Afelandra (41 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtförökning, Typer Av Utbuktande Aphelandra Och Scuarros "Danmark"

Innehållsförteckning:

Video: Afelandra (41 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtförökning, Typer Av Utbuktande Aphelandra Och Scuarros "Danmark"

Video: Afelandra (41 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtförökning, Typer Av Utbuktande Aphelandra Och Scuarros
Video: Фиксики - Нолик на фабрике ёлочных игрушек 2024, Maj
Afelandra (41 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtförökning, Typer Av Utbuktande Aphelandra Och Scuarros "Danmark"
Afelandra (41 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Växtförökning, Typer Av Utbuktande Aphelandra Och Scuarros "Danmark"
Anonim

Afelandra är en unik kultur, med brokiga i vita ränder, mörkgröna blanka blad och ofattbart färgglada blomställningar. Växtens dekorativitet bevaras året runt, så att du kan återskapa ett tropiskt paradis i huset. Du måste ta hand om blomman noggrant, växten är ganska nyckfull, men den kommer att tacka dig för allt arbete med intresse. Hur man hittar ett gemensamt språk med kulturen, växternas typer och sorter, orsakerna till sjukdomar och andra nyanser, kommer vi att överväga mer detaljerat i artikeln.

Bild
Bild

Beskrivning

Aphelandra är infödd i familjen Acanthus. Växtens hemland är Amerika, dess norra och södra delar. Afelandra är en flerårig blomma av en halvbuske eller busktyp, som i sin naturliga livsmiljö når en höjd av flera meter. Inomhuskulturen är begränsad till styrkan 1, 5 meter, används som ett dekorativt lummigt, dekorativt blommande exemplar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladplattorna på växten är stora, med en blank yta . Dess yttre sida är prickad med ett mönster av ljusa ränder som kommer från de centrala och laterala venerna. Afelandra -blad har också en korrugerad form. Kulturens knoppar har inget dekorativt värde, skivan lockar uppmärksamhet. I form ser det ut som ett öra, upp till 15 cm långt. Färg i ett varmt område: gul, orange, röd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid beskärning och andra manipulationer med en blomma bör du vara försiktig, växtsaften är giftig. Alla procedurer bör utföras med skyddskläder, tvätta öppna områden med tvål. Det första skapandet av gynnsamma förutsättningar för odling av Afelandra kommer att säkerställa stabil tillväxt, förbättra kulturens blomningstid och efterföljande vård av växten.

Olika sorter

Det finns mer än 175 sorter av grödan. Endast två typer är lämpliga att förvara i en lägenhet - utskjutande aphelandra och apelsin. Det senare är extremt sällsynt på marknaden.

Bild
Bild

Utstående

Afelandra utskjutande eller skuarrosa når en höjd av 1300 mm. Stjälkarna är tjocka, något rödaktiga, glansiga. Bladplattorna är stora, elliptiska i form, cirka 30 cm långa. Knopparna är rörformiga, tvåläppiga, samlade i stora bladblad, spikformade, målade i ett rikt orangegult område. Blomningsperioden är i juni och slutar i november. På grund av den snabba utvecklingen och långsträckta skott föredras flera hybrider av kompakta storlekar av blomsterodlare.

" Louise "- en växt med stora (22 cm) avlånga bladplattor, en rödaktig stjälk. Bladen är dekorerade med gulaktiga, grönvita ådror. Skövlet är djupgult, med gröna vener, knopparna är kanarifärgade.

Bild
Bild

Leopold . Kulturens blomställningar är rika apelsin.

Bild
Bild

" Danmark ". Ritningen på bladen är grön och vit, plattan är mörkgrön. Blomställningarna är gula, utåt liknar kottar.

Bild
Bild

Orange

Afelandra orange eller golden är en kort buske med täta, köttiga rödaktiga skott. En kulturs stam blir bränd med tiden. Bladplattorna är stora, ovala med en vass spets, med ett silvervitt mönster. Blomman är präglad, färgad orange. Blomningsperioden varar en vecka. Skivan av Afelandra är orangegul, som i alla typer av kultur. När växten är under gynnsamma förhållanden under lång tid blommar Afelandra från försommaren till november.

Bild
Bild

Den vanligaste sorten för odling i lägenheter är Afelandra Retzlä. Bladen är stora, silverfärgade, blomställningen är stor, samlad från apelsinröda knoppar. Kulturen sprids lätt av frön, bär frukt.

Villkor för frihetsberövande

Villkoren för frihetsberövande beror på säsongen.

Under den varma perioden (vår, sommar) kulturen vattnas upp till 2 gånger i veckan, sprutas konstant, näringsämnen måste tillsättas varje vecka. Belysningen ska vara ljus, diffus. På grund av frekvent och riklig vattning är det värt att ägna mer uppmärksamhet åt jorden för att undvika vattenloggning. Överskott av vatten måste tappas bort. Det är lämpligt att hålla temperaturen på våren inom 20 grader Celsius, på sommaren för att öka till +25 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under den kalla perioden (höst, vinter) vattningen minskar med obligatorisk torkning av det övre jordlagret. En ytterligare ljuskälla är installerad - fytolampor. På hösten utfodras en gång varannan vecka, på vintern är det helt frånvarande. Lufttemperaturen under höstmånaderna är +18 grader, på vintern - minst 16 grader. Ett kortsiktigt kraftigt temperaturfall kommer inte att skada kulturen.

Bild
Bild

Viktig! Utkastskydd är ett måste under alla säsonger.

Hur man bryr sig?

Att sköta afelandra hemma kräver noggrann övervakning av temperaturregimen, övervintring och vattningsreglering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Afelandra är en representant för tropikerna, så hon behöver värme och riklig fukt. Vattning utförs när det övre lagret av substratet torkar; i värmen kan vattningen gå upp till 2 gånger om dagen. Det är nödvändigt att spraya växten varje dag eller torka av bladen med fuktigt material. Vatten tas varmt, mjukt, filtrerat, rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Kulturen växer ganska snabbt, på grund av vilken mängden näringsämnen i substratet, väsentliga mikroelement, reduceras kraftigt. Gödsel appliceras på våt jord varje månad. Beroende på säsong kan proceduren utföras varje vecka. Under perioden med aktiv tillväxt av grön massa och rötter matas Afelandru med kvävehaltigt gödningsmedel, preparat för dekorativa bladgrödor är lämpliga . Under bildandet av blom äggstockar och blomning - näringsvätskor för dekorativa blommande växter. Under den kalla årstiden behöver Afelandra fosfor, kalium, kväve.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Kulturens aktiva tillväxt leder till att skotten förlängs, vilket minskar buskens dekorativa effekt, dess kompakthet. Förlusten av buskens attraktivitet styrs av formativ beskärning. För en kompakt krona och ger prakt, nypas de apikala skotten till växten och upprepar proceduren tills önskat resultat uppnås. Vuxna grödor beskärs på våren med sterila instrument. Beskärning sker över utvecklade löv och tar bort upp till en tredjedel av skottets längd . Denna metod gör att knopparna som bildas i bladaxlarna vaknar, vilket förbättrar buskens prakt och föryngrar den gamla växten. Efter blomningen avlägsnas alla torkade eller skadade delar av växten. Skördade grödor behöver hög luftfuktighet. Afelandra ska sprayas på morgonen och kvällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Blomställningar visas på sommaren och varar i upp till flera veckor. Efter slutet av blomperioden måste skivorna och knopparna tas bort så att frukten inte bildas. Slutet på fruktperioden slutar ofta med växtens död. För att Afelandra ska kunna bilda blom äggstockar behöver hon en viloperiod. I mitten av hösten (när blomningen är över) överförs behållaren med kulturen till en sval plats. Vila vid en temperatur på +16 grader och måttlig vattning främjar lång blomning nästa år och tarmar inte ut kulturens styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Efter köp av Afelandra måste växten transplanteras till en ny kruka. Det är värt att ge företräde åt höga, tunga keramiska behållare, utan glasyr. Varje efterföljande planttransplantation utförs i behållare 5 cm större än den tidigare behållaren, både i bredd och höjd. Varje kruka ska vara utrustad med dräneringshål. Jorden för afelandra behöver andas, fukthållande, lätt. Inköpta och sammansatta blandningar av komponenter som:

  • torv, sand eller vermikulit i förhållandet 6: 2;
  • torvmark, torv, tvättad sand i förhållandet 2: 1: 1.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Innan växten planteras måste marken desinficeras: spill med en lösning av kaliumpermanganat, kokande vatten eller antänd i en ugn vid en temperatur på + 100– + 130 grader i en halvtimme.

Den rekommenderade sekvensen av åtgärder är följande:

  • vattna jorden i en tillfällig behållare rikligt för enkel utvinning av växten;
  • inspektera rotsystemet i kulturen samtidigt som du bevarar ett jordkoma - om rötterna är skadade eller infekterade måste du ta bort alla skadade och sjuka områden till friska vävnader, strö såren med kol och ta bort jorden delvis från rotsystemet;
  • botten av den nya krukan är fylld med expanderad lera eller annat stort dräneringsmaterial (3 cm lager);
  • dräneringen strös med 2 cm tjock jord, en växt sätts på den färdiga botten, utan att böja rötterna, jämnt fördela rotsystemet längs höjden, med fokus så att kulturens hals är 2-3 cm under överkanten av grytan;
  • börja fylla det fria utrymmet med jord, gradvis tampa;
  • täck det översta jordlagret med mulch- eller sphagnumossa, dekorativa stenar;
  • vattna växten tills fukt kommer ut ur dräneringshålet, tillsätt jord om det behövs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Med rötterna borttagna bör växten vattnas med vatten med tillsats av tillväxtstimulerande medel de första och 14 dagarna efter plantering.

Fortplantning

Under förhållandena i en lägenhet förökas kulturen med frömetoden och vegetativt - genom sticklingar av skott, löv.

Bild
Bild

Frön

Kulturens frön sås på senvintern eller våren. Sådd görs på jord som består av lövjord, sand eller torvtabletter. För att påskynda frögroning och deras utveckling placeras behållare med material i ett växthus med bottenvärme. Temperaturen hålls konstant på cirka 22 grader Celsius. När plantorna växer flera par äkta löv plockas grödorna i enskilda behållare. Jord för unga djur tas från torvmark, sand, lövmark. Att hitta plantor under gynnsamma förhållanden påskyndar blomningstiden. Blomma äggstockar kan bildas redan under det första året efter sådd av fröna.

Bild
Bild

Sticklingar

Mogna skott är lämpliga för sticklingar. Flera utvecklade blad finns kvar på materialet, stammens längd förkortas till 10 cm. Sticklingar samlas på våren eller under de första månaderna av vintern. För att påskynda och öka risken för fragmentet att rota behandlas sticklingarna med ett stimulerande läkemedel "Kornevin", "Heteroauxin", bärnstenssyra eller ett annat ämne som är ansvarigt för rotbildning. Färdiga sticklingar planteras i ett underlag, i enskilda behållare. Behållarnas bottenvärme är installerad, krukorna är täckta med en påse eller installerade i växthuset.

Bild
Bild

Varje dag är det nödvändigt att ventilera växterna och spruta sticklingar, jord och vattna jorden jämnt. Vid en temperatur på + 20– + 25 grader sker rotning under den andra månaden efter plantering eller tidigare (stjälksticklingar). Apikala sticklingar rotar sig snabbare, i genomsnitt bildas rötter efter 3 veckor. Unga aflänningar dyker ner i nya behållare med dränering och näringsjord. De odlas under förhållanden som är lämpliga för vuxna grödor.

Bild
Bild

På hösten och vintern kan växten förökas av en bladplatta med en bevarad axelknopp. Bladen tas unga, utan deformationer och skador från skottet, på vilka inga blom äggstockar har bildats. Ett lämpligt blad planteras i en blandning av torv och sand. Behållaren är täckt med en påse. Hela accelerationsprocessen liknar vanliga sticklingar.

Sjukdomar och skadedjur

Det är värt att överväga mer detaljerat De vanligaste problemen när man odlar Afelandra är:

  • tappar löv - låg temperatur, drag eller brist på fukt i underlaget kan bli orsaken till lövfall; revidera vattningsschemat för anläggningen eller mängden vätska som appliceras;
  • dålig jord - orsaken är oregelbunden utfodring, låg koncentration;
  • låg luftfuktighet - du kan behöva installera en extra fuktkälla (behållare med vatten, luftfuktare);
  • bladens kanter torkar, spetsarna - utseendet på bruna fläckar orsakas av mögelskador, behandling med fungicida preparat krävs; med brist på fukt torkar bladens spetsar, bryts;
  • bladplattan blir svart, torkar - mörkbrun, nästan svarta fläckar orsakas av kulturviken, från en lång vistelse i direkt sol, brist på frisk luft;
  • små löv - med brist på näringsämnen, sönderdelning av unga blad, deformation av plattorna observeras; den andra anledningen är den trånga krukan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många är intresserade av frågan om vad man ska göra om växten översvämmas. Det är värt att följa följande steg:

  • med utveckling av röta sker avlägsnandet av infekterade vävnader, friska rötter tvättas, rotsystemet behandlas med ett sårläkande preparat;
  • kulturen transplanteras till färsk torr jord;
  • vattningen görs nästa dag.
Bild
Bild

Viktig! I svåra situationer finns det bara en väg ut - genom att skära afelandra. Den friska delen av odlingsstammen bearbetas från skadade vävnader och rotas i underlaget med obligatorisk behandling med "Fungicid".

Afelandra påverkas av insekter som skalinsekter, bladlöss, mjölkfiskar. För skadedjursbekämpning används insekticida preparat med en bred och smal profil. Oftast slukas kulturen av bladlöss och skalinsekter. Sugande insekter livnär sig på växtens cellsaft och påverkar blommans skott, blad och knoppar faller av . Med en underutvecklad koloni av insekter är det tillräckligt att behandla växten med tvålvatten och ersätta det översta jordlagret. Sköldar kräver manuell avlägsnande med våta bomullstussar fuktade med alkohol eller tvålvatten, och sedan ersätta det översta lagret av jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Under bearbetningsperioden bör kulturen placeras på en plats separat från andra växter i en vecka.

Vid massinfektion av en stor koloni av skadedjur används insekticidläkemedel, helst med en fullständig ersättning av jorden. Behandlingen av den infekterade kulturen sker på morgonen eller kvällen, på platser utan vind och drag. Behandlingstiden beror på behandlingens kvalitet och antalet insekter. Hela Afelandra -perioden bör vara i karantän, eftersom insekter lätt smittar granngrödor, bärs genom kläder och genom luften.

Rekommenderad: