Peperomia (58 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtförökning Med Löv Och Sticklingar, Peperomiasjukdom

Innehållsförteckning:

Video: Peperomia (58 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtförökning Med Löv Och Sticklingar, Peperomiasjukdom

Video: Peperomia (58 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtförökning Med Löv Och Sticklingar, Peperomiasjukdom
Video: Peperomia Cutting Propagation| Kinds 2024, Maj
Peperomia (58 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtförökning Med Löv Och Sticklingar, Peperomiasjukdom
Peperomia (58 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtförökning Med Löv Och Sticklingar, Peperomiasjukdom
Anonim

Många inomhusväxtälskare föredrar att odla peperomia, eftersom det är ganska opretentiöst. Denna artikel kommer att berätta mer om arten, reproduktionen och vården av denna växt.

Särdrag

Sydamerikanska stater anses vara den här växtens hemland. I det tropiska området i denna region växer alla typer av peperomia. Så det finns både ettåriga och fleråriga exemplar. Det är anmärkningsvärt att de högsta exemplaren i höjd kan nå mer än 50 cm.

Bladen på denna växt är vanligtvis köttiga, täta . På den övre ytan kan det finnas växtavlagringar som liknar vax.

Detta ämne är nödvändigt för att skydda blommans inre miljö från effekterna av olika negativa miljöfaktorer.

Bild
Bild

För närvarande finns det inomhusarter av denna växt . Det är ganska lätt att odla sådana blommor. Även en nybörjare inom växtälskare kan hantera peperomiavård. Varje typ av denna växt har sina egna egenskaper i strukturen av enskilda element. Till exempel kan växter variera något i bladform och storlek.

Färgen på lövverket är också annorlunda. Bladen är långsträckta, elliptiska eller ovala. Vissa exemplar har ganska små (till och med miniatyr) blad, medan andra har större. Det finns olika typer av sådana färger och i plåtens utseende. Den kan vara både platt och korrugerad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under blomningen visas flera blomställningar på blomman. Det är värt att notera att de ser ganska oansenliga ut. Varje blomställning består av flera vita blommor. Blomman är liten. Trots en så diskret blomning kompletterar peperomia fortfarande det inre av rummet väl.

Vita blommor i kombination med köttiga täta blad skapar en mysig atmosfär i huset . Denna krukväxt är inte giftig. Därför kan den placeras inte bara i vardagsrummet, utan även i barnrummet. Blomman behöver tillräckligt med solljus för att växa bra, liksom regelbunden vattning.

Bild
Bild

Olika sorter

Experter identifierar ganska många typer av peperomia. Bland dem finns det ganska populära, vilket bland älskare av inomhusväxter är mest efterfrågade.

En av dem är peperomia trubbig … Denna blomma är flerårig. Intressant nog kan denna växt växa inte bara på marken, utan också på träd. Bladen är köttiga, täta vid beröring. Deras dimensioner är vanligtvis 3-6 cm breda och 9-11 cm långa. Ytan är korrugerad och färgen på bladen kan vara annorlunda - mörkgrön, grädde eller vit.

Bild
Bild

Rundbladad peperomia - en typ till. Denna blomma har tunna skott. Dess blad har en djupgrön färg. Bladens form är nära en cirkel. Experter noterar att denna växt har förmågan att växa på marken och täcker den med sig själv. På grund av denna egenskap används denna sort av vissa landskapsdesigners för att skapa intressanta och minnesvärda verk.

Bild
Bild

Silvrig peperomia rummet ser ganska imponerande ut. En av de viktiga egenskaperna hos denna växt är att dess nedre blad är ganska nära marken. Formen på varje blad är oval. Dessutom är deras spets något spetsig. Graciösa silverfärgade ränder ligger på bladens yttre yta, vilket ger växten ett speciellt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Heady peperomia "Glabella " avser rikliga växter. Det kännetecknas av det faktum att det har ganska långa skott. Bladen är små, ovala. Experter noterar att en sådan växt är utmärkt för att skapa intressanta floristiska kompositioner.

Bild
Bild

Clusial peperomia - en vacker prydnadsväxt. Den har ganska ljusa långsträckta blad med en långsträckt form. Höjden på en sådan växt kan vara cirka 45 cm. Denna växt är en upprätt buske. En unik egenskap hos denna art är färgen på bladen i mörkgröna och lila färger. Bladets kant är vanligtvis lätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de massiva typerna av peperomia är den rikliga arten . En sådan växt kännetecknas av det faktum att dess höjd kan vara upp till 1,5 meter. I det här fallet har bladen en annan färg. De kan också skilja sig åt i form. Det finns också mycket intressanta typer, till exempel " Vattenmelon " … Blomman fick detta namn på grund av att färgen på dess blad liknar en vattenmelon. Så på varje ark växlar mättade gröna och ljusa färger. I detta fall har bladstelen, genom vilka bladen är fästa vid växtstammen, en rödaktig färg. En sådan blomma i inredningen ser ganska ljus och imponerande ut.

Bild
Bild

Variegated peperomia kännetecknas av en speciell färg på bladen. De är mörkgröna, rödaktiga och beige. Denna blomma ser ut som en buske.

Det är resultatet av uppfödarnas produktiva arbete. Vissa naturliga typer av peperomia valdes som grund för skapandet av denna typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosso - en annan typ av denna växt. Den tillhör underbusken. En växt som odlas under inomhusförhållanden har som regel en relativt liten höjd - bara 20-24 cm. Det är intressant att bladen som fästs på stammen växer i klasar. Den här växtens särart är också i lövverkets speciella färg. Så, den övre, mot solens strålar, har bladets yta en rik ljusgrön färg, och den nedre är rödaktig.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan dekorativ typ är Ferreiras peperomia … Dess blad ser ut som om de har vuxit ihop i mitten. Längden på varje blad är liten - bara 6-7 cm. Färgen är ljusgrön. Denna växt kan ha en höjd av cirka 27-30 cm. Bladen av sådan peperomia är ganska täta, det kräver ordentlig vattning. Om bladen är mycket dammiga kan de periodiskt sprutas från en sprayflaska.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Graveolens " - saftig peperomia, som har ett mycket ljust utseende. Naturen har tilldelat blomman mycket vackra löv som säkert kommer att locka uppmärksamhet. Deras övre yta är ljusgrön, och den nedre är vinröd och till och med rubin. I det här fallet växer bladen på ett sådant sätt att de vrider sig till huvudskottet. Vissa inomhusväxtälskare noterar att denna blomma kan jämföras med en korall i sitt utseende. Dessutom kan en ännu större likhet med ett marint liv uppnås om jorden där blomman planteras är täckt med småsten.

Bild
Bild

" Polybotria " kännetecknas av ganska stora blad. Deras färg är djupgrön. Bladen är rundade, men skärper sig mot ändarna. Blomman har en ganska tät skott, till vilken bladen är fästa.

Bild
Bild

Whorled peperomia avser fleråriga växter. Färgen på bladen är grågrön. Denna växt fick sitt namn på grund av särdragen i att bladet fästes vid skottet. Experter noterar att denna blomma bäst förökas av sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peresky peperomia kännetecknas av närvaron av små löv. I längd överstiger de vanligtvis inte 5 cm och i bredd - 3 cm. Formen är elliptisk eller diamantformad. Samtidigt är de ganska täta vid beröring. Intressant nog växer nära släktingar till denna blomma i Venezuela, Colombia och Peru.

Bild
Bild

Variegated peperomia interiören ser väldigt imponerande ut.

Inomhusväxtälskare bör komma ihåg att denna art är ganska kräsen när det gäller ljus. Otillräcklig belysning kan orsaka olika sjukdomar i blomman, vilket kommer att leda till dålig tillväxt.

Det rekommenderas att placera en sådan växt i ganska ljusa rum, närmare den naturliga ljuskällan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Storbladig peperomia är en art som ofta används i landskapsdesign . Den växte busken av denna växt i sitt utseende liknar en mjuk kudde. Dess blad har en rik grön färg och en rundad form. Om du tittar på växten på avstånd kan du se en vacker metallisk glans på bladen.

Bild
Bild

Specialister på vård av inomhusväxter rekommenderar att du vid köp uppmärksammar en specifik art. Ganska populära typer inkluderar: "Grönt guld", "Ferreira", "Tupolistnaya", "Variegatnaya", "Glabella", "Whorled", samt olika blandningar av sorter.

Helt enkelt, hemma för nybörjare inomhusväxtälskare, kommer det att ta hand om rundbladiga peperomier.

Bild
Bild

Växtförhållanden

Peperomia hänvisar till inomhusväxter som är ganska kräsna. För att denna blomma ska växa bra och behaga sina ägare med en vacker bladfärg, kräver det dock vissa mikroklimatiska förhållanden. När du skapar dem rekommenderar experter att du tar hänsyn till blommans typ.

Belysning

När man skapar de mest gynnsamma förutsättningarna för växttillväxt är det absolut nödvändigt att fokusera på de ursprungliga naturliga livsmiljöerna. Peperomia är bosatt i övervägande tropiska regioner. Men samtidigt föredrar denna växt att växa på platser med diffust solljus. Stark sol exponering kan vara en skadlig faktor för denna blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att långvarig kontakt med solen kan få specifika fläckar att dyka upp på plantans löv.

De ser ut som missfärgade områden. Så kan bladet förlora sin vackra naturliga mörkgröna färg och bli ljusare. Sådana solbrännskador med felaktigt vald belysning för en blomma kan visas på flera av dess blad samtidigt.

För att växten ska växa bra rekommenderas det att skapa lugnare förhållanden under dagtid .- ta till exempel bort från en fönsterbräda, som är starkt upplyst, till en annan plats. För att blomman inte behöver ständigt överföras från plats till plats, bör den omedelbart placeras i det område av lägenheten där belysningen är tillräcklig, men inte för ljus. Vissa experter på vård av sådana blommor rekommenderar att du placerar peperomia inte på fönsterbrädorna, men på ett kort avstånd från dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att vissa typer av blommor är mer krävande för ljus . Dessa inkluderar till exempel brokiga exemplar. För adekvat tillväxt kan de också placeras på fönsterbrädan. Ofta placeras också brokiga exemplar på hyllorna i skåp inne i rummet. Med denna placering rekommenderar experter att du är noga med att övervaka blommans skick. Om bladen börjar blekna bör växten snabbt flyttas till en ljusare plats.

För ljuskänsliga peperomier kan ytterligare belysning skapas på hösten och vintern.

Bild
Bild

Experter rekommenderar att du gör detta, om möjligt, från mitten av oktober till slutet av februari. Vid denna tid minskar längden på dagsljus timmar. Blomman, för sin goda tillväxt, kräver minst 15-16 timmar ljus på bladen.

Temperatur och luftfuktighet

Peperomia är en växt som, när den växer, inte kräver en konstant temperaturförändring. Därför rekommenderas det att behålla den valda temperaturen, om möjligt, under hela kalenderåret. Även på vintern behöver den inte ändras särskilt.

Blomman är anspråkslös och växer bra vid temperaturer runt 22-24 grader . Men även när temperaturen sjunker till 20 grader, hänger den inte efter i sin tillväxt. Experter rekommenderar att du inte ska tillåta för mycket temperaturändring i rummet där anläggningen ligger. Så om temperaturen i rummet av någon anledning under vinterperioden sjunker till 14-15 grader, kan växten helt enkelt bli sjuk.

För att undvika negativa konsekvenser om temperaturen i rummet sjunker, är det absolut nödvändigt att flytta blomman till gynnsammare förhållanden. Så, peperomia måste omedelbart tas bort från den kalla fönsterbrädan.

Experter rekommenderar att du sätter ett speciellt foder under blomkrukan på vintern, som har värmeisolerande egenskaper.

Bild
Bild

Peperomia anpassar sig ganska bra till små förändringar i luftfuktigheten inomhus . Men med en kraftig minskning av denna indikator kan blomstertillväxten bromsa avsevärt. För att upprätthålla optimal luftfuktighet rekommenderar experter till exempel att sprinkla stenarna som täcker marken med vatten. Om luftfuktigheten i rummet ökar något, kommer växtens vitala aktivitet inte att störas på något sätt, enligt många experters åsikter.

Överföra

Peperomia efter transplantation känns vanligtvis ganska bra. Blomman förvärrar inte tillståndet bara om transplantationen utfördes korrekt. Innan du flyttar växten till en annan kruka bör du bestämma dess ursprungliga ålder. Unga exemplar kan planteras om en gång om året . Fler vuxna - en gång vart tredje år.

Många älskare av hemväxter är intresserade av frågan om hur du självständigt kan förstå vid vilken tidpunkt blomman ska transplanteras. För att göra detta bör du vara uppmärksam på dräneringshålen i botten av blomkrukan, där peperomia ligger.

Om växtens rötter redan börjar bryta igenom och komma ur ett sådant hål kan blomman transplanteras till en större kruka. Keramiska krukor fungerar bra för detta.

Bild
Bild

Välj en behållare för en blomma, med hänsyn till växtens storlek. Långsträckta krukor är lämpliga för de flesta peperomier. Eftersom denna blomma inte tolererar ansamling av fukt vid rötterna ganska bra, bör expanderad lera hällas på botten av behållaren där den kommer att transplanteras. Tjockleken på detta lager ska vara cirka 2-2,5 cm.

Markens underlag är avgörande för god växttillväxt . Om jorden valdes felaktigt kommer peperomia inte att kunna behaga ögat på ägarna med spektakulära gröna blad. För att göra ett bra jordsubstrat rekommenderar experter att blanda humus, torv och sand i ungefär lika stora proportioner. Du kan också lägga till lövjord till denna blandning - cirka 2-3 delar.

För dem som vill spara betydligt tid kan jord för att odla en blomma köpas i en specialbutik. I ett sådant färdigt jordsubstrat finns alla komponenter som krävs för god växttillväxt redan närvarande. Efter att blomman har transplanterats i en ny kruka ska den inte vattnas på flera dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Även en nybörjare kan hantera vården av denna spektakulära växt. Hemma bör du definitivt övervaka lövets tillstånd. I vissa fall måste denna växt också befruktas med speciella komponenter för aktiv tillväxt. En viktig förutsättning för blommans goda liv är regelbunden vattning.

Toppdressing

Att berika växten med näringsämnen hjälper till att förbättra dess tillväxt. För att mata ditt husdjur rekommenderar experter att använda komplexa preparat. De innehåller flera komponenter samtidigt som har en gynnsam effekt på växternas tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att mata växten under vår-sommarperioden, när den växer aktivt . Samtidigt bör du inte använda verktyget för ofta, eftersom detta kan leda till motsatt effekt. Därför rekommenderas ett sådant komplext botemedel att inte användas oftare än en gång varannan vecka. Om ett sådant läkemedel används på vintern, bör det inte användas mer än en gång i månaden.

Vattning

Vattna denna blomma regelbundet. Samtidigt rekommenderar experter att inte glömma detta enkla förfarande, eftersom växten annars inte kommer att kunna glädja sina ägare med vackra köttiga blad. Om bladen har tappat i volym, och vid beröring har de inte blivit lika elastiska som tidigare, så är detta en anledning att förbättra vattningen.

Eftersom växten inte har vilande perioder i sitt liv bör den vattnas hela året. Mängden fukt som krävs av en blomma bestäms med hänsyn till många faktorer. Dessa inkluderar inte bara växtens storlek, dess typ, utan också indikatorerna för inomhusmikroklimatet.

Till exempel, under de varmare årstiderna behöver blomman mer aktiv och riklig vattning. På vintern ska vattningen vara måttlig.

Bild
Bild

Många inomhusväxtälskare har ofta en fråga om vad som kommer att hända med denna växt om de av någon anledning glömmer att vattna den i tid. Experter noterar att inga allvarliga negativa konsekvenser kommer att följa. Det rekommenderas dock att inte glömma att denna växt inte tål torka ganska bra.

Vattna jorden bör göras noggrant . Undvik överdriven ansamling av vatten i jorden vid vattning. Ansamling av vatten (särskilt frekvent) kan orsaka olika sjukdomar i rotsystemet. Detta påverkar som regel blommans tillväxt och liv. Därför, efter måttlig vattning, bör växten torkas noggrant. För att göra detta bör du vänta några dagar. För ofta och riklig vattning av peperomia krävs inte.

Vattenkvaliteten är viktig när man bevattnar en viss växt. Experter noterar att om hårt vatten används för bevattning kan detta skada blommans rotsystem. Det är bättre att vattna hemskönheten med vatten som tidigare har lösts. Det är om möjligt möjligt att använda filtrerat vatten för bevattning. Vissa växtspecialister rekommenderar att vattna denna växt med smältvatten. De rekommenderar att göra detta förfarande regelbundet.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns olika sätt att föröka peperomia. Det första är frön. Samtidigt rekommenderar experter att köpa dem endast från betrodda tillverkare. Blomstertypen måste anges på förpackningen med frön. Enligt många hemväxtälskare är denna metod för växtförökning ganska komplicerad. Även med rätt fröskötsel är det inte alltid möjligt att få en vacker och hälsosam växt. Det är därför nybörjare trädgårdsmästare rekommenderas att välja alternativa odlingsmetoder.

Denna blomma förökar sig också genom sticklingar . Samtidigt kan sticklingar skördas under plantans aktiva växtsäsong. Först bör du bestämma skärets ovansida så att det finns en enda knut på den och sedan klippa av den. Efter detta bör plantans framtida skott transplanteras i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bildandet av rotsystemet och ytterligare förstärkning av blomman i jorden sker som regel en månad efter plantering.

För att skärningen ska slå rot i näringsjorden behöver den en viss temperatur - cirka 24-25 grader. Experter noterar att om temperaturen sjunker under 10 grader kan den transplanterade stjälken dö. Därför är det absolut nödvändigt att kontrollera rumstemperaturen i rummet efter ympning och plantering i marken.

Peperomia kan också förökas med blad . I detta fall används nästan samma princip som för ympning. För förökning rekommenderas att välja ett moget blad med små sticklingar. I detta fall bör du också noggrant övervaka lufttemperaturen i rummet, som med sticklingar. När den unga växten växer upp och blir starkare kan den transplanteras till en annan kruka. Experter rekommenderar inte att skynda på med detta. Först rekommenderas det att vänta på bildandet av ett fullt rotsystem och en uppsättning löv.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Eftersom peperomia är ganska resistent mot effekterna av olika ogynnsamma tillstånd blir det sällan sjukt. Felaktig vård av en blomma kan dock få den att utveckla specifika sjukdomar. Ofta leder för ofta eller överdriven vattning i intensitet till sjukdomar hos denna växt. Stagnation av vatten i marken bidrar till störningen av växtens rotdel, vilket leder till utveckling av sjukdomar. I konstant fuktig näringsjord ackumuleras ofta mikrober, vilket kan provocera farliga växtsjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att i tid identifiera eventuell försämring av en blommas liv rekommenderar experter att du måste övervaka tillståndet på bladen. Färgförändringar, utseendet på några fläckar på bladen eller deras starka fall är varningstecken. Om sådana symtom uppträder bör växten omedelbart behandlas. I det här fallet bör du definitivt uppmärksamma hur blomman tidigare skötts - om det var för ofta vattning och om växten var på en tillräckligt upplyst plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera skadedjur som kan skada denna växt. Så, de vanligaste som registreras är följande: maskar, spindelmider, nematoder, skalinsekter och thrips. Många sådana parasiter upptäcks inte i tid, eftersom de ofta gömmer sig på bladens baksida. Det är därför experter på vård av inomhusväxter rekommenderar att du regelbundet kontrollerar bladen för missfärgning eller utseendet på några mörka områden eller pulverformig plack.

Bild
Bild
Bild
Bild

För det förebyggande syftet med utveckling av sjukdomar och till och med behandling kan olika medel användas. Så, vissa människor, för att skydda deras peperomia från skadedjur, behandlar dem med tobaksinfusion eller en lösning som innehåller tvätttvål. Men sådana folkliga metoder hjälper tyvärr inte alltid att hantera parasiter som kan skada blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte var möjligt att rensa bladen från skadedjur med hjälp av sådana preparat, kan du också använda färdiga produkter med fungicida egenskaper. Under behandlingen är det absolut nödvändigt att minska vattningen något och undvika överbeläggning av växter och glöm inte bra ventilation i rummet. Om flera växter placeras på fönsterbrädan samtidigt, bör den sjuka blomman tas bort från dem. En sådan tvingad karantänåtgärd hjälper till att skydda andra blommor från infektion.

Rekommenderad: