Pachistachis (44 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Förökning Av Sticklingar Och Beskärning, Typer Av Pachistachis är Gula Och Röda. Varför Faller Löv Efter Transplantation?

Innehållsförteckning:

Video: Pachistachis (44 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Förökning Av Sticklingar Och Beskärning, Typer Av Pachistachis är Gula Och Röda. Varför Faller Löv Efter Transplantation?

Video: Pachistachis (44 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Förökning Av Sticklingar Och Beskärning, Typer Av Pachistachis är Gula Och Röda. Varför Faller Löv Efter Transplantation?
Video: Då vet du att det är dags ! Krukväxter plantera om beskär ta sticklingar från pelargoner 2024, Maj
Pachistachis (44 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Förökning Av Sticklingar Och Beskärning, Typer Av Pachistachis är Gula Och Röda. Varför Faller Löv Efter Transplantation?
Pachistachis (44 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma, Förökning Av Sticklingar Och Beskärning, Typer Av Pachistachis är Gula Och Röda. Varför Faller Löv Efter Transplantation?
Anonim

Älskare av exotiska växter är väl medvetna om den termofila representanten för den tropiska floran - pachistachis. Denna blomma kom till ryska breddgrader för flera århundraden sedan från Mexiko, Sydamerika och Indien, där den växer i naturen. Denna perenna älskar värme och fukt - i sitt hemland växer den i form av en två meter lång buske. I områden med ett varmt klimat planteras pachistachis på gatorna i städerna som landskapsarkitektur, och i vårt land är det vanligt att odla det i form av ett växthus eller en inomhusväxt.

Pachistachis uppskattas för sitt dekorativa utseende - under blomningsperioden har växten blommor av en ovanlig form, som påminner om ett volymetriskt öra. Färgen på en sådan blomställning är ljusgul eller röd. Ofta kan du hitta sådana namn på pachistachis som "gyllene örat" eller "gyllene räkor".

Bild
Bild

Särdrag

Inomhusblomman pachistachis tillhör familjen Acanthus, som är tvåbladiga växter och växer i den tropiska regnskogszonen. Denna snabbt växande buske kan nå höjder från 60 centimeter till en meter. Stammen på en vuxen vintergrön pachystachis är trädliknande, bladbladet blir upp till 13 centimeter stort och har formen av en spetsig långsträckt oval. Färgen på bladen är en rik mörkgrön, flera vener uttrycks tydligt på bladet, på grund av vilket intrycket av textur skapas.

Pachystachis blommar börjar redan tidigt på våren och fortsätter kontinuerligt till sen höst . Den gula blomställningen av en spikliknande struktur når 15 centimeter i storlek, den är upprätt och utvecklas endast i skottens ändar. Små vita blommor finns på blomställningen - de kan bli upp till 5 centimeter långa, men de faller mycket snabbt, därför ligger blommans främsta dekorativa attraktivitet just i de gula spikformade skivorna, som glädjer ögat ganska länge länge sedan. Nyckeln till den rikliga blomningen av perenner är bra belysning och tillräcklig vattning. På varma dagar måste pachistachis sprutas. Under påverkan av direkt solljus kan växten vissna, men om den omarrangeras i skuggan i tid och väl vattnas, kommer den att vakna till liv igen.

En vintergrön växt är giftig, så de nödvändiga försiktighetsåtgärderna bör vidtas när du arbetar med den. Experter varnar för att även om du bara rörde växten med dina händer, bör du omedelbart tvätta dem med tvål och vatten. Trots blommans skönhet bör växten hållas utom räckhåll för barn och husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

För närvarande känner biologer åtminstone 12 sorter av pachistachis, men bara två av dem kan betraktas som domesticerade - detta är en vanlig gul sort och en ganska sällsynt röd sort.

Den gula pachystachis -sorten ser ut som en buske som växer upp till en meter i höjd . Alla plantens skott är bara upprätt, och när blomman mognar blir de nedre skotten av den brunklade. Bladen på gula pachystachis är ovala med en spetsig ände, bladplattans bredd kan vara upp till 5 centimeter och längden är 12-15 centimeter. Blomställningarna ser ut som ett öra, själva skutbladet har en rik gul färg och små vita blommor med en tvåläppig krans kommer ut ur det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den röda sorten av pachistachis finns inte ofta - denna sällsynta blomma har skillnader från sin motsvarighet . De består av att den röda sorten är en kraftigare buske, den kan bli upp till två meter och det är ganska svårt att hålla den hemma. Dessutom skiljer sig växten i utseendet på sina skottblad. Den är piggformad och grön i färgen. Små ljusröda blommor dyker upp från skivorna i ganska stora antal. Varje sådan blomma har 4 långsträckta kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Eftersom pachistachis är en tropisk växt måste den skapa bekväma odlingsförhållanden som ligger så nära som möjligt till dess naturliga livsmiljö. Att ta hand om honom på våren och sommaren kommer att skilja sig väsentligt från att ta hand om höst och vinter. De viktigaste kriterierna för denna fleråriga busks livslängd är vattning och belysning. Våldsrik tillväxt och blomning av växten sker på våren och sommaren.

Det är viktigt att komma ihåg att med höstens ankomst, efter blomningens slut, går växten in i en vilande fas och slutar behöva riklig vattning och befruktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

På våren och sommaren, för att skapa gynnsamma förutsättningar för tillväxt och blomning, behöver pachistachis en temperatur på +20 till +25 grader. Denna tropiska invånare är mycket förtjust i atmosfären av fuktad luft runt honom, så inte bara själva växten, utan också luften runt den måste regelbundet sprutas med varmt sedimenterat vatten utan klorföroreningar. Om luftfuktigheten i din lägenhet uppenbarligen inte är tillräcklig kan du lösa problemet genom att placera en kruka med en växt på en bricka med fuktad expanderad lera. I det här fallet måste du se till att vattnet på brickan inte torkar ut.

På hösten och vintern behöver pachistachis lugn, medan han mår bra av temperaturer från +16 till +18 grader . Spraya blomman under denna period endast en gång i veckan. Men i lägenheter med centralvärme kan det vara svårt att skapa optimala vilande förhållanden för anläggningen och som regel måste den fuktas lite oftare.

Bild
Bild

Belysning

Under vår -sommarperioden behöver en flerårig tillströmning av solljus, men samtidigt bör strålarna spridas - växten gillar inte alltför starkt ljus. Den bästa livsmiljön för pachistachis är ett fönster som vetter mot norr, väster eller öster. Men i södra fönstret blir blomman varm om du inte vidtar åtgärder för att skugga den.

Med ankomsten av höst och vinter kan solsken saknas i hög grad för en blomma. Du kommer att märka detta av dess skick - bladen kommer inte att vara lika kraftfulla och ljusa.

För att bevara pachystachis dekorativa utseende och ge det goda vinterförhållanden kan växten kompletteras med en speciell fytolamp. I det här fallet kommer din fleråriga att vila bra under viloperioden, få styrka och kommer tidigt på våren att aktivt gå in i tillväxtfasen för att behaga dig med riklig blomning.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att odla och ta hand om pachistachis hemma är inte svårt - även en nybörjare som älskar tropisk exotik klarar denna uppgift. För att odla en vuxen buske måste unga pachistachis transplanteras i en ny kruka varje vår, som blir 1-2 centimeter större än den föregående. Samtidigt rekommenderar experter att förnya jorden helt en gång varannan, och bättre - om 3 år. Den mest gynnsamma tiden för att transplantera en växt anses vara mitten av mars, då växten vilade på vintern och är redo att gå in i aktiv tillväxt.

Jorden för en tropisk perenn behöver lös, den består av torv, lövhumus, grov flodsand och gräs . Dessutom måste gräset tas i en storleksordning mer än alla andra komponenter. Pachistakhis gillar inte höga krukor, det bästa alternativet vore om djupet och bredden på planteringsbehållaren är ungefär lika stor. Du bör inte omedelbart plantera en ung växt i en stor kruka - kapacitetsökningen bör utföras gradvis, från år till år, jämnt när blommans rotsystem växer och utvecklas.

Bild
Bild

Vattning

När det gäller frågan om vattning måste du veta att växten lika illa tolererar både uttorkning av jordkoman och dess överdriven vattendämpning. Vatten för bevattning bör sedimenteras vid rumstemperatur. Under den varma årstiden krävs vattning så snart du ser att matjorden är torr. På vintern minskar vattnets frekvens och volym - det räcker att vattna växten lite efter lite, inte mer än 3 gånger i veckan.

Om du ser att fukt som har kommit ut ur dräneringshålet har samlats i pannan, ta bort den omedelbart för att skydda växten från sjukdomar och sönderfall i rotsystemet.

Bild
Bild

Toppdressing

Med vårens ankomst, redan i början av april, börjar den tropiska pachistachen en tillväxtperiod. Vid denna tidpunkt behöver växten aktiv utfodring, som måste utföras regelbundet fram till början av oktober. Blomman kan matas med komplexa mineraliska eller organiska gödningsmedel. Frekvensen för deras introduktion är en gång varannan vecka. Anläggningen uppfattar väl sådana kända komplex som "Zhivaya Sila", "Agricola", "Bioton", "Aquarin", "Universal" och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

För att bilda en vacker kompakt buske måste pachystachis beskäras varje vår. Om du inte beskär växten riskerar du att få långsträckta skott och kala nedre grenar, medan blomningen inte kommer att vara så riklig som förväntat, och mängden lövverk i blomman kommer att minskas märkbart. I en ung växt utförs den första beskärningen när skotten växer mer än 10-15 centimeter från marken - det är på detta avstånd som du behöver klippa eller nypa. I framtiden kommer det att vara korrekt om du börjar klämma alla plantens skott varje vår och dra sig tillbaka från toppen med två par blad (vi klämmer bort dem). Denna metod låter dig uppnå en vacker buskform och riklig blomning. Det är viktigt att veta att pachystachis blombärande blomställningar endast kan bildas på unga skott, medan växten bara blommar under det tredje levnadsåret.

När växten har avslutat sin blomningsperiod närmare vintern måste du klippa av skivorna - de gör detta tillsammans med paret blad som växer nedanför. Sådan beskärning hjälper till att föryngra busken och förgrena sig på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Förr eller senare kommer tiden när du vill föröka eller föryngra den redan mogna busken av din pachistachis. Detta är inte svårt att göra, eftersom denna fleråriga förökar sig med frön eller sticklingar. Reproduktion med frön är ganska lång och besvärande, det är mycket lättare att utföra denna procedur genom sticklingar.

För att få en skärning från en vuxen växt skärs topparna på skotten till en längd av 10-15 centimeter . Det viktigaste är att det ska finnas minst två eller till och med tre internoder med parade blad på handtaget. När du beskär planteringsmaterial på våren kommer du att ha mycket och du behöver bara välja de starkaste och mest livskraftiga sticklingarna för efterföljande rotning.

Fräscha sticklingar behandlas med Kornevin -lösning - det behövs för att stimulera rottillväxt. Därefter läggs planteringsmaterialet i ett glas vatten eller omedelbart placeras i marken. När man planterar sticklingar i marken måste de rotas, och för detta måste pachistachis täckas med en transparent burk och därigenom skapa ett miniatyr växthus. Växthuset placeras på en varm och väl upplyst plats. Inne i växthuset kommer växten att vara varm och fuktig, medan rotsystemet börjar växa snabbt. Varje dag ska växthuset tas bort i några minuter och en ung planta ventileras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbättra tillväxtprocessen kan skärningen besprutas med konstgjorda stimulanser, till exempel "Epin" eller "Heteroauxin".

Om du lägger skärningen i vatten måste den ge ett ljusinflöde och en lufttemperatur från +20 till +22 grader, och sedan kommer rötterna till den framtida plantan att visas om 3 eller till och med 4 veckor. Då kan växten redan planteras säkert i en kruka - i det här fallet behöver han inte växthusförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En bosatt i de varma och fuktiga tropikerna - pachistachis, kräver uppmärksamhet och omsorg. Men även med noggrann blomsteromsorg kan vissa odlare förvänta sig vissa svårigheter. Så till exempel händer det ibland att blommans blad faller av efter transplantation. Kunniga personer på specialiserade forum tror att orsaken till detta inte bara kan vara felaktig vattning av växten. Det är möjligt att du transplanterade tidigt, när växten fortfarande var vilande, och stressen vid transplantation fick blomman att kasta sina löv. Eller kanske du började transplantera en blomma när den inte behövde den ännu - trots allt bör frekvensen av en sådan procedur i en vuxen växt vara med ett intervall om vart tredje år.

Det händer att bladen på en växt vrider sig, och då ser man att de har ramlat av och samtidigt är stjälkarna kala . Oftast uppstår sådana problem under höst-vinterperioden och de är förknippade med det faktum att blomman hade obekväma förhållanden. Den vanligaste orsaken till denna situation är ett banalt utkast. På vintern, när centralvärmen fungerar, öppnar vi ofta fönstret, vilket resulterar i att ett drag bildas, vilket pachistachis inte gillar särskilt mycket. Att sänka temperaturen som är bekväm för växten, även under mycket kort tid, kan leda till lövverk. Dessutom händer det ofta att med sammanflödet av alla ovanstående omständigheter observeras också vattendämpning av jorden. Stagnation av vatten i rötterna är också ogynnsamt för denna blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alarmerande symptom på problem med pachystachis kan vara gulning av bladen och torkning av deras spetsar. Anledningen till detta tillstånd är en temperaturökning. Vi har redan sagt att på vintern behöver en tropisk perenn en temperaturregim som inte överstiger 16-18 grader. Om dessa indikatorer överskrids till och med 4-5 grader börjar växten göra ont.

Med otillräcklig ljusförsörjning eller brist på vårbeskärning kan du stöta på ett problem, vilket kommer till uttryck i att blommans skott växer, men de har väldigt få färska blad och de bildar inte peduncler. Och med otillräcklig vattning kan en förändring av bladplattornas färg inträffa.

För att spara pachistachis kommer det att vara nödvändigt att snabbt eliminera alla ogynnsamma faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom fel som är förknippade med reglerna för blomvård kan växten utsättas för skadedjur. Typiska växtskadegörare inkluderar spindelmider, mjölkfiskar, vita flugor, bladlöss eller skalinsekter.

En spindelkvalster kan detekteras genom att en liten spindelväv ser ut på växten . Du kommer att se den största ackumuleringen av spindelnät i skottens internoder, och på bladens baksida kommer det att finnas små bruna fläckar - detta är ackumulering av kvalster. Om du inte vidtar åtgärder för att förstöra skadedjuret, dör växten mycket snabbt - den försvagas, tappar lövverket.

Bild
Bild

Mealybug manifesterar sig i det faktum att på växten hittar du formationer som ser ut som små partiklar av bomullsull. Detta är maskens sekretionsutsöndringar, under vilka det finns klor av ägg med larver. Skadedjuret kan helt påverka hela växten, inklusive dess rotsystem. I det här fallet blir bladen gula och krullar, växten vissnar, mögel bildas på den.

Bild
Bild

Skeden fastnar på blomman och har ett skal som skyddar den från yttre påverkan. Skalet använder plantans saft för näring och leder så småningom till dess död. Visuellt, när du undersöker en blomma, kommer du att se på den mörka små plack, klibbiga formationer och mörka döda områden av blomvävnad på platser där skadedjuret festar.

Bild
Bild

Bladlöss är mycket små ljusgröna, rosa, ljusgula eller till och med svarta insekter upp till 1 millimeter stora. Med en bladlusinvasion krullar blommans blad upp och faller sedan av. Bladlöss matar på plantasaft, så runt dess ackumulering kommer det att finnas områden med en klibbig massa och synliga spår av skador på växtvävnader. Mest av allt gillar bladlöss unga blad och är grupperade på bladplattans baksida. Dessutom kan den hittas vid tillväxtpunkten för en ung skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vita flugan är ett skadedjur som bara är 2 millimeter stort men har vingar . Det multiplicerar mycket snabbt, insektslarverna livnär sig på plantans saft. Om vitflugan känner vinden, flyger den omedelbart bort från växten och dess larver kommer att finnas kvar. Visuellt, när du undersöker en blomma, kommer du att märka att muggar svärmer runt den och klibbiga formationer och skadade områden dök upp på bladen, som larverna åt.

Bild
Bild

Inför en invasion av insekts skadedjur är det angeläget att vidta åtgärder för att rädda växten. Först och främst måste det ordnas om från andra friska blommor, eftersom angrepp kan uppstå mycket snabbt. Därefter måste du klippa av alla drabbade områden på skotten.

Det mest effektiva sättet att förstöra skadedjur är insekticida preparat . Valet är stort och doseringen och användningsfrekvensen är olika för alla. Bland de mest effektiva medlen är Confidelin, Volaton, Fozalon, Intra-vir, Aktellik, Tsitkor, Fitoverm (och listan fortsätter). När du använder insekticidpreparat, var noga med åtgärderna och personlig skyddsutrustning i förväg.

Behandlingen bör inte utföras i närvaro av små barn, djur, akvariefiskar och livsmedelsprodukter i rummet. Det är bäst att ta växtkrukan ut i det fria och spraya den där.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den behandlade växten är täckt med en plastpåse och tillät tid för läkemedlet att verka, varefter växten kan sprutas med vatten . Det bör dock komma ihåg att insekticider inte påverkar skadedjurens ägg, så du måste upprepa behandlingen av växten flera gånger varje dag. Efter att symtomen på exponering av skadedjur har försvunnit bör behandlingen av blomman fortsättas en gång i veckan för att förhindra återinfektion.

För att förhindra att skadedjur förekommer på din gröna fleråriga måste du följa vissa regler: håll blomman ren, ta bort damm från den, spraya den med sedimenterat vatten, observera temperaturen och vattningsregimen. Med förbehåll för dessa viktiga normer kommer blomman att glädja dig med sin skönhet.

Rekommenderad: