Guzmania (62 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Regler För Transplantation Av Krukväxter. Guzmanias Namn Med Röda Blad På Kronan Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Guzmania (62 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Regler För Transplantation Av Krukväxter. Guzmanias Namn Med Röda Blad På Kronan Och Andra Arter
Guzmania (62 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma. Regler För Transplantation Av Krukväxter. Guzmanias Namn Med Röda Blad På Kronan Och Andra Arter
Anonim

Många blomsterodlare, som vill inreda sin trädgård på fönsterbrädan, skaffar vintergrönsaker som kan ge vårstämning även i vinterkylan. Representanten för Bromeliad -familjen - guzmania -blomman, passar just den här beskrivningen. Dess spridande löv och livfulla takblad passar perfekt in i ett hemväxthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Guzmania -blomman är skyldig sitt namn till den berömda spanska botanisten Anastasio Guzman. Det var han som på 1700 -talet gav den första beskrivningen av den representerade växten. I vardagen uttalas namnet på en blomma genom bokstaven "s" i början av ordet, även om det är mer korrekt att uttala "z". Guzmanias hemland är Latinamerika. Blomman växer i tropiska skogar på barken av mogna träd. Ibland kan det hittas på trädstubbar.

Guzmania är en epifyt, eftersom växten tar emot nödvändig fukt och nödvändiga näringsämnen direkt från luftrummet . Släktträdet i Guzmania har cirka 150 epifytiska arter som växer i skogar och på bergssluttningar. De är ganska vanliga i Brasilien, Central- och Sydamerika, liksom i Venezuela och Florida.

Bild
Bild

Tyvärr har bara några av deras representanter anpassat sig till förvaringsförhållandena i rummet.

Epifytiska rötter är ganska svaga. Deras huvuduppgift är att fästa växten på barken av träd. Ibland kan en blommas rötter fastna i sprickor i steniga höjder.

Det finns ingen stam i guzmanias struktur. Långsträckta och smala på bredden komprimeras bladen ganska tätt vid blommans botten och bildar därmed en rosett som liknar ett högt glas i form . I naturen samlar denna form lätt upp regnvatten och morgondugg, som är ett alternativ till fukt som sugs ut ur luften.

I den centrala delen av bladrosetten bildas en peduncle. Den består av små blad, och överst är ljusröda skivor. Ibland är det gult eller orange. I guzmania som odlas artificiellt kan skivorna vara lila eller lila. Skivornas ljusa färger kallar in insekter som bidrar till pollinering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje separat art av guzmania blommar vid olika tider på året. Varaktigheten av denna process når i vissa fall sex månader.

Typer och sorter

Tyvärr har endast vissa sorter av Guzmania anpassats till rumsmiljön, men även denna lilla mängd kan förändra mini-trädgårdens allmänna utseende och komplettera den med nåd, skönhet och vårvärme.

Vidare föreslås att du gör dig bekant med de sorter som har lyckats slå rot i en hemmiljö

" Vass ". När det gäller dess dimensioner är växten ganska stor, på grund av vilken den är stolthet över samlingen av alla odlare. Maxlängden på ljusgröna blad är 50 cm. Baksidan är dekorerad med brunaktiga ränder. Trots den lilla spridningen av blommans struktur, bildar deras täta struktur en solid rosett vid plantans bas, utformad för att samla och lagra vätska. Peduncle är liten i storlek. Dess blad kan vara röda eller orange. Blommorna i den centrala delen av peduncle är dvärg i storlek och gulvita. Blomningsperioden varar i tre veckor. Vid denna tidpunkt får blomman ett majestätiskt utseende. Efter den tid som naturen tilldelats blir den centrala delen av blomman blekna och vissnar, men trots detta fortsätter guzmanian att leva och framhäver dotterrosetter.

Bild
Bild

" Mindre ". I den botaniska miljön kallas denna typ av blomma "Minor Rondo". Den presenterade epifyten är en artificiellt uppfödd hybrid av "Yazychkova" guzmania. En särdrag är dess kompakta storlek. Guzmania "Minor" finns ganska ofta i miniträdgårdar. Och det handlar inte bara om storleken, utan också om plantans ljusa färger. Dess blomningstid börjar i februari och slutar i augusti. Processen åtföljs av maximal avslöjande av de röda kronbladen på peduncle, inuti vilka små vita blommor dyker upp.

Bild
Bild

" Tempo ". När det gäller dess egenskaper är växten mycket lik sorten "Minor", den enda skillnaden är dess storlek. Spridning av ljusgröna blad, på grund av den täta strukturen vid basen, skapar en solid rosett. En ljus pedunkel, ofta röd, kompletteras med vita fläckar på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blanda ". I blomsterbutiker är denna typ av epifytter ganska vanlig. En växts peduncle kan vara gul, rosa och till och med vinröd. Du behöver bara göra ett val till förmån för en viss variant. Guzmania "Mix" skapades av uppfödare genom att korsa olika typer av blommor, på grund av vilken växten rotar sig väl hemma. Av sin natur är de opretentiösa, och deras utseende gör mini-dagiset särskilt attraktivt året runt.

Bild
Bild

" Nicaraguan ". På grund av sin lilla storlek är den idealisk för odling i lägenheter. Den täta rosetten består av 16 tungformade plåtar. Bladen vid basen av blomman är breda, avsmalnande till spetsen. Deras yta är något grov vid beröring. I utseende liknar växten en upprätt spikelet. I den centrala delen av peduncle finns det små citronfärgade blommor som sitter på korta bladblad. Blomningsprocessen för "Nicaraguan" guzmania sker huvudsakligen på våren och varar i flera veckor.

Bild
Bild

" Konifera ". I den presenterade arten är rosetten gjord av täta och långsträckta ark med mörkgrön färg. I slutet av sommarperioden bildas en konformad rödblå blomställning med en orange kant av kronblad högst upp på blomman, vilket lockar uppmärksamhet. I naturen anses "Konifera" vara en stor epifyt som växer på stammar och grenar av tropiska träd. Växten samlar upp fukt som krävs för att överleva från nederbörd och absorberar vitaminer och näringsämnen från luften. Inomhus guzmania "Konifera" växer mycket imponerande i storlek, men trots detta är det populärt bland många blomsterodlare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Donnell-Smith . Den presenterade sorten finns främst i tropiska områden. Finns ganska ofta i bergen i Costa Rica. Men trots detta lyckades hon slå rot i en hemmiljö. Florister är stolta över det här köpet, eftersom ljusa skivor och gula blomblad blommar i sex månader, vilket kompletterar miniträdgården med speciell skönhet. Rosetten av Donnell-Smith guzmania består av gröna blad, vars yta är täckt med fjäll. Bladplattans maximala längd är 60 cm och bredden är 3 cm. Ett särdrag hos Donnell-Smith guzmania är möjligheten till självbestämning. Dess frön har en liten tofs, som hjälper till att sprida sig över långa avstånd.

Bild
Bild

" Enpikad ". Ganska ovanlig prydnadsväxt. Dess gröna blad kompletteras med gula ränder. Blomman är formad som en spikelet. Peduncle från undersidan är färgad grön, som stiger uppåt och rinner in i en orange nyans. I slutet av blomningen och pollineringen kan små frukter hittas under bladen, samlade i lådor. I den botaniska miljön är "Odnokolosaya" guzmania uppdelad i tre underarter. Den första har monokromatiska löv. Dess bleka skivor är färgade med längsgående ränder. I den andra underarten är gröna blad täckta med vita ränder. Den tredje underarten ger en unik struktur med ett fast grönt lövverk och en hög blomställning, som gradvis ändrar skivornas färg från basen till toppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ostara . Den presenterade växtsorten är artificiellt uppfödd. Guzmania "Yazychkovaya" och guzmania "Witmackii" anses vara hans föräldrar. En blank rosett av långsträckta löv bildar en tät bas, på vars yta röda skivor finns. Konstgjord epifyt blommar länge. Dess dekorativa egenskaper kvarstår i sex månader, varefter blomman dör. Men med hjälp av dotteruttag kan det förökas.

Bild
Bild

" Blodröd ". Ett särdrag hos den representerade typen av epifytter är förändringen i växtens färg under blomningsperioden. I detta fall påverkas inte bara de korta skivorna, hela rosetten blir skarlet eller lila. Guzmania skiljer sig också i sin struktur. Plåtplattorna är långsträckta. Deras spetsar är böjda. Den täta strukturen bildar en solid bas, som påminner om formen på ett långsträckt glas. Rosettens höjd är 30 cm. Gula blommor syns i dess centrala del. Med ackumulering av en tillräcklig mängd vätska skapas känslan av att dessa blommor flyter inuti strukturen. Blomningsperioden för "Blodröd" guzmania är mycket lång och varar från april till augusti. Efter att växten dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Tricolor ". Den presenterade dekorativa blomman har ett antal särdrag. Växtens huvudsakliga blad och bladbladens blad är nästan lika stora. Färggradienten flyter smidigt från ljusgrönt till rött. Utsikten över växten uppifrån är helt enkelt fascinerande. Små gula blommor i mitten av peduncle är särskilt slående.

Bild
Bild

" Mosaik ". Blomman kännetecknas av en ökad densitet av rosetten, på vilken det finns ett tvärgående mönster av ljusa nyanser. Maximal arklängd är 70 cm, rosetten består av cirka 22 ark. Rosa skivor lockar fantastiska blickar. Blomningsperioden börjar i februari och slutar i juli. Det sköra rotsystemet i "Mosaic" guzmania anpassar sig enkelt till jorden. Därefter drar den ut den nödvändiga fukten från den och ger näring åt växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Inomhusväxter, som små barn, kräver särskild behandling och noggrann vård. Enligt dess egenskaper hör guzmania inte till listan över kräsna växter, men kräver fortfarande lite uppmärksamhet.

I naturen växer guzmania i skuggiga zoner . Anpassade till hemmiljön tolererar inte exemplar heller den stekande solen. Därför måste anläggningen placeras i de östra och västra delarna av lägenheten. Guzmania behöver utan tvekan solljus, men det måste spridas. När ljusa strålar träffar bladen uppstår brännskador, på grund av vilka växterna förlorar sitt attraktiva utseende. Den norra sidan kommer inte heller att göra någon nytta.

Bild
Bild

Det kommer inte att finnas tillräckligt med ljus, kronbladet på växtskivorna kommer att blekna och själva blomman kommer att förlora sitt majestätiska utseende. Utan att ändra sin plats kommer guzmanian att vissna bort.

På sommaren kan blomman placeras utomhus, om du väljer ett hörn för det, skyddat från väderfaktorer. Under låg solaktivitet finns det inget behov av att skydda blomman från de stekande solstrålarna. Om det inte är möjligt att ta blomman utanför måste du placera den i ett ventilerat rum.

Guzmania har ingen specifik lugnperiod . Florister märkte att i genomsnitt blommans viloperiod varierar med början av kallt väder, nämligen från oktober till februari. Under resten av växten bör vattningen reduceras till ett minimum, spraya inte bladen, mata inte jorden. I detta fall bör den maximala lufttemperaturen i rummet vara cirka 20 grader. I samband med resten av anläggningen bör belysningen inte reduceras, tvärtom kan du komplettera den med en fytolampa, men glöm inte att stänga av den - dagsljusets längd bör inte vara mer än 9 timmar a dag.

Bild
Bild

Den presenterade tropiska epifyten gillar inte varmt väder och kyla . Den mest behagliga temperaturen för blommans idealtillstånd är högst 25 grader på sommaren och 22 grader vid kallt väder. En sänkning av temperaturen under det normala kan leda till brist på blomning, och i vissa fall kommer blomman att genomgå svampangrepp.

Luftfuktigheten i rummet där blomman ligger bör variera runt 60-80%. För att upprätthålla den nödvändiga luftfuktigheten måste luftutrymmet sprutas med sedimentvatten flera gånger om dagen. Under en torr säsong måste du installera en behållare med rent vatten nära blomman . Den avdunstade fukten kommer in i luftutrymmet, och anläggningen kommer att absorbera avdunstningen på grund av arktransporterande funktion. I vissa fall är det tillåtet att torka av plåtarna med en fuktig trasa.

På sommaren är det vanligt att vattna plantorna en gång om dagen innan toppen av solaktivitet börjar. Guzmania föredrar daglig vattning av jordkompositionen på morgonen eller varannan dag genom att hälla sedimentvätskan i utloppet. Med kallt väder minskar vattningen till en gång i veckan och uteslutande i en kruka. Om du inte följer dessa krav och återfuktar växten mycket oftare, kan den bli sjuk och snart dö.

För bevattning, använd varmt vatten som har sedimenterats i flera dagar eller genomgått filtreringsbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter vattningsproceduren måste du vänta lite tid, töm sedan överflödig vätska från pannan.

Olika typer av utfodring hjälper till att vårda växten ordentligt, särskilt under växtsäsongen. I naturen utvinner guzmania oberoende mineraler och ämnen, och hemma måste en blomsterhandlare utföra toppdressing. Ett värdefullt gödningsmedel för guzmania anses vara en blandning gjord för bromeliadfamiljen. I deras frånvaro kommer universella preparat att göra, bara koncentrationen för utfodring bör minskas med 3 gånger.

Det räcker att mata guzmania en gång var tredje vecka . Den utspädda blandningen ska vara flytande. Och de häller det direkt i uttaget. Att vattna jorden kan skada det sköra rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantationsregler

Guzmania kan bara transplanteras en gång i livet och bara som en sista utväg. Den köpta växten bör transplanteras i en annan behållare omedelbart efter köpet, eftersom transportjorden inte är lämplig för dess naturliga odling.

Guzmania -rötter är mycket små och ömtåliga, därför bör du vara uppmärksam på behållarens tvärlängd när du väljer en ny kruka . - den bör inte överstiga 12 cm. Krukan som väljs för transplantation måste göras tyngre så att när guzmanian växer, vänder den inte behållaren. Som en extra dekoration kan behållaren placeras i en dekorativ planterare. Vi får inte glömma god dränering.

Jordblandningen som används för transplantation måste passera vätska väl. Jord för orkidéer och ormbunkar är idealisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men den köpta massan väcker inte alltid förtroende hos odlaren. Som ett alternativ föreslås en oberoende skapande av en jordblandning. Du behöver bara känna till den sammansatta formeln och de nödvändiga elementen. Blandningsalternativ:

  • en del sand, två delar lövmark, en del av mossa och två delar barrträd;
  • två delar humus, fyra delar torv, en del sand, två delar torvmark.

Dränering läggs i botten av krukan, en liten mängd skördad jord hälls över den. Busken själv transplanteras med omlastningsmetoden och försöker att inte förstöra jordklumpen på rötterna. Därefter fördelas resterna av den nya jordblandningen jämnt över alla delar av krukan.

Det är viktigt att komma ihåg att marken inte kan tampas, rotsystemet i denna blomma är ganska skört och kan skadas med våld.

Bild
Bild

Alla slags guzmania blommar bara en gång, varför botaniker kallar det en årlig. Ibland tar det dock mer än ett år att vänta tills det blommar. Den blekta Guzmania -busken börjar gradvis blekna, varefter den dör. De bildade barnen på sidorna av moderns bas föreslås sitta i olika behållare.

Reproduktionsmetoder

Det enda sättet att förlänga livet för den representerade epifytarten är reproduktion. När de arbetade och studerade guzmania identifierade botaniker bara två sätt att öka befolkningen:

  • dela busken;
  • jiggande barn.

I allmänhet är båda processerna identiska. Så snart busken bleknar har den laterala tillväxter, nedan kallade barn. Föräldrautloppet dör efter ett tag, och unga embryon dyker upp bredvid, där ett individuellt rotsystem gradvis bildas.

Förfarandet för deponering av barn utförs när längden på unga rötter är 2 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barnet separeras från moderbusken med en vass, steriliserad kniv. Skärets plats på busken och den separerade processen måste behandlas med en trädgårdshöjd. Processen för rotbildning hos barn sker i olika takt . Det är därför det är omöjligt att transplantera alla embryon samtidigt. Varje enskild skott transplanteras i en individuell behållare fylld med en beredd jordblandning. Därefter placeras det transplanterade barnet på en varm plats. Till en början bör den transplanterade skotten täckas med ett polyetenlock som kan skapa den nödvändiga luftfuktigheten. När buskarna växer upp och blir starkare kan de transplanteras med den tidigare omlastningsmetoden.

Guzmania förökas med hjälp av frön, inte bara av uppfödare, utan också av älskare av miniträdgårdar i hemmet . Behållaren som är förberedd för sådd fylls med ett substrat som utvecklats och tillverkats för representanter för bromeliadfamiljen. Den innehåller sand och krossad torv. Fröna tvättas i en lösning av kaliumpermanganat, varefter de torkas väl och sprids jämnt över den beredda jordblandningen.

Fröer bör inte pressas ner, eftersom de behöver ständig tillgång till belysning. Efter sådd täcks behållaren med en film eller ett glas och flyttas till ett varmt rum, vars temperatur varierar inom 24 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att lufta rummet där landningarna ligger. Detsamma gäller markfuktighet. Vid behov kan underlaget sprutas med varmt vatten från en sprayflaska.

De första skotten börjar visa sig om 3 veckor. En plockning bör göras när plantorna är 10 veckor gamla. Efter en halv månad transplanteras de odlade buskarna till en permanent bostad. Blommande guzmania som odlas genom att så frön kan ske om cirka 5 år.

Blommande funktioner

Det mest avgörande skedet i Guzmanias liv är blomningstiden. Detta sker cirka det fjärde eller femte året efter plantering. Som nämnts tidigare saknas blommans stjälk. Långsträckta löv skapar en rosett som liknar bilden av ett högt vinglas, i mitten av vilket en enda peduncle med små blad bildas. Färgglada skivor visas på den, som ofta förväxlas med blommor. På grund av sina ljusa färger lockar guzmania insekter som pollinerar det.

Trots växtens allmänna skönhet har de blommor som dyker upp under blomningsperioden inte ett attraktivt utseende, de är mycket små i storlek och blekgula i färg, omärkliga. Men de sprider en extraordinär och sensuell doft i flera meter.

Guzmanias blomningstid börjar på våren, runt mars. Blomningstiden varierar från 2 till 6 månader. Allt beror på vilken typ av blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid detta viktigaste ögonblick måste guzmania tas omhändertagande noga för att skapa bekväma förhållanden för henne, och i gengäld kommer hon att ge magisk skönhet, som ingen person kan passera. Tyvärr, så snart guzmanian bleknade, dör den. Men under gynnsamma levnadsförhållanden lämnar det små skott på sidorna, som är mottagliga för transplantation och efterföljande odling.

Ganska sällan, men det händer att vissa blomsterodlare helt enkelt inte blommar guzmania. Men jag vill verkligen se denna speciella blomma på toppen av sin livscykel. För att förstå varför en växt inte vill blomma bör du överväga några tips från erfarna botaniker och uppfödare.

  • Troligtvis gillar Guzmania inte levnadsvillkor. Hon kanske inte är nöjd med det torra klimatet i stadshus och lägenheter. För fuktning bör du använda en sprayflaska med ett fint munstycke, som gör att du inte bara kan spruta växten utan också mjukna luftutrymmet runt den.
  • Det är nödvändigt att noggrant bekanta dig med dess plats. Solen eller den skuggiga sidan får inte guzmanen att känna sig bekväm. Växten behöver växa i ett skuggat område så att endast diffust ljus kommer till den.
  • Blomsterodlaren ska inte glömma epifyternas näring. Aktiveringen av peduncle påverkas av bladmatning. I avsaknad av det kan du använda det vanligaste äpplet. Den ska läggas i en blomkruka och täckas med en plastpåse. Fem dagars "äppelatmosfär" kommer att räcka för växten. Från de första minuterna av skydd kommer äpplet att utsöndra viktiga och användbara ämnen som kan väcka blomningen. Det viktigaste är att inte glömma att övervaka fruktens tillstånd. Den resulterande mögeln på ytan av äpplet kan påverka plantans allmänna tillstånd, samt provocera utvecklingen av röta. Om äpplet börjar förstöra bör det bytas ut mot ett nytt. Skurna bananer eller päron används på liknande sätt.
Bild
Bild

Efter att ha väntat på blomning är det viktigt att komma ihåg att när du sprayar busken bör du vara försiktig så att du inte faller på skivorna med droppar, annars kommer blomningstiden att minska avsevärt.

Sjukdomar och skadedjur

Guzmania är en opretentiös växt, men ändå händer det att den kan bli sjuk. Detta händer när reglerna för att hålla blomman bryts, felaktig vattning, användning av kallt vatten för att mata rotsystemet. För att förbereda i förväg och veta om plantans möjliga sjukdomar bör du bekanta dig med erfarenheter från erfarna blomodlare.

Om grå fläckar visas på spridning och gröna blad , då drabbades växten av gråröta. Sjukdomen är svampig men behandlingsbar. Som behandling måste du använda en blandning av fungicid. Bearbetningen görs flera gånger.

Bild
Bild

Fuktövermättnad av utloppet kan påverka blommans vissnande. I vissa fall ruttnar rotkragen och basen på växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torr luft , liksom bristen på vätska i utloppet leder till att guzmanias spridande blad torkar upp.

Bild
Bild

Ljusa solstrålar kan bränna växten. Brännskador i guzmania framstår som torra bruna fläckar. Ibland krullar och torkar bladplattans spetsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid användning av hårt vatten för sprutning guzmania, visas en blomning på bladen som liknar vit lime.

Bild
Bild

Rumstemperatur för låg kan påverka blommans allmänna tillstånd negativt. Plåtplattan blir mjuk, vilket gör att rosetten sönderfaller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överdriven vattning av substratet orsakar rotröta … Som en förebyggande åtgärd måste blomman tas bort, klippa bort de döda områdena och såren bör behandlas med en blandning av aktivt kol. Torka sedan busken och plantera den i ett nytt underlag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland händer det att guzmania slutar växa … Kanske har blomsterhandlaren inte matat växten och jorden på länge. Antingen har hon inte tillräckligt med ljus eller så är luften i rummet väldigt torr.

Bild
Bild

Om det inte finns några barn i slutet av blomningen mest troligt beror detta på att odlaren inte separerade peduncle, men väntade på att fröna skulle mogna. Tyvärr bromsar denna process bildandet av processer. Efter blomningen lever växten en tid. Det är nödvändigt att ha tid att klippa peduncle och vänta på barnens uppkomst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från den presenterade listan över möjliga sjukdomar blir det klart att med tidig vattning, kvalitetsvård och anständig belysning kommer guzmania inte att kunna ta upp någon sjukdom.

När det gäller insekter är guzmania, som vilken blomma som helst, mottaglig för angrepp av parasiter. Det lockar ibland uppmärksamheten hos sugande arter som spindelmider, mjölkfiskar eller skalinsekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Deras utseende är inte svårt att avgöra. Bladen blir förstörda, plack visas på dem, en tunn spindelnät. Vid uppkomsten av skadliga mikroorganismer måste bladen blottas med en bomullstuss som tidigare fuktats med en lösning av tvätttvål . Själva växten måste besprutas med en insekticid, till exempel "Aktar". "Aktellik" och "Fitoverm" har identiska egenskaper med den. Du bör inte komma på sätt att späda ut droger på egen hand. Instruktionerna från tillverkaren beskriver beredningsmetoden för varje blandning som används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För hemligheterna med att ta hand om guzmania, se videon som presenteras.

Rekommenderad: