Reproduktion Av Kaktusar: Hur Man Planterar Dem Hemma? Hur Man Förökar En Kaktus På Ett Vegetativt Sätt: Med Barn Och Sticklingar? Hur Odlar Man En Kaktus Utan Rötter Från Ett Skot

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Kaktusar: Hur Man Planterar Dem Hemma? Hur Man Förökar En Kaktus På Ett Vegetativt Sätt: Med Barn Och Sticklingar? Hur Odlar Man En Kaktus Utan Rötter Från Ett Skot

Video: Reproduktion Av Kaktusar: Hur Man Planterar Dem Hemma? Hur Man Förökar En Kaktus På Ett Vegetativt Sätt: Med Barn Och Sticklingar? Hur Odlar Man En Kaktus Utan Rötter Från Ett Skot
Video: HOW TO PROPAGATE CACTUS EASY & FAST 2024, April
Reproduktion Av Kaktusar: Hur Man Planterar Dem Hemma? Hur Man Förökar En Kaktus På Ett Vegetativt Sätt: Med Barn Och Sticklingar? Hur Odlar Man En Kaktus Utan Rötter Från Ett Skot
Reproduktion Av Kaktusar: Hur Man Planterar Dem Hemma? Hur Man Förökar En Kaktus På Ett Vegetativt Sätt: Med Barn Och Sticklingar? Hur Odlar Man En Kaktus Utan Rötter Från Ett Skot
Anonim

Synen av en blommande kaktus orsakar äkta beundran även bland människor långt från inomhus blomsterodling. Under denna period är en blygsam växt täckt med ljusa och spektakulära blommor, vilket ger den en speciell dekorativ effekt. Mycket ofta är det kaktusens lyxiga utseende, dekorerat med ovanliga blommor, som inspirerar och motiverar odlare att utöka sin gröna samling. Hur förökar sig kaktusar hemma? Vilka metoder används för detta? Vad bör man tänka på när man odlar dessa exotiska växter?

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Reproduktion av kaktusar hemma orsakar oftast inga särskilda svårigheter. Dessa opretentiösa växter uppskattas av blomsterodlare för deras opretentiöshet för förhållandena för underhåll och vård. De har inte heller särskilda krav på avel och odling, så även en oerfaren blomsterhandlare klarar dessa uppgifter.

Det exotiska ursprunget för kaktusar, som kommer från Syd- och Nordamerika, dikterar dock fortfarande vissa förhållanden som måste observeras vid odling och förökning av dessa växter. Underlåtenhet att följa dessa krav kan leda till sjukdomar, dålig överlevnad och till och med död av blommor.

Bild
Bild

För reproduktion av dessa representanter för exotisk flora används vanligtvis följande:

  • frön;
  • sticklingar;
  • "Barn";
  • vaccinationer.

Vissa sorter av kaktusar bildar därför inte skott de kan bara förökas genom sticklingar eller genom att så frön . Naturlig reproduktion av kaktusar i naturen sker just genom frön.

När det gäller hemförhållanden är denna metod ganska tidskrävande och komplex.

Den enklaste och mest populära metoden för att odla dessa exotiska växter innebär användning av "spädbarn" eller utlöpare . I kaktusarnas naturliga livsmiljö sker deras reproduktion av "barn" med deltagande av vilda djur. Tack vare att taggarna överflödigt pricker ytan på "barnen" klibbar de, som en kardborre, fast vid ullen från savannens och präriens invånare och övervinner sedan lätt avsevärda avstånd med dem.

Bild
Bild

Även mycket små "bebisar" av kaktusar har rudimenten av rötter, som säkerställer deras snabba överlevnad när de kommer in i våt och lös jord. Under gynnsamma förhållanden, efter en kort tid, utvecklas en fullvärdig vuxenväxt från en liten "baby".

Förökningen av kaktusar med sticklingar används vanligtvis i det fall då växterna på grund av deras artskarakter inte bildar "barn" och det är omöjligt att få frön från dem . I denna situation används skurna stamfragment som planteringsmaterial, som är rotade i underlaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det svåraste sättet övervägs avelsväxter genom ympning . Denna metod används i extrema fall - till exempel när det är nödvändigt att spara en ruttnande blomma. Ympningsmetoden används också vid uppfödning av hybrider.

De mest lämpliga perioderna för förökning av kaktusar med skott och sticklingar är vår och sommar. Under dessa årstider får växter tillräcklig mängd ljus och värme, och metaboliska processer i deras vävnader är mest aktiva. Sammantaget bestämmer de presenterade faktorerna den ökade uthålligheten och överlevnadsgraden hos unga exotiker.

Det är bäst att börja föröka växter med frön i januari-februari. I detta fall kommer unga plantor, som kläcks från frön, att hinna bli starkare till våren. När värmen kommer kommer de att gå in i en fas av intensiv utveckling och aktivt bilda den ovanjordiska delen och rotsystemet.

Bild
Bild

Metoder och regler för vegetativ avel

Vegetativ odling av kaktusar innebär användning av "bebisar" och sticklingar som erhållits från starka friska växter. Dessa metoder är bland de enklaste, så även en nybörjare kan använda dem.

Barn

Denna metod för att odla kaktusar är tillåten att tillgripas året runt. Det är dock bäst att föröka växter av "barn" under vår-sommarperioden. Om det blir nödvändigt att odla en ung kaktus från ett skott på hösten eller vintern, bör växten förses med tillräcklig belysning och optimala temperatur- och luftfuktighetsförhållanden.

För växande "barn" använd ett speciellt substrat för succulenter eller jordblandning beredd av följande ingredienser:

  • bördig och lös trädgårdsmark - 1 del;
  • ren grov sand - 1 del;
  • torv - 0,5 delar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Krossade kol- och / eller fina skumfraktioner införs i denna blandning som dräneringselement. Dräneringen bör också hällas i botten av behållaren där skottet kommer att odlas. Här kan du använda krossad expanderad lera, tegelstenar eller småsten som dränering.

En praktisk plastbehållare med tillräcklig bredd och djup är lämplig för odling av kaktusar. Med tanke på att dessa växter har ett mycket välutvecklat rotsystem, små och små behållare fungerar inte för dem . I botten av den valda behållaren måste hål göras för att tömma vattnet.

Efter att ha förberett allt du behöver, bör du noggrant undersöka givarväxten och noggrant separera de största och starkaste skotten från den. I de flesta kaktusarter har "spädbarn" redan vid separation redan rötterna av rötter, så det kommer inte att vara svårt att koppla bort dem från donatorväxten.

Det är bara viktigt att inte skada skottet, annars kommer det inte att rota sig och donatorväxten kan bli sjuk.

Bild
Bild

I vissa fall, när "barnet" inte har några rötter och är tätt fäst vid moderplantan, skärs det av med ett skarpt blad. Efter detta behandlas de skurna platserna med aktivt kolpulver, och själva processen placeras på en mörk plats i ett par dagar. När den skurna platsen torkar lite börjar de plantera tillägget.

Innan plantering görs ett grunt hål i ytan av underlaget och "barnet" placeras där med ett nedskärning. I det här fallet är det inte nödvändigt att gräva i ett skott utan rötter . Om "barnet" har rotrudiment rätas de försiktigt ut med en tunn pinne, rötterna ströks lätt med sand eller vermikulit och jorden pressas försiktigt ner och fixerar processen i ett stabilt läge. Rötterna ska inte vara kraftigt täckta, annars kommer de inte att kunna utvecklas fullt ut.

Behållaren med "barn" efter transplantation bör tas bort i 2-3 dagar på en mörk plats. Den första vattningen av de överlevande skotten rekommenderas tidigast efter 5-7 dagar.

Bild
Bild

Om proceduren utförs korrekt, kommer "barnen" snart att slå rot, varefter de kan sitta i rymligare behållare.

Det faktum att "barnet" mår bra efter transplantationen kommer att bevisas av hennes friska utseende och gradvisa tillväxt.

Sticklingar

Typer av kaktusar som inte bildar skott odlas av sticklingar. Endast friska och välutvecklade exemplar är lämpliga för denna metod.

I det här fallet kan du få en livskraftig skärning genom att klippa av toppen. Skärning utförs med ett verktyg med ett skarpt blad, förbehandlat med något alkoholinnehållande medel. Platsen för snittet på växten och sticklingar desinficeras också .… Förutom, skärets snitt behandlas dessutom med en lösning av en rotbildningsstimulator.

Bild
Bild

Efter skärning kan du inte omedelbart plantera skärningen i underlaget . Efter bearbetning av planteringsmaterialet med desinfektions- och stimulerande läkemedel avlägsnas det i flera (5-6) dagar på en torr och mörk plats och fixeras i upprätt läge. Denna procedur är nödvändig för att skärplatsen ska torka ut lite. Detta är en viktig förutsättning för att förebygga röta.

Planteringen av sticklingarna utförs på samma sätt som planteringen av "barn", lätt sprinklad den nedre delen. För långa sticklingar är fixerade på ett trä- eller plaststöd. För att rota den apikala delen av kaktusen, använd samma sammansättning av substratet som vid plantering av skotten.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att plantera skärningen i underlaget vertikalt. Denna situation kommer att förhindra massiv bildning av laterala rötter och, som ett resultat, den ojämna utvecklingen av den unga växten.

Hur förökas med frö?

Uppfödning av kaktusar är också möjligt med frö. Trots att denna metod är fylld av vissa svårigheter, tar blomodlare ofta till den. Frömetoden gör att kaktusälskare enkelt kan experimentera med planteringsmaterial av nya och lite kända sorter och få unika exemplar för sin samling. Samtidigt inkluderar nackdelarna med denna metod låg produktivitet, vilket uttrycks i den svaga groning av plantor.

För att odla kaktusar med frön behöver du högkvalitativt och livskraftigt planteringsmaterial. Det kan köpas från en välrenommerad blomsterbutik, eller så kan du få det själv från frukter som har bildats på en mogen växt.

Bild
Bild

För att kunna gro fröna från dessa exotiker måste du göra följande:

  • före sådd bör fröna blötläggas i vatten i en dag;
  • efter blötläggning, blötlägg fröna i 10 minuter i en lösning av kaliumpermanganat;
  • efter bearbetning, torka plantmaterialet och börja så.

Innan sådd är det nödvändigt att förbereda en lös och lätt jordblandning, bestående av bördig jord, torv, grov sand och krossat kol. Det resulterande substratet hälls över dräneringsskiktet som läggs på botten av planteringsbehållaren.

Därefter placeras behållaren fylld med substratet i en bricka med vatten. Detta gör att de nedre lagren av substratet kan blötläggas och ger fröna den fukt som är nödvändig för groning.

Frösådd utförs i grunda spår eller läggs helt enkelt ut på underlaget. Du behöver inte fylla på fröna eller pressa dem i underlaget . Efter sådd är behållaren täckt med glas eller täckt med en film för att säkerställa optimal temperatur och luftfuktighet som krävs för groning av plantmaterialet.

Det är viktigt att se till att temperaturen i rummet där kaktusfröna spirar är stabil vid en nivå på + 25-30 °. Starka temperaturförändringar måste undvikas.

Bild
Bild

Växtmaterialets grobarhet beror på artens egenskaper och växtsort. T Således spirar fröna av vissa typer av kaktusar - till exempel astrofytum - inom några dagar efter sådd, andra (i synnerhet prickiga päron) - efter några veckor. När plantorna växer till storleken på en ärt bör de planteras i separata krukor. Den rekommenderade frekvensen för vattning av unga växter är en gång var 3-4 dagar.

Hur vaccinerar man?

Vaccination anses vara en av de mest tidskrävande och svåraste metoderna för uppfödning av kaktusar, som används i extrema fall. Vanligtvis används denna metod:

  • när det är nödvändigt att stimulera växtens utveckling och blomning;
  • en ny hybrid krävs;
  • för att rädda en ruttnande växt.

Den mest lämpliga tiden för detta förfarande är vår-sommarperioden, då växterna är i ett aktivt utvecklingsstadium. Kärnan i ympningsmetoden är sammansmältningen av två delar av olika växter . Den del till vilken det trimmade fragmentet av en annan växt ympas kallas stam. Den implanterade delen kallas i sin tur scion.

Före proceduren bör beståndet vattnas väl. Därefter måste du förbereda en vass kniv eller skalpell. Verktygsbladet innan proceduren är nödvändig behandla noggrant med ett alkoholinnehållande medel eller en lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

För att utföra ympningen bör du skära av den apikala delen av växten som fungerar som en stam. Från en annan växt måste du också ta toppen, som kommer att användas som en scion. Vidare kombineras de skurna delarna, varefter en bomullsskiva eller en trasa läggs ovanpå scion och ett tunt rep dras över den och under krukan. Detta kommer att säkerställa en tätare anslutning av de ympade fragmenten och som en konsekvens av deras framgångsrika fusion.

Efter proceduren placeras växten på en varm plats där temperaturen hålls vid + 20 °. Det är också viktigt att se till att kaktusen skyddas mot direkt solljus efter vaccination.

Bild
Bild

Återhämtning av exotiska efter vaccination kommer att gå mer intensivt om du täcker det med en glasburk eller en skuren plastflaska. Ett sådant improviserat växthus kommer att ge växten en optimal temperatur och fuktighet. Det rekommenderas att ventilera detta växthus 1-2 gånger om dagen.

Uppföljningsvård

När man odlar kaktusar är det mycket viktigt att strikt följa vattningssystemet. Dessa växter tolererar måttlig torka bra, men de är mycket känsliga för överflödig fukt i jorden. Små kaktusar vattnas på sommaren 2-3 gånger i veckan, stora exemplar-en gång var 2-3 dagar. På vintern rekommenderas att minska vattningen avsevärt - upp till 1-2 gånger i månaden.

Att odla dessa exotiska växter, det är nödvändigt att ge dem en optimal temperaturregim . De flesta arter trivs bra vid en lufttemperatur på + 22-30 ° under den varma årstiden. På vintern, när växterna är i vilofasen, sänks lufttemperaturen till + 10 °.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du lär dig att klippa och rota en kaktus i följande video.

Rekommenderad: