Lithops (53 Foton): Typer Och Reproduktion Av "levande Stenar", Blomsteromsorg Hemma, Lithops Mixväxt

Innehållsförteckning:

Video: Lithops (53 Foton): Typer Och Reproduktion Av "levande Stenar", Blomsteromsorg Hemma, Lithops Mixväxt

Video: Lithops (53 Foton): Typer Och Reproduktion Av
Video: Living Stones : How I take care of my Lithops 🍑💕 2024, Maj
Lithops (53 Foton): Typer Och Reproduktion Av "levande Stenar", Blomsteromsorg Hemma, Lithops Mixväxt
Lithops (53 Foton): Typer Och Reproduktion Av "levande Stenar", Blomsteromsorg Hemma, Lithops Mixväxt
Anonim

Ett mycket stort antal vilda växter har blivit dekorativa, det vill säga de som kan odlas även i din fönsterbräda. Tack vare detta kan du dekorera och spela upp vilken inredning som helst på ett originellt sätt. Några av de mest ovanliga växterna som är lämpliga för att dekorera din lägenhet är litops.

Bild
Bild

Beskrivning

Namnet "lithops" kommer från kombinationen av två ord i det grekiska språket, översatt som "sten" och "utseende, bild". När bokstavligen översätts, "utseendet på en sten" erhålls. I det moderna språket är plantans andra namn "levande stenar". Grekarna gav detta namn till små blommor av en anledning. I utseende ser de ut som små platta stenar.

Detta utseende bildades under evolutionens gång, eftersom "stenen" växer under hårda ökenförhållanden, där allt som inte kan skydda sig eller förkläda sig när miljön äts. Lithops är praktiskt taget oskiljbara från stenar, och det är möjligt att känna igen en växt i en liten sten bara under blomningsperioden, när en blomma blommar mitt i "sten", i ihålet mellan två tjocka blad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lithops är en saftig växt som tillhör Aizov -familjen (mesembryanthenic). Den största populationen av växten finns i öknarna i Namibia, Sydafrika och Botswana.

Blomman har två delar - ovanjordisk (yttre) och rot. Antennen består av två stora tjocka kronblad, som bildar två halvor av en helhet. Det är de anslutande kronbladen som ger växten likhet med en liten sten. Bladen är porösa för att göra det lättare att lagra fukt och solljus vid torrsäsong. Med hjälp av porer sker också processen med växtfotosyntes. Av samma anledning är bladen så massiva, eftersom ju tjockare denna del, desto mer vatten kan samlas i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

En grund spricka passerar mellan kronbladen, från vilken en blomma och nya kronblad växer. Den underjordiska delen av växten består endast av roten. Det är anmärkningsvärt att roten till dessa växter växer djupare och kan nå flera meter. Den maximala växtstorleken, både i höjd och bredd, kan vara upp till 5 centimeter. Blomställningens färg, kronbladens färg och mönster, aromen - allt beror på blommans typ, på dess livsmiljö, därför kommer beskrivningen av växtens färg att bero på huvudsakligen vilken underart du väljer själv.

Trots att lithops är väldigt vackra är det värt att komma ihåg att dessa exotiska succulenter är giftiga och inte ätbara, vilket innebär att de måste skyddas från små barn och husdjur.

För vuxna som inte ska äta litops är de helt säkra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns många typer av "levande stenar". För närvarande är cirka 35 sorter kända, men det är fullt möjligt att om några år kommer det att bli ännu fler av dem. Detta är ett stort plus, eftersom det i interiören kommer att vara möjligt att kombinera flera typer och bilda en slags exotisk blandning . De mest populära artnamnen för denna växt är Leslie och Aucamp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten Leslie upptäcktes 1908. Det fick sitt namn från namnet på personen som upptäckte det. Leslie bladen sträcker sig från rosa-brun, kaffe-med-grädde färg till ockr-grönaktig. Alla nyanser av rent grått i kronbladet finns också.

Det finns ett komplext mönster på bladen som är unikt för varje växt.

Bild
Bild

"Leslie" har en vacker blomma med rik gul (eller i vissa fall vit) färg. Blomningsperioden är i september och oktober. Blomningen varar bara några dagar. Den blommande blomman har en mycket diskret och delikat doft. Den blommar dock först under det tredje året efter sådd av fröna . I storlek är "Leslie" en av de minsta litopsarterna. Dess blad sprids bara två centimeter.

Bild
Bild

Det finns minst två Leslie -hybrider med andra litopsundertyper. Exempelvis utmärker sig Albinica-sorten, som tillhör Leslie-typen, känsliga kristallvita blommor och Storm Albigold-underarterna liknar mogen persika i färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den näst mest populära sorten av Lithops är Aucamp. Den har en grön, mörkgrön eller brunbrun färg med ett komplext mönster (ibland finns det exemplar med en grå eller blågrå färg). Den växer främst i de södra delarna av Afrika.

Dess namn kommer också från efternamnet på upptäckaren av denna art.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den blommar med vackra och ganska stora blommor med en rik gul färg, men till skillnad från "Leslie" har dess blommor en ganska svag doft, som kan vara svår att känna. Vissa underarter av denna växt kan blomma med blommor som har två nyanser: blomman kan vara vit från kärnan till mitten av kronbladen och från mitten till blomställningens spetsar - ljusgul.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna sort av litops är något större än den föregående, deras blad når 3 centimeter i diameter. På höjden kan "Aucamp" växa upp till 3-4 centimeter. När en blomma blommar kan dess diameter nå 4 centimeter, det vill säga löv kan helt gömma sig under den. Blomningsperioden på "Aucamp", med förbehåll för alla tillväxtvillkor och gynnsamma förhållanden, kan förekomma flera gånger per säsong.

Bild
Bild

Vård

Om lithops till en början växer i sin naturliga livsmiljö, har den en tillväxtcykel på ett år. Längden på varje del av cykeln beror på dagens längd, nederbörd, markförhållanden, omgivningstemperatur och andra naturliga förhållanden.

Innehållet i lithops, dess förändringar kan också bero på den specifika typen av växt, eftersom vissa sorter blommar under olika perioder av året.

Bild
Bild

Till exempel, om en period med soliga dagar kommer (en period av torka för en växt), kan Lithops gå i viloläge. Vid den här tiden kommer han inte att ge blomställningar och växa. När regntiden kommer, kommer litops till liv och ger först en blomma, och lite senare en frukt, som innehåller frön till nya blommor. Efter att lithops ger frön börjar växten förnya sig: gamla löv som överlevt blomperioden torkar gradvis ut och dör . När nederbördsperioden börjar igen börjar blomman kasta ut nya tjocka löv, som gradvis ersätter de gamla. Efter att de nya bladen har mognat helt torkar de gamla ut helt, tunnas ut och faller av - växten "smälter" uppstår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla litops hemma är fullt möjligt, den här växten kräver ingen speciell kunskap, den behöver bara uppmärksamhet. Allt måste göras så att villkoren för dess odling är så nära naturliga som möjligt. Vattning är en mycket viktig del av växtskötseln.

Om du häller över det kan rötterna ruttna och själva växten kan dö, om du inte vattnar den länge kommer blomman helt enkelt att gå i viloläge, och om situationen inte korrigeras i tid kommer det att torka ut.

Bild
Bild

Början och mitten av sommaren i de södra regionerna i Afrika - födelseplatsen för Lithops, är vanligtvis torra. Det betyder att växterna är anpassade på ett sådant sätt att de vid denna tid har en vilande period. Under dessa månader kanske de inte vattnas alls eller vattnas väldigt sällan. Augusti och september är nederbördstider, så blommor bör vattnas så ofta som möjligt för att simulera regnperioden. Men fyll inte plantan direkt. Vattningsfrekvensen bör ökas gradvis och nå maximalt i slutet av augusti eller början av september. Därefter minskar också mängden fukt gradvis.

Om det görs korrekt kommer litops att börja blomma snart efter regnperioden. Från det ögonblick som blomställningen öppnar, bör vattningen stoppas helt före slutet av vintermånaderna.

Bild
Bild

Det är värt att börja återställa vattnet från slutet av mars, gradvis öka det till ett maximum i mitten av april och sedan gradvis minska det till normal (sällsynt) vattning i slutet av maj. Denna tid är mycket viktig, eftersom det är under dessa månader som växten ackumulerar fukt för att skapa och växa nya löv. Flera viktiga regler för att vattna succulenter.

  • Lithops är ökenväxter. De tål inte överskott av fukt. Växtens rötter börjar ruttna från jordens konstanta fukt. Därför är det nödvändigt att se till att jorden i plantkrukan är helt torr mellan vattningarna.
  • Dessa växter har mycket långa rötter. Detta är viktigt att ta hänsyn till, inte bara vid vattning, utan också vid transplantation av en växt. Det är bäst att välja en djup, lång kruka för dem. Rötterna är huvuddelen som letar efter vatten, så det är bättre att vattna litopsna genom en sump eller genom nedsänkning. Det ligger i det faktum att en kruka med en växt placeras i en behållare fylld med vatten (du kan lösa upp gödningsmedel i det i förväg). Det är nödvändigt att hålla krukan tills jordbubblorna slutar komma ut, varefter du måste ta ut planteringen och placera den på en handduk eller galler för att bli av med överflödig fukt.
  • Om du vattnar litopsna på vanligt sätt, låt inte fukt komma in i utrymmet mellan bladen. Detta kan orsaka röta och döda växten inifrån. Av samma anledning behöver den inte sprutas. Om du är orolig för att luften i ditt hem är för torr, kom ihåg att litops är en ökenväxt, vilket innebär att den är anpassad till torr luft. Vattna blomman med uppvärmt och renat vatten.
  • Ett tecken på att växten inte har tillräckligt med vatten är att stora ark börjar skrynkla och krympa. Vid överflöd, förutom rotruttning, kan effekten av ett "andra liv" inträffa hos de kronblad som skulle ersättas med nya. Detta förhindrar att växten utvecklas fullt ut och försämrar dess utseende.
  • Det rekommenderas att vattna Lithops en gång varannan vecka under perioden med aktiv tillväxt och blomning och inte mer än en gång i månaden om vintern och viloläget är för torrt.
  • Efter att växtens stora löv har förnyats rekommenderas vattning genom nedsänkning, eftersom detta förbättrar utvecklingen av rötterna, som är ansvariga för absorptionen av fukt från de unga kronbladen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom Lithops är infödda i Afrika är de inte rädda för höga temperaturer och varm sol, men de tål inte kyla bra. Det blir mycket lättare att ta hand om en blomma om du omedelbart lägger den på den mest upplysta platsen i huset (det vill säga där den maximala mängden solljus faller). Att flytta eller till och med vrida plantkrukan rekommenderas inte. Positionens konsistens är mycket viktig för korrekt bildning av löv och blomställningar. Den genomsnittliga tiden det tar att få dagsljus bör vara cirka 5 timmar per dag. Efter det kan du täcka växten från solen och skapa en liten halvskugga, som måste tas bort dagen efter.

I vårt tempererade klimat kan afrikanska blommor sakna solen, i det här fallet är det nödvändigt att köpa en fytolampa och belysa växten dessutom.

Bild
Bild

Du bör inte ordna blommor på baksidan av lägenheten, långt från fönstren (inklusive på norra sidan). Detta kan orsaka brist på solljus och röta, särskilt om växten har befunnit sig i ett oventilerat område. Ett tecken på brist på ljus är en blek färg och långsträckta toppar på bladens spetsar . Bladröta är lätt att känna igen, men rotröta är svårare, men de ruttnar bara i våt jord. I en kruka med litops bör jorden alltid torkas väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den lämpligaste temperaturen för att odla blommor är cirka 25 grader. Det är klart att det är väldigt svårt att hålla samma temperatur hela tiden. Under den kalla årstiden är ett temperaturfall på upp till 17 grader tillåtet. Om temperaturen sjunker ännu lägre, kom ihåg att den lägsta temperatur vid vilken växten kan överleva är från 5 till 10 grader.

Under varmare vintrar är det nödvändigt att fukta eller spraya jorden något så att växtens rotdel inte torkar ut.

Bild
Bild

Gödselmedel för dessa ökenblommor är inte nödvändiga. Det är nödvändigt att befrukta eller mata dessa växter från vår till höst (de mest aktiva perioderna av en blommas liv). Men det här är ungefärliga datum, eftersom olika sorter av succulenter har olika livscykler. Det är viktigt att inte överdriva det med utfodring. Den optimala frekvensen är en gång var 2-3 veckor.

Marken för att odla en blomma ska inte vara tät, det är möjligt att lägga till små stenar som småsten eller bitar av trasigt tegel till den . Neutral surhet är också viktig, annars antingen växter inte roten direkt, annars dör den med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Det rekommenderas att omplantera växten endast i extrema fall. Till exempel om rotsystemet har vuxit för mycket och redan är svårt att passa in i krukan. Men den här växten växer väldigt långsamt, så transplantationen kanske inte krävs på flera år, vilket är det bästa, eftersom denna typ av blommor kan transplanteras vart 4-5: e år.

I vilket fall som helst bör transplantation endast göras efter att huvudbladen har ändrats (vanligtvis på våren, men tillväxtcykeln beror på den valda växtsorten).

Bild
Bild

När du planterar i en ny kruka är det nödvändigt att ta hänsyn till särdragen hos rotens struktur och inte välja en bred planter, utan en lång, långsträckt kruka. Om du köper en liten saftig, måste den transplanteras omedelbart efter köpet, eftersom krukor är mycket små och inte lämpar sig för långvarig närvaro av växter med en lång växande rot. Dessutom är krukor avsedda för försäljning med växter vanligtvis gjorda av plast, vilket inte är helt användbart för plantor .… Grytan måste ha ett dräneringssystem genom vilket överflödig fukt kan strömma.

Bild
Bild

Rotsystemet består av en stor rot, flera mittprocesser från den och ett stort antal mycket små rötter. Transplantationen bör utföras med stor försiktighet, eftersom detta kan skada de små processerna. Växten kan överleva skador på de mellersta rötterna, men skador på den mest grundläggande roten kommer helt enkelt att döda blomman. Marken för transplantation och tillväxt bör vara identisk med den där blomman var tidigare - dessa blommor kan praktiskt taget inte anpassa sig till förändrade existensförhållanden.

Det är att föredra att välja en planteringsblandning som innehåller mycket sand, små stenar eller grus, med vilket vermikulit kan användas.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att köpa en färdig blandning - du kan göra den själv. För att göra detta, blanda en del torv, torv, tillsätt 1, 5 delar sand och tegelstenar. Ask kan tillsättas för att berika jorden med mineraler.

Om du väljer torv köpt i en butik, måste den spädas något med sand, aska och små fragment av trasigt tegel. Köpt torv kan visa sig vara för fett och för tätt för opretentiösa litops, vilket kommer att komplicera processen att odla dem något. Det översta lagret av jord måste täckas med småsten - detta hjälper till att återskapa växtens naturliga förhållanden, dessutom passar det bättre in i inredningen än bara svartnande jord.

Bild
Bild

En transplantation bör planeras i förväg för att inte vattna växten på flera dagar. Efter att du har flyttat litopsna till en ny kruka är det också värt att avstå från att vattna för att blomman ska slå rot bättre.

Det finns inget enda svar på frågan om det är värt att kombinera flera typer av dessa blommor i en kruka. Vissa forskare tror att litops utvecklas mycket bättre i sällskap med sina släktingar, men det finns också en teori om att ensamhet kan bromsa tillväxten av dessa växter. I vilket fall som helst kan du kontrollera detta personligen genom att plantera flera blommor i en kruka . Om något går fel kan du alltid låta dem sitta ner.

Bild
Bild

Fortplantning

Det händer ofta att när lövverket förändras, växer plantan inte ett, utan två par blad. Dessa växter förökar sig vegetativt, så utseendet på ett andra par blad sätter också utseendet på en ny blomma. Om så önskas kan de transplanteras. Om du vill odla litops själv kan du försöka gro dem från frön. För att göra detta måste du köpa frön (köpa eller samla själv) och blötlägga i varmt vatten i flera timmar. Under denna tid kan du hinna förbereda en lämplig jord, som först måste fuktas något.

Fröna kan grävas ner i jorden lite. Det optimala djupet är ungefär en millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den enda svårigheten är att skapa och upprätthålla en temperaturregim som liknar det klimat som vanligt för dessa växter. Om du inte har ett litet glasskydd till hands kan du byta ut det mot en vanlig plastpåse, som du behöver täcka krukan med sådd jord, och dölja den sedan från direkt solljus i ett varmt rum. Efter ett par veckor måste du kontrollera jorden - om små svullna bollar som ser ut som bubblor dyker upp på dess yta betyder det att fröna har rotat sig . Nu kan du ta bort filmen och börja fukta jorden med en sprayflaska. Men du behöver inte fylla plantorna - vattning måste utföras när jorden torkar ut.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta bort filmen från plantorna varje dag, eftersom de behöver en tillströmning av frisk luft.

När groddarna höjs något över marken kan små stenar spridas på markytan, vilket skyddar marken från mögel. Den första planteringen av odlade blommor bör göras tidigast ett år senare.

Om du redan har blommande litops kan du försöka föda upp en ny art. För att göra detta, vänta tills de två blommorna blommar samtidigt och flytta sedan försiktigt pollen från en blomma till den andra. För att vara säker kan experimentet upprepas i motsatt riktning. Du kan använda en vanlig färg eller sminkborste för att flytta pollen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

När de finns i sin naturliga miljö har litops ett ganska starkt immunsystem som skyddar dem från alla typer av infektioner. Det fantastiska är att deras immunförsvar bevaras hemma, men felaktig vård kan störa det . Det leder också till jordförfall, nekros på plantans yta och utseendet av skadliga insekter.

Bild
Bild

Den största faran för växten är mjölken, som äter upp huvudbladen och därmed berövar blomman fotosyntes och fukt. Dessa insekter reproducerar mycket snabbt, men om det fortfarande finns få av dem, kan du samla dem för hand, till exempel med en pincett. Därefter måste den yttre delen av växten (blad vid kanterna och en liten stam som höjer litopsna ovan marken) sköljas med uppvärmt vatten. Om det finns för många skadedjur och de hotar att sprida sig till andra växter, är det dags att använda kemikalier.

För att göra detta måste du köpa speciella insekticider, till exempel "Aktara", "Iskra", "Extra" och andra.

Bild
Bild

Dessutom kan rötterna slukas av kvalster. Insekter kan komma dit under blomningstiden, när växten är mest sårbar. I det här fallet hjälper insekticider också, men för att ta bort fästingen är det nödvändigt att behandla jorden med dem. På dagarna för behandling med kemikalier rekommenderas det att öka vattningen för att ta bort alla kemiska element från jorden så snart som möjligt . Annars kan växten förgiftas och dö.

Bild
Bild

Lithops är ofta mycket resistenta mot infektioner och sjukdomar, men om du hittar olika fläckar på växtens löv kan detta tyda på utseendet på röta. Växten börjar ruttna när den svämmar över, i vilket fall kan rotsystemet också drabbas. För att ta bort obehagliga konsekvenser är det nödvändigt att minska mängden införd fukt och torka jorden. Den yttre delen av växten måste behandlas med svampdödande läkemedel för att stoppa ytterligare spridning av röta till resten av växten. Om du torkade jorden i en kruka med en växt och behandlade den med ett speciellt botemedel mot svamp, och röta fortfarande inte försvinner och fortsätter att sluka friska delar av växten, betyder det att rotsystemet påverkas.

I det här fallet hjälper det bara att transplantera det i ny torr jord.

Bild
Bild

Lithops är unika och opretentiösa växter, tack vare vilka du kan skapa ett exotiskt hörn hemma. Mångfalden av deras storlekar och färger kommer att fungera som en utmärkt plattform för kreativiteten hos blomsterodlare i fönsterbrädan . Möjligheten att odla växter med olika nyanser av blommor uppskattas mycket av hobbyuppfödare och inredare. När allt kommer omkring gör det det möjligt att skapa en bit vilda Afrika hemma.

Rekommenderad: