Dizigoteka (26 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Dizigoteca Av Graciösa Och Elegantissima, Veich Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Dizigoteka (26 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Dizigoteca Av Graciösa Och Elegantissima, Veich Och Andra Typer

Video: Dizigoteka (26 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Dizigoteca Av Graciösa Och Elegantissima, Veich Och Andra Typer
Video: Växtens vävnader, gömfröig växt 2024, Maj
Dizigoteka (26 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Dizigoteca Av Graciösa Och Elegantissima, Veich Och Andra Typer
Dizigoteka (26 Bilder): Regler För Vård Av En Blomma Hemma. Beskrivning Av Dizigoteca Av Graciösa Och Elegantissima, Veich Och Andra Typer
Anonim

Dizygoteka är en växt med dekorativa löv, vilket är ganska sällsynt bland inomhusblommor. Den tillhör familjen Araliev, i sin naturliga miljö finns den i skogarna i Australien och Oceanien. Dizigoteka blev kär i blomsterodlare för sina extraordinära löv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Utåt ser växten ut som ett miniatyrträd. Den bladlösa långa stammen slutar med en bred krona som når upp till 4 meter i diameter. I naturen är träd 6–8 meter långa och krukväxter kan bli upp till 2 meter. Stammen blir stel med tiden, vilket gör den ännu mer som en trädstam.

Ett karakteristiskt kännetecken för dizigoteca är dess öppnade långsträckta löv . De har verkligen en märklig form: ganska stora, uppdelade i 7-10 segment, med sågtandskanter, som sammanfogas av ett långt blad. Färgen på bladplattorna varierar beroende på växtens sort.

Det finns kopparrött, olika nyanser av grönt, i vissa fall nästan svart. Skotten är mycket ljusare och kan vara fläckiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variegated sorter observeras också. Växten har omärkliga, små blommor, samlade i paraplyformade blomställningar. Under förhållandena i rummet släpper dizigoteka faktiskt inte knoppar.

Växten anses vara giftig, så dess plats bör vara på ett betydande avstånd från räckhåll för barn och djur.

Bild
Bild

Typer och sorter

I naturen finns det många sorter och namn på dizigotek, men bara några av dem växer under konstgjorda förhållanden. Elegantissima eller graciös är den mest populära typen för odling i hem. Det är en flerårig växt med trädliknande skott, i de flesta fall upprätt. Bladen är ganska stora, uppdelade i flera segment. De växer i en spirallinje och är fästa vid stammen med långa bladblad, upp till 40 cm.

Bladplattan kan ha från 4 till 11 lober - långsträckta linjära plattor med ojämna kanter. Alla segment är av samma längd och grön färg, men kan också färgas. Under blomningen, som pågår från augusti till september, bildas en stor blomväxt som består av små, fula, ljusgröna blommor.

Bild
Bild

En elegant dizigoteca blommar bara i naturen, och hemma dyker inte knoppar upp.

Det är värt att lära känna de vanligaste sorterna av denna art, såsom:

  • " Bianca ", har ett litet antal lobsegment (i de flesta fall finns det bara 3 av dem), blad av en djupgrön ton med gulaktiga vener och en vitaktig kant;
  • " Tvillingarna ", vars särdrag inte är särskilt breda ovala bladplattor;
  • " Hjul " mycket lik "Bianca", skillnaden ligger i frånvaron av kant.
Bild
Bild
Bild
Bild

Veitchs dizigoteka liknar elegantissima, samma trädliknande buske med grönt bladverk . Skillnaden ligger i formen på bladplattornas kanter, här är de mer rundade, vågiga. Dizygoteka Kerkhova liknar den tidigare sorten, men har en ljusare lövfärg.

Gracillima är den mest squat -typen av dizigoteka. Bladplattorna är breda med vågiga kanter. Tonen på bladen är grön

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Många odlare växer inte dizygotek, eftersom de anser att det är nyckfullt och mycket krävande när det gäller att hålla förhållanden. Men de ansträngningar som görs är värda det, trädet kommer säkert att tacka dig med sitt underbara, extraordinära utseende. Det finns flera faktorer att tänka på när man sköter en växt.

  • Belysning måste skapas ljust, men alltid diffust. Därför är det bättre att skugga lite från direkt solljus. På vintern måste du organisera ytterligare belysning.
  • Platsen under vinterperioden måste vara ljus; för växten måste du välja den mest upplysta fönsterbrädan. På sommaren växer dizigoteka anmärkningsvärt utomhus, men ändå bör växten skyddas från de stekande solstrålarna. Anläggningen tolererar inte att vara nära värmesystem eller värmare, torr luft är destruktiv för det.
  • Temperaturen under den varma årstiden är optimal runt +20 grader, under den kalla perioden känns växten bra på + 16– + 18 grader. Det är nödvändigt att se till att temperaturen inte sjunker under +15 grader, annars gör växten ont.
  • Fuktighet är en viktig förutsättning för dizygotekas välbefinnande, därför behöver den regelbundet sprutas, särskilt under uppvärmningssäsongen. Och för att bibehålla luftfuktigheten på vintern kan du lägga expanderad lera eller mossa på en pall och vattna den hela tiden.
  • Vattna blomman bör organiseras rikligt, men det är inte nödvändigt att tillåta vattentäppning, liksom torkning av substratet, vilket har en dålig effekt på plantans tillstånd. Vatten måste tas väl separerat vid rumstemperatur. Med höstens början minskar antalet vattningar avsevärt. På vintern fuktas dizygotek väldigt sällan, bara för att förhindra att jorden torkar ut.
  • Topdressing används endast på sommaren; för detta ändamål används gödningsmedel för växter med dekorativa löv. Resten av tiden behöver du inte befrukta blomman.
  • Beskärning görs för att ge trädet ett vackert utseende. Eftersom växten är smågrenad och fäller de nedre bladen när den mognar, blir den som ett palmer. Den djupa beskärningsproceduren hämmar aktiv tillväxt och främjar förnyelse av dizigoteca. Skott klipps i början av våren; när en vuxen blomma förkortas börjar nya stjälkar växa från stammens bas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantationen utförs på våren, en gång vartannat år. Det är bättre att köpa ett substrat färdigt, en specialiserad jord för dracaena är optimal.

Du kan också förbereda dig från två delar torvmark, en del sand och samma mängd humus. För att lägga till mer löshet i jorden, både köpt och hem, kan du lägga till kol eller vermikulit till den. Krukans botten måste täckas med dränering av hög kvalitet.

Vid transplantation av unga växter väljs en kapacitet något större än den föregående, och vuxna kan planteras i samma kruka och ersätter endast substratet. Du måste vara mycket försiktig med rötterna för att undvika att skada dem. Gammal jord tvättas av rötterna med ett svagt tryck av varmt vatten, och inte med händerna. För mogna blommor är det tillräckligt att bara ersätta det övre jordlagret . För att göra dizygotek mer dekorativ kan flera plantor planteras i en kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! När du arbetar med en anläggning måste du komma ihåg att dess delar är giftiga, så det är obligatoriskt att använda handskar.

Reproduktionsmetoder

Det är ganska problematiskt att lösa upp en dizygotek hemma. Reproduktion utförs på två sätt.

  • Sticklingar . Sticklingar tas från toppen av skottet ca 10 cm, med 3-4 blad. Eftersom de rotar hårt, utsätts de säkert för behandling med speciella preparat som påskyndar rotbildningen. Därefter läggs de i en blandning av lika delar torv och sand. Behållarna fuktas, täcks med polyeten eller glas och placeras på ett väl upplyst ställe. En förutsättning är att hålla temperaturen på + 20– + 25 grader. Efter bildandet av plantor avlägsnas skyddet, groddarna förses med hög luftfuktighet och lufttemperaturen sänks gradvis.
  • Frön . Plantor sås i slutet av vintern. Tidigare är det nödvändigt att motstå deras rotbildande preparat, en sådan åtgärd aktiverar grobarhet och stärker groddarna. Frön sås i ett ljust substrat av torv och sand, strö över jorden ovanpå, men för att fördjupa kornen något. Rätter med plantor placeras på en varm plats med en temperatur på + 20– + 24 grader, du kan täcka den med glas eller film (med detta tillvägagångssätt är regelbunden ventilation nödvändig).

När det andra bladet bildas dyker groddarna genom att överföra dem till krukor och temperaturen sänks till + 18– + 20 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom andra växter kan dizygoteka påverkas av sjukdomar och skadedjur. Orsakerna till sjukdomen beror främst på felaktig vård. För att lösa dessa problem måste inneslutningsvillkoren justeras, nämligen:

  • bladen vissnar, ser hängande ut - överdriven fukt; det är nödvändigt att låta jorden torka ut och sedan justera bevattningsregimen;
  • bladplattor torkar ut - brist på fukt eller platsen är inte lämplig (för upplyst); igen, du måste justera antalet och volymen för vattning, eller försök att ordna om anläggningen till en annan plats och sänka lufttemperaturen något;
  • bladplattor blir bleka och minskar i storlek - otillräcklig mängd näringsämnen; detta problem kan lösas genom att byta ut substratet eller öka dosen av utfodring; löv kan också blekna från för ljus sol på plattorna, i detta fall bör växten omarrangeras och skuggas från solen;
  • bladen har blivit mörka, vissnade - lufttemperaturen är för låg; det är nödvändigt att fastställa den önskade temperaturregimen;
  • bladplattor är täckta med vit blomning - vatten är för hårt för bevattning; vätskan måste försvaras i minst 12 timmar eller smältvatten måste tas för befuktning;
  • växten tappar löv - för torr luft, olämplig temperatur, förekomst av drag eller överdriven närhet av uppvärmningsanordningar; det är nödvändigt att justera inomhusklimatet.
Bild
Bild
Bild
Bild

När blomman vårdas ordentligt och lövverket fortfarande torkar är det nödvändigt att omedelbart klippa av de återstående friska skotten och försöka rota dem. Det är absolut nödvändigt att inspektera sektionerna för eventuella mörkningar och spår av sjukdom. De skurna stjälkarna måste blötläggas i en fytosporinlösning och planteras i ett nytt underlag.

Om den gamla krukan används måste den desinficeras utan att misslyckas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan försöka återuppliva hela växten. För detta tas alla sjuka skott bort, jorden och dizygotek behandlas med "Fitosporin". Blomman placeras på avstånd från andra växter, och efter en vecka upprepas behandlingen. Det är lämpligt att befrukta med kaliumhumat, läkemedlet kommer att stärka trädet något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dizygoteka lämpar sig för angrepp av skalinsekter, thrips och spindelmider. Kampen mot dem handlar om att tvätta växten med tvålvatten, och om det finns många insekter används insekticider. Dizigoteka kräver uppmärksamhet och behöver lite omsorg, men genom att ge den de nödvändiga förutsättningarna och vården kan du få en ovanlig, exotisk skönhet in i ditt hem.

Rekommenderad: