Gardenia Jasmine (47 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Varför Blir Plantens Löv Svarta? Transplantation Och Förökning Med Sticklingar

Innehållsförteckning:

Video: Gardenia Jasmine (47 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Varför Blir Plantens Löv Svarta? Transplantation Och Förökning Med Sticklingar

Video: Gardenia Jasmine (47 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Varför Blir Plantens Löv Svarta? Transplantation Och Förökning Med Sticklingar
Video: How to grow Coleus Plant Care and How to Propagate from Cuttings | Coleus cuttings - English 2024, Maj
Gardenia Jasmine (47 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Varför Blir Plantens Löv Svarta? Transplantation Och Förökning Med Sticklingar
Gardenia Jasmine (47 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Varför Blir Plantens Löv Svarta? Transplantation Och Förökning Med Sticklingar
Anonim

Odlare älskar gardenia eftersom det är en vintergrön flerårig. Hemma är buskens höjd mycket mindre, men det gör det inte mindre älskat.

Beskrivning

Gardenia jasmin växer i form av en buske med spridande grenar, ibland i vuxen form har den formen av ett träd med flera stammar. Inomhus gardenia kan inte nå mer än 50 centimeter i höjd, och en växt som växer i naturen sträcker sig ibland upp till 180 centimeter.

Skott bildas upprätt, de täcks snabbt med en hård, slät bark, som ibland är något pubescent. Det finns sorter som skiljer sig åt i närvaro av taggar på stammen och grenarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lövverket är mörkgrönt, basen är inte synlig eftersom det täcks av stipulat. Blad visas aldrig ensamma, bara i par, och ibland till och med 3 i ett gäng . Bladplattan är blank, har en ovoid form; vener kan ses på dess yta. Stora blommor börjar blomma mellan juni och oktober. De är synliga från bladens axlar, vid toppen av grenarna. Ibland är de ensamma, och ibland bildas de i grupper om 6 knoppar. Kronan når 7 centimeter i diameter. Det finns sorter där det är frotté, men det kan vara enkelt eller till och med halvdubbel.

Det finns ingen stor variation i färgerna - blommorna är antingen gula eller vita. Det är svårt att inte fånga växtens doft, eftersom den är mycket skarp, påminner lite om jasminbuskar, men har en liten antydan till citrus. Blommorna pollineras, varefter köttiga, ganska stora frukter med ett stort antal frön dyker upp inuti . När frukten är helt mogen, spricker den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Om vi betraktar hela släktet är det totala antalet av dess arter cirka 250. Prydnadsväxter är särskilt populära inom inomhusodling.

Fördelen med jasmine gardenia är att den mycket lätt anpassar sig till att hålla den inomhus. De mest populära sorterna kan identifieras.

Golden Magic … Denna sort är särskilt älskad av uppfödare för det faktum att den blommar länge och behagar med sin doft i flera månader.

Bild
Bild

" Förmögenhet ". Blommorna av denna sort är stora, de når 10 centimeter, även om detta inte är en favorit.

Bild
Bild

" Variegata ". Denna gardenia växer upp till en meter i höjd, på bladen av de särdrag hos ett vitt mönster, som från sidan liknar marmor. Blommorna är dubbla, utstrålar en fantastisk doft och når en diameter på 8 centimeter. Sorten i fråga slår rot idealiskt under inomhusförhållanden.

Bild
Bild

" Den första kärleken " … Det kommer att glädja dig med blomning tidigt på våren, gräddeblommor dyker upp på en tät mörkgrön krona.

Bild
Bild

" Radikaner ". Bredden på busken på denna växt når en och en halv meter, höjden kan vara upp till en meter. Bladen är formade som små, som blommorna, som kan vara högst 4 centimeter i diameter, och är täckta med frotté i kanterna.

Bild
Bild

Belmont . Ett särdrag hos denna sort är de stora äggformade bladen. Knopparna blommar och glädjer sig med blommor med en diameter på 10 centimeter. Odlare älskar denna gardenia för dess ökade motståndskraft mot plötsliga fall i omgivningstemperatur och sjukdomar.

Bild
Bild

" Amy " … En sort som visar inte bara stora blommor, men kan blomma 2 gånger om året.

Bild
Bild

Mysterium . Höjden på buskarna i den beskrivna gardenia kan nå 2 meter, medan blommorna är 14 centimeter i diameter, blomningen upprepas två gånger.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Gardenia kan framgångsrikt hållas hemma och inte bara odlas utomhus. För att odla den inomhus måste du skapa ett idealiskt klimat.

Temperatur och luftfuktighet

Hög luftfuktighet är avgörande för denna inomhusblomma. Du kan förstora den genom att placera trädgårdarna på en bricka med småsten eller stenar och vatten. Du kan inte spraya fukt på lövverket, sådana åtgärder orsakar ruttning och gör busken mottaglig för sjukdomar. Utomhus behöver busken en måttlig mängd vatten och djup vattning med några veckors mellanrum. Inomhus- eller behållarväxter behöver markfuktighet varje vecka, men innan du lägger till en ny sats, se till att jorden är tillräckligt torr.

Gardenia växer bäst i varma, fuktiga klimat med milda vintertemperaturer och liten risk för frost. Den blommar vid 68 till 74 ° F dagtid och 60 ° F nattemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Blomman känns bra i halvskugga, men den behöver ljus inomhus under minst halva dagen. I heta klimat växer gardenier bäst där morgonsolen träffar lövverket. Ett utrymme under höga träd som ekar eller tallar fungerar bra. I rummet är det bättre att placera behållaren på södra eller västra fönstret . För mycket gardenia -nyans växer med långa stjälkar, svaga, tunna blad. De bildar inte tillräckligt med blomknoppar, och de som dyker upp kan falla av innan de blommar. Blommor blir oftast bruna i stark sol.

Fryser, växten börjar tappa löv eller dör. För att skydda honom från vintervindarna, experter rekommenderar att man planterar en buske österut eller norr om byggnader eller andra strukturer.

Gardenias ska inte planteras nära betongytor, en avrinning som höjer markens pH.

Bild
Bild

Grundning

Torr, sandig mark eller tät lera kan negativt påverka din gardenias hälsa. Trädgårdsmästare och växtförädlare rekommenderas att bestämma jordens pH och bestämma mängden organiskt material i den innan de planteras. Dessa blommor föredrar ett pH mellan 5,0 och 6,0. De uppskattar också mycket humus.

Om markens pH är över 6,0 kan du sänka det till önskat område med svavel. I tung jord med en stor mängd lera och sand tillsätts ett extra lager bark eller färdiggjord gödsel. Du kan använda ett lager organisk mulch runt basen av dina trädgårdar varje vår. Mulching hjälper till att hålla trädgårdsjorden fuktig och ökar innehållet av organiskt material.

Bild
Bild

Om växten odlas i en inomhusbehållare bör busken inte vara i fuktig jord. En jord som är rik på organiskt material fungerar bra. Den bästa planteringstiden är höst eller vår. För att förbättra krukblandningen måste du:

  • använd rik näringsjord för behållarväxten;
  • blanda kompost, nålar eller bark innan du planterar en växt;
  • tillsätt perlit eller sand i behållaren för korrekt dränering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Om du tar hand om din trädgård eller inomhus gardenia kommer den att glädja dig med sin blomning längre.

Vattning

Det är nödvändigt att vattna växten konstant, särskilt under den aktiva växtsäsongen. Efter att ha planterat gardenia i trädgården, vattna minst 2 gånger i veckan för de första sex. Att odla trädgårdar inomhus är lite svårare än att odla utomhus. Korrekt vattning är också viktigt i detta fall, eftersom växten måste kämpa med torr, varm luft och mindre idealiska ljusförhållanden . Det är mycket viktigt att ständigt övervaka matjorden i gardenia som odlas i rummet.

Växten kommer att lida om komposten är konstant våt . I den här versionen berövar den rötterna i växtens luft, som behövs för normal utveckling. I detta fall blir bladen tråkiga, gula och faller av. Vattnets kvalitet och temperatur avgör också antalet knoppar som visas på stjälkarna. Det är önskvärt att det inte är kallt vid rumstemperatur.

Det är bäst att inte använda kranvatten, utan smält snö, regnvatten. Om detta inte är möjligt är det värt att försvara den som kommer från kranen.

Bild
Bild

Toppdressing

Gardenia behöver gödsel för att blomma. Den bästa tiden att använda toppdressing är våren och försommaren . Om gardeniabladen börjar bli gula, finns det inte tillräckligt med järn. När du applicerar blandningen kan du inte applicera den på rötterna; i allmänhet gillar denna blomma inte att bli berörd av dess rotsystem. De flesta yrkesverksamma rekommenderar att befrukta trädgårdar med ett regelbundet schema och stanna i början av hösten. Bättre att använda ekologiska alternativ som gödsel, benmjöl . Ljusgröna eller gula löv under varmare månader kan indikera ett högt pH. I detta fall bör ammoniumsulfat användas.

Gardenier, liksom azaleaer, är syraälskande växter. De kommer inte att växa på universalgödselmedel, de kräver en speciell formel med högre surhet. Du kan tillsätta kaffe, te eller salt till den färdiga blandningen. Efter blomning på sen vår kan torvmossa tillsättas till den gödande blandningen. Gardenias bör befruktas 3 gånger om året - på våren, sommaren och tidigt på hösten, med rekommenderad mängd gödselmedel eller något mindre. Eftersom dessa är vintergröna kommer de att glädjas med sitt ljusa lövverk året om om de skyddas mot frost. Vid utfodring av gödselmedel först vattna jorden lätt, applicering på torr jord kan skada rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Gardenia kräver inte beskärning i sig, men lösa grenar kan klippas för att minska växtens storlek eller form. Beskärning krävs korrekt, avlägsna vissnade blommor efter blomningen . Instrumentet måste steriliseras före användning med alkohol eller en lösning från en aktivt koltablett för att minska spridningen av sjukdomar från en växt till en annan.

Klipp alltid gardenia -grenarna strax ovanför noden där bladet är fäst vid stammen. Använd en skarp, steril sax för att undvika ojämn skärning.

Du måste vara mycket försiktig när du hanterar busken, eftersom blomman lätt skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

När och hur blommar det?

Det krävs inte mycket för att få en växt att blomma, bara ge den ordentlig vård. Efter att blommorna försvinner har många odlare mycket svårt att få krukväxter att blomma igen. Det är faktiskt inte så - det är viktigt att bara ta hand om miljön, eftersom blomman envist vägrar att knoppa tills dess behov är tillgodosedda.

Odlaren rekommenderas att gödsla gardenias två gånger i månaden med försurande gödningsmedel för att hålla markens pH mellan 5, 0 och 6, 0. Högt jord -pH orsakar kloros och gulning av stjälkar och löv på grund av brist på klorofyll, vilket resulterar i inga knoppar. Det är lika viktigt att upprätthålla en temperatur på 65 till 70 grader Fahrenheit under dagtid och 60 till 62 grader på natten. Gardenias släpper inte blomsterknoppar när temperaturen är över 65 grader på natten. Njurarna kommer att kollapsa om värmen stiger över 70 ° F under dagtid.

Bild
Bild

Brickor fyllda med vatten och små stenar kan användas för att öka fuktnivån nära gardenia. Låg luftfuktighet orsakar också knopphoppning och oförmåga att blomma. Marken hålls jämnt fuktig och torkar inte ut mellan vattningarna. I torka börjar växten försvara sig och kastar helt enkelt bort färgen för att inte slösa bort sin egen styrka.

Florister odlar trädgårdar under starkt men indirekt ljus . Det är ofta nödvändigt att använda lampor med konstgjord belysning. Blomman måste förbli i fullständigt mörker i 14 timmar, detta är det enda sättet att påbörja blomning . Det är absolut nödvändigt att undvika kalla drag, som oftast är nära fönster eller dörrar, och även hålla potten borta från värmekällor, allt detta påverkar blomningen negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

En transplantation görs med några års mellanrum när växten växer ur den befintliga behållaren. I början, efter köpet, väljs och förbereds en lämplig behållare med högkvalitativ dränering. Grytan bör inte vara mer än några centimeter från den tidigare behållaren . Det är viktigt att se till så att den är ren och har breda hål i botten för dränering.

För transplantation, välj en högkvalitativ, väldränerad miljö, speciellt utformad för växter som föredrar sur jord. Undvik jord som innehåller kalk.

Du kan förbereda jorden själv med torvmossa, bomullsmjöl eller annat material som försurar komposten något. Är placerad en tillräcklig mängd odlingsmedium i behållarens botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

När planteringsbehållaren är klar börjar de byta krukan. Ta bort gardenia rotmassa från sin nuvarande behållare, undersök rötterna. I detta skede är det absolut nödvändigt att alla döda, sjuka eller trasiga beskärs. Lägg rötterna i en beredd kruka ovanpå den tidigare hällda jorden. I detta skede justeras blommans position, rotkragen ska vara under jorden.

Fyll utrymmet runt rotmassan med jord, tampa försiktigt den. Detta är nödvändigt för att ta bort luftfickor som bildas i jorden.

Omedelbart efter transplantationen, vattna växten, lägg krukan på en bricka och vänta tills överskottsfuktigheten rinner ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Placera gardenia -behållaren där den får tillräckligt med starkt omgivande ljus under minst en halv dag. Du kan hålla blomman på ett soligt fönster på vintern, men lägg den inomhus på natten. Det är omöjligt för lövblomman att komma i kontakt med glaset, detta leder till hypotermi och som ett resultat uppstår problem.

För vattning är det lämpligt att använda destillerat vatten eller regnvatten åtminstone för första gången efter transplantationen, eftersom kranvatten kan öka pH runt rötterna. Trots det faktum att gardenia är torktålig, gillar den inte fluktuationer i fuktighetsnivåer, detta orsakar ofta knoppfall. Befruktning kan göras bara en månad efter transplantationen ., eftersom anläggningen är stressad för tillfället, och den extra belastningen är skadlig för den.

Krukan byts igen efter nästa blomning, liksom när rötterna börjar växa på markytan eller bryta igenom hålen i behållarens botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Den beskrivna blomman kan förökas med sticklingar eller frön - varje uppfödare väljer det bästa och lättillgängliga alternativet för sig själv. Gardenier är angiospermer eller blommande växter som har både manliga och kvinnliga reproduktionsorgan. De pollinerar sig själv och producerar gröna frukter som innehåller frön. De kan helt enkelt spridas på marken för groning, eller de kan odlas i behållare. Dessa blommor växer ganska långsamt, så du bör inte vänta tills busken är 3 år gammal för blomning.

Förutom naturlig förökning kan gardenier också föröka sig med sticklingar. Helst bör detta planteringsmaterial vara cirka 13 centimeter långt. De bör tas från gröna, friska grenar från slutet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bilda ett skott för plantering, ta först bort alla de nedre bladen, sänk sedan slutet av grenen i tillväxtaktivatorn. Gardenia -sticklingar planteras bäst i krukor fyllda med fuktig, lerig jord med sand. För att säkerställa korrekt tillväxt måste sticklingar förvaras i en varm miljö på cirka 75 ° F . Om jorden ständigt är fuktig, men inte vattentät, bör grenen rota efter 4-8 veckor.

Ett bra rotsystem utvecklas bäst från sticklingar som tas på sommaren. Det är nödvändigt att ta material från en ung och frisk planta som inte har mineralbrist och inte är stressad på grund av brist på vatten. Den bästa tiden på dagen för ympning är tidig morgon.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om materialet inte omedelbart kan placeras i näringsmediet, kan det förvaras en kort period under svala, fuktiga förhållanden, till exempel i kylskåpet i en plastpåse med fuktig torvmossa eller en pappershandduk. Att ge sticklingarna rätt miljö och förutsättningar hjälper dem att slå rot snabbare. Blandningen kan tillverkas av steril grov sand, torvmossa, vermikulit eller perlit. Gardenia frön gror bäst när de planteras färska, strax efter skörden . Innan du planterar måste du blötlägga plantmaterialet i vatten i cirka 24 timmar. Vätskan ska vara varm.

Varje frö planteras i marken till 8 mm djup . En blandning av torvmossa, sand och perlit är lämplig för plantering. Omgivningstemperatur 75 grader Fahrenheit … Om dessa villkor är uppfyllda kommer fröna att gro efter 4 veckor. Plantorna är redo att transplanteras i en stor behållare med väldränerad och näringsrik jord efter att de har lagt ut det andra bladet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Angrepp av insekter som spindlar, bladlöss, spindelmider kan förstöra växten. Odlaren måste dagligen kontrollera busken för de första tecknen på infektion, eftersom det är mycket lättare att hantera problemet i ett tidigt skede. Det enklaste botemedlet för alla möjliga insekter är tvål eller alkohollösning . Du kan helt enkelt öka luftfuktigheten och vattna blomman med en dusch med varmt vatten och låt den sedan rinna av.

Såväl som Gardenier är mottagliga för vissa sjukdomar, oavsett om de växer inomhus eller utomhus . En vit blomning som ser ut som ett moln av små skalbaggar som stiger från en växt är det första skedet av mögel. Det avlägsnas med fungicider. Rotröta uppträder som vissnade löv. Oftast orsakas dess utseende av vattenloggning. För att åtgärda problemet måste du först klippa av alla skadade rötter, byta jord, först efter det kan du transplantera blomman. I framtiden är det viktigt att göra högkvalitativ dränering och kontrollera vattning.

Knopparna kan också bli svarta eller bruna, bladen torka. Detta kan bero på låg luftfuktighet, inte tillräckligt med ljus eller för hög temperatur på natten. För att åtgärda problemet kommer det att vara nödvändigt att återställa normala häktningsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en otillräcklig mängd gödningsmedel blir lövverket gult, faller av, situationen kan återställas genom att fylla på bristen på mineraler. Gardenias kräver en lite sur jord med en balanserad blandning av kväve, fosfor och kalium, tillsammans med flera andra spårmineraler, inklusive kalcium, magnesium och järn. Svärtande löv indikerar att jorden är för komprimerad, blomman kvävs eller att jorden vattnas mer än den borde vara. Det är bättre att behandla det med fungicider.

Rekommenderad: