Philodendron (57 Bilder): Inomhusblomma Vård Hemma Och Reproduktion, Typer Av Philodendron Klättring Och Rodnad, Xanadu Och "Atom", Flikade Och "Medusa"

Innehållsförteckning:

Video: Philodendron (57 Bilder): Inomhusblomma Vård Hemma Och Reproduktion, Typer Av Philodendron Klättring Och Rodnad, Xanadu Och "Atom", Flikade Och "Medusa"

Video: Philodendron (57 Bilder): Inomhusblomma Vård Hemma Och Reproduktion, Typer Av Philodendron Klättring Och Rodnad, Xanadu Och
Video: Philodendron Pink Princess and Monstera Albo Cuttings 2024, Maj
Philodendron (57 Bilder): Inomhusblomma Vård Hemma Och Reproduktion, Typer Av Philodendron Klättring Och Rodnad, Xanadu Och "Atom", Flikade Och "Medusa"
Philodendron (57 Bilder): Inomhusblomma Vård Hemma Och Reproduktion, Typer Av Philodendron Klättring Och Rodnad, Xanadu Och "Atom", Flikade Och "Medusa"
Anonim

Philodendron är invånare i de tropiska regnskogarna i Mexiko och södra USA. I naturen finns det cirka 400 arter av denna prydnadsväxande lövväxt, varav några har framgångsrikt anpassats för odling hemma. Philodendron passar harmoniskt in i absolut alla interiörer, pryder dekorativa valv samt gröna hörn.

Bild
Bild

Beskrivning

Släktet med philodendrons inkluderar lianor, markbundna och epifytiska former och en mängd olika dvärgbuskar. Ett särdrag hos kulturen är ett grenat rotsystem, i de flesta fall av en yttyp. Philodendron bildar luftrötter som absorberar fukt och näringsämnen direkt från luften. De kan tränga in i barken och bokstavligen växa till trädet - tack vare den här funktionen låter de filodendronen gräva i stöden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dess stjälkar är ganska tunna, men samtidigt långa - upp till 2-3 meter, börjar den nedre delen att brunkas med åldern. Bladplattorna är ganska stora, deras form beror på sorten, liksom på växtens ålder - det kan förändras med tiden. På stjälkarna växer dessutom katafyller - små bladskalor som skyddar vegetativa knoppar från ogynnsamma yttre faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en uppfattning att filodendroner är farliga krukväxter som inte bör odlas i bostadslokaler . Man tror att denna blomma tillhör "muzhegons" och driver män ut ur huset och fördömer sin älskarinna till ensamhet. För att vara rättvis bör det noteras att denna åsikt har inga bevis och ingen vetenskaplig grund.

Versionen av dess toxicitet är närmare sanningen - faktum är att den växtmjölkiga saften från denna växt är giftig och kan orsaka irritation, en allergisk reaktion, upp till Quinckes ödem. För att undvika sådana negativa konsekvenser, allt arbete med att transplantera och beskära grödor bör utföras med handskar och hålla denna växt utom räckhåll för små barn och husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

I den naturliga miljön tillhör filodendron blommande grödor. Blommorna utåt är stora cobs med mångfärgade överkast i siden i form av en huva. De finns i rosa, röda och lila eller ljusgröna nyanser. Inom trädgårdsodling odlas växten för dekorativt lövverk, eftersom dess blommor är ganska oansenliga, fula och absolut inte lockar uppmärksamhet.

Blomställningar finns på förkortade pediceller i grupper eller enskilt. Honblommor växer nära kolven, manliga blommor ovanpå. Deras aktivitet sammanfaller vanligtvis inte i tid, därför är oberoende pollinering hemma omöjligt att uppnå. Konstgjord pollinering kräver flera blomställningar i olika faser av blomningen, det är därför det är möjligt att framkalla pollinering av en filodendron endast under växthusförhållanden , där livsmiljön är så nära den naturliga som möjligt.

Dessutom brukar flera växter odlas där, så sannolikheten för att han- och honblommor blir mogna för befruktning samtidigt är ganska hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filodendronens blomning varar bara en dag, så du måste agera mycket snabbt. Efter pollinering är örat nästan helt täckt med en filt och förblir i denna form tills frukterna visas - de ser ut som rundade små bär av en gul, vit eller ljusgrön nyans.

Växtsorter

Släktet med filodendroner är en av de mest många. Inom hemodling odlas en mängd olika typer och sorter. Låt oss bo på de mest populära. "Atom" är en extremt nyckfull sort att ta hand om, som är en kompakt buske från underarter av lianor.

Den skiljer sig åt i mycket vackra, lätt krullade blad med en rik smaragdton, på varje bladplatta finns 5 blad . Det växer väldigt långsamt, så för trädgårdsskötsel brukar jag raka en redan vuxen växt. Den skalbärande arten lever i Amerika i sin naturliga miljö; den nämndes först i slutet av 1800-talet. Avser lianor, men förekommer inte på jordens yta, men den växer uteslutande uppåt, klamrar sig fast med stjälken och sidogrenarna till alla träd som står i närheten . Epifyt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemma älskar han porösa jordar. Bladen är långsträckta, unga. I unga kulturer är plattorna enkla, men när de växer och utvecklas blir deras form mer komplicerad. Bladets längd är cirka 45-50 cm, med ålder, djupet och antalet lober ökar - i en vuxen växt finns det redan cirka 5 av dem.

Warty är den vanligaste underarten av filodendroner ., vilket inte är förvånande, eftersom växten utmärks av sin exceptionella skönhet och exotiska utseende. Denna sort tillhör vintergröna vinstockar, den har ganska spröda stjälkar. Bladbladen är hjärtformade, 15-20 cm långa och cirka 8 cm breda. Stammarna är helt täckta med villi. Det krypande överkastet har en ljus gult nyans, å andra sidan är det vinrött. I de flesta fall används den för att dekorera vinterträdgårdar och växthus.

Kräver välfuktad luft; i en torr, torr miljö dör den snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

De graciösa underarterna kallas ofta "skelett" bland folket . Det beskrevs för första gången för nästan 100 år sedan efter att det upptäcktes i tropikerna i Colombia och Brasilien. Bladen har formen av en huvudnyckel, som visuellt liknar snittränder som planteras ganska djupt. Längden på en vuxen bladplatta är 45-55 cm, bladen är asymmetriska, de kan ofta skilja sig i graden av oegentlighet, liksom i form och storlek.

Stammen är lianaliknande, med ett stort antal internoder. En liknande liana ser ut som en filt av ljus smaragdfärg, på baksidan har den en delikat crimsonfärg. Föredrar mycket porösa underlag, blommar inte i konstgjord miljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Cobra" är en brokig filodendron, som kännetecknas av ett särskilt krav på belysnings- och luftfuktighetsnivån, därför odlas den oftast i växthus . Blushing är en art av filodendron som är infödd i Brasilien, som också finns på Costa Rica och Colombias havskuster. Det fick sitt namn från ett ganska ovanligt utseende.

Faktum är att bladplattorna, unga skott och även stjälken har en rödaktig, nästan crimson färg. Avser krypande vinstockar. I naturen växer den upp till 15-16 m, i rumsförhållanden-högst 2 m. Bladen är långsträckta, upp till 30-45 cm stora, spetsiga i ändarna. Plåten är platt, slät, blank.

Bild
Bild
Bild
Bild

Xanadu är en markartad trädart . Under lång tid trodde man att Australien var hemlandet, men för inte så länge sedan visade forskare att växten härstammar från de brasilianska tropikerna. I huset växer det upp till 1,5 m, bladplattorna är starkt dissekerade, mycket dekorativa, deras storlek varierar från 20 till 35 cm. I en konstgjord miljö finns det nästan ingen färg.

Det kräver god belysning och hög luftfuktighet - bara under dessa förhållanden blir bladets skugga så mättad som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Climbing" philodendron är en annan liana, som har förmågan att klättra upp på grund av oväntade grenar och rötter . Bladen är smaragdfärgade, hjärtformade, något skrynkliga, men deras kant är fast. Detta gröna husdjur föredrar halvskugga. Det används ofta i inomhuslandskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medusa är en snabbt växande filodendron . Lövverket har en uttalad bärnstensfärg och stjälken och sticklingar är röda. Behöver bra och ljus belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Sello" är en vintergrön lignifierad lianaliknande kultur som växer upp till 1,5 m . Stammen är slät, blank, blank. Ett kännetecken för sorten är att spår av fallna löv syns på stammen.

Plattorna är stora - upp till 100 cm, alla har 10 lober, skuren ganska djupt. Kanterna är något böjda. Den stoppformade (lobulära) philodendron är en snabbväxande växt, den har stora blad som varierar i storlek från 40 till 75 cm, deras nyans är mörkgrön. Den lackerade, blanka plattan har 5 uttalade slitsar. Under uppväxten ökar antalet kinkar till 10.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spydformad philodendron - liana med blad av djupgrön färg , har därför en ganska tunn fat kräver bindning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Philodendron Martius har ganska korta stjälkar - högst 30 cm, och hos unga vinstockar är de helt frånvarande. Benet är något frodigt, svullet, hela blad, i form av ett hjärta. Bladplattans bredd är 20-25 cm och längden är cirka 50 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart och guld - en mycket exotisk filodendron med en raffinerad och ganska ömtålig stam . Den växer i längd med bara 40-50 cm, men bladplattorna är mycket större - upp till 50 cm vardera. Detta är en av de sorter som efterfrågas mest av blomsterodlare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Philodendron Ilseman är en exotisk liana med en höjd av ca 1-1, 5 m . Den har rötter och kräver bra stöd. Längden på en vuxen bladplatta är 40 cm och bredden är 10-15 cm. Den har inte en enhetlig färg, men på ytan finns uttalade fläckar av olika storlekar i en ljusgrön nyans.

Bild
Bild

Dekorerad - En ganska dekorativ filodendron med mörkgröna blad och texturerade vitaktiga ådror . Bladplattorna på en ung blomma är äggformade. Parametrarna för längden och bredden på ett vuxet blad är 60 respektive 40 cm. Växten krullar, kräver stöd.

Bild
Bild

Även inom blommodling hemma efterfrågas sådana sorter som "Skandens", "Mikans", "Radiant" och "Bipinnate" Philodendron, "Brasil", "Mediopikta", "Imperial Red", "Burle Marks", "Little Hope", "Goldie Lock, Imperial Green, Silver Queen, samt Red Emerald, Lime Feed, Caramel Marble.

Villkor för frihetsberövande

Philodendron kräver bekväma levnadsvillkor för normal tillväxt och utveckling. I allmänhet är detta en mycket opretentiös kultur, som till och med kan tolerera en kortvarig frånvaro av ägarna, men ändå bör du känna till några av de invecklade sakerna med att ta hand om det. Om du bestämmer dig för att starta en filodendron är det första du bör förstå det när det växer kommer det att öka i storlek, och det är mycket märkbart, så det kommer att behöva tillräckligt med utrymme.

Bild
Bild

Belysning

Philodendron är infödd i tropikerna och fuktiga skogar, så han föredrar väl upplysta platser, men så att växten är pålitligt skyddad från ljusa ultravioletta strålar. Ljus måste säkert spridas. De flesta sorter tål inte skuggning.

Med brist på ljus blir bladplattorna bleka och långsträckta, vilket leder till att växten tappar sin dekorativa effekt. Det är bättre att placera philodendron på östra och västra sidan . Om alla fönster i ditt hus vetter mot söder behöver du ljusskydd från den starka solen - det kan vara tyll, reflekterande film eller en liten skärm.

Bild
Bild
Bild
Bild

På norra sidan var det inte tillräckligt med belysning för blomman, så det är värt att använda konstgjord belysning här, särskilt på vintern, när dagsljuset är ganska kort.

Temperatur

En lämplig temperatur för en bekväm förvaring av en filodendron anses vara 18-24 grader under hela året. Under den kalla perioden kan uppvärmningsnivån dock sänkas till 14 grader. Om rummet är kallare dör plantan mycket snabbt. På sommaren måste du använda klimatutrustning eller åtminstone ventilera rummet så ofta som möjligt. För filodendroner är skarpa och frekventa temperaturförändringar dödliga.

Bild
Bild

Denna tropiska infödda ställer höga krav på luftfuktighet. Den optimala nivån för honom anses vara 70-75% . Det kanske dock inte "gillar" närliggande växter, och för människor kan ett sådant mikroklimat vara farligt. Därför ska blomman hemma sprutas regelbundet med vatten från en sprayflaska. Det kommer inte vara överflödigt att placera en rumsfontän bredvid den, eller åtminstone en behållare med vatten.

En bra lösning skulle vara att lägga ut pallen. sphagnum mossa.

Bild
Bild

Växten reagerar positivt på grannskapet med akvariet. Var noga med att ge ditt gröna husdjur en varm dusch - damm stör luftutbytet och växten kommer att vissna.

Hur man bryr sig?

Hemma är det extremt viktigt att engagera sig i bildandet av filodendronens krona. För att göra detta måste du utföra sanitär beskärning, ta bort alla torkade löv och grenar. Dessutom tillhör de flesta filodendron långa vinstockar, därför behöver de pålitliga stöd. Det är bäst att köpa en grill eller ställ för detta. Endast när den växer i vertikal riktning kan växten utvecklas fullt ut . Alla unga löv ersätts av vuxna, och själva blomman får ett uteslutande dekorativt utseende.

Bild
Bild

Toppdressing

Växten reagerar mycket tacksamt på utfodring. Bäst att använda färdiga butiksförberedelser som innehåller en uppsättning viktiga mineraler och näringsämnen. Toppdressing utförs varje vecka, men deras koncentration bör göras 2-3 gånger lägre än vad som anges i instruktionerna . Då och då kan du byta ut en av förbanden mot ekologiska. På vintern stoppas inte befruktningen, men de utförs mindre ofta - en gång i månaden.

Bild
Bild

Vattning

I naturen ersätts regnperioden av perioder av torka, men även med dessa förhållanden förblir luften fortfarande ganska fuktig, därför kan filodendronen genom sina luftrötter absorbera fukt från atmosfären. Hemma är det omöjligt att uppnå sådana miljöparametrar, därför är det nödvändigt att korrekt upprätta bevattningsregimen. Det är oerhört viktigt att inte låta jorden torka ut, eftersom detta främst påverkar bladens storlek.

Du måste vattna kulturen ofta och rikligt, men så att det inte blir någon vattentäppning - i det här fallet börjar rötterna ruttna och växten dör mycket snabbt.

Bild
Bild

Transplantation och reproduktion

Filodendron förökar sig genom frön och vegetativt. Den första metoden är den mest besvärliga och tidskrävande, därför brukar uppfödare oftast använda den för att odla nya sorter. Grödans frön är ganska små, så de bör planteras grunda - högst 50 mm. Underlaget ska användas löst. För bättre vatten- och luftgenomsläpplighet kan du lägga till lite tallnålar till den. Jordens reaktion bör vara något sur.

Fröna planteras i steg om 5 cm, varefter de strös med sand, vattnas med en droppmetod från en sprayflaska och behållaren är täckt med glas. Plastfolie är också lämplig för detta.

Bild
Bild

Efter 1, 5 månader visas de första skotten. Så snart 2-3 äkta blad dyker upp på groddarna, görs en plockning och sitter i separata krukor … Fröplanten för denna tropiska representant växer extremt långsamt och har först ingen yttre likhet med en vuxen buske, bara under det andra levnadsåret tar bladplattorna typiska konturer av sorter.

Philodendron kan också förökas med luftrötter. För att göra detta lutar de i marken, fixeras och fuktas så att de ger rötter. Därefter kan du försiktigt klippa av den unga skotten och transplantera den i en separat behållare.

Bild
Bild

Philodendron förökas också av sticklingar . För detta skärs de apikala skotten med 2-3 internoder och läggs i vatten. För att förhindra sönderfall tillsätts aktivt kol till det eller färgas med en lösning av metylenblått. För snabbare rotbildning kan du lägga till lite "Kornevin" i vattnet och skapa växthusförhållanden. För framgångsrik rotväxt bör kärlet placeras på en varm plats vid en uppvärmningsnivå på 25-30 grader.

Varannan dag bör framtida växter ventileras och vattnet bytas en gång i veckan . Röta varar vanligtvis 2 till 4 veckor, varefter sticklingarna kan planteras om till en permanent plats.

Bild
Bild

Philodendron är uppfödd med hälklippningar, vilket betyder ett bladsnitt med sticklingar och en bit gammal bark. Planteringsmaterialet är rotat i en torv-sandblandning, och så snart rötterna dyker upp överförs de till en kruka med ett lämpligt underlag. En sådan avelsmetod som skiktning är ganska effektiv. För att göra detta görs ett grunt snitt på sidoskottet, en pinne eller tändsticka sätts in, lindas i våt mossa och fixeras med en film.

Mossa måste fuktas regelbundet . Som ett resultat visas rötterna om ett par veckor. Skottet separeras från föräldern och transplanteras i en permanent behållare. Rötterna kommer att dyka upp om 2-3 veckor.

Bild
Bild

Unga växter kräver regelbunden plantering . - tills de når 3-4 år måste de årligen flyttas till en större kruka med ett förnyat underlag. Vuxna filodendroner behöver omplanteras mycket mindre ofta - en gång vart tredje år, resten av tiden kan du göra med att byta ut marken. Det är bäst att utföra dessa arbeten i slutet av vintern - tidig vår.

Men om du märker att växten har slutat växa och börjat vissna, repotera den när som helst.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att välja rätt jordblandning, eftersom blommans hela tillväxt till stor del beror på den. Du kan plocka upp en färdig jord (en blandning gjord för orkidéer är lämplig), eller så kan du göra ett underlag själv. Flera alternativ är möjliga här:

  • 2 delar torvmark + 2 delar kokossubstrat + 2 delar kompost + 1 del flodsand;
  • del av den färdiga jorden för orkidéer + 2 delar torv + 1 del humus + 1 del grov sand;
  • 3 delar trädgårdsjord + 2 delar torv + 4 delar hackad bark + 1 del perlit, du kan lägga till lite hornspån, benmjöl och sand;
  • 1 del kompost + 1 del humus + 1 del kokos + 0,5 delar tallbark + 0,5 delar flodsand.
Bild
Bild

Tänk på att om du själv samlar komponenterna till jordblandningen måste du dessutom desinficera den färdiga jorden - häll den med en svag lösning av kaliumpermanganat eller antänd den i ugnen.

Philodendron tolererar inte vattendämpning i jorden, så den behöver bra dränering . Expanderad lera eller stora stenar hälls på botten av grytan så att detta lager är minst en fjärdedel av behållarens hela volym.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om reglerna för vård av växten inte följs utvecklingen av följande problem är möjlig.

  • Bladens spetsar torkar upp . Detta är en konsekvens av bristen på fukt i luften och marken, samt drag. För att återanlägga växten bör sprutningen ökas och anläggningen flyttas till en plats skyddad från kalla luftmassor, liksom bevattningsregimen bör normaliseras.
  • Om bladplattornas kanter börjar bruna och de unga bladen blir mindre, det finns ett överskott av fukt . I denna situation är det bäst att transplantera växten och tillfälligt begränsa vattningen.
  • Med brist på ljus löv bleknar och förlorar sin dekorativa effekt. Detta kräver konstgjord belysning eller att flytta en kruka med en vinstock till en mer upplyst plats.
  • Curling bladen blir en följd av ett överflöd av gödningsmedel. I denna situation hjälper transplantation och tillfälligt upphörande av utfodring.
  • Och här önskar och tappar de nedre bladen är en naturlig process, i denna situation behöver du inte göra någonting.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom många andra inomhusväxter är philodendron inte ovanligt att stöta på skadedjur

Skydda ligger på bladets baksida och på gröna stjälkar. Visuellt kan det identifieras genom utseendet på små plack. De förstör parasiten med en svamp doppad i tvålvatten; speciella insekticidpreparat är också mycket effektiva.

Bild
Bild

Bladlus - liten grönaktig insekt. Den livnär sig på växtens vitala juicer och multiplicerar samtidigt ganska snabbt och förvandlas till en koloni på bara några veckor. Om du inte uppmärksammar problemet i tid kan växten dö. I det första skedet hjälper behandling med tvålvatten, men om bladlus bokstavligen har fastnat på plantans gröna delar, bör du föredra kemikalier.

Bild
Bild

Spindelkvalster - en så liten parasit att det är omöjligt att märka det med blotta ögat, men dess utseende kan bedömas av den vita banan, som är ganska svår att eliminera fysiskt. Det är bäst att använda moderna svampdödande preparat.

Bild
Bild

Trips Är små insekter som lever i markens övre lager. Då och då kryper de ut och börjar mata på plantans gröna delar, varefter räven får en gråbrun nyans. För att bli av med dem bör blomman behandlas med tobaksinfusion och med alla medel transplanteras med en fullständig ersättning av jordkoma, annars kommer kampen inte att vara meningsfull.

Bild
Bild

Mealybug påverkar unga blad och unga skott. Dess utseende kan bedömas av vita bomullstussar på lakan, medan de inte avlägsnas med tvålvatten. För att rädda växten måste du torka av den med en svamp doppad i alkohol, och efter en halvtimme, ge philodendron en varm dusch.

Bild
Bild

Med förbehåll för villkoren för att ta hand om en filodendron och när man skapar bekväma förutsättningar för dess tillväxt, kan den bli en verklig höjdpunkt i alla interiörer. Denna tropiska växt har länge vunnit hjärtat hos blomsterodlare över hela världen och har blivit en av de mest populära inomhusodlingarna.

Rekommenderad: