Odla Litops Från Frön: Hur Man Odlar "levande Stenar" Hemma? Hur Man Planterar Och Hur Ser Frön Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Odla Litops Från Frön: Hur Man Odlar "levande Stenar" Hemma? Hur Man Planterar Och Hur Ser Frön Ut?

Video: Odla Litops Från Frön: Hur Man Odlar
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, Maj
Odla Litops Från Frön: Hur Man Odlar "levande Stenar" Hemma? Hur Man Planterar Och Hur Ser Frön Ut?
Odla Litops Från Frön: Hur Man Odlar "levande Stenar" Hemma? Hur Man Planterar Och Hur Ser Frön Ut?
Anonim

Inomhusblommor finns i nästan alla hem, men blommor som litops är sällsynta. Efter att ha sett sådana blommor en gång är det omöjligt att glömma dem. Därför är det värt att överväga i detalj odlingen av litops från frön hemma för att bosätta dessa fantastiska växter i ditt hem.

Bild
Bild

Beskrivning

Lithops är krukväxter inomhus relaterade till succulenter. Men med rätt miljöförhållanden kan dessa "levande stenar" också odlas utomhus. Dessa växter är infödda i öknen. Det är på grund av de hårda miljöförhållandena som dessa växters utseende är unikt - de har inte en stjälk, klassiska löv är praktiskt taget frånvarande, de blir nästan inte höga.

Lithops höjd överstiger inte 3 cm, och i utseende påminner de mycket om två små stenar som är anslutna till varandra längst ner. Ett särdrag hos dessa inomhusväxter är minimiförbrukningen av inte bara fukt, utan också olika näringsämnen från underlaget. Men trots detta, de är ganska krävande på villkoren för sin odling.

Bild
Bild

Frömaterial

Det är på dess kvalitet som framgången med att odla litops hemma beror på. Det är bäst att använda färska frön från två mogna blommande växter. Fröna kommer att finnas inuti en liten låda som kommer att dyka upp i stället för blomman. Men om det är omöjligt att använda materialet som samlats in med egna händer, kan du vända blicken till butikskedjor.

Fastän Lithops frön behåller god groning i 10 år efter mognad , ska välja så färskt material som möjligt . Det rekommenderas att ge företräde åt produkter från välkända tillverkare som länge har varit kända på marknaden. Ännu bättre, välj frön från de företag som är specialiserade på just på försäljning av material och relaterade produkter för inomhusväxter.

Viktig! Om fröna kommer ut ur lådan på egen hand, behöver du bara byta ut dem under en ström av vatten, så kommer de själva att falla ur den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man själv?

Det finns inga speciella svårigheter här, men det är mycket viktigt att följa både ordningsföljden och alla rekommendationer. Annars är det kanske inte möjligt att odla litops från frön på egen hand. Den bästa tiden att plantera är under vintern och våren. Samtidigt är det bättre för nybörjare att välja en tid närmare sommaren. Det är värt att komma ihåg här frömaterial är mycket kräsen när det gäller uppmärksamhet, särskilt i de inledande stadierna.

Därför bör planteringstiden väljas så att det är möjligt att regelbundet övervaka plantorna och utvecklingen av själva lithopsna.

Bild
Bild

Viktiga nyanser av landning

Innan du börjar odla litops hemma på egen hand, du bör vara uppmärksam på följande punkter:

  • om sådd utförs på vintern, är det nödvändigt att ta hand om en extra källa till artificiell belysning i förväg;
  • det är bäst att överge plantering av frön på sommaren - det kommer inte att vara möjligt att ge de skarpa temperaturfall som är nödvändiga för plantans normala tillväxt;
  • vid behov kan lithops också förökas vegetativt - det är värt att veta att vilande period för en blomma varar från juni till augusti, och den bästa planteringstiden i detta fall är januari eller februari, efter att den slutar med blomning.

Viktig! När du köper frön från tillverkaren, innan du köper, bör du noggrant kontrollera förpackningens integritet, eftersom det är det som garanterar säkerheten för materialets höga grobarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kapacitet och underlag

Tänk inte att eftersom litops praktiskt taget inte absorberar vatten och näringsämnen, ska du inte oroa dig för att välja rätt behållare och underlag. För framgångsrik groning av frön och deras normala tillväxt och utveckling är det nödvändigt att ta hand om tillgängligheten kvalitetsjord … Behövs nödvändigtvis och dränering , vanligt fint grus är också bra. Dess volym bör vara ungefär en tredjedel av den totala volymen av substratet som krävs för att plantera litops.

Jord för sådd av frö och vidare odling av litops bör beredas oberoende. Erfarna odlare rekommenderar följande blandningar att välja mellan:

  • perlit- och koksugn i proportionerna 1: 1;
  • jord, sand, pimpsten och perlit - 1: 2: 2: 2;
  • skogsmark eller pimpsten och flodsand - 3: 1;
  • fint krossat tegel, torvmark, flodsand, lera och torv –1: 2: 2: 1: 1.

Den valda blandningen måste kalcineras i ugnen vid en temperatur på +120 grader i 1 timme före användning och sedan svalna helt.

Vissa odlare rekommenderar att man tillsätter lite ugnsaska till substratblandningen - cirka 100 g per 1 kg jord.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Utvalda frön måste först placeras i en varm lösning av vanligt kaliumpermanganat i 6 timmar. Om det inte finns där kan du använda vanligt varmt vatten och tillsätta 1 tsk till det. bakpulver per 1 liter vatten. Vid denna tidpunkt fylls behållaren först med dränering med 1/3 av dess volym, och resten av utrymmet fylls med beredd jord. Vart i det bör vara ett avstånd av högst 1 cm från krukans överkant till underlaget.

Vidare sprids fröna jämnt över hela jordytan - strö dem inte med ett underlag ovanpå … De bör planteras på ett avstånd av cirka 3-4 cm från varandra. Behållaren är täckt ovanpå med tunn film eller glas och placeras på ett väl upplyst ställe, men inte i direkt solljus.

Bild
Bild

Hur tar man hand om plantor?

De första dagarna, eller till och med veckorna, med plantering måste du vara noga. Det är nödvändigt att inte bara kontrollera plantans intensitet, utan även luftens fuktighet, omgivningstemperaturen och tillståndet hos de unga plantorna själva.

Bild
Bild

Temperatur och ljusintensitet

Täckmaterial under sommarsäsongen lämnas i 4-7 veckor, medan en månad senare ökas volymen. På vintern lämnas skyddet under en period av 1,5–2 gånger längre, medan dess volym ökas. Lithops måste vara väl upplysta hela tiden, annars börjar bladen ändra färg och sträcka sig kraftigt. Den optimala temperaturen för dem anses på natten från +15 till +18 grader och på dagtid från +28 till +30 grader. Det är mycket viktigt att ventilera rummet dagligen genom att lyfta skyddsfilmen på behållaren.

Lithops reagerar extremt negativt på stillastående inomhusluft.

Bild
Bild

Fukt och växtnäring

Detta är ytterligare två viktiga faktorer som har en direkt inverkan på tillväxt, utveckling, hälsa och intensitet av lithops blomning. Det är nödvändigt att bevattna endast plantor dagligen, utan att påverka själva jorden med varmt vatten. Efter uppkomsten av massskott rummet ventileras 4 gånger om dagen i 20 minuter med jämna mellanrum. Om litops plantor inte dök upp 10 dagar efter sådd, så var frömaterialet av dålig kvalitet och det är inte möjligt att odla "levande stenar" från det hemma.

Vattning är extremt sällsynt. För detta hälls en liten mängd med en matsked direkt under blommans rot. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att se till att fukt inte faller mellan bladen på den plats där blomman själv dyker upp - annars börjar litopsisen ruttna. På hösten och vintern vattnas denna typ av saftiga inte alls, utan bevattnas bara 1-2 gånger i veckan. Lithops behöver inte specialmatning, men om så önskas kan de befruktas med en liten mängd av vilket som helst mineralgödsel en gång om året annars måste växten transplanteras i en större behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Dessa växter planteras endast i grupper om minst 3 bitar. Lithops plockas under den aktiva perioden av deras blomning. Marken bereds på samma sätt som för sådd av frön. Den första transplantationen är tillåten först efter att dessa succulenter har överlevt minst en vinter . Efter proceduren ytan på substratet är mulched - så blommorna kommer att få ytterligare stöd.

Bild
Bild

Hur växer man utomhus?

Under den varma säsongen, från ungefär slutet av maj till de första dagarna i september, kan dessa succulenter odlas utomhus. För att göra detta tas de helt enkelt ut i krukor och installeras ute på ett sådant sätt att fukt inte faller på dem, liksom direkt solljus. Vården av växten är densamma som när den odlas i rummet. Skillnaden är att bevattna jorden regelbundet när temperaturen stiger över +33 grader . Om nätterna har blivit för kalla, är det nödvändigt att lämna tillbaka litopsna till rummet.

Dessa växter ser fantastiska och ovanliga ut. Från de första minuterna lockar de all uppmärksamhet till sig själva. Med beaktande av alla ovanstående enkla rekommendationer kan alla bli ägare till en så vacker och verkligen unik saftig i sitt hem, som litops.

Bild
Bild

Du kan lära dig att plantera litops från följande video.

Rekommenderad: