Lådor (94 Bilder): Snidade Dekorations- Och Glasmodeller I Stil Med Provence Och Shabby Chic, Originalmetall Och Andra Vackra Lådor

Innehållsförteckning:

Video: Lådor (94 Bilder): Snidade Dekorations- Och Glasmodeller I Stil Med Provence Och Shabby Chic, Originalmetall Och Andra Vackra Lådor

Video: Lådor (94 Bilder): Snidade Dekorations- Och Glasmodeller I Stil Med Provence Och Shabby Chic, Originalmetall Och Andra Vackra Lådor
Video: Шебби шик Shabby chic 2024, Maj
Lådor (94 Bilder): Snidade Dekorations- Och Glasmodeller I Stil Med Provence Och Shabby Chic, Originalmetall Och Andra Vackra Lådor
Lådor (94 Bilder): Snidade Dekorations- Och Glasmodeller I Stil Med Provence Och Shabby Chic, Originalmetall Och Andra Vackra Lådor
Anonim

Varje hem har viktiga små saker att förvara på en säker plats. Smycken, små souvenirer, vykort, brev, dokument och annat kan förvaras i lådor. Det kan bara vara en behållare som låter dig gruppera innehållet, eller det kan vara ett oberoende inredningselement eller en designprodukt för att dekorera ditt hem, eller en cache som är låst med en nyckel. Det finns många alternativ. Tänk på de viktigaste typerna av lådor och ta reda på hur du väljer rätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Historia

Enligt historiker dök lådor upp i antiken. Namnet kom till det ryska språket från det italienska ordet scatola, vilket betyder "låda ". Sådana föremål har alltid använts för att lagra värdesaker. De är förmodligen skapade i analogi med kistor. Storleken reducerades bara.

Att döma av arkeologisk forskning, i det forntida Egypten, var lådor huvudsakligen gjorda av fajans och metall. Förgyllning användes aktivt. Romarna gjorde minilådor av brons, elfenben, trä. I Asien under de senaste åren användes porslin och siden, mindre ofta trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den välkända drottningen Cleopatra förvarade smycken och rökelse i en låda. Många härskande personer i det förflutna hade mini-valv för pengar, guld, stenar, värdepapper . Många gamla exempel var utrustade med lås för att skydda innehållet.

De mest värdefulla och hemliga föremålen placerades i lådor med dubbel botten. Denna teknik var särskilt populär under tiden för medeltida palatsintriger. Då var några brev och dokument av avgörande betydelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

På 1800 -talet dök produkter upp med en "hemlighet". En sådan låda kunde bara öppnas genom att utföra vissa åtgärder. Till exempel användes hemliga knappar som måste tryckas i sekvens.

Bild
Bild

Hela tiden var inte vanliga behållare för förvaring särskilt uppskattade, utan skickligt skapade föremål som lockar beundrande blickar. Begåvade hantverkare uppskattades högt. Lådorna var dekorerade med dyra tyger, läder, ädelstenar. Carving, chasing, broderi användes vid tillverkningen.

Innan den tekniska revolutionen började tillverkades alla sådana föremål för hand . De var mycket dyra och ansågs vara en symbol för lyx och välstånd. Bara rika människor hade råd att ha sådana hantverk, som ofta ärvdes. Med tiden blev minikistor enklare och billigare. De började användas för förvaring av handarbetsset, personliga skötselartiklar. Musiklådor har dykt upp som kombinerar flera funktioner samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är vintage handgjorda korgar dyra. Dessa historia är mycket populära bland antika samlare. Moderna produkter är mycket olika. Bland dem finns både elitartiklar och alternativ tillgängliga för alla. De är gjorda av olika material, har en annan form, storlek, syfte.

Korgar ges för semester och köps för deras egna behov. Du kan bara välja en bekväm behållare för förvaring av prydnadssaker, eller så kan du få en snygg inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

För att inte gå vilse i de olika alternativen måste du ha en uppfattning om huvudtyperna av sådana produkter.

Universell

Vissa minikistor kan användas för olika ändamål. Dessa är vackra medelstora behållare i olika former (runda, fyrkantiga, rektangulära) . De kan ha ett stort fack eller 2-3 fack.

I en sådan låda kan du förvara kvitton, flashminnen, visitkort, små souvenirer, smycken och andra små saker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För dokument

Det här är stora rektangulära lådor som rymmer A4- eller A5 -dokument . Insidan kan avslutas med en mjuk trasa. Vissa enheter finns med nyckel eller kombinationslås. En sådan produkt är inte längre en enkel organisator, utan en cache där mycket viktig dokumentation kan lagras.

Vilken design som helst är möjlig. Det kan vara en snidad eller målad vintagelåda, eller en lakonisk modern produkt i affärsstil.

Vissa modeller är i form av dyra läderbundna böcker som stängs med en knapp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För dekoration

Det här är produkter med lådor för förvaring av smycken. Vanligtvis tillåter utformningen av sådana saker dem att ta sin rättmätiga plats på vilken kvinnas toalettbord som helst.

Vanligtvis, här finns ett genomtänkt system med olika fack … Det finns speciella fack för ringar, kedjor och andra smycken. Ofta är interiören färdig med mjuk sammet eller velour. Tyget skyddar föremål från repor och andra skador. Det kan finnas speciella spår, avdelare, krokar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dyra modeller levereras med ett innovativt tygfyllmedel som absorberar negativa kemiska element. Detta gör att du kan förhindra att metall blir mörkare och mörkare, för att bevara produkternas presentabla utseende under lång tid.

Vanligtvis ser dessa lådor ut som en mini-byrå, där facken ligger på flera våningar . Vissa modeller har ett handtag och liknar en liten resväska. Sådana produkter kan också låsas med en nyckel. Detta låter dig spara skatter inte bara från rånare, utan också från barn, som ofta inte förstår värdet av guldföremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

För klocka

Du ska inte bara lägga dyra klockor på hyllan. Det är lämpligt att köpa en speciell låda för dem. Det kan vara vanligt (skyddar produkten mot damm och mekaniska skador) eller har en lindningsfunktion.

Den senare sorten är avsedd för mekaniska modeller . Sådana lådor är utrustade med en speciell mekanism, som automatiskt produceras av tillbehörsfabriken. Detta har en positiv effekt på klockans prestanda och dess hållbarhet.

Tillverkare erbjuder både individuella lådor för ett tillbehör och stora behållare för flera handledsmodeller. Vissa lådor kan lagra olika typer av enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana behållares utseende är vanligtvis mycket presentabel . De är gjorda av trä, MDF. Naturligt eller konstläder används ofta i produktionen. Lådans ovansida kan vara transparent.

Bild
Bild

Transformatorer

Denna sort bör betraktas separat, eftersom den inte sticker ut i syfte, men i form. En transformator är inte en vanlig låda eller mini-byrå, utan en unik komplex design.

En till synes vanlig behållare transformeras genom att öppna åt olika håll (upp och åt olika håll). Detta gör att du kan passa en anständig mängd små saker i en kompakt och snygg låda. Transformatorn kan antingen vara ett vackert damfodral för smycken eller en vanlig trälåda där du kan förvara alla föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pussel

Himitsu-Bako är en unik typ av korgar, vars produktion kan kallas en oberoende riktning inom konst . Det här är japanska hemliga lådor. Varje produkt består av flera delar (från olika träslag).

Det finns inget slott här. Men för att öppna rutan måste du utföra flera på varandra följande åtgärder. Vissa delar måste flyttas i en viss riktning, andra måste pressas.

För varje produkt uppfinns en hemlighet som måste redas ut . De enklaste exemplen öppnas efter 4-10 manipulationer. De svåraste kräver mer än hundra rörelser. Överst på de flesta av dessa lådor är en brokig trämosaik.

Ritningen kan bara vara ett dekorativt element, eller den kan innehålla en antydan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Musikalisk

Dessa lådor var mycket populära tidigare. Men även idag erövrar de många med en kombination av utsökt design och mild musik. Vissa modeller lindas manuellt. Andra börjar spela automatiskt när locket öppnas. Produkter levereras ofta med figurer av ballerinor, prinsessor, svanar eller förälskade par, som virvlar till ljudet av en melodi.

Vissa modeller har en rent dekorativ funktion. De dekorerar en hylla eller sminkbord och glädjer värdarna och deras gäster med musikaliskt ackompanjemang. Andra har ett eller flera fack i sin struktur för förvaring av små föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka material är de gjorda av?

En mängd olika råvaror används för att skapa kistor.

Trä

Trä är ett miljövänligt material som fortfarande används aktivt vid tillverkning av lådor. En rad cederträ, lönn, rosenträ och andra arter kan användas i produktionen … I de flesta fall är detta slöjd som är mycket uppskattat. Produkterna görs exklusiva tack vare konstnärlig skärning eller målning.

Solida industrimodeller ser väldigt solida och presentabla ut . De kan dekoreras med läder-, metall- eller glaselement och ha ett tygfoder. Till salu kan du hitta lackmodeller som lockar ögat, inte bara genom design, utan också av den vackra naturliga konsistensen av trä. Och det finns också målade alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi bör också nämna produkter gjorda av björkbark . Detta är barken på en ung björk, som är ett utmärkt material för att göra minikistor. Dessa lådor är lätta och distinkta. De kan ha vilken form som helst, men den interna strukturen hos sådana produkter är ganska enkel. De lockar köpare med miljövänlighet, utsökta mönster på ytan och ett överkomligt pris.

Björkbarkprodukter är universella. Alla små föremål kan lagras i dem. En sådan låda kompletterar perfekt inredningen i ett lanthus eller sommarstuga.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF, plywood

Sådana produkter skiljer sig åt i budgetkostnad. Naturligtvis kan inte ens öppna, laserskurna plywoodprodukter jämföras med snidade modeller av massivt trä . Men med hjälp av färg, lack eller dekorativ film kan sådana produkter ges vilken färg och textur som helst.

Ofta köps fasta ämnen från MDF av älskare av decoupage -teknik . Denna hantverkstrend förvandlar ett omärkligt föremål till ett lyxigt vintagestycke med en stark personlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Plastlådor är perfekta för barn. Det kan vara ett leksaksfodral för babykosmetik eller bara en färgglad produkt där du kan lagra alla "skatter" hos ditt barn . Sådana lådor är inte rädda för fall.

De är lätta, lätta att rengöra och billiga. Rosa, lila, gula och andra saftiga färger lockar barnens uppmärksamhet och vackra teckningar som dekorerar produkterna gör dem till en önskvärd leksak för varje barn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vuxna kan också använda plastlådor . Till exempel, i en sådan minikista kan du förvara en uppsättning för handarbete, brevpapper och andra små saker. Naturligtvis kommer designen i det här fallet att vara mer återhållsam (till exempel en monokromatisk lugn färg).

Ofta används plastbehållare för att flytta mat. De används för att bära måltider till jobbet eller skolan. Och de används också för picknick och resor till landet. Som regel är det hermetiskt förseglade matlådor av värmebeständig polypropen, som kan värmas i mikrovågsugnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Idag tillverkas metallboxar sällan. I grund och botten är dessa tennbehållare avsedda för lagring av te och dekorerade med ett mönster på utsidan. Och här bland antikviteterna kan du se många gjutjärn, tenn och till och med silver- och guldlådor … Ibland användes silver eller guld som det översta dekorativa skiktet, och ibland var stycket helt och hållet av ädelmetall.

Självklart kan du, även om du vill, hitta en vacker metalllåda (till exempel med guld- eller silverplätering). Dessa är statusdyrartiklar i vintagestil, som ofta köps som en present.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramik, porslin

Keramik- och porslinsartiklar ser alltid sofistikerade ut. Formerna och färgerna på dessa lådor är varierande. Dessa är både monokromatiska snövit modeller och föremål målade med Gzhel-tekniken. Delikata blommotiv, vintagemålningar och pittoreska landskap är inte hela listan över bilder som pryder sådana saker . Dessutom kan du på rea hitta verkliga konstverk som lockar uppmärksamhet med sin form.

Locket på behållaren kan dekoreras med omfattande fåglar, fjärilar, änglar . Du kan få en låda i form av ett snäckskal, en korg med valpar eller till och med en sjöjungfru som sitter på en sten. Mästarnas fantasi är gränslös, så alla kan hitta ett alternativ som de gillar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kristall

Kristallboxar ser lyxiga ut. Kanterna på det transparenta materialet gnistrar i solen. Produkterna verkar viktlösa och sofistikerade.

Det bör emellertid inses att i en sådan behållare är allt innehåll synligt . Därför används sådana modeller främst för att förvara smycken eller andra vackra föremål. Ofta är kristallprodukter bara dekorativa element som läggs i ett skyltfönster för skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sten

Artiklar gjorda av jaspis, onyx, malakit, pärlemor och andra värdefulla stenar är ganska dyra. Kännare av naturlig skönhet anser dock att en sådan kostnad är ganska motiverad. Vanligtvis förvaras smycken i sådana lådor. Samtidigt är produkterna själva spektakulära interiörelement.

Ofta är modellerna dekorerade med förgyllda eller silverpläterade detaljer som betonar stenens struktur och gör föremålen ännu mer lyxiga och högprofilerade . Naturligtvis är vikten av sådana produkter betydande, medan många av dem är ganska ömtåliga, vilket ökar risken för chips. Stenföremål är inte avsedda att flyttas ofta och bör inte ges till barn. Men det är möjligt och till och med nödvändigt att lägga sådant på en hylla eller på ett skrivbord på kontoret. Du kommer aldrig att tröttna på att beundra det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas, spegel

Glaskartonger kan likna graciösa kristallobjekt i utseende, medan kostnaden för sådana produkter blir mycket billigare. Och det kan också vara en lakonisk modern version, till exempel i form av en kub av plexiglas. Det bör noteras att materialet inte behöver vara transparent. Många modeller är målade i ljusa färger.

Målat glas alternativ ser intressant ut . Som regel är detta antika lådor i gammal stil, även om vissa tillverkare fortfarande använder denna teknik idag.

Ofta är glas eller speglade element bara en del av föremålet .tillverkad av ett annat material (till exempel trä). Det transparenta locket gör att du kan se vad som finns inuti. Spegeln på insidan av lådan är en lika praktisk bit. Vanligtvis är den monterad på en kvinnlig låda, låter dig prova smycken och omedelbart utvärdera ditt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läder

Läderprodukter är behagliga vid beröring och ser solida ut. Både naturligt och konstläder används i produktionen. Materialet kan vara slätt eller präglat, vilken färg som helst.

Sådana modeller är ganska praktiska. De är inte rädda för fall och smuts kan enkelt avlägsnas med en fuktig trasa . Kostnaden beror på materialtyp, artikelns storlek och design. Syftet med sådana lådor kan vara vad som helst.

Bild
Bild

Dimensioner

Lådornas mått är varierande . Till exempel, för ringar, kan du köpa en miniatyrlåda med en diameter på flera centimeter. För dokument tillverkar tillverkare stora objekt som rymmer stora ark och till och med hela mappar. En kosmetisk eller smyckeskrin kan vara antingen liten eller ganska stor, inklusive många fack arrangerade i flera nivåer.

Sortimentet är så stort att alla kan välja ett alternativ för sina behov . I butiken kan du visuellt uppskatta produktens storlek och gissa vilka artiklar och i vilken kvantitet som får plats i den. Om du gör ett köp via Internet kan du se produktens parametrar i dess beskrivning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designalternativ

Lådorna skiljer sig också åt i sin design.

Modern

Produkter av modern design har som regel lakoniska former. Trälådor är vanligtvis släta med ett snyggt lås. Om det finns en tråd är det bara en liten del av omslaget. Först och främst skiljer de modeller av en affär, strikt stil, lackerad. Den naturliga konsistensen och skuggan av trä bevaras här.

Kvinnors alternativ kan dekoreras med strass, glas eller metallinsatser med ett mönster . Och det är också möjligt att måla i vilken färg som helst (röd, grön, lila och så vidare). Vita, rosa modeller är särskilt populära. Tiffany's färg går inte heller ur mode. Produkter är ofta mantlade i läder i alla möjliga nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Årgång

Geometriska snidade lådor ser ganska utmärkande ut. Även produkter gjorda i dag ser ut att ha skapats för länge sedan. Säker, detta hindrar inte finsmakare från att beundra skönheten i snidade modeller, eftersom några av dem liknar fantastiska korgar.

Produkter med vridna smidda element påminner om barocktiden. Detta inkluderar antikviteter, liksom dekorativa modeller i vintage-stil som skapats idag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att inte nämna lådorna dekorerade med decoupage -teknik. Resultatet är vackra bitar från Provence och Shabby Chic . Änglar, frodiga rosor, påfåglar i Edens trädgårdar, bilder av unga damer i kläder från tidigare århundraden kombineras här med effekten av konstgjord åldring av ytan.

Sådana minilagringsmöjligheter kan dekorera vilket lanthus som helst. I en stadslägenhet i motsvarande interiör kan sådant också se mycket lämpligt ut.

Bild
Bild

Målad

Handmålade lådor kan kallas sanna konstverk. Khokhloma, Gorodets -målning, Gzhel, Zhostovo - valet är stort. Naturligtvis ser sådana saker inte särskilt moderna ut. Men samlare och finsmakare av folkhantverk köper gärna sådana lådor . Det kan bara vara en låda med lock eller en produkt i form av en häckande docka. I alla fall kommer objektet att ha en individuell ljus design.

Bild
Bild

Exotisk

En annan specifik typ av korgar är modeller i orientalisk stil. Naturligtvis är de i Japan, Kina och andra avlägsna länder traditionella. Men det finns också fans av sådana saker i Ryssland. Indiska mönster, japanska hieroglyfer, bilden av sakura och andra karakteristiska orientaliska motiv erövrar med sin sofistikering och exotism.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta modeller

Förutom runda, fyrkantiga, rektangulära lådor erbjuder tillverkarna också originalalternativ. De enklaste inkluderar modeller i form av ett hjärta, ett bröst eller ett Faberge -ägg. Mer intressant är föremål som vid första anblicken inte ens ser ut som en kista . Det kan vara ett piano, vagn, symaskin, blommande träd eller något annat. Som regel är det här presentalternativ som gör att du kan överraska en älskad med ett ovanligt, men samtidigt praktiskt inredningselement.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en låda till dig själv eller som present är det några viktiga punkter att tänka på. Tänk först på vad du eller personen som presenten är avsedd att lagra i lådan. Kvinnan kommer att glädjas åt ett mini-fodral för smycken . Storleken i det här fallet väljs utifrån mängden smycken eller smycken som finns tillgängliga.

Om du är osäker på valet av nyans, ta vit version . Detta är en neutral färg, som, även om den inte orsakar glädje, definitivt inte kommer att skapa negativa intryck. Du bör vara försiktig med ljusa färger. En rosa, röd, lila eller turkos modell är värd att köpa endast om du är säker på att personen som är begåvad gillar en viss färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

En klocklåda kan vara användbar för en man . Här är saken med valet av design lättare, eftersom de flesta modellerna har ett ganska strikt utseende.

Om en person är förtjust i att samla, blir den bästa presenten för honom ett nytt intressant exemplar . Det kan vara en målad trämodell, en naturstenlåda eller en porslinsbit. Allt beror på samlingens art.

En särskilt värdefull present till någon kan vara en vintage -antik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill lämna ett gott minne om dig själv, gör en individuell beställning av lådan med gravyr … Inskriptionen kan göras på trä eller metall. Det kan diskret komplettera produktens design eller bli dess nyckelelement. Du kan skriva vad du vill - namnet på personen som är begåvad, en uppriktig önskan, en kärleksförklaring eller något annat. I alla fall kommer en sådan gåva att röra en person till kärnan.

Bild
Bild

Om den begåvade personen på något sätt är ansluten till havet (till exempel gillar att segla) eller bara älskar det här ämnet, du kan ge honom en låda i nautisk stil … Blåblå skala, miniratt, bild av ett segelfartyg kommer att inspirera drömmande tankar och pigga upp dig.

Till minne av en trevlig semester kan du presentera en produkt dekorerad med skal . Du kan till och med skapa en sådan present med dina egna händer, du behöver bara köpa en blank, hitta en inredning och avsätta lite tid för kreativitet.

Bild
Bild

Naturligtvis bör du förstå att handgjorda föremål, liksom "lättsinniga" alternativ i form av hjärtan och plastlådor med roliga teckningar är lämpliga endast som en gåva till vänner eller släktingar.

Om du väljer en present till en kollega eller chef måste lådan vara solid ., har en sofistikerad men diskret design. För sådana fall är alternativ med läderbeklädnad i lugnande nyanser, lackerade modeller från ädla träslag och stenprodukter perfekta. Om du inte är säker på syftet med gåvan, låt den vara en mångsidig, medelstor modell.

När du väljer en design är det värt att överväga var föremålet ska placeras.

Om det kommer att stå på ett iögonfallande ställe är det vettigt att välja en solid eller originalversion. Om lådan helt enkelt kommer att fungera som att lagra små saker och sannolikt kommer att döljas i en skrivbordslåda kan du välja en lakonisk och billig modell.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Och slutligen flera alternativ för intressanta lådor.

I smyckeskrin är allt genomtänkt till minsta detalj . Det finns en plats för varje objekt.

Bild
Bild

Watch winder - en snygg och statusartikel.

Bild
Bild

Kristall i kombination med gyllene element ser särskilt högtidligt och sofistikerat ut

Bild
Bild

Bourgogne äkta läder och en dekorativ snidad insats skapa vackert och funktionellt föremål.

Bild
Bild

Trämodeller ser fortfarande charmiga ut idag . Ett utmärkt val för finsmakare av naturmaterial.

Rekommenderad: