Husets Fasad (116 Bilder): Vad Det är, Typer Av Enheter I Privata Stugor, Vackra Designalternativ I Envåningshus, Moderna Exempel I Stil Med "chalet" Eller "Provence

Innehållsförteckning:

Video: Husets Fasad (116 Bilder): Vad Det är, Typer Av Enheter I Privata Stugor, Vackra Designalternativ I Envåningshus, Moderna Exempel I Stil Med "chalet" Eller "Provence

Video: Husets Fasad (116 Bilder): Vad Det är, Typer Av Enheter I Privata Stugor, Vackra Designalternativ I Envåningshus, Moderna Exempel I Stil Med
Video: How To Create Professional PowerPoint Presentation Slides - Best PowerPoint Presentation 2024, April
Husets Fasad (116 Bilder): Vad Det är, Typer Av Enheter I Privata Stugor, Vackra Designalternativ I Envåningshus, Moderna Exempel I Stil Med "chalet" Eller "Provence
Husets Fasad (116 Bilder): Vad Det är, Typer Av Enheter I Privata Stugor, Vackra Designalternativ I Envåningshus, Moderna Exempel I Stil Med "chalet" Eller "Provence
Anonim

Viljan att uppdatera fasaden på sitt hem förr eller senare syns hos varje husägare. Det är inte svårt att göra detta - utbudet av efterbehandlingsmaterial som presenteras på byggmarknaden är ganska brett. Denna mängd material har dock blivit ett problem - valet är så stort att det är ganska problematiskt att stanna vid ett av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Själva begreppet "fasad" kommer från det italienska ordet "faccia", som översätts som "ansikte". Husets fasad är dess ytterväggar, dekorerade med dekorativa efterbehandlingselement och med en elegant beläggning. Begreppet "exteriör" anses vara en synonym för denna term. De allra första konstgjorda strukturerna var slarvigt täckta med stora skinn av vilda djur - ett liknande "fasadmaterial" dök upp under paleolitisk tid. Men efter ett tag - i mesolitikum började husen klädas med lera.

En allvarlig ökning av den arkitektoniska idén faller på antikens tider , då blev byggnaderna tydligare och arkitekturen mer raffinerad och ordnad. Alla de stilistiska tekniker som ofta användes under den tiden förkroppsligades senare i barockarkitekturen, rokokon och tidig klassicism.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det var då som kolumner med utsökta huvudstäder, komplexa stuckaturbasreliefer, alla slags friser och graciösa vinjetter uppfanns, som nu universellt upprepas av arkitekter som använder mer tekniskt avancerade material.

Det största stänk av fasaddekor nåddes under barockperioden . Det yttre exteriören präglades sedan av komplexitet och inveckling, alla barriärer hade många små detaljer och byggnaderna själva hade rundade former. Medeltida gotik gav också ganska intressanta arkitektoniska lösningar - inredningen var mycket komplex, men överväldigande, och själva byggnaderna rusade upp för att visa basen hos en vanlig man inför Herren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I början av 1800 -talet ersattes antiken med moderna lösningar . Fasader blev mycket enklare, men ändå var de dekorerade med ursprungliga designelement-blommönster, flerfärgade glasmålningar och invecklade konfigurationer.

Alla senare arkitekturriktningar var mer lutade mot lakoniska fasader och återhållsamhet.

Moderna byggnader är alltmer färdiga i minimalistisk inredning (högteknologi eller loft), de accentueras på en slät, jämn yta utan några dekorativa element. Samtida mönster har tydlig geometri och enkla material som sidosidor, kompositpaneler och energibesparande väggstor väskor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Byggnadens utsida löser ett antal uppgifter:

  • tillåter luft att cirkulera fritt, tack vare vilken byggnaden "andas", avlägsnas all överflödig fukt från insidan;
  • skyddar byggnaden från regn och snö som kommer in i interiören;
  • ger bra värme- och ljudisolering;
  • bidrar till bildandet av ett hälsosamt mikroklimat i rummet, håller rummet varmt på vintern och svalt på sommaren;
  • bildar bilden av huset, betonar byggnadens stil och arkitektoniska lösning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att förstå att varje fasad bär en stor funktionell belastning. Därför bör arbetet med dess ombyggnad utföras med stor försiktighet för att inte kränka golvets styrka och integritet och minska sannolikheten för nödsituationer.

Vid beklädnad av väggar i en byggnad är det extremt viktigt att beakta alla tekniska och tekniska egenskaper, eftersom alla, även ett litet fel, medför en ojämn fördelning av trycket och kan leda till deformation av strukturen och dess ytterligare förstörelse. Ett annat inslag i fasaderna är att de inte är eviga, hur mycket vi än vill.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper ett gammalt hus som är mer än 20 år gammalt bör du kontrollera skicket på den yttre finishen. Varje byggnad är vanligtvis utformad för 30 års användning, men eftersom efterfrågan på fastigheter växer mycket snabbare än den byggs, används byggnader mycket längre.

Inte varje privat hus kan utstå ett halvt sekel av exploatering . utan att det påverkar dess utseende och funktion hos enskilda element. Det är därför fasaden måste repareras regelbundet, även om den är byggd av dyra högkvalitativa material. Försumma inte denna fråga, eftersom inte bara husets utseende, utan också styrkan hos dess andra element beror på exteriörets integritet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Beroende på plats skiljer sig följande typer av fasader ut:

  • huvud;
  • sida;
  • bak;
  • gata;
  • gård.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största uppmärksamheten ägnas främre exteriören, eftersom det är den här delen av huset som gästerna ser först och det är därav som de i stor utsträckning skapar intrycket av husets ägare.

Beroende på designfunktionerna kan fasader också ha sina egna tekniska egenskaper:

  • de kan vara med murverk eller tegel;
  • basen är betong eller monolitisk;
  • det finns fasader med en genomskinlig bas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Upphängda och ventilerade alternativ kan ha en mängd olika finish. I de flesta fall används sidospår, liksom andra typer av paneler; fibercement, porslin eller kitt är också efterfrågat.

Det mest fashionabla och tekniskt avancerade exteriören är mediefasaden . Denna design är en kombination av ett stort antal skärmar, vilket gör att hela byggnaden ser ut som en enorm skärm. Den är mycket estetiskt tilltalande, snygg och ultramodern. Vi bör också bo på ventilerade och icke-ventilerade fasader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första innebär att det bildas ett litet ventilationsgap mellan väggen och det motstående materialet. Den är utrustad omedelbart ovanför ångspärrskiktet. Med det här alternativet kan du skydda huset från för tidig förstörelse, eftersom luftcirkulationen gör att du kan ta bort överflödig fukt och fukt som uppstår som ett resultat av kondensationsprocesser utanför. Samtidigt dekorerar en estetisk topplack huset och skyddar väggarna från de negativa effekterna av yttre atmosfäriska faktorer.

Icke-ventilerade system används i de fall det nödvändiga värmesystemet inte är tillgängligt . Oftast används i detta fall klinkerstenar. Detta alternativ är oacceptabelt för timmerhus, eftersom trä är ett material som andas och dess beklädnad måste vara lämplig.

Bild
Bild

Om du installerar fasaden utan mellanrum för fri ventilation, börjar väggarna efter ganska kort tid att ruttna och kollapsa.

Inom arkitekturen finns det också ett sådant koncept som "våt fasad" - det här är en typ av exteriör, för att skapa byggnadsblandningar, därför är de kaklade, putsade eller belägna med sten. Men "torra fasader" innebär arrangemang med användning av en ramtyp av installation och ett system av fästelement. Dessa inkluderar olika ytbehandlingar med fibercement och PVC -paneler, samt sidospår, spånskiva och blockhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandlingsmaterial

Vid val av material för fasadbeklädnad anses de grundläggande kriterierna vara praktiska, tillförlitliga, attraktiva utseende och prisvärdhet.

Du bör inte stanna kvar vid det billigaste alternativet - ofta är sådana besparingar på bekostnad av materialkvaliteten . Det är viktigt att komma ihåg att varje beklädnad inte bara är skönhet och stil, det är först och främst skyddet av väggar. Det är därför materialet som används för dekoration måste vara resistent mot fukt, extrema temperaturer, frost och värme, syra-baslösningar och direkt UV-strålning. Inte varje beläggning tål för höga eller omvänt låga temperaturer i enskilda regioner. Därför måste du först och främst välja ett material som är resistent och hållbart i en specifik klimatzon.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer inte att vara möjligt att designa fasaden helt på en budget, men det är fullt möjligt att välja det optimala beklädnadsalternativet med bra fysiska och tekniska parametrar så att det har ett relativt lågt pris. Urvalsparametrarna som du behöver förlita dig på kan inte bara hjälpa till att minska kostnaden för inköp av material, utan också tydligt identifiera fördelar och nackdelar med olika typer av fasadfinisher.

Experter rekommenderar att du gör en liten vandring på granngatorna och uppmärksammar tillståndet på fasaderna på hus som har "övervintrat" i minst 2-3 år. Detta är förmodligen det som hjälper dig att äntligen besluta om efterbehandlingsalternativet, eller tvärtom, helt överge användningen av vissa alternativ. Det är alltid bättre att lära av någon annans misstag!

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första du uppmärksammar när du väljer material är den yttre effekten. Här förlitar sig varje husägare bara på sin egen smak, men de viktigaste operativa kraven bör få ökad uppmärksamhet.

De viktigaste för utsidan är:

  • förbränningsmotstånd;
  • beklädnadens styrka och styrka;
  • tendens att blekna
  • förmåga att motstå höga och låga temperaturer;
  • tillverkningsbarhet för installation, tillgänglighet av komponenter;
  • Materialkostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Fasadkassetter

Ett modernt och praktiskt material som används för arrangemang av ventilerade fasader, avslutat med galvaniserat stål med en särskilt hållbar polymerbeläggning.

Tillverkare producerar kassetter i ett brett spektrum av färger. Det är ett praktiskt och hållbart material med en enkel och enkel installationsteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plåster

En mycket populär typ av dekoration, eftersom gips inte bara dekorerar, utan också isolerar byggnaden, och också låter dig göra texturerade ytor. Grunden för denna typ av beklädnad är en mängd olika blandningar av kalk, gips och sandcement. Fördelarna med en sådan beläggning inkluderar fuktbeständighet, bra ljud- och värmeisoleringsegenskaper samt ett lågt pris.

Av nackdelarna kan sannolikheten för sprickbildning under påverkan av förhöjda temperaturer noteras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sidospår

Ett annat utbrett alternativ för att dekorera husväggarna. Denna beläggning låter dig implementera alla arkitektoniska lösningar och skyddar också väggar väl från ogynnsamma väderförhållanden.

Fördelarna med sidospår är motstånd mot yttre faktorers destruktiva verkan , enkel användning och låg kostnad. Detta material kan tvättas om det blir smutsigt av någon anledning under användning. Bland bristerna är det möjligt att ange komplexiteten i installationen, det måste finnas luckor mellan de enskilda panelerna, vilket bidrar till att "sätta" insekter inuti fasaden. Förutom att sidospåren är ganska ömtåliga, är den inte resistent mot mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En sten

Stenen används mycket ofta för ytterbeklädnad. Det är ett hållbart och mycket attraktivt material. Som regel utförs beklädnad i fast eller selektivt utförande. Det är i alla fall mycket mödosamt och kostsamt, men resultatet överträffar alla förväntningar!

Fördelarna med naturliga eller konstgjorda stenar är hög värmeisolering, effektivt skydd av väggar från destruktiva naturliga faktorer och mekaniska påverkan, hållbarhet och snygg design. Det finns bara en nackdel - detta är det mycket höga priset på både själva materialet och arbetet med installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stengods i porslin

Under de senaste åren har porslin stengods blivit ett mycket populärt efterbehandlingsmaterial, tack vare vilket huset förvandlas inför våra ögon. Fasadens allmänna utseende efter beklädnad blir ädelt och dyrt, och närvaron av en svarvram förhindrar deformationer på grund av krympning av huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Smörgås paneler

Ytterligare ett modernt och praktiskt material som ger en byggnad med god värmeisolering. Ur teknisk synvinkel är detta material 2 metallplåtar, som fästs på varandra med ett lager isolering. Beläggningens styrka beror på pressningen, medan panelens utsida kan vara dekorativ eller slät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel

Låt oss göra en reservation direkt att tegelstenen som används i dekoration och byggstenar inte är samma sak. Beklädnadsmaterialet produceras under högt tryck, det hindrar inte luftcirkulationen, uppvisar brandbeständighet och behåller värme på ett tillförlitligt sätt. Det tegelklädda huset behöver inget ytterligare underhåll, och byggnadens övergripande utseende är mycket attraktivt. Samtidigt finns det bara ett minus - den höga kostnaden för materialet och arbetet med installationen.

Om inget av alternativen passar, kan du använda ett foder eller blockhus . Dessa naturliga beläggningar ger husen ett livligt, men samtidigt sofistikerat utseende, de döljer väl väggens defekter, och om de sköts ordentligt för sådana beläggningar kan de hålla i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa konsumenter föredrar DSP eller använder wellpapp. Vissa utrustar ett glas eller en kombinerad fasad.

Design

Ett uppfört eller renoverat hus med alla nödvändiga bekvämligheter ser fortfarande oavslutat ut om dess externa högkvalitativa efterbehandling inte har utförts.

När du skapar utsidan av en byggnad bör du veta vilka dekorationer som kan användas. Detta hjälper dig att lönsamt slå alla husets fördelar, visa din goda smak och locka grannarnas intresse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att byggnaden inte sticker ut från den allmänna raden med omgivande hus. Håller med, ett gotiskt slott kommer att se löjligt ut mot bakgrunden av trähus. Tja, dessutom måste dekorationen motsvara de naturliga och klimatiska förhållandena, till exempel kommer den grekiska stilen med öppna terrasser och ett överflöd av balkonger inte att vara helt lämplig i regioner med hårt klimat.

Huvudmaterialet som används i dekorationen kommer att spela en avgörande roll . Så chaletstilen är oftast baserad på användning av trä och glas, en kombination av trä och natursten är bra för landet, men den engelska inredningen förutsätter ett överflöd av tegel.

Låt oss överväga de mest populära typerna av design och deras särdrag.

Bild
Bild

Engelsk stil

Ett karakteristiskt drag hos denna design är lakonisk återhållsamhet, styvhet och användningen av dyra efterbehandlingsmaterial. Som regel är utsidan färdig med tegel eller kakel som efterliknar en tegelyta, taket är tillverkat av metallplattor med fasthållna nyanser. Raka tvåvåningshus är inredda i engelsk stil. Verandaen är vanligtvis liten, kompletterad med små halvkolonner. Sådana hus har vind, och en liten trädgård är anlagd på bakgården.

Engelska byggnader är lätta i design, de matchas av symmetriska gesimser och andra element, tydliga linjer och lakonisk geometri kan spåras.

Bild
Bild

Provence

Detta är en populär fransk stil, där vita och andra ljusa kalla toner oftast används. Tegelstenen som sticker ut från varje vägg skapar en lätt vårdslöshetseffekt. För det mesta används naturmaterial: stark sten, praktisk keramik eller naturligt trä. Här arrangeras halvcirkelformade bågar, som kombineras med rektangulära fönsteröppningar. Förresten, symmetrin mellan fönstren observeras inte - både stora och små öppningar kan placeras på samma yta samtidigt.

Provence använder ett mjukt flöde av toner från en nyans av beige till en annan . Dekorativa träelement är vanligtvis målade i elfenben. Utsidan är dessutom dekorerad med överliggande element och målningar på sidoväggarna. Stilen är optimal för envåningshus.

Bild
Bild

Skandinaviska

Skandinavisk stil sprang bokstavligen in i design och bostadsarkitektur för några år sedan. I denna design ges trä företräde, och träet är inte målat, utan bara skuggat och lackerat. Färger används endast för att skapa ljusa accenter av skarlet och rika bruna toner.

Bild
Bild

Fachwerk

Denna trend har sitt ursprung i Tyskland, där hus är inrättade som en konstruktör. Deras främsta motiv anses vara träbjälkar, placerade i alla riktningar. De är målade eller lackerade bruna, medan basmaterialet är ljust beige. Taket i sådana byggnader är täckt med kakel av samma ton med balkar.

Dessa hus ser väldigt estetiskt tilltalande och snygga ut. Livslängden för sådana balkar är dock kort - vart 20-25 år krävs det att uppdatera fasaden och ersätta balkarna med nya.

Bild
Bild

tysk

En annan tysk version av heminredning, vars karaktäristiska drag anses vara återhållsamhet och kortfattadhet, kombinerat med praktiska och komfort. Sådana hus har tydliga fyrkantiga eller rektangulära former med välvda fönster. Ett obligatoriskt attribut är träluckor.

Sockeln är avslutad med sten, väggarna är dekorerade med texturerat gips och dörrarna är målade i en färg som står i kontrast till basen.

Bild
Bild

Barock

Pompös och lyxig stil. Sådana hus liknar palats - de har massiva pelare, kupoler med flera nivåer, stuckaturer och stora fönster. Detta alternativ är endast lämpligt för stora stugor med ursprungliga layouter. Barock exteriör trimmas bara med de dyraste materialen: marmor, trä eller koppar, och färgschemat domineras av nyanser av silver och guld, och konstnärlig målning görs ofta.

Bild
Bild

Modern

Modern chockerande stil, vars karakteristiska egenskaper är:

  • nyckfulla arkitektoniska element;
  • fullständig frånvaro av grova detaljer;
  • användning av blommor och växtprydnader;
  • användningen av naturligt trä, sten eller tegel i dekoration;
  • diskret färgschema;
  • ett överflöd av stuckaturer.

Layouten för sådana hus är asymmetrisk, taket är ofta två-, tre- och till och med fyrhöjd och fönster mot golvet, ofta i form av glasmålningar.

Bild
Bild

Klassisk

Detta är den vanligaste stilen i fasaddekoration. Det är utbrett på grund av dess enkelhet och estetik. Sådana hus samexisterar harmoniskt med byggnader inredda i någon annan stil, men behåller samtidigt sin individuella charm. Huvudfunktionen är symmetri: fönster och dörrar är av samma storlek och ligger i en rad. Halvkolonner, balustrader och sniderier fungerar som dekorativa element, men allt utan onödig pompa och pretentiöshet.

Således finns det bara tre grundparametrar för ett kompetent stilval:

  • efterbehandlingstraditioner inom ett specifikt område;
  • geografiska förhållanden;
  • egen smak.
Bild
Bild

Fasader bör utrustas utifrån deras förmågor och preferenser - först då blir huset konceptuellt och dess design ger bara de bästa intrycken.

Självramande

Dina drömmars hus är ett koncept som inte är begränsat till en kompetent planering av bostäder och bra reparationer, det är också ett estetiskt originalutseende. Enligt den berömde arkitekten Koolhaas existerar vilken struktur som helst i två huvudsakliga verkligheter - den första i huvudet på sin skapare och den andra i sin praktiska utföringsform, och de kan aldrig likna varandra.

Lyckligtvis erbjuder byggmarknaden dessa dagar så många exteriörlösningar att verkligheten kommer att korsas och fasaden blir exakt vad husets ägare föreställer sig att det ska vara.

Bild
Bild

Vad behöver du?

Först måste du rita ditt exteriör. Designers rekommenderar att markera sådana element att det är lätt att lönsamt skugga med högkvalitativ beklädnad. Dessa kan vara burspråk eller socklar, samt balkonger och terrasser. För var och en av dem kan du hitta på en mängd olika typer av finish, som i allmänhet ger hela huset ett ljust utseende.

Naturligtvis kan du skapa ett projekt på papper med endast din fantasi . Men det vore mer korrekt att använda 3D -modeller. De låter dig skapa olika alternativ för designlösningar, diskutera dem med familj och vänner och göra det sista genomtänkta valet.

Bild
Bild

För att skapa sådana modeller vänder de sig som regel till proffs som har erfarenhet av att arbeta med grundläggande designprogram. Dessutom kan en specialist ofta inte omedelbart förstå alla nyanser av kundens önskemål, eller så kan den senare inte tydligt formulera vad han vill se i slutändan. Därför bör du antingen fylla på med tålamod och tid, eller förbereda dig på kompromisser. Det finns en avgift för att skapa varje modell och det kan vara ganska dyrt att simulera alla möjliga alternativ för att välja den bästa.

För att använda programmet behöver du bara ställa in husets grundparametrar: dimensioner, dimensioner och höjd på plats för fönster och dörrar, deras antal, konfigurationsfunktioner etc. Baserat på alla dessa data sammanställs en 3D -modell. Här kan du också välja det optimala färgschemat för själva byggnaden, liksom dörrar och rännor.

Bild
Bild

De alternativ du gillar kan skrivas ut och ges till specialiserade finishers arbete.

Beräkningar

Det andra mycket viktiga steget i förberedelserna för efterbehandling är beräkningen av nödvändiga material.

Först måste du klargöra det totala täckningsområdet . Den nödvändiga mängden förbrukningsvaror beror till stor del på detta. Beräkningarnas noggrannhet är mycket viktig, eftersom avsaknaden av ett enda element i det yttre systemet kan fördröja anläggningen av fasaden eller ändra dess koncept från den planerade.

Formeln för beräkningarna är ganska lätt - fasadens yta är lika med summan av väggarnas yta och alla gavlar, reducerad med dörrarnas och fönstrenas yta.

Bild
Bild

Det på varandra följande arbetet kommer att vara ungefär så här - till en början bör du mäta längderna på alla sidor av byggnaden och lägga ihop dem för att få husets totala omkrets. Det är mycket bekvämt att göra detta om du ritar ett planschema över huset och anger alla grundmått på ritningen. Antag att strukturen har en rektangulär form på 6x5, i detta fall kommer omkretsen att motsvara 22 m. Då bör det resulterande värdet multipliceras med byggnadens höjd.

Om strukturen har gavlar som kräver värmeisolering, måste du anstränga ditt minne och komma ihåg geometrikursen . Det enklaste blir att bestämma ytan på varje triangulär pediment, som ligger under samma sluttningar, för detta multipliceras deras bredd med takets höjd och divideras med två. Det är inte svårt att beräkna ytan på fönster och dörrar. För att göra detta multipliceras höjden på varje element med dess bredd, och sedan läggs alla resultat till.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt värmeisoleringsmaterial, eftersom isolering är den grundläggande punkten i konstruktionen av en effektiv fasad. Om du försummar dessa verk kommer fasaden att visa sig vara vacker, men kortlivad och icke-funktionell.

Typ av isolering bör tänkas över och väljas i förväg. Det kommer att optimalt använda icke-brännbara material med en hög grad av miljösäkerhet. Dessa inkluderar mineralull baserad på basaltfibrer. Dessutom måste isoleringen ha en viss densitet och styrka för separering av lager, bara i detta fall kommer utsidan att fungera troget i flera decennier.

För att beräkna den önskade tjockleken på isoleringsskiktet är det nödvändigt att förlita sig på den naturliga zonen i regionen där strukturen ligger och dess grundläggande egenskaper. För detta är en mängd olika räknare fritt tillgängliga, med hjälp av vilka du kan få rekommendationer baserat på de angivna parametrarna (region, fasadtyper, använt material och väggens dimensioner).

Bild
Bild

Till exempel för tegelbyggnader i "2 tegelstenar", det vill säga 51 cm tjocka, krävs den nödvändiga isoleringstjockleken:

  • i Chelyabinsk - 13 cm;
  • i Moskva - 12 cm;
  • i Kemerovo - 14 cm;
  • i Rostov-on-Don-9 cm.

Således krävs för regionerna i Ryssland isolering med ett lager på 9-14 cm, men om huset byggs enligt europeiska standarder måste värmeisoleringen också vara tjockare. Naturligtvis kommer detta att kräva ytterligare kostnader för arrangemanget, men redan under den första vintern kommer kostnaderna att betala sig på grund av en påtaglig minskning av uppvärmningskostnaderna.

Bild
Bild

Den totala mängden material som används är direkt relaterad till materialtyperna . Därför kommer vi att överväga de mest populära. Det breda sortimentet av alla typer av panelfärger och enkelheten i deras installation har blivit orsaken till materialets stora popularitet vid dekoration av hus i Ryssland. En liknande teknik innebär att man fixerar beklädnadspanelerna på en speciell trä- eller metallram. Samtidigt bildas ett litet gap mellan väggarna med isolering och själva ytmaterialet, som ansvarar för att avlägsna överflödigt kondensat till utsidan.

Svarven monteras med ett steg som är lika med längden på de värmeisolerande materialen, men det fungerar fortfarande inte att applicera 100% mineralull - avfallet kommer att finnas kvar, därför är det nödvändigt att köpa materialet låg ca 10% i reserv, och om byggnaden har ett stort antal öppningar, bör lagret ökas till femton%.

Bild
Bild

Av liknande skäl köps själva sidospåret med en marginal, det vill säga materialets totala yta bör vara 15-20% högre än den totala beräknade ytan av fasaden. Men den ventilerade vindtäta filmen, som används för att skydda isoleringsskiktet, köps baserat på förhållandet 1, 11 m2 per kvadratmeter yta, eftersom detta material överlappar varandra.

Beräkningen av material för puts görs annorlunda . Denna teknik är mer komplicerad och mycket dyrare, men en sådan beläggning ser många gånger mer estetiskt tilltalande ut och ger en slags europeisk charm. Enligt denna teknik fästs en "paj" på väggarna - värmeisoleringsplattorna limmas på väggarna med lim, och för större hållfasthet fixeras de med speciella främre ankare. Ett förstärkt nät läggs ovanpå det, sedan finns det ett lager primer och slutligen en topplack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det säregna med denna teknik är att isoleringen måste vara tät, oftast används skum. Därför är dess avfallsfria tillämpning inte möjlig - panelerna skärs nära alla öppningar, vilket förhindrar att fogar i värmeisoleringsbeläggningen bildas i hörnen.

Den ungefärliga förbrukningen av de grundläggande efterbehandlingskomponenterna kommer att vara en kvadratmeter:

  • lim för isoleringsplattor - 6 kg;
  • byggnadsgips - 6 kg;
  • främre ankare - 7 st;
  • förstärkningsnät - 1, 4 kvm. m;
  • dekorativ efterbehandling kitt - 3,5 kg;
  • jordkomposition - 0,15 l;
  • färg - 0,25 l.
Bild
Bild

Detta är ungefärliga siffror. Mer exakta beräkningar görs baserat på de tekniska egenskaperna hos de typer av murbruk och emaljer som används. I allmänhet är det nödvändigt att inte bara kosta utan även hållbarhet och möjliga besparingar genom att minska uppvärmningskostnaderna vid fasadarbete runt huset.

De mest budgetvänliga efterbehandlingsalternativen kommer att kräva investeringar i reparationer om några år, och med dyrare material kan du säkert glömma att uppdatera exteriören i flera decennier.

Bild
Bild

Arbetsordning

Metoden för att utföra arbete relaterat till att ordna beklädnaden av ett hus med egna händer beror också till stor del på de material som används.

För ett "vått" exteriör krävs tre grundläggande lager

  • Värmeisolering och tätning . Materialet fästs på väggen med lim. Vanligtvis är polymer-cementkompositioner lämpliga för våta fasader, som kännetecknas av utmärkt vidhäftning till ytan och alla typer av isolering.
  • Baslager . Bildar ett fast lager som skyddar isoleringen från alla typer av mekanisk påfrestning. Som regel tas för detta ändamål förstärkta glasfibernät, impregnerade med lösningar som skyddar beläggningen från effekterna av syra-baslösningar.
  • Avslutande dekorativ beläggning . I "våta fasader" är det oftast gips. Det tillämpas på ett traditionellt sätt, vilket liknar metoden för invändig puts av byggnader.
Bild
Bild

För ett effektivt genomförande av allt installationsarbete måste du ta hand om att köpa nödvändiga verktyg och material:

  • värmeisolator - det mest populära är skum eller mineralull;
  • pluggar-svampar-med en hastighet av 5-9 st per kvm. m beklädnad;
  • glasfiberbunt - 1, 35 m2 per kvm. m av fasaden;
  • profiler;
  • primer;
  • direkt efterbehandlingsmaterial.

När materialen har förberetts kan du gå vidare till installationsarbetet direkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längs linjen från vilken värmeisoleringen av väggarna börjar, är det nödvändigt att noggrant slå av hela horisonten och tätt fixa materialet för att avsluta källaren. Rengör väggen från damm och smuts, täck sedan med en primer. Detta är viktigt för att förbättra vidhäftningen med lim, eftersom ju mer vidhäftning till limmet, desto varmare och gynnsammare blir mikroklimatet i hemmet.

Därefter läggs ett lager isolering. Du kan börja arbeta från vilken vinkel som helst, medan lim appliceras på 45-50% av materialytan. Var noga med att smeta ut kanterna och beläggningens mittpunkt. Tre dagar efter att limmet äntligen "tagit tag" fixeras värmeisoleringen dessutom med "svampar".

Bild
Bild

Därefter utförs förstärkning. För att göra detta appliceras lim igen på det yttre skiktet av isoleringen och ett glasfibernät pressas in i det med en spatel, sedan beläggs det också med en limlösning. Helst ska nätet inte vara synligt utifrån. Ett basgips appliceras på en väl torkad yta.

I efterbehandlingsfasen är beläggningen dekorativt färdig och målad . Experter rekommenderar att man applicerar minst två skikt med horisontella, vertikala och sneda sprayrörelser för att säkerställa en homogen beläggningsstruktur och bestämmer hemmets effektivitet och attraktivitet. Fasadinstallationsarbete utförs lite annorlunda.

Bild
Bild

Till att börja med bör det noteras på fundamentet de platser där ramen kommer att förenas med panelerna - det är där du måste skruva in självgängande skruvar, vilket kommer att ge en mer hållbar anslutning. Det är mycket viktigt att se till att panelerna placeras med ett litet avstånd från marknivån.

Förutom standardinstallation av paneler är det vettigt att använda efter- och startprofilerna, detta kommer att göra strukturen mer stabil, eftersom panelerna pålitligt kommer att fästa vid fundamentet och varandra.

Bild
Bild

Panelerna installeras från botten till toppen. Det är mycket viktigt att vara särskilt uppmärksam på öppningarnas hörn - plasthörn används för deras design, som måste justeras i längd och sedan fixeras på ramen med specialskruvar.

Tips: sidospår måste utföras utan stress , materialet måste läggas naturligt, under inga omständigheter deformeras, böjas eller sträckas. Panelerna kan inte fästas tätt mot varandra; små luckor bör alltid lämnas - detta skyddar materialet från deformation under termisk expansion av materialen. Efter att ha installerat var femte rad, kontrollera jämnheten och riktigheten av fixeringen med hjälp av en nivå.

Arbetet kan utföras både på sommaren och på vintern, men elementen skärs endast vid temperaturer över -10 grader. Om det är lägre är det bättre att bilda ämnen inomhus.

Bild
Bild

Bra tips från proffsen

Oavsett vilket efterbehandlingsmaterial och typ av beklädnad du föredrar bör du först förbereda väggarna väl. Detta är huvudgarantin för utrustningens framgång för en effektiv och snygg beläggning. Väggarna rengörs med speciella tvättmedel med sura och alkaliska komponenter: den förra kommer kvalitativt att ta bort rester av salter och färg, och den senare - från biosmuts.

Det slutliga valet av ytbeläggning bör baseras på personliga preferenser och det övergripande stilistiska konceptet inomhus och utomhus.

Bild
Bild

Experter noterar att skapandet av ett ädelt och lite aristokratiskt utseende på huset är möjligt med användning av natursten. Dess konstgjorda motsvarighet blir billigare, men mindre snygg.

De vanligaste efterbehandlingsmaterialen är klinker och tegel, och de mest populära är alternativ med sandwichpaneler.

Utsidan kan tillverkas av en mängd olika material som var och en har sina egna fördelar och nackdelar, men det är värt att beräkna den totala kostnadsnivån i förväg och också fundera på om en sådan beklädnad är lämplig specifikt för ditt hem. Med förbehåll för alla tekniska egenskaper vid installation av fasader kommer de att glädja husägare i många år med sin dekorativa design och högpresterande egenskaper.

Bild
Bild

Spektakulära exempel för inspiration

De vanligaste designalternativen för fasader är den klassiska stilen

Bild
Bild
Bild
Bild

Hus i engelsk stil ser prima och sofistikerade ut

Bild
Bild
Bild
Bild

En touch av rustikt, men samtidigt förfinad romantik kommer att föra fasadens enhet i Provence -stil

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnaderna i tysk stil ser snygga ut

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det japanska temat kommer alltid att locka andras uppmärksamhet

Rekommenderad: