå en kalk.

Det är också viktigt att komma ihåg att vattnet som används för bevattning måste vara mjukt . För att göra detta måste du försvara kranvatten.

Du kan också använda klarad dricksvätska.

Bild
Bild

Toppdressing

I naturen kan denna fluffiga stiliga man leva på relativt fattiga jordar. Men hemma borde växten få mycket mer näringsämnen. Detta beror på att kaktusen växer på en liten mark som snabbt blir ofruktbar. Därför måste du efter en viss tid tillsätta antingen naturliga eller kemiska tillsatser.

Gödsla dock inte för ofta . Detta kan slå tillbaka och till och med leda till skadedjur. Därför är det värt att noga titta på kaktusen.

Om det börjar se sämre ut utan någon uppenbar anledning, betyder det att du måste mata växten.

Bild
Bild

Överföra

Endast unga växter behöver planteras om årligen. Men succulenter över fem år kan planteras i ny jord bara var tredje eller fjärde år. Det är bäst att utföra denna procedur på våren, när kaktusen vaknar till liv efter vinterns vilande period.

Underlaget ska vara löst och inte för näringsrikt . Det kan köpas i en av specialbutikerna. Samma blandning kan skapas hemma. För att göra detta är det nödvändigt att kombinera lövande humus, torvmark och även sand. Ett dräneringsskikt bör placeras längst ner så att det inte blir någon stagnation av vatten. För att transplantera kaktusen måste du ta bort den från krukan, ta bort resterande smuts och sedan plantera växten i en ny, särskilt förberedd jord.

Bild
Bild

Fortplantning

En viktig punkt i odlingen av kaktusar är reproduktionsprocessen. På så sätt kan du öka antalet gröna "husdjur" på din fönsterbräda. Detta kan göras på olika sätt.

  1. Med hjälp av sidoskikt . För att göra detta, separera dem helt enkelt från huvudstammen och plantera dem i separata behållare.
  2. Sticklingar . För att föröka en kaktus på detta sätt kan du helt enkelt skära ämnena från toppen av den saftiga. Efter det måste de torkas lite och sedan planteras i ett torvunderlag. Efter en viss tid bör rötterna visas. Sedan kan växten transplanteras i en separat behållare.
  3. Frön . Detta planteringsmaterial kan köpas i en trädgårdsbutik. Frön bör placeras noggrant i den beredda fuktiga jorden och sedan täckas med glas. Därefter måste du placera behållaren på en varm plats och vänta på att de första skotten ska visas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga att denna växt är lämplig för alla blomsterodlare, utan undantag, eftersom den inte kräver särskild vård. Du bör dock inte helt glömma den fluffiga kaktusen. Som alla inhemska grödor kommer denna saftiga växt inte att överleva utan vatten, sol och näringsrik jord.

Rekommenderad: